KUHINJE

KUHINJE

Kuhinja je srce našega doma in ko se odločamo za prenovo ali kupujemo novo kuhinjo, si moramo vzeti nekoliko več časa. Sanjske kuhinje so lahko zelo preproste, če vemo kaj želimo. Seveda bomo kuhinjo izbrali po svojem okusu in bo izražala naš stil, hkrati pa se bo ujemala s preostalo ureditvijo hiše ali stanovanja. Za kuhinjo, poleg kopalnice in moderne dnevne sobe, odštejemo največ denarja, zato se resnično z vsem srcem posvetimo izbiri materialov, kuhinjskih elementov in kuhinjskih aparatov.

Pri izbiri elementov ne smemo misliti samo na estetski videz, pač pa se moramo posvetiti predvsem funkcionalnim rešitvam, ki nam bodo olajšala kuhinjska opravila. Namen kuhinje je seveda kuhanje slastnih jedi za naše najdražje, a pogosto je kuhinja tudi prostor kjer se družimo.

Kazalo

Kuhinje

Če smo se odločili za nakup poceni kuhinje z aparati, to pomeni, da imamo manj možnosti za izražanje svojih želj. Če pa se odločimo za kuhinje po meri, pa imamo na voljo mnogo praktičnih rešitev. Preden se podamo v nakup, si napišimo okviren načrt. Pri načrtu izpostavimo vse prednosti in slabosti naše dosedanje kuhinje, na nasprotno stran pa napišimo ideje, ki se nam porajajo pri novi kuhinji. Idej je lahko neskončno…pomagamo si lahko tudi z nasveti mizarjev.

Kakšen stil kuhinje izbrati?

Ko izbiramo kuhinjo, moramo pri tem upoštevati tudi naš način življenja, kajti v kuhinji se moramo počutiti domače in udobno. Na stil kuhinje torej vpliva več dejavnikov. Zelo pomembno je, koliko prostora in koliko denarja imamo na voljo. Nato izberemo stil kuhinje, na voljo imamo mnogo različnih ponudb:

 • moderne kuhinje
 • klasične kuhinje
 • rustikalne kuhinje
 • kmečke kuhinje ali podeželske kuhinje
 • elegantne in stilne kuhinje
 • masivne kuhinje
 • kuhinje po meri
 • kuhinje z otočkom

Skratka na voljo imamo veliko ponudbo kuhinj, mi se moramo odločiti kaj nam je všeč in kaj si lahko privoščimo. Ureditev kuhinje lahko tudi kombiniramo, tako da je del kuhinje v modernem stilu, drugi del pa v kmečkem ali rustikalnem. V nadaljevanju vam bom predstavila nekaj stilov kuhinj, ki so trenutno najbolj priljubljene.

Klasične kuhinje

Pod nazivom klasične kuhinje si običajno predstavljamo navadne bele elemente, kuhinjo brez kakšnih posebnih značilnosti in mogoče celo malo dolgočasno. Seveda ni vse tako, saj so lahko klasične kuhinje zelo lepe in okusno opremljene. Vsekakor pa je vsem klasičnim kuhinjam nekaj skupno, predvsem to, da jih postavljamo v prostore klasičnih dimenzij. Takšne dimenzije najpogosteje srečamo v starih stanovanjskih blokih, kjer imajo vsa stanovanja podobno razvrstitev prostorov.

Klasične kuhinje lahko postavimo v ravno vrsto, v oliki črke U ali L, prav tako jih lahko postavimo z otokom ali pol otokom. Pod imenom klasične, pa te kuhinje poznamo tudi zato, ker je razporeditev elementov izredno funkcionalna.  V klasični kuhinji poskušamo čim bolj zmanjšati delovni trikotnik in s tem zmanjšati pot med delovnim pultom, kuhališčem in pomivalnim delom.

Kakšne barve in materiali prevladujejo v klasični kuhinji?

Če smo se odločili za klasično kuhinjo, potem bo naša izbira barve verjetno barva toplih, naravnih, lesenih barv. Klasične kuhinje so pogosto iz masivnega lesa in v raznih lesnih tonih. Pogosto srečamo tudi kombinacijo nerjavečega jekla in masivnega lesa, kar izpade zelo lepo. Klasične barve kuhinj so predvsem barva oreha, jesena, hrasta in tudi svetlejše smreke.

Kuhinjski elementi v klasični kuhinji so iz debelejšega in bolj masivnega materiala, pogosto tudi do 24 mm, predvsem pa so zastopani v svetlih, naravnih in toplih tonih.

Moderne kuhinje

PRAKTIČNO! KUHINJSKA GRELNA PIPA! POGLEJ VEČ! KLIKNI SLIKCO!

Moderne kuhinje so vse kuhinje, ki so na tržišču v zadnjih letih. To so večinoma vse kuhinje po naročilu, ki jih postavimo v prostore, ki so neobičajni in niso klasičnih dimenzij. Pri izbiri moderne kuhinje ima na voljo mnoge ponudnike kuhinj, v različnih stilih, oblikah, barvah, materialih in tudi različne kakovosti. Za resnično moderno kuhinjo, bomo seveda kupili tudi kuhinjske aparate po zadnjih, modnih trendih.

Kakšne so značilnosti moderne kuhinje po meri?

Moderne kuhinje se precej razlikujejo od klasičnih kuhinj. V modernih hišah se prostori zlivajo drug v drugega, moderni tlorisi narekujejo odprte prostore, brez vmesnih sten. Zaradi tega je tudi moderna kuhinja dobila popolnoma nov videz.

Poznavalci modnih trendov napovedujejo, da bodo sčasoma kuhinja, jedilnica in dnevna soba, postali en sam velik bivalni prostor. Skupaj z novimi trendi, pa nam je na voljo tudi napredna in vsesplošna digitalizacija, ki vsebuje razne pametne aparate, ki jih lahko že upravljamo preko pametnega telefona.

Moderna kuhinja ima višje delovne pulte

Za najnovejše moderne kuhinje je značilno tudi to, da so višji od klasičnih kuhinj. Dolga leta so bili pulti visoki 86 cm, v današnjih modnih kuhinjah pa so visoki 91 cm. To je posledica tega, da so današnje generacije ljudi precej višje od svojih staršev. Mnogi ponudniki kuhinj imajo na voljo tudi delovne pulte, ki jih lahko vsak posameznik zviša ali zniža s pomočjo električno nastavljivega podnožja. 

V moderni kuhinji sta višje nameščeni tudi pečica in pomivalni stroj. Moderne pečice so nameščene v višini oči, medtem ko so vgradni pomivalni stroji vgrajeni celo na višino 45 cm. Poleg vseh teh novosti, pa je moderna kuhinja tudi drugače osvetljena.

Sodobna kuhinja pozna tri tipe osvetlitve. Zenitalno ali splošno, direktno in ambientalno. Splošna svetila zagotovijo vir svetlobe, ki lahko prihaja iz vgradnih stropnih luči. Direktne svetila nam osvetlijo delovno površino, to so običajno luči pod visečimi kuhinjskimi elementi. Moderni kuhinjo lahko polepšamo še z dekorativnimi svetili, s katerimi lahko poudarimo kakšen poseben detajl ali pa z njimi osvetlimo romantično pripravljeno mizo.

Kmečke ali podeželske kuhinje

Popolno nasprotje moderni kuhinji pa je seveda kmečka ali podeželska kuhinja. Pri načrtovanje kuhinje v podeželskem stilu vključimo vse moderne trende, samo v drugačnem videzu, materialih in barvi. Podeželski ambient deluje domačno in nam daje občutek povezanosti s tradicijo. Zaradi tega, pri opremljanju takšne kuhinje, ki ji želimo nadeti tudi nekoliko kmečki stil, ves čas težimo k toplini in domačnosti.

Stene v prostoru pobarvamo v naravnih odtenkih, lahko je bledo zelena, bledo rumena, skratka nežne, pastelne barve. Seveda v kmečko kuhinjo sodi stari štedilnik, ki je lahko resni star in obnovljen, ali pa kupimo sodoben štedilnik, ki je starega videza.

Kako opremimo kuhinjo v kmečkem stilu?

Pri opremi kuhinje v podeželskem ali kmečkem stilu, lahko pustimo domišljiji prosto pot. Če imamo na voljo stare vintage kose pohištva, jih kombinirajmo z novimi, ki imajo star videz. Zelo priljubljene so modre kuhinje v podeželskem stilu, ki jih opremimo z modernimi kuhinjskimi aparati, ki so prav tako starinskega videza.

Končni videz takšni kuhinji, pa bodo dali razni dekorativni, starinski dodatki. V kuhinjo postavimo starinske predmete in našega otroštva, ali pa najboljši babičin porcelan. Za domače in podeželsko vzdušje, lahko v kuhinjo postavimo tudi pletene košare in slike v starinskih okvirjih.

Kuhinjo v kmečkem stilu zaokrožimo še s starinsko mizo in z modro pobarvanimi, lesenimi stoli. Seveda ne smemo pozabiti na keramiko. Izberemo keramiko v mat barvah, ki delujejo bolj starinsko, barve pa naj bodo v zemeljskih tonih, od bež do bledo, zelenih odtenkov. Vmes lahko položimo tudi keramiko z podeželskimi motivi, to so tihožitja, na katerih je kruh, domače živali, sadje in zelenjava.

Kako izbrati kuhinjo?

Ko se odločamo o razporeditvi kuhinje, se moramo seveda predvsem ozirati na to, kakšen prostor imamo na voljo. Če imamo na voljo zelo veliko prostora, je izbira kuhinje seveda nekoliko lažja. Vendar lahko tudi v manjši prostor postavimo našo sanjsko kuhinjo. Predvsem moramo pri načrtovanju paziti, da bomo prostor najbolj optimalno izkoristili. Paziti pa moramo tudi pri postavitvi tako imenovanega delovnega trikotnika, ki naj bo prvo vodilo pri načrtovanju kuhinje.

Delovni trikotnik zajema umivalnik, kuhalno ploščo in hladilnik. Strokovnjaki za kuhinje te predele imenujejo pomivalni predel, hlajenje in shranjevanje, ter kuhali predel. Ti trije elementi morajo biti med seboj lahko dosegljivi in v podobnih razdaljah, če je to seveda mogoče. Pri modernih kuhinjah je to delovni trikotnik in v okviru tega trikotnika se največ gibamo med kuhanjem. Predstavljajmo si navidezne stranice trikotnika, ki pri naši sanjski kuhinji ne bi smele biti daljše od 2,7 metra in ne krajše od 1,2 metra. Če nam uspe nekako v naš prostor za kuhinjo umestiti primeren delovni trikotnik, smo že precej bližje kuhinji, ki smo si jo želeli.

Kuhinja v obliki črke U

Ko načrtujemo kuhinjo, smo seveda omejeni s prostorom. Mnogo mladih družin živi v majhnih stanovanjih, kjer morajo izkoristi vsak cm prostora. Delovni trikotnik naj bo ključno vodilo in prav gotovo bomo tudi z omejenim prostorom uredili kuhinjo, ki bo funkcionalna in prilagojena našim potrebam in željam. Pri kuhinjah, ki jih postavimo v obliki črke U, imamo zelo dobre možnosti izbire. Takšna postavitev je primerna tudi za manjše kuhinje in omogoča resnično optimalno izrabo prostora.

Pri tej postavitvi kuhinje lahko namestimo veliko delovnih površin. Kuhinja v obliki črke U je nekoliko bolj zaprta, vendar jo lahko kombiniramo z zunanjim krakom, ki služi kot delovni pult. Na drugo stran pulta lahko postavimo barske stolčke in dobimo čudovit prostor za zajtrk ali hitre prigrizke. Tako kot pri vse kuhinjah, imamo tudi tukaj na izbiro različne sloge, barve in materiale. Vse to bomo izbrali po svojem okusu in željah, vse ideje pa bomo zapisali v naš načrt in jih predstavili mizarju, ki bo kuhinjo v obliki črke U, verjetno moral narediti po meri.

Dvovrstna kuhinja

Dvovrstne kuhinje so zelo pogoste, saj na takšen način rešujemo različne omejitve prostora. Pogosto imamo v prostoru na eni strani okno, na drugi strani pa vrata, zato nam ne preostane drugega, kot da kuhinjo postavimo v dve vrsti. Najboljša rešitev pri taki postavitvi je ta, da so kuhinjski elementi, ki so pri oknu, nizki, na drugi strani pa postavimo visoke elemente. Takšna kuhinja zavzema nekoliko več prostora, a običajno žal ne moremo drugače reševati postavitve.

V tej kuhinji bomo imeli dve postaji delovnega trikotnika, ki pa ne smeta biti čisto nasprotna, saj bi s tem ovirala dve osebi pri delu v kuhinji. Postavitev v tej kuhinji lahko načrtujemo tako, da pod okno postavimo delovni pult. Najprej umivalnik z odcejalnikom, pod njim pa pomivalni stroj. Sledi pult za pripravo hrane, nato kuhalna plošča in nato spet nekaj delovnega pulta. Na nasprotni strani so visoke kuhinjske omare, v sredinski je vgrajena pečica. Na obeh straneh so kuhinjski elementi za vgradni hladilnik zamrzovalno skrinjo.

Kuhinja v obliki črke L

kuhinja v obliki črke L

Postavitve kuhinje v obliki črke L je med najpogosteje izbranimi postavitvami. Takšna kuhinja ima enostaven in izredno učinkovit delovni trikotnik, ki ga lahko kombiniramo tudi z polotokom ali jedilno mizo. Postavitev v tej obliki je primerna tudi za mansarde ali za prostore, kjer moramo izkoristiti predvsem kotne dele.

Kuhinje v obliki črke L pogosto vidimo v manjših stanovanjih ali etažnih kuhinjah, kjer uporabne površine izkoristimo tudi tako, da dodamo šank. Takšna postavitev kuhinje je primerna tudi kadar želimo med seboj povezati posamezne prostore, na primer kuhinjo in jedilnico, včasih pa tudi dnevni prostor.

Enovrstna kuhinja

V enovrstni kuhinji so vse kuhinjske omarice in vsi aparati postavljeni vzdolž zidu. Tudi delovni trikotnik je ravna črta in pogosto imamo vse kar potrebujemo na dosegu roke. Enovrstne kuhinje so najpogostejše v standardih stanovanjih v bloku.

V takšnih stanovanjih je že vnaprej določeno kje bodo kuhinjski elementi, prav tako so že vnaprej pripravljeni razni priključki za vodo in elektriko. Takšno postavitev lahko uporabimo tudi v vikendih ali manjših stanovanjih.

Enovrstna kuhinja z otokom

Pri enovrstni kuhinji so vsi elementi in tudi vsi aparati, postavljeni ob eno zidno steno. Če imamo prostor in seveda če nam je všeč, lahko kuhinjo povečamo s postavitvijo otoka. Otok pride v poštev pri malo večjih prostorih, kjer se običajno zadržuje več ljudi. Kuhinjski otok je lahko namenjen za odlaganje, za druženje ali kot jedilni pult.

V zadnjem času pa so priljubljeni kuhinjski otoki, v katere montiramo kuhalne plošče, pomivalna korita, pomivalni stroj ali celo pečico. Kadar se odločimo za kuhinjski otok, kjer bomo imeli vgrajene kuhinjske aparate, moramo že vnaprej predvideti vse inštalacije.

Kako izbiramo kuhinjske elemente?

Ko se odločamo za novo kuhinjo, moramo premisliti precej stvari. Najprej prostor, kamor bomo postavili kuhinjo, pravilno izmerimo. Verjetno bomo morali dati delati kuhinjo po meri, zato je še toliko bolj pomembno, da prostor pravilno izmerimo. Nato se moramo odločiti za stil kuhinje: moderna kuhinja, klasična kuhinja, rustikalna kuhinja, podeželske kuhinje in stilne kuhinje. Ko se odločimo za stil kuhinje, se moramo odločiti za barve kuhinje: najbolj priljubljena je še vedno bela kuhinja, sledijo modne barve v sivih odtenkih, lesene kuhinje, kuhinje v pastelnih barvah, kuhinje v svetlih in močnih barvah.

Izbira je velika in ko se odločimo za barvo, se moramo odločiti še ali bo naša kuhinja v mat barvi ali v visokem sijaju. Ko vse to določimo, se moramo seveda odločiti za kombinacijo kuhinjskih elementov.

Izbira mehanizmov za zapiranje pri kuhinjskih elementih

Mogoče si za izbiro elementov vzamemo premalo časa in se kasneje jezimo, ker naša kuhinja ni funkcionalna. Zato moramo pri izbiri kuhinjskih elementov ves čas misliti na funkcionalnost elementov. Pri kuhinjskih elementih je zelo pomembno odpiranje. Poznamo različne mehanizme, med njimi tudi takšne, ki delujejo s pomočjo elektrike ali motorjev. Najbolj priljubljeni so mehanizmi, kjer predale odpiramo z dotikom na lahko dostopne gumbe.

Odločimo se lahko tudi za moderne mehanizme, kjer predale zapiramo z rahlim potiskom. Pri teh mehanizmih predali ne potrebujejo ročajev in so opremljeni tudi z blažilci, ki zagotavljajo tiho in nežno zapiranje. Izbiramo lahko tudi med mehanizmi, ki nam omogočajo, da predale upravljamo tudi s polnimi rokami.

Funkcionalni kuhinjski elementi

Kuhinje GEA so na tržišču prisotne že vrsto let. Ponujajo pestro izbiro kuhinj, ves čas so v koraku z modnimi trendi. Tukaj bomo na kratko predstavili njihovo ponudbo funkcionalnih kuhinjskih elementov. Njihove kuhinje so nekaj posebnega, pri naročilu kuhinje po meri, se boste verjetno odločili še nakup kuhinjskih aparatov, ki jih imajo prav tako v ponudbi.

Njihov katalog nam nudi moderne kuhinje, kuhinje, ki so v sožitju z naravo in kuhinje, kjer prevladujejo kontrasti v barvi in materialih. Najdemo tudi prelepe podeželske kuhinje, rustikalne kuhinje in malo drugačne kuhinje. Skratka, kuhinje po meri za vsakogar!

Kuhinjski elementi za shranjevanje GEA in sorter za pribor

kuhinjski elementi za pribor

Namen kuhinjskih elementov je v prvi vrsti shranjevanje. V kuhinji shranjujemo hrano, posodo, krožnike, sklede in pribor. Kuhinjski pribor je zelo pomemben, saj ga uporabljamo tako pri kuhanju, kot pri jedi. (1)

Včasih smo imeli v kuhinji samo en predal, ki je bil namenjen za pribor. Pribor moramo imeti ves čas pri roki, zato so kuhinjski elementi, ki so namenjeni za pribor, običajno zraven štedilnika ali pomivalnega korita.

Danes pa se seveda ves čas sprašujemo, kako čim bolj smiselno organizirati svojo kuhinjo. Kmalu pridemo do odgovora, da potrebujemo več predalov za pribor, v predalih za pribor pa potrebujemo več sortirnikov. Pri kuhinjah GEA lahko zbiramo lahko med naslednjimi sortnirniki za pribor:

 • leseni sorter za pribor
 • plastični sorter za pribor v srebrno sivi barvi
 • plastični sorter v antracitni barvi
 • leseni organizator za predale z lesenimi predalčki
 • organizator za predale z ALU profilom in predelki za individualno postavitev
 • lesen organizator za predale z lesenimi predalčki
 • poseben predal za shranjevanje zelenjave

Vsi ti predali so namenjeni shranjevanju pribora, manjših skodelic ali celo zelenjave. Običajno so montirani na vrhu in so ves čas pri roki.

Nasveti za izbiro funkcionalnih kuhinjskih elementov

Preden se lotimo naročanja kuhinjskih elementov, moramo pravilno izmeriti prostor, kamor bomo kuhinjo postavili. V večini prodajnih salonov že ponujajo brezplačne ( ali z doplačilom) izrise kuhinj, tudi 3D izris. Če nameravamo kuhinjo naročiti pri določenem prodajalcu, to ponudbo vsekakor izkoristimo. A preden se sploh oglasimo v prodajalni s pohištvom, si naredimo okviren načrt z osnovnimi merami prostora.

Izmera prostora za kuhinjo

izris kuhinje

Pri izmeri kuhinje najprej izmerimo razdaljo med tlemi in stropom, se pravi navpično in razdaljo od stene do stene, se pravi vodoravno. Nato izmerimo dimenzije oken in vrat. Pri tem je predvsem pomembna oddaljenost oken in vrat od sten, tal in stropa. Pri izrisu oken in vrat, moramo tudi označiti prostor, ki je potreben za odpiranje.

Pri grobem izrisu kuhinje moramo označiti tudi mesta vtičnic, stikal, vodovodne napeljave, plina in radiatorjev. Ko izmerimo osnovni prostor, izmerimo še v kakšni višini želimo imeti montirane kuhinjske elemente. Zelo pomembna je višina kuhinjskih elementov, nato izmerimo višino za montažo zgornjih omaric. Ta višina je običajno 145 ali 147 cm od tal, kar je odvisno od višine delovnega  pulta in višine omaric.

Najbolje je, da so narišemo grobo skico prostora in izrišemo kakšno postavitev želimo, izrišemo lahko tudi postavitev gospodinjskih strojev.

Kako kombiniramo kuhinjske elemente?

Pri izbiri kuhinjskih elementov bomo izbirali elemente, ki bodo v bližini kuhališča, kombinacijo visečih in spodnjih elementov, izbirali bomo kuhinjske elemente in predale, ki so pomembni za organizacijo v kuhinji in elemente, ki jih bomo uporabili za boljše izkoriščanje prostora. Na voljo imamo tudi visoke kuhinjske omare, izvlečne elemente in kuhinjske elemente za pečico, pomivalni stroj ali druge kuhinjske aparate.

Izbira predalov s kuhinjskimi pripomočki

Predali s kuhinjskimi pripomočki, kot je jedilni pribor, kuhalnice in zajemalke, naj bodo v neposredni bližini kuhališča, da jih imamo vedno pri roki. Prav tako imejmo v bližini pečice in kuhališča tudi najbolj priljubljeno posodo, se pravi tisto, ki jo največ uporabljamo.

Za večje lonce izberemo globlje predale, zelo priljubljene so tudi kotne rešitve v obliki vrtiljaka ali ledvičk. Za pripravo hrane, je najbolj primeren prostor stranica delovnega trikotnika med kuhalno ploščo in pomivalnim koritom ali pomivalnim strojem.

Kombinacija visečih in spodnjih elementov

Ko izbiramo spodnje elemente, izbiramo med klasičnimi predalniki s sorterji za kuhinjske pripomočke in globokimi predali, kamor bomo shranjevali večjo posodo. Ti poglobljeni predali morajo imeti nosilnost najmanj do 90 kg, da nimamo kasneje težav z posedanjem nosilcev.

Vse klasične ali poglobljene predale lahko opremimo s funkcionalnimi sorterji za razporeditev posode ali kuhinjskih pripomočkov. Najbolj pomembno je, da so elementi funkcionalni in da imamo pri roki vse kar potrebujemo pri kuhanju.

Kako organiziramo predale za shranjevanje?

 • V kuhinji je zelo pomembno kako bomo organizirali shranjevanje kuhinjskih pripomočkov in seveda tudi hrane. Za boljšo organizacijo globoke predale ali klasične predale, opremimo s sorterji. Sorterji so na voljo v različnih oblikah, materialih in barvah. Izberemo po svojem okusu in željah, glavni namen pa je, da kuhinjske pripomočke organiziramo po svojih željah. Pregrade med sorterji naj bodo fleksibilne, da jih lahko prilagodimo glede na velikost posode in pripomočkov.
 • Kadar opremljamo majhno kuhinjo, moramo izkoristiti vsak kotiček. Tudi v majhnih kuhinjah najdemo veliko potenciala, ki ga ponuja prostor. Za takšne kotičke naročimo predale v podnožju, kotne elemente z vrtiljakom in ledvičkami.
 • V zadnjih letih so v modernih kuhinjah priljubljene visoke omare, ki nam pričarajo še več prostora. Z izbiro visokih kuhinjskih omar predvsem pridobimo veliko prostora, organizacija shranjevanja pa vse bolj izpopolnjena. Izbira je velika! Na voljo imamo klasične shrambne omare s policami, odločimo se lahko tudi za omare s skritimi predali. Najbolj priljubljene pa so visoke omare, ki imajo izvlečne predale. Izvlečni predali so praktični, saj omogočajo večjo preglednost in lažji dostop do hrane ali kuhinjskih pripomočkov. Z izvlečnimi predali se končno znebimo pozabljenih predmetov, ki obtičijo v temnih in nedostopnih delih kuhinjskih elementov.
 • Izvlečni elementi so resnično praktični in nepogrešljivi v moderni kuhinji. Zato pri izbiri elementov, izberimo čim več izvlečnih elementov. Omogočajo popoln izvlek, kar je pomembno tudi za čiščenje. Običajno imajo izvlečni elementi možnost, da odstranimo ličnice in nato preprosto posesamo in očistimo predalnik.
 • Kako poskrbimo za svoj hrbet? Predvsem se moramo izogibati nezdravemu priklanjanju! Zato moramo vse kuhinjske aparate postaviti tako, da so na ustrezni višini, ki je prilagojena naši višini. Pečica naj bo v višini oči, še najbolj pomembna pa je višina pomivalnega stroja. Ta naj bo na višini najmanj 50 cm, saj je zlaganje posode v pomivalni stroj vsakodnevno in nikoli končano opravilo! Hrbet nam bo hvaležen.

Kuhinjski pulti

Pri naročanju nove kuhinje pogosto premalo časa posvetimo kuhinjskim pultom. Tudi pri izbiri kuhinjskega pulta imamo veliko izbiro, razlike v cenah so med različnimi materiali kar precejšnje.

Pri izbiri kuhinjskega pulta moramo upoštevati še druge stvari:

 • Kuhinjski pult se mora skladati za našo kuhinjo, tako po materialu kot po barvi. Neskladen kuhinji pult lahko močno pokvari končen videz kuhinje. Pri izbiri moramo upoštevati praktičnost materiala in tudi to, koliko bo pult v uporabi.
 • Če se odločimo za visoko kakovosten pult, potem bo celotna kuhinja pridobila na kakovosti in bo lepša na pogled. Pult slabe kakovosti in celo slabe izdelave, bo naredil našo kuhinjo ceneno.
 • Kuhinjski pult pogosto zaseda tretjino ali petino celotnega tlorisa kuhinje, zato je zelo pomembno kakšno barvo bomo izbrali. Izberimo čim bolj odporne materiale, saj je kuhinjski pult namenjen za pripravo hrane, zato se sčasoma obrabi in poškoduje.

Kakšen kuhinjski pult izbrati?

Kuhinjski pult izbiramo glede na material, kakovost, barvo in ceno. Na voljo imamo različne materiale v različnem cenovnem razponu. Najbolj ugodno ceno imajo laminatni pulti, kjer se cena prične nekje pri desetih evrih za kvadratni meter. Najdražji materiali za kuhinjske pulte pa so steklene in keramične plošče, zlata sredina pa so kompozitni materiali.

Laminatni kuhinjski pulti

Laminatni kuhinjski pulti, ki jih imenujemo tudi ultrapas, so najbolj pogosto izbrani materiali za kuhinjski pult. Ti materiali so izredno konkurenčni in za primerno ceno dobimo čisto spodoben kuhinjski pult. Laminatni kuhinjski pult je narejen iz iverne plošče, ki je prevlečena z laminatno oblogo. Na volje je v različnih barvah, na voljo so tudi vzorci v imitacijah naravnih materialov. Videz v končni obdelavi je lahko mat ali sijaj. Takšen pult prenaša vročino nekje do 60 stopinj C, vendar je odpornost za vročino kratkotrajna.

Laminatni pulti so dobavljivi v različnih debelinah plošče, razlike pa so tudi v debelini laminatne obloge. Edina težava, ki bi jo izpostavili pri laminatnih pultih, so stiki plošč. Pri stikih prodre v notranjost voda ali para, in tam lahko pride sčasoma do nabrekanja materiala. Večina slovenskih ponudnikov kuhinj, ima pulte narejene iz laminatnih oblog, vsekakor pa imamo vedno na voljo tudi druge materiale, ki pa so praviloma precej dražji.

Kuhinjski pulti iz masivnega lesa

Namesto laminatnega kuhinjskega pulta, lahko izberemo pult iz masivnega lesa. Za takšen pult bomo morali odšteti kar nekaj več denarja. Les je lep in naraven in je dobra higienska izbira za kuhinjski pult, a to velja samo, če les ni poškodovan. Leseni pult je vsekakor bolj občutljiv kot laminat.

Tam, kjer leseni pult poškodujemo, se prične nabirati razna umazanija in sčasoma se razvijejo bakterije. Pri izbiri lesenega pulta moramo vedeti, da ta ni namenjen kot podlaga za rezanje in tudi ni preveč odporen pred raznimi poškodbami z ostrimi predmeti. Tudi vročine ne prenaša najbolje, saj deli pulta, ki jih izpostavimo vročini, pogosto potemnijo.

Preden se odločimo za pult iz masivnega lesa, moramo vedeti, da les tudi mokrote ne prenaša prav dobro. Zaradi tega moramo leseni pult redno impregnirati z oljem, drugače ne bo dolgo kljuboval zunanjim vplivom, kot so vročina in vlaga. Vsekakor je kuhinjski pult iz masivnega lesa naravna in topla izbira in nam daje občutek domačnosti.

Naravna čistila za kuhinjo

Kuhinja je pogosto središče družinskega življenja in v njej se dogajajo zelo pomembni dogodki. Jemo, pijemo, se družimo z družinskimi člani in prijatelji. V kuhinji pogosto praznujemo pomembne praznike, v njej pripravimo božično večerjo ali velikonočno srečanje.

To so seveda prijetni trenutki, a druženje v kuhinji prinaša tudi drugo plat, to pa je pogosto čiščenje, saj je pri delu z živili potrebna velika pazljivost. za osnovno in vsakodnevno čiščenje zadostuje navadna milnica ali čistilo s kisom, za bolj trdovratno umazanijo pa moramo pobrskati po skrivnostnih receptih naših babic.

Univerzalno naravno polirno sredstvo za kuhinjo

Čeprav so kuhinjski elementi in delovne površine običajno iz trpežnih materialov, se v kuhinji najdejo tudi občutljive površine. Sami si pripravimo droben in nežen prah za poliranje, s katerim lahko zloščimo vse pralne površine v kuhinji. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 50 gramov milnih kosmičev
 • 150 gramov plavljenje krede (kupimo v lekarni)
 • 80 gramov sode
 • 5 kapljic limoninega olja

Milne kosmiče drobno zmeljemo in zmešamo s plavljeno kredo in sodo. Vse sestavine zelo dobro premešamo in na koncu dodamo limonino olje. Mešanico prelijemo v majhne stekleničke, kjer lahko čistilo hranimo 8 mesecev.

Z naravnim čistilom za poliranje namažemo pralne površine v kuhinji, pustimo nekaj časa učinkovati in nato poliramo z mehko krpo.

Katere kuhinjske aparate potrebuje vsaka moderna kuhinja?

Ko uspešno izberemo kuhinjske elemente, se dokončno odločimo katera vodila in mehanizme za zapiranje bomo namestili in se dokončno odločimo za barvo kuhinje, je čas za izbiro kuhinjskih aparatov. Seveda vsi dobro vemo katere kuhinjske aparate potrebujemo, a vseeno osvežimo ponudbo:

 • Hladilnik je prav gotovo meda najbolj pomembnimi aparati v kuhinji. Ne predstavljamo si več življenja brez pripomočkov, ki našo hrano ohranjajo svežo. Izbira hladilnikov je velika, vse bolj se odločamo za vgradne hladilnike, kombinirane z zamrzovalno skrinjo ali prostostoječi hladilniki v retro izvedbi.
 • Kuhalna plošča je seveda nujno potrebna, saj je kuhinja pač namenjena kuhanju. Izbiramo lahko med indukcijskimi, steklokeramičnimi, plinskimi in kombiniranimi kuhalnimi ploščami. Kuhalno ploščo izberemo glede na naše potrebe.
 • Pečica je srce kuhinje za gospodinje, ki rade pečejo in seveda za vse, ki radi kaj dobrega pojedo. Vsekakor pečico potrebujemo, v ponudbi so različne tehnično dovršene pečice, ki so tudi vse bolj enostavne za čiščenje. Zelo priljubljene so parne pečice ali pečice, ki imajo poleg klasičnega načina tudi možnost kombinacije pečenja s paro ali mikrovalovi.
 • Pomivalni stroj je zame najbolj pomemben kuhinjski aparat. Dobro, ni ravno najbolj pomemben, je pa nepogrešljiv. Izbiramo lahko med mnogimi modeli, vgradnimi, prostostoječimi in med mnogimi razredi kvalitete. Pomivalni stroj kupimo glede na svoje potrebe in glede na svoje finančne zmožnosti.
 • Kuhinjska napa je namenjena odstranjevanju pare in vlage iz naše kuhinje, poskrbi pa tudi za odpravo neprijetnih vonjav. Napredek je prinesel velike napredke pri izdelavi nap, izbira je velika in raznovrstna. Klasična napa, vgradna integrirana napa, vgradna izvlečna napa, dekorativna napa, napa vgrajena v kuhinjski pult in napa, ki je vgrajena v kuhalno ploščo. Izbira je velika, napo izberemo po svojih potrebah.

Pečice

Izbira pečic je tako velika, da imamo lahko pri izbiri resnične težave. Vendar si vseeno vzemimo čas in izberimo pečico, ki bo ustrezala našim potrebam in željam. Če smo ljubitelj peke in pečico veliko uporabljamo, bomo pri nakupu verjetno odšteli nekoliko več in kupili tehnično najbolj dovršeno pečico. Cena je prav gotovo eden od kriterijev za nakup.

Večina pečic se giblje v cenovnem razredu med 500 in 600€. Te pečice so klasične ali pa kombinirane z ventilatorji. Bolj zahtevni uporabniki pa iščejo več in tudi za njih je velika ponudba. To so predvsem parne pečice, kjer se hrana kuha in peče. Te pečice se gibljejo v cenovnem razredu od 800€ naprej, odvisno od energijskega razreda, materialov in drugih tehničnih podrobnosti.

Zakaj izbrati parno pečico?
parna pečica

Parne pečice so ena izmed najboljših tehničnih dosežkov. Hrana v parni pečici se hkrati kuha in peče, kar zagotavlja pripravo okusnih jedi, ki obdržijo 22% več vitaminov in 36% manj maščob. Hrana pripravljena v parni pečici ohrani 100% okus in barvo hrane. Tukaj vam bom opisala parne pečice Gorenje, ki so v samem svetovnem vrhu pri izdelavi pečic.

Nekaj odličnih razlogov, zakaj izbrati parno pečico:

 • Jedi pripravljene v parni pečici so sočna in ohranijo poln okus. Zelenjava pri pečenju ostane čvrsta, kar je posledica tega, da se ohrani njena celična struktura. Para ne spremeni barve zelenjave, zato je tudi na pogled bolj vabljiva. Jedi se pri pripravi ne zažgejo ali izsušijo, čeprav jih običajno pripravljamo z malo maščobe ali brez. S paro lahko z nekaj izkušnjami pripravljamo skoraj vse, od riža, špagetov, jogurtov in slastnih sladic. 
 • Zelo pomemben dejavnik za nakup parne pečice je prav gotovo prihranek časa. Živila v parni pečici so pripravljena veliko prej, kot pri klasični peki. V pečici lahko pečemo na več nivojih, istočasno lahko pripravljamo ribe ali pečemo pecivo, saj se vonji ne mešajo med sabo. 
 • Parne pečice Gorenje so tri pečice v eni. V kombinirani pečici lahko živila pečemo, kuhamo s paro ali uporabljamo kombinacijo obojega. Kuhanje s paro je vsekakor najbolj zdrav način priprave hrane. Jedi, ki jih pripravljamo s paro, ostanejo sočne in ohranijo naravne hranilne snovi. Pečice imajo tudi možnost pripravo jedi z metodo SOUS-VIDE, do stopinje natančno. To je počasno kuhanje pri nizki temperaturi do 30 ali 40 stopinj C, kar je primerno za pripravo vseh vrst mesa, rib ali zelenjave.
 • Zelo pomemben razlog za nakup parne pečice je prav gotovo tudi enostavno čiščenje in vzdrževanje. Vzdrževanje parnih pečic je resnično enostavno, saj vlaga prepreči, da bi se umazanija prisušila. Tudi čiščenje vodnega kamna je enostavna, navodila za čiščenje dobimo pri nakupu pečice.
4 načini priprave hrane v parni pečici

V kombinirani parni pečici se živila obdelujejo s paro, s suhim vročim zrakom in s kombinacijo obojega. Hrano v parni pečici lahko pripravljamo na štiri načine, poleg naštetih, lahko uporabimo tudi kombinacijo z mikrovalovi:

 • Parne pečice uporabljajo napreden sistem kroženja zraka. MultiFlow 360 je sistem, ko para skozi mnoge odprtinice vstopi v prostor pečenja. Poseben ventilator to paro enakomerno razporedi in hrana je zaradi tega še posebej mehka in nežna. Hrano lahko pripravljamo v eni posodi in celoten proces kuhanja poteka brez prekinitve, kar pomeni prihranek časa in energije.
 • Ena izmed posebnosti parne pečice je tudi ta, da aktivno preprečuje pojavljanje kapljic vode. Za to je odgovoren generator pare, ki sproti izloča morebitno vodo in para je zato popolnoma čista. Oblak pare se enakomerno razporedi po celi pečici brez kapljic vode, ki v navadnih pečicah jed razmočijo in pokvarijo okus. PureSteam način pečenja je poseben zato, ker para ohranja hranilno vrednost živil, zdrave vlaknine, ter barvo in teksturo zelenjave. Tako pripravljena hrana ima lepši videz in je tudi pri shujševalnih dietah okusna in hranljiva.
 • Sistem pečenja SouseVide je svetovna uspešnica pri pripravljanju hrane. Ta nenavaden način kuhanja predvideva kuhanje hrane v vakuumiranih vrečkah in to skoraj brez zraka. Hrana se počasi kuha pri nizkih temperaturah, čas priprave hrane se močno podaljša. Hrana se mehča v lastnem soku, obdržijo se vse hranilne snovi in intenzivnost okusov. Pri tej metodi priprave hrane je izguba vode minimalna, meso ostane sočno in mehko, zelenjava pa ostane čvrsta in ohrani obliko.
 • Parne pečica nam nudi še veliko več! Program StepBake je funkcija koračnega pečenja. Ta program uporabljamo za peko kruha, piščanca ali testenin, ki zahtevajo pripravo z različnimi temperaturami. Temperaturo, ki jo želimo, nastavimo vnaprej in v procesu pečenja se bo temperatura samodejno spreminjala. Zanimiv je tudi program MultievelBaking, to je pečenje na več nivojih. Teleskopska vodila pri parni pečici gladko drsijo in omogočajo popolno kontrolo nad pečenjem na vseh nivojih. Parno pečico lahko uporabljamo tudi za pogrevanje in odmrzovanje hrane. 

Čistilo za pečico – naravno in učinkovito!

Umazana pečica je nočna mora vsake gospodinje! Trdovratni umazaniji pečice se izognemo, če jo po vsaki uporabi še toplo obrišemo z milnico. Včasih pa se nam kaj ponesreči in takrat se moramo trdovratnih madežev lotiti na bolj resen način, a kljub temu lahko tudi naraven in brez škodljivih sestavin.

Naravno čistilo za pečico:

 • 2 žlici parafina ( kupimo v lekarni)
 • 2 žlici soli
 • voda
 • soda bikarbona (belilna)

Zmešamo parafin in sol ter z mešanico krepko zdrgnemo umazane predle pečice. Ko umazanija odstopi, jo temeljito pomijemo s sodo raztopljeno v vroči vodi. Na koncu pečico obrišemo z mehko, suho krpo.

Pomivalni stroj

Pomivalni stroj je postal nepogrešljiv kos opreme v vsaki moderni kuhinji. Pred nakupom se vprašajmo, kakšen pomivalni stroj potrebuje naše gospodinjstvo. Pri izbiri glede velikosti se odločamo na podlagi prostora, ki ga imamo v kuhinji in glede na to, koliko oseb šteje naša družina. Mogoče nas je v skupnem gospodinjstvu malo, a imamo veliko obiskov? Prav tako je pri nakupu pomivalnega stroja pomembna cena, barva, dizajn, zmogljivost,  število pogrinjkov, ki jih lahko operemo in v kakšen cenovni razred spada aparat. Zmogljivost in prostornost pomivalnega stroja se določa po številu pogrinjkov. Pogrinjek vsebuje plitvi krožnik, globoki krožnik, desertni krožnik, skodelico, kozarec in jedilni pribor. Kot osnovni jedilni pribor štejemo žlico, vilice in nož.

Kakšne so prednosti pomivanja posode s pomivalnim strojem

Poleg tega, da nam je prihranjeno ročno pomivanje posode, imamo pomivalni stroj še druge, bolj tehnične prednosti pred ročnim pomivanjem:

 • Moderni, energijsko varčni pomivalni stroj porabi občutno manj vode, kot pa je porabimo pri pomivanju na roke. Z raziskavo so dokazali, da z enim ročnim pranjem posode porabimo približno 80 litrov vode, raje več in kar 2,5 kilovatni uri elektrike. V pomivalnem stroju za isto količino posode porabimo samo 15 litrov vode in 2 kilovatni uri elektrike. Seveda moramo tudi pri uporabi pomivalnega stroja upoštevati določena pravila in navodila za uporabo.
 • Temperatura vode v pomivalnem stroju je nekoliko višja, običajno pomivamo pri temperaturi 65 stopinj C. Zaradi tega je posoda bolj čista, saj zelo vroča voda bolj odstrani umazanijo in razne madeže.
 • Pri ročnem pomivanju vsekakor porabimo več električne energije, približno 2, 5 kilovatne ure. Še več energije porabimo, če posodo pomivamo pod tekočo vodo, saj tako za sprotno segrevanje vode, porabimo še več energije.
 • Najlepše pri pomivalnem stroju pa je to, da je kuhinja ves čas videti pospravljena. Ko posodo po obroku naložimo v stroj, na delovnih pultih ni umazane posode in kuhinja je takoj pospravljena. Odpade tudi brisanje pomite posode, saj ko pomivalni stroj konča svoje delo, posodo enostavno pospravimo v kuhinjske elemente in to brez brisanja.
 • Velika prednost pomivanja v pomivalnem stroju pa je tudi ta, da naše roke niso predolgo izpostavljene vodi. To je pomembno predvsem za ljudi, ki imajo težave s kožo, kot je luskavica ali imajo samo občutljivo kožo.
Kako izberemo pomivalni stroj, ki je primeren za nas?

Pri izbiri pomivalnega stroja, imamo na izbiro aparate glede na izvedbo in glede na energijski razred. Pri izbiri seveda veliko vlogo irga tudi cena, saj so lahko med posameznimi modeli velike cenovne razlike.

Vgradni pomivalni stroj

Vgradni pomivalni stroj lahko vgradimo pod delovni pult, s tem pridobimo delovno površino. Običajno je na vgradnem pomivalnem stroju nameščena ličnica kuhinjskega elementa, zato se aparat popolnoma vklopi v videz kuhinje. Pomivalni stroji so lahko popolnoma vgradni, kar pomeni da je cel aparat skrit, upravljalna plošča se skriva na zgornjem robu vrat. Lahko pa je upravljalna plošča vidna in jo dekoracijska vrata ne prekrivajo.

Prostostoječi pomivalni stroj

Prostostoječi pomivalni stroj je samostojni kuhinjski element in ga prosto postavimo med kuhinjske elemente. Skoraj pri vseh prostostoječih pomivalnih strojih lahko odstranimo zgornjo ploščo in ga namestimo pod kuhinjski pult, vendar na vrata ne moremo montirati dekoracijskih vrat.

Velikosti in mere pomivalnih strojev

Mere pomivalnih strojev so na voljo v različnih velikostih, razlikujejo se tudi po tem, ali so vgradni ali prostostoječi. Dimenzije se gibljejo med:

 • širina med 44,5 in 60 cm
 • višina med 81,5 in 84 cm
 • globina med 54,5 in 60 cm

V manjših pomivalnih strojih lahko operemo do 9 pogrinjkov, v večjih pa 12 do  15. 

Kako pravilno uporabljamo pomivalni stroj?

Če želimo resnično čisto in blešče pomito posodo, moramo pomivalni stroj pravilno uporabljati in tudi vzdrževati. Včasih nas bo premamilo in bomo v stroj naložili več posode kot je namenjeno za naše stroj. Tega se izogibajmo, saj rezultat ne bo čista posoda, pač pa bomo morali pomivanje ponoviti.

Ko dobimo nov pomivalni stroj, mu moramo pred prvim pranjem dodati vse dodatke za pranje. V za to določeno šobo nalijemo vodo in nato dodamo sol. Ko dodamo sol, zaženemo program, ki bo odplaknil odvečno sol. Količino soli prilagajmo trdoti vode in napotkom proizvajalca.

Kako pravilno naložimo posodo v pomivalni stroj?
 • Pri pomivalnem stroju, je voda, ki prihaja iz spodnje šobe, toplejša, kot tista iz zgornje šobe. Zato v spodnje predale ne odlagamo posodo iz plastike slabše kvalitete, saj lahko zaradi visoke temperature spremeni obliko. V spodnje predale naložimo večje posode in lonce, tako bo tudi voda lažje prehajala med posodami.
 • Nikoli ne nalagajmo ene posode vrh druge, čeprav ni več prostora. Če bomo posodo naložili eno čez drugo in če je bo preveč, bo voda težko potovala med posodo in ne bo dosegla umazanih predelov.
 • Krožnike  vedno postavimo v za to namenjene prekate, ki hkrati omogočajo boljšo stabilnost in urejenost. Prav tako krožnikov ne postavljamo pred šobe, saj se bo tako voda odbijala od krožnikov in ne bo dobro očistila ostale posode in pribora.
 • Preden damo posodo v pomivalni stroj, odstranimo ostanke hrane, saj bomo drugače sčasoma zamašili filter, pomivalni stroj pa ne bo več bleščeče pomil naše posode.
 • Posodo, krožnike, kozarce in pribor, vedno naložimo tako, da se ne bodo premikali. Kozarcev ne obešamo na zatiče, takšne na pecljih, pa položimo pod kotom, da bo voda neovirano odtekala. Prav tako vso vbočeno in izbočeno posodo postavimo postrani, saj s tem omogočimo odtekanje vode.
 • Če v pomivalnem stroju pomivamo srebrnino, jo pomivajmo skupaj z manj umazano posodo, saj lahko zaradi ostankov hrane pride do reakcije kisline, ki je v hrani, kar lahko poškoduje srebrnino.
 • Jedilni pribor položimo v stroj tako, da je z ostrim delom obrnjen navzdol. Pred pomivanjem preverimo, ali se šobe nemoteno vrtijo in se ne zatikajo ob posodo.
 • Ko je posoda pomita, najprej izpraznimo spodnji predal in nato še zgornjega, saj se s tem izognemo kapljanju vode iz zgornjega predala.
 • V pomivalnem stroju ne pomivamo nožev, saj bodo čez čas postali topi. Prav tako v stroj ne dajemo lesenih desk in posode iz aluminija in bakra, saj bodo začeli rjaveti.

Hladilnik

Hladilnik je zelo pomemben gospodinjski aparat, pogosto ima v kuhinji osrednjo vlogo. Ko izbiramo hladilnik, imamo na voljo veliko izbiro različnih modelov in ponudnikov. V Sloveniji so po  podatkih statističnega urada najbolj prodajani  hladilniki Gorenje. Zelo priljubljeni so tudi hladilniki Bosch, Siemens, Liebherr, Zanussi, Whirpool, Beko, Samsung in še bi se kakšen našel. Pri nakupu se najpogosteje odločamo za kombinacijo hladilnika z zamrzovalnikom, največ pozornosti pa posvetimo velikosti hladilnika, ki je potreben, za vso hrano in pijačo.

Oblika in velikost hladilnika nas tako lahko zavedeta, da se manj posvetimo drugim podatkom o aparatu, ki so še kako pomembni. Pri hladilno zamrzovalnimi aparatih, so namreč lahko velike razlike v hitrosti zamrzovanja in hlajenja, prav tako se razlikujejo po porabi energije. Pri hladilnikih so pogosto velike razlike v kakovostih in cenah in višja cena pogosto ne pomeni tudi najboljše kvalitete. Mogoče je hladilnik dražji preprosto samo zaradi novega dizajna ali zaradi tehničnih izboljšav.

Med modeli hladilniki lahko izbiramo med naslednjimi:

 • prostostoječi ali vgradni kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom spodaj
 • prostostoječi ali vgradni kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom zgoraj
 • hladilne omare ali ameriški hladilniki
 • ozki hladilniki
 • barvni hladilniki
 • retro hladilniki

Za kateri tip hladilnika se bomo odločili, je odvisno od tega koliko nas je v gospodinjstvu in tudi od tega, koliko prostora imamo. Moderni hladilniki so namreč veliki in jih pogosto ne postavljamo skupaj s kuhinjskimi elementi, razen kadar se odločimo za vgradni hladilnik. Pogosto so prostostoječi, moderni hladilniki precej širši od klasičnih in tudi precej višji. Vse več je v prodaji tudi dvojnih hladilnikov, ki jih imenujemo tudi ameriški hladilnik.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu hladilnika?

Glavna naloga hladilnika je, da ustvarja temperaturno okolje, v katerem hranimo hrano z namenom, da dlje časa ostane sveža. Če smo kupili kvaliteten hladilnik, se v njem vzpostavi točno takšna temperatura, kot smo jo nastavili. To pomeni, da se temperatura v hladilniku ne spremeni, kadar se spremeni temperatura zunaj hladilnika. Hladilnik mora biti prijazen za uporabo, porabiti mora malo energije in ne sme biti glasen.

Kako pomemben je termostat v hladilniku in temperatura v prostoru?

Pri nakupu novega hladilnika pogosto bolj gledamo obliko, velikost in barvo, manj pa se posvetimo tehničnim podrobnostim. Kvaliteten hladilnik mora po vklopu doseči točno tisto temperaturo, ki jo nastavimo po navodilih, ki jih je podal proizvajalec. Tukaj bodimo previdni, saj imajo nekateri cenejši modeli precejšnja odstopanja od nastavljene temperature. Pri takšnih hladilnikih moramo pogosto temperaturo preverjati s klasičnim termometrom.

Pri testih hladilnikov so v prostoru s temperaturo 25 stopinj C, tri dni neprekinjeno spremljali in beležili nihanje temperature v notranjosti aparatov. Da se živila v hladilniku ne pokvarijo, je potrebna konstantna temperatura. Pri hladilnikih srednjega cenovnega razreda, je to odstopanje običajno minimalno. Temperatura prostora, v katerem stoji hladilnik, je zelo pomembna, saj se pogosto spreminja.

V zimskem času se ponoči zmanjša, v poletnem času pa poveča, posebej, če v prostoru kuhamo. Pogosto se zgodi, da imajo nekateri modeli hladilnikov težave s hlajenjem v hladnih prostorih, v toplejših prostorih pa z zamrzovanjem. Kadar je prostoru veliko nihanje temperature, se poveča poraba energije. Hladilniki so izdelani za obratovanje pri temperaturah okoli 20 do 25 stopinj C. 

Hitrost hlajenja in poraba energije pri hladilnikih

Pri nakupu hladilnika moramo upoštevati tudi hitrost hlajenja in zamrzovanja živil. Vedeti moramo, da čim hitreje ti procesi potekajo, manj verjetnosti je, da se hrana pokvari. Pri tej funkciji so med hladilniki različnih proizvajalcev velike razlike. V hladilnikih višjega cenovnega razreda, se hrana ohladi na priporočenih 8 stopinj C v nekaj urah, medtem ko hladilniki najslabše kvalitete za to potrebujejo celo dan ali dva.

Zamrzovalniki najboljše kvalitete, zamrznejo hrano na -17 stopinj C tudi do štirikrat hitreje, kot aparati slabe kvalitete. Najboljše rezultate dosegajo aparati, ki imajo dodatne funkcije za super hlajenje in jih lahko vklopimo, če želimo. Vendar moramo vedeti, da takšne dodatne funkcije pomenijo tudi večjo porabo energije. 

Tudi pri porabi energije, se hladilniki močno razlikujejo. Na energijskih nalepkah so napisani razredi, ki so pridobljeni po standardih. Vendar so testi hladilnikov pokazali, da se resnična poraba lahko precej razlikuje od te, ki je napisana na deklaraciji. Tako na primer hladilnik, ki ima energijski razred A++, lahko pri izmerjeni porabi zelo odstopa. To lahko povzročijo različne tehnične izboljšave, ki jih imajo določeni aparati, ki sicer izboljšujejo njihovo uporabnost, a s tem povečajo porabo energije.

Izolacija pri hladilnikih, glasnost in vibracije

Naslednji pomembni dejavnik, ki ga moramo upoštevati pri nakupu hladilnika, je izolacija. Bolje je hladilnik izoliran, dlje časa ostane hrana v zamrzovalniku na primerni temperaturi, če se aparat pokvari ali zmanjka električne energije. Pri testih hladilnikov je bilo precej razlik pri doseganju kritične temperature, to je -9 stopinj C. Resnično slabo so se odrezali samo aparati resnično slabe kvalitete.

Hladilnik, ki je preveč glasen, je lahko tudi moteč, posebej med delovanjem in ob vklopu in izklopu aparata. Moderni hladilniki so večinoma tihi in ne ropotajo več tako, kot so nekateri stari modeli.

Kaj pa uporaba in čiščenje hladilnika?

Pri nakupu pazimo tudi na to, kako prijazen je hladilnik za uporabo in tudi za čiščenje. Hladilniki višjega cenovnega razreda, imajo naslednje prednosti:

 • predale, ki jih lahko mehko izvlečemo
 • imajo prestavljive in deljive police
 • globoke mreže na vratih, ki so namenjene za shranjevanje steklenic
 • imajo predal z ničelnim območjem za meso in ribe
 • imajo predal za sadje in zelenjavo, ki premore večjo stopnjo vlažnosti
 • izredno uporabne so funkcije, ki imajo zvočno opozarjanje na odprta vrata ali na okvaro
 • pri boljših aparatih najdemo tudi prikazovalnik temperature v notranjosti vrat ali zunanjosti
 • nekateri aparati imajo možnost, da izklopimo samo hladilnik, zamrzovalnika pa normalno deluje naprej
 • nepogrešljiva je tudi funkcija “no frost”, ki pomaga, da se zamrzovalnik samodejno odtaja in v njem ne nastaja led
 • v modernih hladilnikih so nameščena tudi močna LED svetila, ki pripomorejo k boljši preglednosti nad vsebino hladilnika
Deli naprej