Najboljši recept za segedin

Najboljši recept za segedin

Najboljši recept za segedin!  V tem članku vam bomo predstavili tradicionalen recept za segedin, ki je priljubljena madžarska specialiteta. Segedin je golaž, ki ga odlikuje okusna kombinacija svinjine, kislega zelja in začimb.

Za pripravo segedina boste potrebovali svinjsko meso, kislo zelje, čebulo, česen, kumino, papriko, sol, poper in olje. Pripravite meso tako, da narezanega začinite s soljo, poprom in kumino. Nato pražite meso skupaj z nasekljano čebulo in sesekljanim česnom.

Dodajte začimbe, kislo zelje in pokuhajte segedin na nizki temperaturi, dokler meso ni mehko in sočno. Segedin lahko pripravimo tudi v pečici.

najboljši recept za segedin
Ali ste vedeli, da lahko segedin pripravimo tudi v pečici?

Najboljši recept za segedin

Za pripravo okusnega segedinskega golaža boste potrebovali naslednje sestavine:

 • Svinjsko meso: Najbolje izberite svinjsko pleče, da bo meso mehko in sočno. Okusen segedin lahko pripravimo tudi z govejim mesom ali celo piščančjim ali puranjim.
 • Kislo zelje: Uporabite kakovostno kislo zelje, ki bo dodalo golažu kiselkasti okus.
 • Čebula: Nasekljajte čebulo na drobne koščke, da bo golaž bogatega okusa.
 • Česen: Zdrobite ali sesekljajte česen, da bo dodal intenzivno aromo jedi.
 • Kumina: Dodajte kumino za zaokroženo aromo in okus.
 • Paprika: Uporabite sladko ali pikantno papriko, odvisno od okusa.
 • Sol in poper: Začinite golaž s soljo in poprom po okusu.
 • Maščoba: Za praženje mesa in zelenjave uporabite rastlinsko olje ali svinjsko mast.

Te sestavine bodo ustvarile popolno harmonijo okusov in arom v vašem segedinskem golažu.

Sestavine za segedin
Svinjsko meso (najbolje iz plečke)
Kislo zelje
Čebula
Česen
Kumina
Paprika
Sol
Poper
Olje

Priprava mesa za segedin

Za pripravo okusnega segedinskega golaža je ključno pravilno pripraviti svinjsko meso. Sledite spodnjim navodilom:

 1. Narežite svinjsko meso na manjše kose.
 2. Odstranite morebitne maščobe in kožo, saj želimo doseči najboljše rezultate.
 3. Začinite meso s soljo, poprom in kumino. Te začimbe bodo mesu dodale bogat okus in optimalno sočnost.
 4. Pustite, da se začimbe dobro prepojijo v meso. Najbolje je, če meso marinirate nekaj ur ali čez noč v hladilniku, da se okusi še bolj poglobijo.

Pripravljeno meso za segedin je zdaj pripravljeno za nadaljnjo pripravo in kuhanje.

Priprava kislega zelja, čebule in česna za segedin

Naslednji korak pri pripravi segedina je priprava zelenjave. Za popolno harmonijo okusov in arom v vašem segedinskem golažu boste potrebovali naslednje sestavine:

 • Kislo zelje: Dobro odcedite kislo zelje in sperite pod tekočo vodo, da se znebite prekomerne kislosti. To bo zagotovilo uravnotežen okus v jedi.
 • Čebula: Nasekljajte čebulo na drobne koščke. Čebula bo dodala sladkasto noto in teksturo golažu.
 • Česen: Zdrobite ali sesekljajte česen za dodaten okus in aromo.

S pripravljenimi zelenjavnimi sestavinami boste dodali bogate arome in teksturo v segedinski golaž, ki bo navdušil vaše brbončice.

Recept za segedin po korakih

V veliki ponvi segrejte nekaj olja in na njem pražite meso, dokler ne postane zlato rjave barve. Nato dodajte nasekljano čebulo in sesekljan česen ter pražite še nekaj minut, da se zelenjava zmehča in sprosti svoj okus. Ta korak bo obogatil vaš segedin z bogatimi aromami.

Ko je meso in zelenjava pražena, dodajte v ponev začimbe, kot so kumina in paprika. S tem boste jedi dodali karakteristične arome in barvo. Nato vmešajte dobro odcejenega kislega zelja in premešajte, da se sestavine dobro prepojijo. Nato dodamo še lovorov list. 

Zalijte sestavine s toplo vodo, da jih pokrijete, in pustite, da segedin počasi vre. Kuhajte na nizki temperaturi približno eno uro, da se okusi dobro prepletajo in meso postane mehko ter sočno. Občasno premešajte in po potrebi dolivajte vodo.

Kako postrežemo segedin?

Segedin  postrežite v globokem krožniku ali skledi. Tradicionalno se segedin postreže s kruhom, kuhanim krompirjem, pirejem ali kakšno drugo prilogo po okusu.

Lahko dodate tudi kislo smetano ali svež peteršilj za dodaten okus in dekoracijo. Segedin postrežemo kot samostojno jed pri kosilu. 

Na kaj moramo paziti pri kuhanju segedina?

Pri pripravi segedina je pomembno, da pazite na določene podrobnosti, ki bodo zagotovile odličen rezultat. Tukaj je nekaj uporabnih nasvetov za pripravo okusnega segedinskega golaža:

 • Pazite, da meso in zelenjava ne zažgejo pri praženju. Pri praženju mesa in zelenjave bodite pozorni, da ju ne pustite na ognju predolgo, da ne zažgete sestavin. Pravilno praženje bo pomagalo ohraniti okusnost in sočnost jedi.
 • Kuhajte meso na nizki temperaturi. Pri kuhanju segedina je priporočljivo meso kuhati na nizki temperaturi. Tako bo meso postalo mehko in sočno ter se bo lažje prepojilo z okusi ostalih sestavin.
 • Dodajajte vodo med kuhanjem. Med kuhanjem segedina redno preverjajte količino tekočine v loncu. Po potrebi dodajte vodo, da se sestavine ne izsušijo in da golaž ostane čisto dovolj tekoč.
 • Prilagodite začimbe po svojem okusu. Recepti za segedin se lahko prilagajajo glede na osebne preference. Če želite bolj pikanten okus, dodajte več začimb, kot je pekoča paprika. Poizkusite različne kombinacije začimb, da najdete svoj popoln okus.

Ali poznamo druge različice segedina?

Recept za segedin se lahko prilagodi glede na osebne preference. Dodajte lahko različne začimbe, kot so lovorjev list ali timijan, da dobite drugačen okus. Prav tako lahko eksperimentirate z različnimi vrstami mesa ali zelenjave. Izrazite svojo kreativnost in ustvarite svojo različico segedina.

Variacija Vrsta mesa Zelenjava Začimbe
Veganska različica Brez mesa Čebula, paprika, korenje Kumina, paprika v prahu, timijan
Ostanki piščanca Piščanec Kislo zelje, korenje Timijan, majaron
Lahka različica Puranje meso Čebula, korenje Kumina, bazilika

Poskusite tudi druge zanimive kombinacije sestavin, kot so paradižniki, gobe ali jajca. Variacije segedina vam omogočajo, da prilagodite jed svojim željam in okusu. Bodite pogumni in eksperimentirajte!

Najpogostejša vprašanja o segedinu

Kaj je segedin?

Recept za segedin je tradicionalen madžarski recept za pripravo segedinskega golaža, ki vključuje svinjino, kislo zelje in začimbe. Sledite korakom tega recepta in pripravite okusno in aromatično jed.

Kateri so glavni sestavine za segedin?

Glavne sestavine za segedin vključujejo svinjsko meso, kislo zelje, čebulo, česen, kumino, papriko, sol, poper in olje.

Kako pripraviti svinjsko meso za segedin?

Svinjsko meso za segedin najprej narežite na manjše kose in odstranite morebitne maščobe in kožo. Nato ga začinite s soljo, poprom in kumino ter pustite, da se začimbe dobro prepojijo v meso.

Kako pripraviti zelenjavo za segedin?

Čebulo nasekljajte na drobne koščke, česen pa zdrobite ali sesekljajte. Kislo zelje dobro odcedite in sperite pod tekočo vodo, da se znebite prekomerne kislosti.

Kako pražiti meso in zelenjavo za segedin?

V veliki ponvi segrejte nekaj olja in na njem pražite meso, dokler ne postane zlato rjave barve. Nato dodajte nasekljano čebulo in sesekljan česen ter pražite še nekaj minut, da se čebula zmehča in sprosti svoj okus.

Kako kuhati segedin?

Zalijte sestavine s toplo vodo ali juho, toliko da pokrije vse sestavine in pustite, da segedin počasi vre. Kuhajte na nizki temperaturi približno eno uro, da se okusi dobro prepletajo in meso postane mehko ter sočno.

Kako postreči segedin?

Segedin lahko postrežete v globokem krožniku ali skledi. Tradicionalno se segedin postreže s kruhom,kuhanim krompirjem ali pirejem. Lahko dodate tudi kislo smetano ali svež peteršilj za dodaten okus in dekoracijo.

Ali lahko prilagajam recept za segedin?

Seveda! Recept za segedin se lahko prilagodi glede na osebne preference. Dodajte lahko različne začimbe ali eksperimentirajte z različnimi vrstami mesa, pripravite lahko tudi vegetarijanski segedin brez mesa.

Kakšni so nasveti za pripravo segedina?

Pri pripravi segedina bodite pozorni, da meso in zelenjava ne zažgete pri praženju. Prav tako je pomembno, da meso kuhamo na nizki temperaturi, da postane mehko in sočno.

Po potrebi dodajajte vodo ali juho med kuhanjem, da se sestavine ne izsušijo. Prilagodite začimbe po svojem okusu.

Ali obstajajo variacije segedina?

Da, recept za segedin se lahko prilagodi glede na osebne preference. Dodajte lahko različne začimbe ali eksperimentirajte z različnimi vrstami mesa ali zelenjave. Izrazite svojo kreativnost in ustvarite svojo različico segedina.

Deli naprej