Lovorjev list – nepogrešljiva začimba in pomembno zdravilno zelišče

Lovorjev list – nepogrešljiva začimba in pomembno zdravilno zelišče

lovorjev list
NASVETI ZA UPORABO ZAČIMB IN ZELIŠČ! TUKAJ!

Lovorjev list raste na lovorju, Laurus nobilis in je razširjen po celi Evropi. Lovor zraste v vedno zeleno dišeče drevo, izredno cenjen je bil v rimskih časih. Lovor je bil posvečen bogu Apolonu in z venci iz njegovih listov so krasili glave cesarjev, zmagovitih vojskovodij, pevcev, pesnikov in svečenikov.

Lovorjevo drevo lahko v naravi zraste tudi do 20 metrov, rastlina ima ženske in moške cvetove. Lovorjev list je pomembna začimba, ki ne sme manjkati v jedeh na žlico,  hkrati pa je tudi zelo cenjeno zdravilno zelišče.

Lovorjev list – kakšen okus in vonj ima lovor?

Lovorjev list ima sladko, balzamično aromo s pridihom po muškatnem oreščku in kafri. Okus lovorja je hladilno trpek. Sveži listi so malo bolj grenki, a se grenkoba že po nekaj dneh porazgubi. Ko so listi popolnoma posušeni, imajo zelo močan vonj, najboljši za uporabo so pred kratkim posušeni listi.

Sveže lovorjeve liste lahko uporabimo takoj, ko jih odtrgamo z grma ali drevesa. Za uporabo v kuhinji jih pustimo, da malo ovenijo, saj tako zgubijo grenkobo. Liste plosko položimo v temen in zračen prostor, dokler ne postanejo lomljivo krhki. Hranimo jih v tesno zaprti posodi, kjer bodo posušeni listi ohranili vonj in okus najmanj eno leto.

Lovor sicer najbolje uspeva v toplejših krajih, a v zavetnem in sončnem rastišču, preživi tudi v hladnejšem podnebju. Gojimo ga lahko tudi v večjem cvetličnem loncu, ki ga v najhujšem mrazu prestavimo v hišo. V toplejšem podnebju lovor vsako leto cveti. Iz majhnih rumenkastih cvetov se razvijejo škrlatno črni jagodasti plodovi, ki niso užitni, vendar iz njih izdelujejo lovorjevo olje.  Lovor je zimzelena rastlina, zato ga lahko pobiramo skozi celo leto.

Koristne učinkovine v lovorjevem listu in uporaba v zeliščarstvu

Pri lovorju nabiramo liste in  plodove. Liste nabiramo z mladih vej v poletnem času in jih nato posušimo. Uporabljamo jih pri pripravi raznih jedi, nepogrešljivi so pri pripravi enolončnic in jedi na žlico. Iz lovorjevih listov pridelujejo tudi eterično olje, ki ga uporabljamo za pomiritev bolečin v mišicah.

Za lajšanje bolečin v vratu, zmešamo nekaj kapljic eteričnega olja z jojoba oljem in nežno masiramo vrat. Eterično olje lahko dodamo tudi v kopeli ali ga dodamo v difuzor za osvežitev prostora.

Učinkovine v lovorjevem listu:

  • Lovorjevi listi vsebujejo čreslovine in do 3% eteričnega olja, ki ga sestavlja predvsem cineol.
  • V plodovih lovorja najdemo še oleinsko, palmitinsko in linolensko kislino.
  • Iz plodov lovorja izdelujejo lovorjevo olje, ki deluje kot razkužilo, uničuje glivice in krepi. 
  • Iz olja pridelujejo mazilo za zunanjo uporabo, ki blaži razne bolečine, tudi pri revmatizmu, modricah in izpahih.
  • V zeliščarstvu se lovorjev list uporablja za lajšanje prebavnih motenj, črevesnih krčev in pri napenjanju.

Lovorjev čaj

Od 5 do 10 gramov posušenih lovorjevih listov prelijemo z 1 litrom vrele vode. Pokrijemo in namakamo 10 minut, nato precedimo in pijemo tri skodelice na dan.

Lovorjev čaj pomaga pri prebavnih motnjah, črevesnih krčih, ter  za preprečevanje napenjanja in napihnjenosti. 

Eterično olje lovorja

1 kapljico eteričnega olja lovorja raztopimo v 10 ml nosilnega olja, uporabimo lahko hladno stiskano olivno olje ali kakšno drugo ekološko olje. Z mešanico trikrat na dan izpiramo usta pri ustnih razjedah ali vnetjih v ustih.  Eterično olje lovorja ni primerno za uživanje!

Lovorjevo mazilo

Pri bolečinah v mišicah ali drugih bolečinah, trikrat na dan nanesemo lovorjevo mazilo. Vendar previdno! Zunanja uporaba pripravkov iz lovorja lahko povzroči alergične reakcije.

Lovor za preprečevanje prhljaja

Veliko pest posušenih lovorjevih listov deset minut počasi kuhamo, nato odstavimo z ognja in pokrijemo. Počakamo nekaj minut, nato precedimo in nekoliko ohladimo. lase operemo z nežnim šamponom in jih nato prelijemo z lovorjevim čajem.

Las ni potrebno spirati, postopek ponovimo enkrat na teden in lasje bodo zasijali v vsej lepoti.

Lovorjev list nepogrešljiv v kuhinji

Sveže liste lovorja moramo pred uporabo zmečkati ali zdrobiti, da se iz njih sprostijo vse dišave. Pri uporabi posušenih listov moramo biti previdni, saj ti ne smejo biti rumeni ali rjavi, ampak morajo imeti tudi posušeni motno žajbljevo zeleni. Liste hranimo cele in jih šele pred uporabo zdrobimo ali zmeljemo.

Kulinarična raba lovorjevega lista

  • Lovorjevi listi vonj in okus sproščajo počasi, zato jih dodajamo k juham, omakam, enolončnicam, marinadam in tudi k zelenjavi, ki jo vlagamo v kis.
  • Lovor se poda k vsaki ribji enolončnici, pri pečenju rib, pa ga skupaj s komarčkom in rezino limone, položimo v notranjost ribe.
  • Z listi lovorja natremo meso za žar. Posušene liste prej za nekaj časa namočimo, saj tako lažje natremo meso.
  • Lovor je obvezen za pravi okus mleka pri pripravi bešamelne omake.
  • Lepo se dopolnjuje z fižolom, lečo in paradižnikom, posebej nepogrešljiv je v paradižnikovi omaki.
  • V Turčiji dajejo lovorjev list v jedi iz jagnetine, ki se počasi kuhajo.
  • V Maroku je lovorjev list nepogrešljiv pri piščančjih jedeh in pri jagnetini.
  • V Franciji lovor dodajajo v različne provansalske jedi iz govedine. Prijeten, nekoliko pikanten vonj,  a  nenavaden okus, doda lovor jajčnim kremam in riževemu pudingu.
  • Pri pripravi kosila za tri ali štiri osebe, so trije lovorjevi listi običajno dovolj, če ga dodamo jedem preveč, postane njegov vonj neprijetno prevladujoč. Preden jed serviramo, moramo lovor odstraniti.

H katerim jedem se prilega lovorjev list?

Lovorjev list moramo dodajati previdno, saj če ga dodamo preveč, lahko pokvarimo jed. Poleg enolončnic in mesnih jedi, se lovor izredno dobro prilega k naslednjim jedem:

  • divjačina
  • fižol v zrnju
  • govedina
  • jagnjetina
  • kostanj
  • leča
  • paradižnik
  • piščančje meso
  • agrumi
  • ribe
  • riž

S katerimi zelišči in začimbami se dopolnjuje lovorjev list?

Pri pripravi jedi, običajno uporabimo različne začimbe in zelišča. Vendar ne moremo uporabljati vse povprek, ampak moramo vedeti, katera zelišča in začimbe se dopolnjujejo.

Lovor se odlično dopolnjuje z naslednjimi zelišči:

Pečene hruške z lovorjevimi listi

Poleg enolončnic in mesnih jedi, lahko lovor dodamo tudi k sadju. Za slastne pečene hruške, potrebujemo naslednje sestavine:

Pečico predhodno ogrejemo na 90 stopinj C. Hruške olupimo in jim odstranimo peclje. Lovorjeve liste rahlo zdrobimo, da zadišijo. Pripravimo si pekač in vanj damo vodo, sladkor, polovico lovorjevih listov in olupljene hruške.

Med hruške potresemo poprova zrna. Preostale lovorjeve liste položimo med hruške in nekaj po njih. Pekač tesno pokrijemo in pečemo približno tri ure, da se hruške zmehčajo in postanejo skoraj prosojne. Pečene hruške lahko postrežemo tople ali ohlajene.

Čaj iz lovorjevih listov:

Deli naprej