Kako uporabljamo timijan?

Kako uporabljamo timijan?

Timijan je do 20 cm visoka trajnica. Mladi poganjki in stebla, ki nosijo socvetja so visoki, medtem ko so stebla polegla. Majhni, ovalni, celorobni listi so nasprotno nameščeni.

timijan
DOMAČA ZDRAVILNA ZELIŠČA! POGLEJ!

Na listni ploskvi so žleze, ki jih vidimo kot majhne temne pike. Rožnati dvoustnati cvetovi so združeni v glavičasta socvetja na koncu poganjkov. Timijan cveti od junija od oktobra. Poznamo več vrst timijanov, pri nas je najbolj razširjen vrtni timijan, Thymus vulgaris.

Timijan

Vrtni timijan, ki ga poznamo tudi pod imenom vrtna materina dušica, izhaja iz suhih, travnatih predelov južne Evrope. Kot začimba, v današnjem času, raste že po celem svetu. Uporabljamo ga za lajšanje mnogih zdravstvenih težav, največ za lajšanje izkašljevanja pri produktivnem kašlju.

Množično se uporablja tudi kot antiseptik za pljuča pri okužbah, medtem ko eterično olje timijana, uporabljamo v aromaterapiji. Timijanu pripisujejo tudi antioksidativno delovanje in obrambo pred staranjem.

Kakšen vonj in okus ima timijan in kako ga gojimo?

Če timijan zmečkamo s prsti, imajo vsi deli rastline topel, prsten in poprast vonj. Okus timijana je pikanten, s priokusom po klinčkih, meti in deloma po kafri. Pri timijanu uporabljamo liste in vršičke poganjkov, medtem ko so cvetovi uporabni za čaje in kot okras.

Ko kupujemo timijan, bodimo previdni in kupimo samo tistega, ki zadiši, če ga zmečkamo med prsti. Na tržnici dobimo tudi druge vrste timijana, pri nas je običajno v prodaji navaden timijan in citronski timijan. Če timijan kupimo, ali naberemo v naravi, bodo listi v hladilniku ostali sveži teden dni. Posušena materina dušica, pa ohrani vonj in okus vse do naslednje pomladi.

Vrtno materino dušico ali timijan lahko gojimo tudi doma. Odločimo se lahko za razne sorte, vse pa potrebujejo zelo dobro odcedna, peščena tla in čimbolj sončno rastišče. Materina dušica ima tudi rada toploto, ki jo oddajajo kamni v skalnjaku ali kamniti tlak na dvorišču. Materino dušico najlažje razmnožujemo z deljenjem koreninske grude v več manjših, ki jih nato ločeno posadimo. Liste lahko nabiramo ves čas, s pogostim trganjem bomo preprečili štrlečo rast in olesenitev vejic. Za sušenje natrgamo vejice tik pred cvetenjem.

Timijan zdravilni učinki in glavne zdravilne učinkovine

Glavne učinkovine v timijanu ali materini dušici:

  • eterična olja: timol, cineol in borneol
  • flavonoidi
  • grenčine
  • tanini
  • saponini
  • smole

Kako timijan učinkuje na naše zdravje?

  • Timijan deluje razkužilno in topi sluzi v želodcu in pljučih. Deluje protivnetno in protivirusno in blagodejno deluje pri okužbah dihal, astmi in oslovskem kašlju.
  • Pomaga blažiti težave pri boleznih želodca, črevesja in pri črevesnih in ledvičnih krčih. Zavira rast bakterij v prebavilih, sečilih in dihalih. Prav tako pomaga pri izkašljevanju in ga pospešuje.
  • Pripravki iz materine dušice, pomagajo tudi pri vnetem grlu in glasilkah, pospešujejo pa tudi razstrupljanje telesa.
  • Timijan spodbuja imunski sistem in vpliva na nastajanje belih krvnih telesc. Krepko se bori proti prostim radikalom, spodbuja imunski sistem, krepi odpornost in hkrati pomirjam in vpliva na spanje.
  • S timijanom sim lahko dekleta in žene pomagajo pri težavah z menstruacijo, prav tako pa pospešuje prebavo in preprečuje nastajanje vetrov. Timijan blagodejno vpliva tudi na težave pri menopavzi!
  • Deluje tudi kot diuretik in vzpodbuja izločanje urina. Pomaga zniževati povišan holesterol, uporabljamo ga tudi za izboljšanje prekrvavitve kože in za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.
  • Materina dušica odpravlja tudi gliste, čisti kožo, krepi prebavila in odpravlja glavobol in povišano telesno temperaturo.
  • Pripravke iz timijana uživamo za lažje izkašljevanje in za lajšanje simptomov prehlada.
  • Pomaga lajšati težave pri blagi astmi, senenem nahodu in pri okužbi pljuč
  • Materina dušica preprečuje krče in krči tkiva. Poparek iz zelišča zjutraj na tešče, pomaga premagovati tegobe depresije.
  • Čaj ali timijanov sirup uživamo pri želodčnih težavah ali pri sindromu razdražljivega črevesja.
  • Timijanov sirup pomaga pri kašlju in okužbi pljuč, pri bolečem grlu in boleznih dlesni, pa zjutraj in zvečer grgramo poparek timijana.
  • Eterično olje timijana, dodamo mandljevemu olju in s pripravkom masiramo prsi pri bronhitisu ali raznih okužbah. Če dodamo še sivkino olje, pripravimo masažno olje za revmatične bolečine in nategnjene mišice.
  • Losjon iz timijana uporabljamo pri pikih žuželk in za nego okuženih ran.
  • Skodelica timijanovega čaja zjutraj, nam bo pospešila prebavo in poživila presnovo.
  • Timijan krepi telesno odpornost in je čudovito poživilo za živce in prebavila.
  • Materina dušica pomaga tudi pri nespečnosti, artritisu, revmatizmu, pri težavah z jetri in pri migreni.

Timijanov čaj

Timijan deluje kot antiseptik, zato blagodejno vpliva na dihala in pomaga pri izkašljevanju. Prav tako topi sluz v želodcu in pljučih, ter deluje razkuževalno. Pogosto se sprašujemo ali sta timijan in materina dušica ista rastlina.

Botaniki ločijo več vrst vrtne materine dušice, delijo jih glede na količino eteričnih olj, velikost rastline in tudi glede na vonj. Divje rastoča materina dušica Thymus serpyllum, ima zelo močan vonj in grenak okus. Thymus vulgaris, ali vrtni timijan običajno gojimo na vrtu in mu rečemo tudi vrtan materina dušica.

Uporaba timijanovega čaja

Timijan je antiseptik, ter deluje protibakterijsko in protiglivično. Zaradi teh lastnosti je timijanov čaj poleg ugodnega vpliva na dihala, zelo blagodejno vpliva tudi na prebavo in niža raven holesterola v krvi.

Timijanov čaj pri težavah z jetri

Timijan ugodno vpliva na prebavo in poživlja presnovo, zato je to zelišče tudi sopotnik shujševalnih diet. Zaradi tega pripravke iz timijana redno vključujmo v vsakdanjo prehrano. Materino dušico uporabljamo tudi kot začimbo v kuhinji, posebej se poda k zelenjavnim enolončnicam, mesnim jedem in ribam. Manj znana je uporaba timijana pri težavah z jetri.

Timijanov čaj za jetra, pripravimo na naslednji način: Pripravimo prevretek iz čajne žličke sladkega janeža in pol litra vode. Odstavimo s štedilnika in dodamo čajno žličko materine dušice in čajno žličko kamilic. Pokrijemo in pustimo stati deset minut. Skodelico nesladkanega  čaja,  pijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

Timijanov čaj za razstrupljanje in razkuževanje

Glavne učinkovine v timijanu so eterična olja, flavonoidi in čreslovine. Najbolj pomembna učinkovina je eterično olje, ki je znano po tem da odpravlja krče, razkužuje organizem in s tem tudi razstruplja jetra. Timijan tudi na splošno krepi organizem, pospešuje apetit, ureja prebavo in pomaga pri krčih.

Zaradi teh lastnosti timijan uporabljamo tudi pri težavah z želodcem, črevesjem in pri blagih težavah z jetri. Timijanov čaj preprečuje tudi posledice črevesnega vretja. 

Priprava timijanovega čaja pri črevesnih težavah in pri blagih težavah z jetri:

Čajno žličko posušenega timijana prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in čez deset minut precedimo. Nesladkan čaj pijemo trikrat na dan, najbolje pred obrokom. 

Čaj iz materine dušice proti slabokrvnosti 

Žlico zelišča materine dušice poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaju dodamo žličko medu in pijemo eno skodelico zjutraj in eno zvečer. Poleg čaja, si enkrat tedensko pripravimo timijanovo kopel: Prgišče zelišča poparimo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo deset minut. Nato čaj precedimo in dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo največ dvajset minut, nato se zavijemo v odejo in pol ure počivamo.

Timijanova kopel blaži tudi bolečine pri revmatizmu in artritisu. Bolečine zaradi sklepnega revmatizma in artritisa, lahko blažimo tudi z obkladki iz svežih, v pečici segretih cvetočih poganjkov materine dušice. Poparek iz materine dušice, pomaga tudi pri depresiji in živčnih boleznih.

Timijanov čaj z zelišči za pomirjanje kašlja

Timijanov čaj za pomirjanje kašlja, lahko obogatimo tudi z dodatkom drugih zdravilnih zelišč in medu. Ko bomo dodali vsa zelišča in med, bomo dobili sirup za lajšanje kašlja, ki ga lahko imamo nekaj dni v hladilniku. Timijanov čaj pomirja kašelj, vsa dodana zelišča pa blagodejno vplivajo na dihala, ter se uspešno borijo proti virusom in bakterijam. Za 400 ml čaja z zelišči, potrebujemo naslednje sestavine.

  • 1 žlička suhega ožepka
  • 1/2 žličke suhega žajblja
  • 1 žlička sesekljane suhe korenine velikega omana
  • 1 žlička suhih cvetov ličnika
  • 1 žlička suhe korenine sladkega korena
  • 1/4 žličke svežega ali suhega timijana
  • 300 ml vode
  • 5 žlic medu ( cvetličnega, medu manuka ali kakšen drug zdravilen med)

Vsa zelišča damo v manjšo posodo in jih prelijemo z vodo. Vse skupaj zavremo in nato počasi kuhamo deset minut, ali toliko časa, da tekočina izhlapi in se okus koncentrira. Nato posodo umaknemo z ognja in počakamo, da se zeliščni čaj ohladi. Ker se bodo zelišča dlje časa namakala, bo čaj precej bolj močan.

Ko se čaj ohladi, ga precedimo v drug lonec in ga počasi segrejemo skoraj do vretja. Nato čaj odstavimo z ognja in dodamo med. Počasi mešamo toliko časa, da se med razpusti. Čaj prelijemo v skodelico in ga spijemo še vročega. Če dodamo večjo količino medu, da bi dobili sirup proti kašlju, potem počakamo, da se zmes ohladi.

Nato jo preložimo v kozarec in hranimo v hladilniku, kjer se obdrži najmanj sedem dni. Več medu dodamo, dlje se bo sirup obdržal. Za lajšanje kašlja, vsak dan popijemo kozarček čaja z zelišči ali manjši kozarček sirupa.

Timijanov čaj za krepitev imunskega sistema

Za krepitev imunskega sistema, lahko vsak dan popijemo skodelico timijanovega čaja, ki mu dodamo bezeg, meliso, grahovec in korenino sladkega korena. Vsa ta zelišča v kombinaciji s timijanom, delujejo kot naravni antioksidanti in se borijo proti virusom. Za eno skodelico čaj za krepitev imunskega sistema, potrebujemo naslednja zelišča:

  • 2 žlički posušenih bezgovih jagod
  • 2 žlički sesekljane suhe korenine grahovca
  • 1/2 žličke sesekljane suhe korenine sladkega korena
  • 350 ml vode
  • 1 žlička suhe ali sveže melise
  • 1/2 žličke suhega timijana 
  • malo medu

Bezgove jagode, grahovec in sladki koren, damo v manjšo posodo in prelijemo z vodo. Počasi segrevamo skoraj do vretja, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo še 5 minut. Nato lonec odstavimo z ognja, ter dodamo meliso in timijan. Lonec pokrijemo in počakamo pet minut, da se zelišča namakajo. Čaj precedimo in mu dodamo malo medu.

Čajna mešanica s timijanom za lajšanje prebavnih motenj

Blage ali močnejše prebavne motnje povzročajo različni vzroki. Najpogosteje nas mučijo napihnjenost, plini in različne kronične težave. Pri lajšanju prebavnih motenj sta nepogrešljivi zelišči kamilica in meta, v zeliščarstvu pa se seveda uporabljajo tudi druge čajne mešanice:

  • V možnarju stolčemo v prah po 20 gramov komarčka, janeža in kumine, 20 gramov melise, 10 gramov mete in 10 gramov materine dušice. Vsa zelišča stolčemo in nato 3 žlice čajne mešanice prelijemo z pol litra vrele vode, pokrijemo in precedimo čez dve uri. Čaj pijemo po vsakem obroku, osladimo ga z medom ali naravnim sadnim sokom.
  • Za lajšanje prebavnih motenj lahko uporabimo tudi kumino, janež, koriander, tavžentrožo, angeliko, majaron in še mnoge druge.

Na enak način pripravljamo tudi naslednje zeliščne mešanice, ki lajšajo prebavne motnje:

  • po 25 gramov rmana, kolmeža, svišča in domače mete
  • po 30 gramov domače mete, materine dušice in komarčka, ter po 5 gramov seljanke in angelike
  • po 25 gramov majarona, mete, kamilice in dobre misli
  • po 30 gramov kamilice, lipe in timijana, ter 10 gramov melise

Eterično olje timijana

O uporabi eteričnega olja timijana je narejenih kar nekaj raziskav. Znanstveniki so si enotni da uporaba timijanovega olja deluje protiglivično, protivnetno in uničuje bakterije. Najpogosteje ga najdemo v kozmetičnih izdelkih, kot razkužilo ga dodajajo tudi ustnim vodicam.

Eterično olje uporabljamo za uničevanje bakterij v telesu in za zdravljenje različnih vnetij. Vendar previdno! Z raziskavami niso dokazali da bi eterično olje timijana samostojno zdravilo kakšno določeno bolezen. Vedno ga uporabljamo samo kot podporno terapijo in se pred uživanjem vedno posvetujmo z zdravnikom ali z zeliščarjem.

Timijanovo eterično olje z jabolčnim kisom za zdravljenje prhljaja

Timijanov pripravek z jabolčnim kisom, je čudovit za odpravljanje prhljaja. Za 100 ml pripravka, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 10 kapljic eteričnega olja timijana

Jabolčni kis in eterično olje zmešamo in vtremo v lasišče. Pustimo delovati pet minut in nato speremo s toplo vodo in nanesemo nežen, zeliščni šampon. Nato lase še enkrat splahnemo in posušimo na zraku. Pripravek porabimo v šestih mesecih.

Eterično olje timijana greje in poživlja, ima močne protibakterijske in protiglivične lastnosti in se tradicionalno uporablja za nego las. Jabolčni kis je izjemno čistilno sredstvo, ki daje lasem sijaj. Preprosta kombinacija obeh, je odlična za preprečevanje prhljaja. Priporočamo tudi članek: Recepti za izdelavo domačega jabolčnega kisa! 

Timijanov sirup

Timijan, Thymus vulgaris, je močno protimikrobno zelišče, ki se uspešno bori proti širokemu spektru bolezni. Z raziskavami so dokazali da poleg lajšanja kašlja, učinkuje tudi proti kandidi in proti bakterijam ki so odporne na antibiotike in druga zdravila.

Timijan je močan spazmolitik in učinkovito pomaga pri lajšanju kašlja ki se pojavi pri bronhitisu in tudi pri oslovskem kašlju. Zaradi izrednih učinkov na dihala, so pripravki iz timijana posebej primerni za uživanje v zimskem času ko so na pohodu virusi prehlada in gripe. 

Pri pripravi timijanovega sirupa proti kašlju moramo poznati nekaj lastnosti timijana. Pri segrevanju hlapna olja v zelišču izhlapijo, zato timijanov sirup pogosto pripravljamo na hladen način. Vsebnost hlapnih olj je največja v svežih zeliščih, zato za pripravo sirupa vedno uporabimo sveže nabran timijan. Če pa to ni mogoče, lahko za pripravo uporabimo tudi posušeno rastlino. 

Recept za timijanov sirup

Za pripravo sirupa iz timijana ali materine dušice, poznamo veliko starih, preverjenih receptov. Najbolj preprost recept je prav gotovo na plasten način, ko v kozarec polagamo izmenoma timijan in sladkor. V sončnem vremenu, naberemo stebelca in cvetove timijana. Pripravimo si velik steklen kozarec s širokim vratom in vanj najprej položimo plast timijanovih cvetov in stebel. Nato čez naložimo plast sladkorja in nato spet plast timijana. To ponavljamo toliko časa, da je kozarec poln, s tem, da mora biti zadnja plast sladkor.

Kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na sončno mesto. Vmes kozarec večkrat pretresemo, po treh tednih vse skupaj precedimo. Stebla in cvetove, ki so prepojeni s sladkorjem, rahlo izperemo z vodo, ki jo dodamo sirupu. Nato sirup na majhnem ognju malo pokuhamo, vendar ne sme zavreti! Sirup mora biti ravno prav gost, to dosežemo tako, da ga dvakrat pogrejemo in ohladimo. Ko smo zadovoljni z gostoto sirupa, ga prelijemo v temne steklenice, ki jih hranimo v hladnem prostoru.

Timijanov sirup z ameriškim slamnikom

Timijan in ameriški slamnik, sta čudovita kombinacija za krepitev imunskega sistema. Ob redni uporabi tega sirupa, razvijemo naravno odpornost proti virusom in drugim patogenom.

Uživamo ga tudi na začetku prehlada, da pogrejemo in zaščitimo organizem. Sirup pripravimo pozno pomladi, saj pri receptu uporabimo tudi ozkolistni trpotec in veliki oman. Vsa zelišča rastejo in cvetijo od pozne pomladi in čez poletje.

Za pripravo timijanovega sirupa z ameriškim slamnikom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 20 gramov svežega timijana
  • 20 gramov svežih listov ozkolistnega trpotca
  • 20 gramov ameriškega slamnika ( uporabimo sveže korenine, stebla in mlade zelene liste)
  • 10 gramov sveže, nastrgane ingverjeve korenine
  • 10 gramov svežega, strtega česna
  • 10 gramov svežih korenin velikega omana
  • 1 cela, sveža, drobno nasekljana rdeča čili paprika
  • 400 ml vodke
  • 100 gramov medu manuka

Vsa zelišča operemo in pustimo, da se posušijo. Nato jih drobno nasekljamo in jih damo v velik kozarec s pokrovom. Dodamo vse sestavine, razen medu. Prelijemo z vodko in kozarec tesno zapremo. Kozarec nekajkrat dobro pretresemo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Kozarec vsak dan dobro pretresemo.

Po treh tednih sirup precedimo. V posebno posodo damo med manuka in mu počasi dodajamo tinkturo iz zelišč.Vmes neprestano mešamo z metlico, da se tinktura in med dobro povežeta. Sirup pretočimo v temen kozarec in ga dobro zapremo. Sirup uživamo po eno žličko, trikrat na dan. Ko se nas loteva prehlad, vzamemo do šest žličk na dan. Sirup lahko v hladilniku hranimo šest mesecev. Sirup ni primeren za nosečnice! (a)

Timijanova tinktura

Timijanova tinktura s poprovo meto

Tinktura s timijanom in poprovo meto, pomirja razdražljivo črevesje, izboljša prebavo in blagodejno vpliva na delovanje debelega črevesja. Olajša izločanje vetrov in pomirja razdražen želodec. Za pripravo tinkture, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 25 gramov poprove mete
  • 15 gramov materine dušice
  • 25 gramov kamilic
  • 20 gramov rmana
  • 15 gramov korenin sladkega korena
  • 500 ml vodke

V velik kozarec damo vse sestavine in jih prelijemo z vodko. Premešamo, da se vse sestavine dobro namočijo. Kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Vmes ga vsak dan dobro pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in pretočimo v temno steklenico. Tinkturo uživamo pred ali po obroku, tako, da eno žličko tinkture zamešamo v kozarec vode. (b)

Timijanova tinktura za boljši spanec

100 gramov suhih timijanovih cvetov, prelijemo z enim litrom alkohola (80%) in z 3 dcl destilirane vode. Vse skupaj dobro pretresemo in kozarec zapremo. Za tri tedne ga postavimo na sonce, vmes kozarec večkrat pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo po kapljicah, 25 kapljic nakapamo na kocko sladkorja in jo poližemo pred spanjem.

Timijanovo olje

Recept za timijanovo olje

V sončnem vremenu naberemo timijanove cvetove in jih položimo v steklen kozarec. Čez cvetove prelijemo hladno stiskano olivno olje, ki mora segati čez zelišče. Kozarec zapremo in ga za tri tedne postavimo na sonce. Da se olje ne bi pokvarilo, kozarec zavijemo v folijo in s tem zaščitimo olje pred direktnim soncem.

Vmes kozarec večkrat pretresemo, po treh tednih olje precedimo in ga prelijemo v manjše, temne stekleničke. Timijanovo olje uporabljamo pri težavah z revno, pri multipli sklerozi, pri zvinih, bolečih mišicah. Boleče dele večkrat na dan masiramo z oljem, ki ga prej ogrejemo na dlaneh.

Kreme s timijanom

Timijanova krema proti revmi s propolisom

Pri izdelavi te kreme proti revmi, bomo uporabili različna eterična olja. Da preženemo skrb pred alergijo na eterična olja, naredimo preprost test. Kapljico eteričnega olja nanesemo na notranjo stran komolca in če se koža v 24 ure ne odzove, lahko to eterično olje brez skrbi uporabimo. Za pripravo kreme proti revmi, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov hladno stiskanega olja ( konopljino olje, olivno olje…)
  • 10 gramov čebeljega voska
  • 5 gramov propolisa v prahu
  • 30 kapljic eteričnega olja rožmarina
  • 30 kapljic eteričnega olja timijana
  • 30 kapljic eteričnega olja planinskega bora
  • 20 kapljic eteričnega olja evkalipta
  • 10 kapljic eteričnega olja cimeta

Hladno stiskano rastlinsko olje in propolis v prahu damo v kozarec in ga postavimo na vodno kopel, približno 70 stopinj C. Počasi mešamo, da se sestavine stopijo in nato mešanico ohladimo na 40 stopinj C. Nato primešamo vsa eterična olja in z kremo proti revmo napolnimo dekorativne kozarčke. Mazilo hranimo na hladnem, najbolje v hladilniku, kjer obstane tudi do enega leta.

Mazilo s propolisom in eteričnimi olji, deluje globinsko, sprošča napetost, blaži bolečino in omogoča večjo gibljivost togih sklepov. Sklepe dobro ogrejemo s toplo odejo, jih namažemo s kremo proti revmi in se dobro zavijemo. Tako ogreti in zaviti v odejo, pustimo mazilo delovati celo noč in kmalu se bodo pokazali blagodejni učinki.

Timijanov med

Timijanov med s česnom in bezgovimi jagodami

Timijan je izredno učinkovito zelišče za lajšanje prehladnih in pljučnih obolenj, zato je v času gripe in prehladov nepogrešljiv. Nam bolj poznan je timijanov sirup proti kašlju, vendar lahko s timijanom pripravimo tudi zdravilni med. Kombiniramo ga s česnom, bezgom in še drugimi zdravilnimi zelišči.

Timijanov med uporabljamo za spodbujanje imunskega sistema. Nekaj žličk ga zamešamo v čaj, lahko tudi v čaj iz timijana. Med lahko tudi pokapljamo po sadju, ali ga dodamo v smoothije. Če imamo povišan krvni tlak, se pred uživanjem timijanovega medu posvetujmo z zdravnikom. 

Za pripravo medu s timijanom potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 žličke suhih bezgovih jagod
  • 3 žličke drobno nasekljane suhe korenine ameriškega slamnika
  • 1 žlička in pol posušenega timijana
  • 1 žlička nasekljane korenine sladkega korena
  • 1/2 žličke suhega žajblja
  • 1 drobno nasekljan strok česna
  • 250 gramov tekočega cvetličnega medu

Suha zelišča dobro zmešamo in jih zmeljemo v mlinčku za začimbe. Dodamo še česen in ga stremo skupaj z zelišči. Pri receptu lahko česen izpustimo, če nam ni všeč vonj in okus. Vendar moramo vedeti, da je česen odličen borec proti mikrobom, ostala zelišča pa bodo tudi zakrila njegov vonj. Iz polnega kozarca medu vzamemo nekaj žličk, da naredimo prostor za zelišča in ga nato spet pokrijemo.

Segrejemo lonec vode in vanj postavimo kozarec, da bomo lažje vmešali zelišča. Voda ne sme biti prevroča, da ne bo kozarec počil. Dodamo zmleta  zelišča in česen, ter vse skupaj dobro premešamo. Kozarec dobro zapremo in ga za dva tedna postavimo v hladen prostor. Med ne sme biti na neposredni sončni svetlobi. Sčasoma se bo okus meda spremenil, vmes ga občasno premešamo.

Po dveh tednih lahko pričnemo zdravilni med s timijanom in česnom uživati, zelišč prej ni potrebo precejati, saj so drobno zmleta. Pred uporabo med samo dobro premešamo, ko ga dodamo v čaj, počakamo da se delčki zelišč usedejo na dno.

Uporaba timijana v kulinariki

V poletnem času smo vsi veseli lepih vikendov, ko si privoščimo piknike, kjer seveda prevladuje žar. Meso, ribe ali zelenjavo, ki jo spečemo na žaru, moramo seveda primerno začiniti. Začimbe za žar, lahko pripravimo sami in tako nikoli nismo v zadregi, ko je potrebno na hitro organizirati piknik. Timijan je tudi nepogrešljiv pri jedeh na žlico, manjkati ne sme tudi na mesu ali v raznih omakah.

Mešanica začimb za žar s timijanom

Naš recept vsebuje zelišča in zelenjavo, ki daje mešanici nekoliko pikanten okus in ga lahko uporabimo za pripravo raznih jedi.  Za 4 stekleničke po 1/4 litra, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 500 gramov čebule
  • 2 vejici timijana
  • 2 veliki žlici grobe soli
  • 1 jedilno žlico grobo stolčenega belega popra
  • 1 jedilno žlico grobo stolčenega črnega popra
  • 1 veliko žlico brinovih jagod
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 čajno žličko nageljnovih žbic
  • 2 vejici rožmarina
  • 1 liter dobrega belega vina
  • 4 velike žlice domačega jabolčnega kisa

Čebulo olupimo, narežemo na majhne koščke in jo damo v večji keramični, steklen ali kamnit lonec. Dodamo sol, poper, timijan, lovor, rožmarin, nageljnove žbice in brinove jagode. Vse začimbe drobno zdrobimo in premešamo.

Začimbe nato obtežimo s krožnikom, da se pričnejo sočiti. Nato dodamo belo vino in jabolčni kis, ter še enkrat dobro premešamo. Lonec pokrijemo in za tri dni postavimo v hladen prostor. Po treh dneh mešanico precedimo skozi tanko tkanino, čebulo in vse začimbe še dobro ožamemo. Začinjen sok damo v temne stekleničke, dobro zapremo in hranimo v hladnem prostoru.

Pikantno začimbo za žar nakapamo na meso, preden ga spečemo. S to začimbo s timijanom, lahko začinimo tudi juhe, omake in praženo meso.

Timijanov kis

Kis s šalotkami in timijanom

Timijan kot začimba, se dobro poda tudi k zeliščnim kisom, v katere običajno dodamo zelišča, začimbe ali zelenjavo, kot je česen ali čebula. V tem receptu bo glavna sestavina sveža šalotka, kapre in timijan. Za tri stekleničke kisa s timijanom, po 0,7 litra, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 šopek svežega timijana
  • 1 šopek kopra
  • 250 gramov šalotke
  • 1 veliko žlico kaper
  • 4 lovorove liste
  • 6 nageljnovih žbic
  • 1 veliko žlico grobo stolčenega popra
  • 2 l rdečega vinskega kisa

Šalotke olupimo, narežemo na kocke in nato še drobno nasekljamo in jih damo v večji lonec. Dodamo narezan koper, kapre, timijan, lovor, nageljnove žbice, poper in vinski kis. Vse skupaj segrevamo skoraj do vrelišča, nato posodo pokrijemo in odstavimo z ognja. Naslednji dan kis s timijanom precedimo skozi gazo ali gosto krpo.

Kis s šalotkami in timijanom nalijemo v temne stekleničke in jih dobro zapremo. Zelišči kis uporabimo za kisanje solat, ki se jim poda okus po čebuli, to je vsa zelena solata, kumarična solata in vse solate z paradižnikom. 

Standardni zeliščni kis s timijanom in čilijem

Standardni zeliščni kis si pripravimo v večjih količinah. Uporabljamo ga za kisanje vseh vrst solat. Če nam zmanjka kakšno zelišče. ki je navedeno v receptu, ga enostavno izpustimo ali pa ga nadomestimo s kakšnim drugim zeliščem. Za sedem steklenic po 0,7 litra, potrebujemo naslednje sestavine:

  • po eno veliko skodelico naslednjih zelišč: bazilika, boraga, koper, pehtran, poprova meta, janež in homulice
  • po 1/2 skodelice naslednjih zelišč: rožmarin, timijan in krebuljica
  • 1 veliko žlico gobo stolčenega belega popra
  • 1 čili dve čebuli
  • 7 steklenic belega vinskega kisa po 0,7 litra
  • 2 veliki žlici soli

Vsa zelišča operemo, preberemo in jih osmukamo z večjih stebelc. Odmerimo vse potrebne količine zelišč in damo v velik šest litrski kozarec. Dodamo poper, drobno narezan čili, čebulo in bel kis. Kozarec zapremo in za sedem dni postavimo na sončen prostor. Po tednu dni dodamo sol, ki jo prej rumeno spražimo. Vse skupaj dobro premešamo, kozarec spet dobro zapremo in pustimo stati še šest tednov.

Po šestih tednih kis precedimo skozi čisto gazo, zelišča na koncu še močno stisnemo. Prelijemo ga v temne steklenice in ga spravimo v temen in hladen prostor.

Zeliščne soli s timijanom

Sol z desetimi zelišči

Mešanice zelišč in začimb s soljo nas bodo popeljale v svet izbranih okusov in aromatičnih jedi. V receptu sol z desetimi zelišči, bomo poleg timijana uporabili še deset drugih zelišč in naravno morsko sol. Mešanica je vsestransko uporabna; z njo lahko začinimo juhe, omake, solate, jo dodamo v enolončnice ali z njo začinimo meso. Za pripravo zeliščne soli potrebujemo naslednje sestavine:

  • 50 gramov naravne morske soli
  • 5 gramov rožmarina
  • 5 gramov luštreka
  • 5 gramov timijana
  • 5 gramov pehtrana
  • 5 gramov kopra
  • 5 gramov origana
  • 5 gramov bazilike
  • 5 gramov melise
  • 5 gramov komarčka
  • 5 gramov majarona

Zaradi velike količine soli, to zeliščno mešanico vedno pripravljamo s suhimi zelišči. Zelišča posušimo v pečici pri 50 stopinjah C, ali jih posušimo na zraku. Ko lahko zelišča zdrobimo med prsti, so primerna za obdelavo. Vsa zelišča damo v terilnik skupaj s soljo.

Vse skupaj dobro premešamo in tako dolgo drobimo, da se sol obarva z zeleno barvo zelišč. Zelišča in sol moramo drobiti ročno, kar lahko traja nekaj več časa, a končni izdelek nam bo povrnil ves trud. Vsa našteta zelišča se izjemno ujemajo in tvorijo čudovito aromo.

Zeliščna sol s timijanom in cvetličnimi cvetovi

Zeliščna sol s timijanom in cvetličnimi cvetovi, je primerna za začinjanje izbranih predjedi, kot so razni zeliščni namazi. Uporabimo jo lahko tudi pri rižotah, testeninah ali pri zelenjavnih jedeh. Ta zeliščna sol s timijanom je nekoliko pikantna in daj jedem pridih Sredozemlja. Za pripravo aromatične, zeliščne soli, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 5 gramov bazilike
  • 5 gramov timijana
  • 5 gramov sončničnih cvetnih listov
  • 5 gramov cvetov vrtnice
  • 5 gramov cvetov plavice
  • 5 gramov rožmarinovih cvetov
  • 5 gramov iglic rožmarina
  • 5 gramov cvetov origana
  • 5 gramov listov origana
  • 50 gramov naravne morske soli

Zelišča najprej posušimo v pečici ali na zraku, ko jih lahko zdrobimo s prsti, so dovolj suha. Damo jih v terilnik skupaj z morsko soljo in jih toliko časa drobimo, da se sol obarva v barve zelišč. Cvetne liste posušimo tako, da jih razprostremo po papirju in počasi sušimo. Posušene cvetne liste prav tako dodamo v terilnik, vendar jih samo rahlo stremo, da ohranijo svoje naravne, vesele barve.

Timijanovo olje za začinjanje jedi

Za začinjanje rib ni dobra vsaka začimba, saj lahko spremeni okus ribe. Najbolje je, da začimbe za ribe pripravimo sami. Lahko jih naredimo s soljo, ali pa z oljem

Timijanovo olje z rožmarinom za ribe

Zeliščno olje s timijanom in rožmarinom, ki ga obogatimo še s pehtranom, je prav gotovo najbolj aromatična začimba za pripravo rib. S tem zeliščnim oljem, lahko začinimo tudi vse vrste solat. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 rožmarinovo vejico
  • 1 vejico timijana
  • 1 vejico pehtrana
  • 3 rezine limone
  • 500 ml oljčnega olja

Timijan, rožmarin in pehtran posušimo v pečici. Limono narežemo na rezine. Vse sestavine damo v steklenico in jih prelijemo z hladno stiskanim olivnim oljem. Če želimo lahko uporabimo tudi kakovostno sončnično olje. Vse dišavnice morajo biti popolnoma prekrite z oljem, da se ta dobro navzame njihovega vonja.

Timijan v kozmetiki

Timijanove kopeli

Kopel s timijanom za nego kože 

Za timijanovo kopel potrebujemo 100 gramov posušenih cvetov timijana. Cvetove prelijemo z litrom kropa, pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Po tem času čaj precedimo in ga dodamo vodi za kopel. Kopel s timijanom pomaga pri krčih bronhijev, saj jih pomirja in blaži. S takšno kopeljo, bomo tudi očistili in poživili kožo.

Kopel lahko pripravimo tudi tako, da čez noč v 4 litrih vode, namakamo 130 gramov posušenega ali svežega timijana. Drugi dan vse skupaj precedimo, pogrejemo in dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo največ 20 minut, pri tem pazimo, da je srce izven vode. Kopel ni primerna za ljudi z visokim krvnim pritiskom in težavami s srcem. Kopel s timijanom tudi ni primerna, kadar imamo povišano telesno temperaturo. Priporočljiva je za depresivne ljudi, prenapete, živčne in nemirne. Kopeli so tudi izjemno uspešne pri vseh vrstah prehladov.

Zgodovina timijana

Latinsko ime za timijan je thymus, kar pomeni moč in pogum. Stari Grki so pred bojem namazali s timijanovem oljem, Rimljani pa so telo okrepili v timijanovi kopeli. Stari Egipčani so prav tako poznali čudovito moč timijana, uporabljali so ga za balzamiranje trupel in za umivanje mrtvih. V Evropi je bil timijan pomemben v času kuge, saj so ga uporabljali kot  zaščito pred okužbo.

K nam je timijan prišel iz sredozemskih dežel v 11.stoletju, v današnjem času predvsem gojimo vrtni timijan. Kot zdravilno zelišče bolj uporabljamo divji timijan ali poljsko materino dušico. Obe rastlini so že dobro poznali v antični dobi. Timijan in materina dušica sta po videzu precej različni, vendar imata podobne zdravilne lastnosti. Že v antiki so vedeli, da sta obe rastlini ostri in vroči! Uporabljali so ju za pospeševanje izločanja seča, za uravnavanje menstruacije, za pospeševanje splava in za hitrejši porod.

Prvi zapisi o materini dušici najemo v delih Pinija mlajšega, okoli leta 70. V zapisu omenja, da je materina dušica tudi v slovitem napitku, ki ga je užival sirski kralj Antioha Veliki. Ta recept je bil tako poznan, da so ga vklesali  na skalo pred Eskulapovim templjem na otoku Kosu.

V starem veku so ženske na Eriksu na Siciliji, prinašale materino dušico, skupaj z najlepšimi rožami, kot žrtveno darilo boginji Veneri. Ta naj bi jim pomagala pri ljubezenskih težavah. Tudi evropski vladar Karel veliki je bil ljubitelj timijana. V Kraljevskih odlokih je zahteval, da morajo vsi njegovi podložniki na vrtovih gojiti timijan.

Zapisi o materini dušici svete Hildegarde in Bingna

Pri starih Germanih je bil timijan posvečen boginji Freyi, kasneje pa so kristjani materino dušico posvetili Mariji, postala je Marijina zel ali Marijino ležišče. Sveta Hildegarda in Bingna je napisala znamenite besede o tem čudovitem zelišču:

Materina dušica je topla in zmerna. Človek, ki ima na sebi bolno meso, tako da njegovo meso cveti kot garje, ta mora pogosto jesti materino dušico z mesom ali kuhano s kašo in meso njegovega telesa bo notranje ozdravljeno in očiščeno. Kdor pa ima male kraste, ta mora zdrobiti materino dušico s svežo mastjo in narediti iz tega mazilo in s tem se mora mazati in ozdravel bo. 

Materino dušico in vrtni timijan, je predpisovala tudi pri gobavosti, mrtvoudnosti in vseh živčnih boleznih. Posebej poznan je njen nasvet, da kdor bo zjutraj namesto kave spil skodelico timijanovega čaja, bo kmalu začutil zdravilne učinke. Izboljšalo se bo splošno zdravje in ponehalo bo pokašljevanje.

V samostanskem zdravilstvu so timijan uporabljali kot zdravilno zelišče, ki greje in suši. Verjeli so, da pomaga pri kožnih boleznih, ranah, ki so posledica ugriza, pri glavobolu in pri epilepsiji. Od 15. stoletja naprej, se je materina dušica v zdravilstvu vse več uporabljala za zdravljenje ženskih bolezni, zato se je prijelo ime Marijina rastlina.

V preteklosti so ljudje verjeli, da timijan varuje pred demoni. Zaradi tega ponekod še vedno na vrata hiše ali hleva, obešajo venček iz materine dušice ali timijana, saj verjamejo, da jih bo obvaroval pred strelo ali kakšno drugo naravno nesrečo.

Vrste timijana

turški timijan

Turški timijan

Turški timijan, Thymbra spicata, raste na olesenelem grmičku in je podoben šetraju. Ima lepa, škrlatna socvetja, zao ga pogosto najdemo nasajenega na skalnjakih. Prihaja iz Bližnjega vzhoda, kjer mu pravijo zatar. Pri nas ta sorta timijana, žal na prostem ne preživi zime.

Limonski timijan

Limonski timijan ima vonj po limoni. Ima blaziničasto rast in ozke liste. Uporabljamo ga predvsem za čaje in odišavljanje solat. Liste drobno nasekljamo in jih dodamo juham, tik pred koncem kuhanja in jim močno izboljšamo okus.

Pisani timijan

Pisani timijan, ima pisane liste in zelo blag vonj. Aromatičnost rega timijana se spreminja glede na sestavo eteričnih olj in so odvisne predvsem od količine timola.

Glavičasti timijan

T .capitaluc, je zvrst timijana, ki raste na Bližnjem vzhodu. Tam je tudi najbolj uporabljena zvrst materine dušice.

Divji timijan

Divji timijan, T.serpyllum, naravno uspeva po vseh sredozemskih krajih, ter v velikem delu srednje in severne Evrope. Ta zvrst ima bolj blag okus in vonj kot navadni timijan, zato običajno uporabljamo samo svežo rastlino. Majhne litiče lahko potrosimo po praženi zelenjavi ali po solatah. Lepo se poda k jedem, kjer uporabimo ožepek.

Kuminasti timijan

T. herba-barona, je plazeča rastlina, ki naravno uspeva na Korziki in Sardiniji. Ima rdeča stebla, ozke in lesketajoče liste in rožnate cvetove. V okusu lahko zaznamo priokus po kumini, od tudi ime. Dobro se prilega je jedem iz korenaste zelenjave, k jedem iz sira in k smetanovi omaki.

https://youtu.be/qbmqnZYwEkU
Deli naprej