Vse o timijanu ali materini dušici

timijan
NARAVNI SIRUP ZA OTROKE ZA LAŽJE IZKAŠLJEVANJE! VSEBUJE TIMIJAN, METO, SLEZ, VITAMIN C! SUPER CENA!

Timijan ali materina dušica, je do 20 cm visoka trajnica. Mladi poganjki in stebla, ki nosijo socvetja so visoki, medtem ko so stebla polegla. Majhni, ovalni, celorobni listi so nasprotno nameščeni. Na listni ploskvi so žleze, ki jih vidimo kot majhne temne pike. Rožnati dvoustnati cvetovi so združeni v glavičasta socvetja na koncu poganjkov. Materina dušica cveti od junija od oktobra. Poznamo več vrst timijanov, pri nas je najbolj razširjen vrtni timijan, Thymus vulgaris.

Vrtni timijan ali vrtna materina dušica, izhaja iz suhih, travnatih predelov južne Evrope. Kot začimba, v današnjem času, raste že po celem svetu. Uporabljamo ga za lajšanje mnogih zdravstvenih težav, največ za lajšanje izkašljevanja pri produktivnem kašlju. Množično se uporablja tudi kot antiseptik za pljuča pri okužbah, medtem ko eterično olje timijana, uporabljamo v aromaterapiji. Timijanu pripisujejo tudi antioksidativno delovanje in obrambo pred staranjem.

Kakšen vonj in okus ima timijan in kako ga gojimo?

 

Če timijan zmečkamo s prsti, imajo vsi deli rastline topel, prsten in poprast vonj. Okus timijana je pikanten, s priokusom po klinčkih, meti in deloma po kafri. Pri timijanu uporabljamo liste in vršičke poganjkov, medtem ko so cvetovi uporabni za čaje in kot okras. Ko kupujemo timijan, bodimo previdni in kupimo samo tistega, ki zadiši, če ga zmečkamo med prsti. Na tržnici dobimo tudi druge vrste timijana, pri nas je običajno v prodaji navaden timijan in citronski timijan. Če timijan kupimo, ali naberemo v naravi, bodo listi v hladilniku ostali sveži teden dni. Posušena materina dušica, pa ohrani vonj in okus vse do naslednje pomladi.

 

Materino dušico lahko gojimo tudi doma. Odločimo se lahko za razne sorte, vse pa potrebujejo zelo dobro odcedna, peščena tla in čimbolj sončno rastišče. Materina dušica ima tudi rada toploto, ki jo oddajajo kamni v skalnjaku ali kamniti tlak na dvorišču. Materino dušico najlažje razmnožujemo z deljenjem koreninske grude v več manjših, ki jih nato ločeno posadimo. Liste lahko nabiramo ves čas, s pogostim trganjem bomo preprečili štrlečo rast in olesenitev vejic. Za sušenje natrgamo vejice tik pred cvetenjem.

 

Timijan zdravilni učinki in glavne zdravilne učinkovine

 

Glavne učinkovine v timijanu ali materini dušici:

 

  • eterična olja: timol, cineol in borneol
  • flavonoidi
  • grenčine
  • tanini
  • saponini
  • smole

 

Kako timijan učinkuje na naše zdravje?

 

  • Pripravke iz timijana uživamo za lažje izkašljevanje in za lajšanje simptomov prehlada.
  • Pomaga lajšati težave pri blagi astmi, senenem nahodu in pri okužbi pljuč
  • Materina dušica preprečuje krče in krči tkiva. Poparek iz zelišča zjutraj na tešče, pomaga premagovati tegobe depresije.
  • Čaj ali timijanov sirup uživamo pri želodčnih težavah ali pri sindromu razdražljivega črevesja.
  • Timijanov sirup pomaga pri kašlju in okužbi pljuč, pri bolečem grlu in boleznih dlesni, pa zjutraj in zvečer grgramo poparek timijana.

 

  • Eterično olje timijana, dodamo mandljevemu olju in s pripravkom masiramo prsi pri bronhitisu ali raznih okužbah. Če dodamo še sivkino olje, pripravimo masažno olje za revmatične bolečine in nategnjene mišice.
  • Losjon iz timijana uporabljamo pri pikih žuželk in za nego okuženih ran.
  • Skodelica timijanovega čaja zjutraj, nam bo pospešila prebavo in poživila presnovo.
  • Timijan krepi telesno odpornost in je čudovito poživilo za živce in prebavila.
  • Materina dušica pomaga tudi pri nespečnosti, artritisu, revmatizmu, pri težavah z jetri in pri migreni.

Timijanov čaj pri težavah z jetri

 

čaj za jetra
ČAJ ZA JETRA! SUPER CENA! KLIKNI SLIKCO!

Materina dušica ugodno vpliva na prebavo in poživlja presnovo, zato je to zelišče tudi sopotnik shujševalnih diet. Zaradi tega pripravke iz timijana redno vključujmo v vsakdanjo prehrano. Materino dušico uporabljamo tudi kot začimbo v kuhinji, posebej se poda k zelenjavnim enolončnicam, mesnim jedem in ribam. Manj znana je uporaba timijana pri težavah z jetri.

 

Timijanov čaj za jetra, pripravimo na naslednji način: Pripravimo prevretek iz čajne žličke sladkega janeža in pol litra vode. Odstavimo s štedilnika in dodamo čajno žličko materine dušice in čajno žličko kamilic. Pokrijemo in pustimo stati deset minut. Skodelico nesladkanega  čaja,  pijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

Čaj iz materine dušice in timijanova kopel proti slabokrvnosti 

 

Žlico zelišča materine dušice poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaju dodamo žličko medu in pijemo eno skodelico zjutraj in eno zvečer. Poleg čaja, si enkrat tedensko pripravimo timijanovo kopel: Prgišče zelišča poparimo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo deset minut. Nato čaj precedimo in dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo največ dvajset minut, nato se zavijemo v odejo in pol ure počivamo.

 

Timijanova kopel blaži tudi bolečine pri revmatizmu in artritisu. Bolečine zaradi sklepnega revmatizma in artritisa, lahko blažimo tudi z obkladki iz svežih, v pečici segretih cvetočih poganjkov materine dušice. Poparek iz materine dušice, pomaga tudi pri depresiji in živčnih boleznih.

Timijan z jabolčnim kisom za zdravljenje prhljaja

 

Timijanov pripravek z jabolčnim kisom, je čudovit za odpravljanje prhljaja. Za 100 ml pripravka, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 10 kapljic eteričnega olja timijana

 

Jabolčni kis in eterično olje zmešamo in vtremo v lasišče. Pustimo delovati pet minut in nato speremo s toplo vodo in nanesemo nežen, zeliščni šampon. Nato lase še enkrat splahnemo in posušimo na zraku. Pripravek porabimo v šestih mesecih.

 

Eterično olje timijana greje in poživlja, ima močne protibakterijske in protiglivične lastnosti in se tradicionalno uporablja za nego las. Jabolčni kis je izjemno čistilno sredstvo, ki daje lasem sijaj. Preprosta kombinacija obeh, je odlična za preprečevanje prhljaja. Priporočamo tudi članek: Recepti za izdelavo domačega jabolčnega kisa! 

 

Timijanov sirup z ameriškim slamnikom

 

timijanov sirup z ameriškim slamnikom
EKSTRAKT AMERIŠKEGA SLAMNIKA! SUPER CENA! KLIKNI SLIKCO!

Timijan in ameriški slamnik, sta čudovita kombinacija za krepitev imunskega sistema. Ob redni uporabi tega sirupa, razvijemo naravno odpornost proti virusom in drugim patogenom.

 

Uživamo ga tudi na začetku prehlada, da pogrejemo in zaščitimo organizem. Sirup pripravimo pozno pomladi, saj pri receptu uporabimo tudi ozkolistni trpotec in veliki oman. Vsa zelišča rastejo in cvetijo od pozne pomladi in čez poletje.

 

Za pripravo timijanovega sirupa z ameriškim slamnikom, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 20 gramov svežega timijana
  • 20 gramov svežih listov ozkolistnega trpotca
  • 20 gramov ameriškega slamnika ( uporabimo sveže korenine, stebla in mlade zelene liste)
  • 10 gramov sveže, nastrgane ingverjeve korenine
  • 10 gramov svežega, strtega česna
  • 10 gramov svežih korenin velikega omana
  • 1 cela, sveža, drobno nasekljana rdeča čili paprika
  • 400 ml vodke
  • 100 gramov medu manuka

 

Vsa zelišča operemo in pustimo, da se posušijo. Nato jih drobno nasekljamo in jih damo v velik kozarec s pokrovom. Dodamo vse sestavine, razen medu. Prelijemo z vodko in kozarec tesno zapremo. Kozarec nekajkrat dobro pretresemo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Kozarec vsak dan dobro pretresemo.

 

Po treh tednih sirup precedimo. V posebno posodo damo med manuka in mu počasi dodajamo tinkturo iz zelišč.Vmes neprestano mešamo z metlico, da se tinktura in med dobro povežeta. Sirup pretočimo v temen kozarec in ga dobro zapremo. Sirup uživamo po eno žličko, trikrat na dan. Ko se nas loteva prehlad, vzamemo do šest žličk na dan. Sirup lahko v hladilniku hranimo šest mesecev. Sirup ni primeren za nosečnice! (a)

 

Timijanova tinktura s poprovo meto

 

Tinktura s timijanom in poprovo meto, pomirja razdražljivo črevesje, izboljša prebavo in blagodejno vpliva na delovanje debelega črevesja. Olajša izločanje vetrov in pomirja razdražen želodec. Za pripravo tinkture, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 25 gramov poprove mete
  • 15 gramov materine dušice
  • 25 gramov kamilic
  • 20 gramov rmana
  • 15 gramov korenin sladkega korena
  • 500 ml vodke

 

V velik kozarec damo vse sestavine in jih prelijemo z vodko. Premešamo, da se vse sestavine dobro namočijo. Kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Vmes ga vsak dan dobro pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in pretočimo v temno steklenico. Tinkturo uživamo pred ali po obroku, tako, da eno žličko tinkture zamešamo v kozarec vode. (b)

Vrste timijana

turški timijan

Turški timijan

Turški timijan, Thymbra spicata, raste na olesenelem grmičku in je podoben šetraju. Ima lepa, škrlatna socvetja, zao ga pogosto najdemo nasajenega na skalnjakih. Prihaja iz Bližnjega vzhoda, kjer mu pravijo zatar. Pri nas ta sorta timijana, žal na prostem ne preživi zime.

Limonski timijan

Limonski timijan ima vonj po limoni. Ima blaziničasto rast in ozke liste. Uporabljamo ga predvsem za čaje in odišavljanje solat. Liste drobno nasekljamo in jih dodamo juham, tik pred koncem kuhanja in jim močno izboljšamo okus.

Pisani timijan

Pisani timijan, ima pisane liste in zelo blag vonj. Aromatičnost rega timijana se spreminja glede na sestavo eteričnih olj in so odvisne predvsem od količine timola.

Glavičasti timijan

T .capitaluc, je zvrst timijana, ki raste na Bližnjem vzhodu. Tam je tudi najbolj uporabljena zvrst materine dušice.

Divji timijan

Divji timijan, T.serpyllum, naravno uspeva po vseh sredozemskih krajih, ter v velikem delu srednje in severne Evrope. Ta zvrst ima bolj blag okus in vonj kot navadni timijan, zato običajno uporabljamo samo svežo rastlino. Majhne litiče lahko potrosimo po praženi zelenjavi ali po solatah. Lepo se poda k jedem, kjer uporabimo ožepek.

Kuminasti timijan

T. herba-barona, je plazeča rastlina, ki naravno uspeva na Korziki in Sardiniji. Ima rdeča stebla, ozke in lesketajoče liste in rožnate cvetove. V okusu lahko zaznamo priokus po kumini, od tudi ime. Dobro se prilega je jedem iz korenaste zelenjave, k jedem iz sira in k smetanovi omaki.

 

 

 

Deli naprej