Vse o timijanu ali materini dušici

timijan
NARAVNI SIRUP ZA OTROKE ZA LAŽJE IZKAŠLJEVANJE! VSEBUJE TIMIJAN, METO, SLEZ, VITAMIN C! SUPER CENA!

Timijan ali materina dušica, je do 20 cm visoka trajnica. Mladi poganjki in stebla, ki nosijo socvetja so visoki, medtem ko so stebla polegla. Majhni, ovalni, celorobni listi so nasprotno nameščeni. Na listni ploskvi so žleze, ki jih vidimo kot majhne temne pike. Rožnati dvoustnati cvetovi so združeni v glavičasta socvetja na koncu poganjkov. Materina dušica cveti od junija od oktobra. Poznamo več vrst timijanov, pri nas je najbolj razširjen vrtni timijan, Thymus vulgaris.

Vrtni timijan ali vrtna materina dušica, izhaja iz suhih, travnatih predelov južne Evrope. Kot začimba, v današnjem času, raste že po celem svetu. Uporabljamo ga za lajšanje mnogih zdravstvenih težav, največ za lajšanje izkašljevanja pri produktivnem kašlju. Množično se uporablja tudi kot antiseptik za pljuča pri okužbah, medtem ko eterično olje timijana, uporabljamo v aromaterapiji. Timijanu pripisujejo tudi antioksidativno delovanje in obrambo pred staranjem.

Kakšen vonj in okus ima timijan in kako ga gojimo?

Če timijan zmečkamo s prsti, imajo vsi deli rastline topel, prsten in poprast vonj. Okus timijana je pikanten, s priokusom po klinčkih, meti in deloma po kafri. Pri timijanu uporabljamo liste in vršičke poganjkov, medtem ko so cvetovi uporabni za čaje in kot okras. Ko kupujemo timijan, bodimo previdni in kupimo samo tistega, ki zadiši, če ga zmečkamo med prsti. Na tržnici dobimo tudi druge vrste timijana, pri nas je običajno v prodaji navaden timijan in citronski timijan. Če timijan kupimo, ali naberemo v naravi, bodo listi v hladilniku ostali sveži teden dni. Posušena materina dušica, pa ohrani vonj in okus vse do naslednje pomladi.

 

Materino dušico lahko gojimo tudi doma. Odločimo se lahko za razne sorte, vse pa potrebujejo zelo dobro odcedna, peščena tla in čimbolj sončno rastišče. Materina dušica ima tudi rada toploto, ki jo oddajajo kamni v skalnjaku ali kamniti tlak na dvorišču. Materino dušico najlažje razmnožujemo z deljenjem koreninske grude v več manjših, ki jih nato ločeno posadimo. Liste lahko nabiramo ves čas, s pogostim trganjem bomo preprečili štrlečo rast in olesenitev vejic. Za sušenje natrgamo vejice tik pred cvetenjem.

 

Timijan zdravilni učinki in glavne zdravilne učinkovine

Glavne učinkovine v timijanu ali materini dušici:

  • eterična olja: timol, cineol in borneol
  • flavonoidi
  • grenčine
  • tanini
  • saponini
  • smole

Kako timijan učinkuje na naše zdravje?

  • Timijan deluje razkužilno in topi sluzi v želodcu in pljučih. Deluje protivnetno in protivirusno in blagodejno deluje pri okužbah dihal, astmi in oslovskem kašlju.
  • Pomaga blažiti težave pri boleznih želodca, črevesja in pri črevesnih in ledvičnih krčih. Zavira rast bakterij v prebavilih, sečilih in dihalih. Prav tako pomaga pri izkašljevanju in ga pospešuje.
  • Pripravki iz materine dušice, pomagajo tudi pri vnetem grlu in glasilkah, pospešujejo pa tudi razstrupljanje telesa.
  • Timijan spodbuja imunski sistem in vpliva na nastajanje belih krvnih telesc. Krepko se bori proti prostim radikalom, spodbuja imunski sistem, krepi odpornost in hkrati pomirjam in vpliva na spanje.
  • S timijanom sim lahko dekleta in žene pomagajo pri težavah z menstruacijo, prav tako pa pospešuje prebavo in preprečuje nastajanje vetrov.

 

  • Deluje tudi kot diuretik in vzpodbuja izločanje urina. Pomaga zniževati povišan holesterol, uporabljamo ga tudi za izboljšanje prekrvavitve kože in za lajšanje bolečin v mišicah in sklepih.
  • Materina dušica odpravlja tudi gliste, čisti kožo, krepi prebavila in odpravlja glavobol in povišano telesno temperaturo.
  • Pripravke iz timijana uživamo za lažje izkašljevanje in za lajšanje simptomov prehlada.
  • Pomaga lajšati težave pri blagi astmi, senenem nahodu in pri okužbi pljuč
  • Materina dušica preprečuje krče in krči tkiva. Poparek iz zelišča zjutraj na tešče, pomaga premagovati tegobe depresije.
  • Čaj ali timijanov sirup uživamo pri želodčnih težavah ali pri sindromu razdražljivega črevesja.
  • Timijanov sirup pomaga pri kašlju in okužbi pljuč, pri bolečem grlu in boleznih dlesni, pa zjutraj in zvečer grgramo poparek timijana.
  • Eterično olje timijana, dodamo mandljevemu olju in s pripravkom masiramo prsi pri bronhitisu ali raznih okužbah. Če dodamo še sivkino olje, pripravimo masažno olje za revmatične bolečine in nategnjene mišice.
  • Losjon iz timijana uporabljamo pri pikih žuželk in za nego okuženih ran.
  • Skodelica timijanovega čaja zjutraj, nam bo pospešila prebavo in poživila presnovo.
  • Timijan krepi telesno odpornost in je čudovito poživilo za živce in prebavila.
  • Materina dušica pomaga tudi pri nespečnosti, artritisu, revmatizmu, pri težavah z jetri in pri migreni.

Timijanov čaj pri težavah z jetri

čaj za jetra
ČAJ ZA JETRA! SUPER CENA! KLIKNI SLIKCO!

Materina dušica ugodno vpliva na prebavo in poživlja presnovo, zato je to zelišče tudi sopotnik shujševalnih diet. Zaradi tega pripravke iz timijana redno vključujmo v vsakdanjo prehrano. Materino dušico uporabljamo tudi kot začimbo v kuhinji, posebej se poda k zelenjavnim enolončnicam, mesnim jedem in ribam. Manj znana je uporaba timijana pri težavah z jetri.

 

Timijanov čaj za jetra, pripravimo na naslednji način: Pripravimo prevretek iz čajne žličke sladkega janeža in pol litra vode. Odstavimo s štedilnika in dodamo čajno žličko materine dušice in čajno žličko kamilic. Pokrijemo in pustimo stati deset minut. Skodelico nesladkanega  čaja,  pijemo zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.

Čaj iz materine dušice in timijanova kopel proti slabokrvnosti 

Žlico zelišča materine dušice poparimo s pol litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati deset minut. Čaju dodamo žličko medu in pijemo eno skodelico zjutraj in eno zvečer. Poleg čaja, si enkrat tedensko pripravimo timijanovo kopel: Prgišče zelišča poparimo z litrom vrele vode, pokrijemo in pustimo deset minut. Nato čaj precedimo in dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo največ dvajset minut, nato se zavijemo v odejo in pol ure počivamo.

 

Timijanova kopel blaži tudi bolečine pri revmatizmu in artritisu. Bolečine zaradi sklepnega revmatizma in artritisa, lahko blažimo tudi z obkladki iz svežih, v pečici segretih cvetočih poganjkov materine dušice. Poparek iz materine dušice, pomaga tudi pri depresiji in živčnih boleznih.

Timijan z jabolčnim kisom za zdravljenje prhljaja

Timijanov pripravek z jabolčnim kisom, je čudovit za odpravljanje prhljaja. Za 100 ml pripravka, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 ml jabolčnega kisa
  • 10 kapljic eteričnega olja timijana

 

Jabolčni kis in eterično olje zmešamo in vtremo v lasišče. Pustimo delovati pet minut in nato speremo s toplo vodo in nanesemo nežen, zeliščni šampon. Nato lase še enkrat splahnemo in posušimo na zraku. Pripravek porabimo v šestih mesecih.

 

Eterično olje timijana greje in poživlja, ima močne protibakterijske in protiglivične lastnosti in se tradicionalno uporablja za nego las. Jabolčni kis je izjemno čistilno sredstvo, ki daje lasem sijaj. Preprosta kombinacija obeh, je odlična za preprečevanje prhljaja. Priporočamo tudi članek: Recepti za izdelavo domačega jabolčnega kisa! 

Timijanov sirup recept

Za pripravo sirupa iz timijana ali materine dušice, poznamo veliko starih, preverjenih receptov. Najbolj preprost recept je prav gotovo na plasten način, ko v kozarec polagamo izmenoma timijan in sladkor. V sončnem vremenu, naberemo stebelca in cvetove timijana. Pripravimo si velik steklen kozarec s širokim vratom in vanj najprej položimo plast timijanovih cvetov in stebel. Nato čez naložimo plast sladkorja in nato spet plast timijana. To ponavljamo toliko časa, da je kozarec poln, s tem, da mora biti zadnja plast sladkor.

Kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na sončno mesto. Vmes kozarec večkrat pretresemo, po treh tednih vse skupaj precedimo. Stebla in cvetove, ki so prepojeni s sladkorjem, rahlo izperemo z vodo, ki jo dodamo sirupu. Nato sirup na majhnem ognju malo pokuhamo, vendar ne sme zavreti! Sirup mora biti ravno prav gost, to dosežemo tako, da ga dvakrat pogrejemo in ohladimo. Ko smo zadovoljni z gostoto sirupa, ga prelijemo v temne steklenice, ki jih hranimo v hladnem prostoru.

Timijanov sirup z ameriškim slamnikom

timijanov sirup z ameriškim slamnikom
EKSTRAKT AMERIŠKEGA SLAMNIKA! SUPER CENA! KLIKNI SLIKCO!

Timijan in ameriški slamnik, sta čudovita kombinacija za krepitev imunskega sistema. Ob redni uporabi tega sirupa, razvijemo naravno odpornost proti virusom in drugim patogenom.

 

Uživamo ga tudi na začetku prehlada, da pogrejemo in zaščitimo organizem. Sirup pripravimo pozno pomladi, saj pri receptu uporabimo tudi ozkolistni trpotec in veliki oman. Vsa zelišča rastejo in cvetijo od pozne pomladi in čez poletje.

 

Za pripravo timijanovega sirupa z ameriškim slamnikom, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 20 gramov svežega timijana
  • 20 gramov svežih listov ozkolistnega trpotca
  • 20 gramov ameriškega slamnika ( uporabimo sveže korenine, stebla in mlade zelene liste)
  • 10 gramov sveže, nastrgane ingverjeve korenine
  • 10 gramov svežega, strtega česna
  • 10 gramov svežih korenin velikega omana
  • 1 cela, sveža, drobno nasekljana rdeča čili paprika
  • 400 ml vodke
  • 100 gramov medu manuka

 

Vsa zelišča operemo in pustimo, da se posušijo. Nato jih drobno nasekljamo in jih damo v velik kozarec s pokrovom. Dodamo vse sestavine, razen medu. Prelijemo z vodko in kozarec tesno zapremo. Kozarec nekajkrat dobro pretresemo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Kozarec vsak dan dobro pretresemo.

 

Po treh tednih sirup precedimo. V posebno posodo damo med manuka in mu počasi dodajamo tinkturo iz zelišč.Vmes neprestano mešamo z metlico, da se tinktura in med dobro povežeta. Sirup pretočimo v temen kozarec in ga dobro zapremo. Sirup uživamo po eno žličko, trikrat na dan. Ko se nas loteva prehlad, vzamemo do šest žličk na dan. Sirup lahko v hladilniku hranimo šest mesecev. Sirup ni primeren za nosečnice! (a)

Timijanova tinktura s poprovo meto

Tinktura s timijanom in poprovo meto, pomirja razdražljivo črevesje, izboljša prebavo in blagodejno vpliva na delovanje debelega črevesja. Olajša izločanje vetrov in pomirja razdražen želodec. Za pripravo tinkture, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 25 gramov poprove mete
  • 15 gramov materine dušice
  • 25 gramov kamilic
  • 20 gramov rmana
  • 15 gramov korenin sladkega korena
  • 500 ml vodke

 

V velik kozarec damo vse sestavine in jih prelijemo z vodko. Premešamo, da se vse sestavine dobro namočijo. Kozarec dobro zapremo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Vmes ga vsak dan dobro pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in pretočimo v temno steklenico. Tinkturo uživamo pred ali po obroku, tako, da eno žličko tinkture zamešamo v kozarec vode. (b)

Timijanova tinktura za boljši spanec

100 gramov suhih timijanovih cvetov, prelijemo z enim litrom alkohola (80%) in z 3 dcl destilirane vode. Vse skupaj dobro pretresemo in kozarec zapremo. Za tri tedne ga postavimo na sonce, vmes kozarec večkrat pretresemo. Po treh tednih tinkturo precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Tinkturo uživamo po kapljicah, 25 kapljic nakapamo na kocko sladkorja in jo poližemo pred spanjem.

Kako pripravimo timijanovo olje?

V sončnem vremenu naberemo timijanove cvetove in jih položimo v steklen kozarec. Čez cvetove prelijemo hladno stiskano olivno olje, ki mora segati čez zelišče. Kozarec zapremo in ga za tri tedne postavimo na sonce. Da se olje ne bi pokvarilo, kozarec zavijemo v folijo in s tem zaščitimo olje pred direktnim soncem. Vmes kozarec večkrat pretresemo, po treh tednih olje precedimo in ga prelijemo v manjše, temne stekleničke. Timijanovo olje uporabljamo pri težavah z revno, pri multipli sklerozi, pri zvinih, bolečih mišicah. Boleče dele večkrat na dan masiramo z oljem, ki ga prej ogrejemo na dlaneh.

Zakaj nam koristi timijanova kopel?

Za timijanovo kopel potrebujemo 100 gramov posušenih cvetov timijana. Cvetove prelijemo z litrom kropa, pokrijemo in pustimo stati 20 minut. Po tem času čaj precedimo in ga dodamo vodi za kopel. Kopel s timijanom pomaga pri krčih bronhijev, saj jih pomirja in blaži. S takšno kopeljo, bomo tudi očistili in poživili kožo.

Kopel lahko pripravimo tudi tako, da čez noč v 4 litrih vode, namakamo 130 gramov posušenega ali svežega timijana. Drugi dan vse skupaj precedimo, pogrejemo in dodamo vodi za kopel. V kopeli ostanemo največ 20 minut, pri tem pazimo, da je srce izven vode. Kopel ni primerna za ljudi z visokim krvnim pritiskom in težavami s srcem. Kopel s timijanom tudi ni primerna, kadar imamo povišano telesno temperaturo. Priporočljiva je za depresivne ljudi, prenapete, živčne in nemirne. Kopeli so tudi izjemno uspešne pri vseh vrstah prehladov.

Zgodovina timijana

Latinsko ime za timijan je thymus, kar pomeni moč in pogum. Stari Grki so pred bojem namazali s timijanovem oljem, Rimljani pa so telo okrepili v timijanovi kopeli. Stari Egipčani so prav tako poznali čudovito moč timijana, uporabljali so ga za balzamiranje trupel in za umivanje mrtvih. V Evropi je bil timijan pomemben v času kuge, saj so ga uporabljali kot  zaščito pred okužbo.

K nam je timijan prišel iz sredozemskih dežel v 11.stoletju, v današnjem času predvsem gojimo vrtni timijan. Kot zdravilno zelišče bolj uporabljamo divji timijan ali poljsko materino dušico. Obe rastlini so že dobro poznali v antični dobi. Timijan in materina dušica sta po videzu precej različni, vendar imata podobne zdravilne lastnosti. Že v antiki so vedeli, da sta obe rastlini ostri in vroči! Uporabljali so ju za pospeševanje izločanja seča, za uravnavanje menstruacije, za pospeševanje splava in za hitrejši porod.

Prvi zapisi o materini dušici najemo v delih Pinija mlajšega, okoli leta 70. V zapisu omenja, da je materina dušica tudi v slovitem napitku, ki ga je užival sirski kralj Antioha Veliki. Ta recept je bil tako poznan, da so ga vklesali  na skalo pred Eskulapovim templjem na otoku Kosu. V starem veku so ženske na Eriksu na Siciliji, prinašale materino dušico, skupaj z najlepšimi rožami, kot žrtveno darilo boginji Veneri. Ta naj bi jim pomagala pri ljubezenskih težavah. Tudi evropski vladar Karel veliki je bil ljubitelj timijana. V Kraljevskih odlokih je zahteval, da morajo vsi njegovi podložniki na vrtovih gojiti timijan.

Zapisi o materini dušici svete Hildegarde in Bingna

Pri starih Germanih je bil timijan posvečen boginji Freyi, kasneje pa so kristjani materino dušico posvetili Mariji, postala je Marijina zel ali Marijino ležišče. Sveta Hildegarda in Bingna je napisala znamenite besede o tem čudovitem zelišču:

Materina dušica je topla in zmerna. Človek, ki ima na sebi bolno meso, tako da njegovo meso cveti kot garje, ta mora pogosto jesti materino dušico z mesom ali kuhano s kašo in meso njegovega telesa bo notranje ozdravljeno in očiščeno. Kdor pa ima male kraste, ta mora zdrobiti materino dušico s svežo mastjo in narediti iz tega mazilo in s tem se mora mazati in ozdravel bo. 

Materino dušico in vrtni timijan, je predpisovala tudi pri gobavosti, mrtvoudnosti in vseh živčnih boleznih. Posebej poznan je njen nasvet, da kdor bo zjutraj namesto kave spil skodelico timijanovega čaja, bo kmalu začutil zdravilne učinke. Izboljšalo se bo splošno zdravje in ponehalo bo pokašljevanje. V samostanskem zdravilstvu so timijan uporabljali kot zdravilno zelišče, ki greje in suši. Verjeli so, da pomaga pri kožnih boleznih, ranah, ki so posledica ugriza, pri glavobolu in pri epilepsiji. Od 15. stoletja naprej, se je materina dušica v zdravilstvu vse več uporabljala za zdravljenje ženskih bolezni, zato se je prijelo ime Marijina rastlina.

V preteklosti so ljudje verjeli, da timijan varuje pred demoni. Zaradi tega ponekod še vedno na vrata hiše ali hleva, obešajo venček iz materine dušice ali timijana, saj verjamejo, da jih bo obvaroval pred strelo ali kakšno drugo naravno nesrečo.

Vrste timijana

turški timijan

Turški timijan

Turški timijan, Thymbra spicata, raste na olesenelem grmičku in je podoben šetraju. Ima lepa, škrlatna socvetja, zao ga pogosto najdemo nasajenega na skalnjakih. Prihaja iz Bližnjega vzhoda, kjer mu pravijo zatar. Pri nas ta sorta timijana, žal na prostem ne preživi zime.

Limonski timijan

Limonski timijan ima vonj po limoni. Ima blaziničasto rast in ozke liste. Uporabljamo ga predvsem za čaje in odišavljanje solat. Liste drobno nasekljamo in jih dodamo juham, tik pred koncem kuhanja in jim močno izboljšamo okus.

Pisani timijan

Pisani timijan, ima pisane liste in zelo blag vonj. Aromatičnost rega timijana se spreminja glede na sestavo eteričnih olj in so odvisne predvsem od količine timola.

Glavičasti timijan

T .capitaluc, je zvrst timijana, ki raste na Bližnjem vzhodu. Tam je tudi najbolj uporabljena zvrst materine dušice.

Divji timijan

Divji timijan, T.serpyllum, naravno uspeva po vseh sredozemskih krajih, ter v velikem delu srednje in severne Evrope. Ta zvrst ima bolj blag okus in vonj kot navadni timijan, zato običajno uporabljamo samo svežo rastlino. Majhne litiče lahko potrosimo po praženi zelenjavi ali po solatah. Lepo se poda k jedem, kjer uporabimo ožepek.

Kuminasti timijan

T. herba-barona, je plazeča rastlina, ki naravno uspeva na Korziki in Sardiniji. Ima rdeča stebla, ozke in lesketajoče liste in rožnate cvetove. V okusu lahko zaznamo priokus po kumini, od tudi ime. Dobro se prilega je jedem iz korenaste zelenjave, k jedem iz sira in k smetanovi omaki.

 

 

 

Deli naprej