Kaj je depresija in kako jo zdravimo na naraven način?

depresija
ZELIŠČA ZA POMIRJANJE! POGLEJ!

Depresija je najpogostejša duševna motnja v razvitem svetu. Sproži jo lahko veliko dejavnikov, med njimi je na prvem mestu vsekakor stres.

Depresija

Večina med nami je občasno kdaj potrta ali žalostna, zaradi vsakodnevnih stresnih dogodkov. Ta občasna potrtost sčasoma mine in življenje se vrne v ustaljene tirnice. Vendar prava bolezenska potrtost, ki traja dlje časa, povzroči črnogledost, stalno otožnost, občutek tesnobe, strahu in brezupa.

Depresija se kaže tako v vedenju, kot tudi na telesu. Hudo depresivni ljudje nujno potrebujejo zdravniško pomoč, medtem ko se lahko pri blagi depresiji, zatečemo po pomoč k naravnim zdravilom. Običajno tudi zdravnik podpre naravno zdravljenje depresije, če ima občutek, da bo to za nas bolje, kot uživanje antidepresivov.

Naravno zdravljenje depresivnega stanja vključuje spremembo življenjskega stila. To pomeni, da moramo začeti uživati zdravo hrano, iz življenja umakniti alkohol, kofein, cigarete in tudi negativne ljudi. Pomagamo si lahko tudi z zelišči, aromaterapijo, predvsem pa se moramo izogibati stresnih situacij.

Kaj je depresija in kako jo prepoznamo?

Občasno nas doleti pobitost in krajša obdobja žalosti, strahu in brezupa. Vendar se to stanje kmalu spremeni in je vsakdanji del življenja. Izzovejo jo razni stresni dogodki, nerazrešene težave, prepiri, lahko pa tudi težka bolezen in daljše zdravljenje.

Globlja situacijska depresija nas lahko doleti pri hujši izgubi, kot je razpad zakona, smrt bližnjega ali hude finančne težave. Nekateri ljudje si po takšnih izgubah hitro opomorejo, spet drugi pa se ne morejo postaviti na noge, ker trpijo zaradi neravnovesja možganskih nevrotransmiterjev. Porušeno ravnovesje nevrotransmiterjev  lahko povzroči depresijo, tudi brez posebnih vzrokov. V teh primerih moramo poiskati strokovno pomoč, kje nam bodo pomagali premagati čustvene in fizične tegobe.

Depresijo pogosteje ugotovijo pri ženskah, kot pri moških. Delno je to tudi zaradi tega, ker ženske pogosteje poiščejo strokovno pomoč zaradi bolezenskih simptomov. Prav tako ženske večkrat muči depresija, ki je povezana z hormoni. Pri zdravljenju moramo biti previdni in raje poiščimo strokovno pomoč, preden zapademo v nevzdržno stanje.

Okolica se pri znakih depresije različno odzove in pogosto nam bližnji rečejo, da naj mislimo na kaj lepega in da naj že nehamo s tem obnašanjem. Vendar ni tako preprosto. Seveda lahko veliko sami naredimo, da olajšamo simptome, vendar pri resnično hudih težavah ne bo šlo brez pomoči psihiatra ali psihologa.

Vzroki za depresijo

Vzrokov za depresijo je več, pomembno je, da jih pravi čas prepoznamo in se pričnemo zdraviti. Najpogostejši vzroki so naslednji:

 • Depresivno stanje lahko povzroči genetsko ali biokemijsko nagnjenje k nihajočemu razpoloženju in depresiji.
 • Pri ženskah se pogosto pojavi pred menstruacijo, verjetno zaradi spreminjajoče se količine hormonov v krvi.
 • Poporodna depresija je posledica hormonskih sprememb in drugih težav, kot so premalo opore partnerja, osamljenost in izguba službe.
 • Dohitijo  nas lahko tudi travme iz otroštva, posebej, če smo v mladosti hitro izgubili starše ali smo bili na bilo kakšen način zlorabljeni.
 • Depresijo lahko sproži tudi preobčutljivost na kakšno jed ali kakšne druge alergične reakcije. V tem primeru bomo imeli tudi druga bolezenske znake, zato moramo poiskati pomoč prehranskega svetovalca ali drugega strokovnjaka za to področje.
 • Doleti nas lahko tudi občutljivost na pomanjkanje sončne svetlobe pozimi, ki povzroči sezonsko razpoloženjsko motenost, ki jo označujemo s kratico SRM. V tem primeru hlepimo po sladkih jedeh in ogljikovih hidratih, lahko se nam nakopičijo odvečni kilogrami in smo ves čas utrujeni.
 • Z nastankom depresije, je lahko povezan tudi nizek krvni tlak. Z raziskavo so dokazali, da ljudje z nizkim krvnim tlakom pogosteje trpijo za sindromom kronične utrujenosti, pri kateri je značilen tudi pojav depresije. Če se krvni tlak dvigne na normalno raven, se zmanjšajo tudi znaki kronične utrujenosti.

Kakšni so znaki depresije?

Simptomi depresije so številni in jih pogosto zamenjujemo z drugimi boleznimi. Najpogostejši so naslednji znaki, ki jih resnično ne smemo spregledati:

 • Nesposobnost za delo ali opravljanje vsakdanjih opravil.
 • Pičlo veselje ob dejavnostih, ki so nam bile včasih v veliko veselje.
 • Težave v odnosih z bližnjimi, pogosto se pojavi tudi nezanimanje za spolnost.
 • Nespečnost, zgodnje zbujanje in nenehna utrujenost.
 • Ves čas na zebe, imamo bolečine v mišicah in glavobole.
 • Pojavijo se prebavne motnje, pozabljivost in zmanjšana sposobnost za zbranost.
 • Lahko pričnemo hujšati ali pa se nenadoma močno zredimo.
 • Znak depresije je tudi tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost in nerazumen strah.
 • Pretirano uživanje hrane, alkohola ali celo mamil.
 • Izguba apetita ali prenajedanje, muči nas lahko občutek ničvrednosti.
 • Nezanimanje za zunanjo podobo, pogosto celo huda zanemarjenost.
 • Nesposobnost odločanja, pozabljivost, nezbranost in vsesplošen občutek krivde.
 • Odmik od družbenega in poslovnega življenja, temu lahko sledi tudi izguba službe, kar nas pahne v še večje težave.

K depresiji vodi veliko bolezni, tako da včasih težko ločimo kdaj je izvor telesni ali duševni. Na splošno velja, da telesnega dobrega počutja, ne smemo ločevati od od čustvenega zdravja. Znanstveniki so dokazali, da hud stres oslabi sposobnost imunskega sistema za premagovanje bolezni. Ravno tako lahko huda bolezen sproži depresijo. Depresijo lahko sproži tudi hudi pomanjkanje hranil, ki se popravi, ko pričnemo uživati raznoliko in bogato hrano. (a

Ali lahko preprečimo depresijo?

Kadar nas doleti življenje in se spopadamo s težkimi življenjskimi izkušnjami, smo ranljivi in lahko zapademo v depresijo. Verjetno ne bomo mogli popolnoma preprečiti težave, lahko pa vsaj poskušamo omiliti plaz, ki se zgrne nad nas. Stres lahko omilimo s tehnikami obvladovanja stresa. Poglejmo nekaj preprostih ukrepov:

 • Priskrbimo si pomoč, sprejmimo ponujeno pomoč in se nikar ne osamimo v svojem domu.
 • Uživajmo zdravo hrano, ki naj bo hranljiva in polna antioksidantov, da bomo možgani čim bolje delovali.
 • Omejimo uživanje alkohola, tudi kavo omejimo na kakšno skodelico na dan. Če pretiravamo z alkoholom in kavo, smo trenutno sicer evforični, a sčasoma škodujeta razpoloženju.
 • Bodimo prijazni do sebe, uživajmo v majhnih stvareh in si ne postavljajmo previsokih zahtev.
 • Privoščimo si dovolj spanja, ukvarjajmo se z jogo ali meditacijo.
 • S telesno vadbo se osredotočimo na telo in se vsaj za nekaj časa razbremenimo težkih misli in žalostnih čustev. Če se bomo dovolj naprezali, bo začelo telo izločati endorfine, ki v možgane pošljejo signal, da nas je potrebo razveseliti.
 • Zelo pomembna je podpora bližnjih, ki jim lahko zaupate svoje skrbi in strahove. Ko se nekomu izpovemo, se skrbi čudežno skrčijo.

Zdravljenje depresije brez zdravil

Sami se zdravljenja depresije nikar ne lotimo, v vsakem primeru poiščimo strokoven nasvet. Mnogi med nami, se izogibamo uživanju antidepresivov, a mogoče brez njih ne bo šlo.

Pomembno je, da se pogovorimo s psihiatrom ali psihologom, ki nas bo usmeril na pravo pot, pa čeprav brez zdravil. Poglejmo nekaj nasvetov, kako se spopademo z depresijo, če resnično ne želimo uživati zdravil.

Zdravljenje depresije z zelišči

Najbolj poznano zelišče za zdravljenje depresije je prav gotovo šentjanževka. Poleg pripravkov iz šentjanževke, pomaga tudi čaj iz mešanice divjega ovsa ,sporiša in ženšena. Zeliščarji za blaženje težav pri depresiji priporočajo tudi ginko biloba, sibirski ženšen, kavo kavo, meliso, sivko, pasijonko, borago, damiana, navadni sporiš in virginjsko čeladnico. Najbolj poznana je šentjanževka, zato jo bomo bolj podrobno opisali.

Šentjanževka

Šentjanževka dokazano blaži simptome blage do zmerne depresije. Koristna je tudi pri sezonskih razpoloženjskih motnjah, pri tesnobi in izčrpanosti. Šentjanževko uživamo v poparku, kapsulah ali tinkturi. Pripravkov šentjanževke, ne smemo jemati z drugimi zdravili brez zdravniškega nadzora.

V šentjanževki najdemo eterična olja, rdeče barvilo hipericin, ki je topen samo v maščobah. Sledijo čreslovine, fitoncidi, flavonoidi in holin. Poleg blaženja težav pri depresiji, šentjanževka tudi pospešuje izločanje seča, pomaga celiti rane, odganja črevesne parazite, pomaga pri menstrualnih težavah, spodbuja presnovo in pospešuje krvni obtok. (b)

Rdeče šentjanževo olje recept

Četrt litra popkov in cvetov šentjanževke brez pecljev in čašnih listov, namočimo v pol litra olivnega olja. Pustimo v odprti steklenici stati nekaj dni. Nato steklenico zapremo in jo za tri tedne postavimo na sonce. Ko olje postane rdeče, ga odcedimo in ga shranimo v dobro zaprti steklenici, v temnem prostoru.

Šentjanževo olje uporabljamo pri opeklinah in sončnih opeklinah.

Melisa

To zelišče je čudovit antidepresiv, ki pomirja in dvigne duha. Melisin čaj nam bo dvignil razpoloženje, olajšal tesnobo in pomagal pri paničnih napadih. Melisa ima prijeten okus, najbolje deluje v obliki poparka ali tinkture.

Navadni sporiš

Verbena officinalis, je krepčilno zelišče za živčni sistem. Posebej nam bo pomagalo pri tesnobi, depresiji, glavobolih, stresu in izčrpanosti. Še bolj učinkovit je v kombinaciji z meliso in virginijsko čeladnico. Uživamo ga kot poparek ali v tinkturi.

Boraga

Borago officinalis, je dobra za pogum in za krepitev nadledvične žleze pri izčrpanosti zaradi dolgotrajnega stresa. Pomaga blažiti znake depresije in izčrpanosti. Previdno! Borago lahko uživamo samo kratek čas in vedno pod nadzorom usposobljenega zeliščarja.

Hrana proti depresiji

Če se želimo izogniti depresiji, moramo spremeniti tudi prehrano in način prehranjevanja. Morda bo pomagalo, če hrano čez dan, razdelimo na več manjših obrokov. Obrzdati moramo željo po enolični hrani, posebej po sladkarijah ali sirih.

Obroki naj bodo sestavljeni iz polne, uravnotežene hrane. Kadar imamo željo po samo določeni vrsti hrane, je mogoče to posledica majhne količine nevrotransmiterja serotonina. Količino serotonina lahko povečamo z uživanjem beljakovine hrane, v kateri je veliko aminokisline triptofan.

Občasni priboljški, ko so sladkarije, sladoled in ocvrta hrana, nas lahko začasno razvedrijo, posebej v čokoladi je sestavina, ki naj bi dobro vplivala na razpoloženje. Toda teh priboljškov si ne smemo privoščiti prepogosto, raje si pripravimo skledo sveže solate! Predvsem bodimo previdni pri alkoholu! Nikar ne utapljajmo žalosti v alkoholu!

Trenutno sicer mogoče pomaga, vendar lahko prizadene osrednje živčevje in še poslabša depresijo. Omejiti moramo tudi uživanje kofeina, saj pretirano pitje kave, še poslabša simptome depresije. Če sumimo, da je vzrok depresije občutljivost na hrano, najprej poskusimo ugotoviti, katero živilo nam povzroča težave.

Hrana, ki nam bo pomagal preprečiti depresijo

Naša dolžnost je, da poskrbimo, da bo naša prehrana uravnovešena in bodo v njej nujno potrebni vitamini in minerali. Te snovi so potrebne, za vzpostavljanje zdravega ravnovesja kemičnih snovi za dobro razpoloženje v možganih. Zagotavljajo tudi to, da možganske celice normalno delujejo. Za boj proti depresiji, potrebujemo naslednje vitamine in minerale:

Temno zelena listnata zelenjava

 • Kalcij: Najdemo ga v mlečnih izdelkih, zeleni listnati zelenjavi, stročnicah, orehih in semenih. Kalcij sproži encime, ki so potrebni za normalno delovanje možganskih celic.
 • Folna kislina se nahaja v temno zeleni listnati zelenjavi, dober vir je zelje. Spodbuja izločanje serotonina, ki izboljša razpoloženje.
 • Inzitol najdemo v kvasu, sadju, zelenjavi, stročnicah, mesu, mleku in v polnozrnatih živilih. Inzitol pomaga uravnavati nihanje razpoloženja.
 • Železo se nahaja v mleku, ribah, mesu, jajčnem rumenjaku, fižolu in v temno zeleni listnati zelenjavi. Železo spodbuja izločanje niza kemičnih transmiterjev v možganih.

Morski sadeži, jajca in sadje

 • Magnezij se nahaja v morskih lupinarjih, fižolu, polnozrnatih živilih, zelenjavi in oreških. Magnezij spodbuja normalno delovanje možganskih celic.
 • Kalij je v bananah, zelenjavi, sadju in polnozrnatih živilih. Potreben je za to, da dopolni praviloma nizko vsebnost tega minerala pri depresivnih ljudeh.
 • Cink je v mesu, jajčnem rumenjaku, korenski zelenjavi, oreških in v polnozrnatih živilih. Cink poveča sproščanje energije iz možganskih celic, to pa lahko prepreči depresijo.

Citrusi, sveža zelenjava in sadje

 • Vitamin B6 najdemo v mesu, ribah, jajčnem rumenjaku, bananah, semenih, avokadu in temno zeleni listnati zelenjavi. Ta vitamin v možganih pomaga spremeniti triptofan v serotonin, ki je poznan po tem, da izboljša razpoloženje.
 • Vitamin C: Ta vitamin dobro poznamo, najdemo ga v citrusih, sveži zelenjavi in sadju. Vitamin C poveča absorpcijo železa.

Aromaterapija proti depresiji

Tudi aromaterapija nam lahko pomaga pri zdravljenju depresije:

 • Vsak dan se okopajmo v vroči vodi, ki smo ji dodali nekaj kapljic naslednjih eteričnih olj: eterično olje sivke, kamilice, bergamotke, rožnega olja ali olja muškatne kadulje. V prvih 20 tenih nosečnosti, ne smemo uporabljati olja muškatne kadulje.
 • Izredno blagodejno deluje masaža. Olju za masažo dodamo dve kapljici eteričnega olja sivke, ali olja krvomočnice. Masažnemu olju  dodamo tudi eno kapljico olja rimske kamilice, ki smo jo primešali čajni žlički olja sladkega mandeljna ali grozdnih semen.

Uporabljeno besedilo: depresija, zdravljenje depresije

Deli naprej