Raziskali smo vse skrivnosti dišeče sivke!

Raziskali smo vse skrivnosti dišeče sivke!

sivka
Sivka – Poglej več!

Sivka, Lavandula officinalis Chalix, je zelo razvejan, do 60 cm visok grm. Grmiček sivke je olesenel na spodnjem delu, medtem ko so mlada stebla neolesenela in pokončna.

Spodnji listi pri sivki so suličasti, srebrno sivi in zgoščeni v listne rožice. Zgornji deli listov so manj dlakavi in nasprotno nameščeni. Sivka ima dvoustnate, vijolično modre cvetove, ki so združeni v navidezna klasasta socvetja.

Sivka

Ta čudovita rastlina, nas s cvetenjem razveseljuje od julija do septembra. Je značilna sredozemska rastlina, ki raste po prisojnih in apnenčastih pobočjih. Najdemo jo tudi do višine 1800 m nadmorske višine. Botanično ime sivke, ki jo pogosto imenujemo tudi lavanda, izhaja iz latinske besede lavare, kar pomeni prati.

To ime se je prijelo zaradi tega, ker sivko že stoletja odišavlja olja za kopel in mila. Izvira iz Sredozemlja in je tesno povezana z industrijo parfumov.

Sivkini cvetovi so izredno cenjeni zaradi pomirjevalnega in blažilnega delovanja. Eterično olje sivke, pa se uporablja za lajšanje bolečin v mišicah in pri težavah z dihali. Sivka se uporablja tudi v kulinariki, primerna je za odišavljanje raznih peciv in sladoledov, lahko pa jo v manjših količinah dodamo tudi k jedem na žlico. V kulinariki uporabljamo sivko Lavandula Angustifolia, prava sivka. 

PREVIDNO! Sivke nikoli ne uživamo skupaj z jodovimi ali železovimi preparati, ker nastanejo škodljive spojine.

Kakšne blagodejne učinkovine vsebuje sivka? 

Sivko nabiramo od junija do septembra, uporabni deli so cvetovi in eterična olja v cvetovih. Glavne učinkovine v sivkinih cvetovih so naslednje:

 • eterična olja, pretežni delež je linalil acetat in cineol
 • tanini
 • kumarini
 • flavonoidi
 • triterpenoidi
 • saponini
 • čreslovine

Uporaba sivke za lajšanje zdravstvenih težav

Sivko uporabljamo v obliki čaja, poparka, inhalacij, kopeli in kot dišavo. Njena uporaba je tako zelo raznolika, da bomo tukaj omenili samo nekaj najbolj poznanih načinov. Sivka za lajšanje zdravstvenih težav:

Čaji iz sivke

Za pripravo čaja iz sivke uporabljamo posušene cvetove. Čaj je primeren predvsem za lajšanje blažjih stanj živčne napetosti, kot so depresija in stres,  ter kot pomoč pri nespečnosti. Priporočen dnevni odmerek za odrasle je do dve čajni žlički posušenih cvetov, ki jih poparimo z vrelo vodo.

Sivkin čaj

 • Čaj iz cvetočih poganjkov sivke, blaži krče in uravnava prebavo. Zaradi blagodejnega vpliva na prebavo, je sivka lahko tudi pomemben spremljevalec pri shujševalni dieti!
 • Sivkin čaj nam pomaga pri glavobolih, posebej uspešen je pri migrenah. Tudi ko se odpravljamo z družino na potovanje, lahko prej spijemo skodelico sivkinega čaja za bolj mirno pot.
 • Že stoletja je sivka zdravilo za nespečnost in blaženje simptomov depresije.
 • Čaj iz sivke pospešuje izločanje seča in žolča.
 • S sivkinim čajem lahko izpiramo rane in s tem pospešimo celjenje. Pomaga tudi odpravljati akne in mozolje.
 • Inhalacije z eteričnim oljem sivke, nam pomagajo blažiti težave pri gripi, angini in bronhitisu.
 • Pri težavah z astmo, si pripravimo poparek; čajno žličko sivkin cvetov, prelijemo s četrt litra vode!
 • Sivka deluje protibakterijsko, protibolečinsko in protidepresivno!
 • Krepi živčni sistem,  spodbuja krvni obtok in je čudovit relaksant.

Poparek iz sivkinih cvetov

Poparek iz zelišč omogoča največji izkoristek učinkovin mehkejših zelenih delov ali cvetov. Standardni poparek pripravimo po naslednjem receptu: Eno zvrhano žličko suhega zelišča, ali dve zvrhani žlički svežega zelišča, prelijemo z 175 ml vrele vode.

Zelišča drobno nasekljamo in jih damo v čajnik ali skodelico, ter jih prelijemo z vodo. Namakamo 10 minut, skodelico vedno pokrijemo, da ohranimo eterična olja. Nato poparek precedimo in pijemo po navodilih.

Poparek iz sivkinih cvetov pijemo trikrat na dan po eno skodelico in sicer za lajšanje tenzijskih glavobolov in pri živčni izčrpanosti. Skodelica sivkinega poparka pred spanjem, nam bo pomagala premagati nespečnost, skodelica po obroku pa bo pomagala pri prebavnih težavah. (1)

Sivkin čaj za nego kože in manjših ran

Sivkin čaj uživamo preventivno ali pri težavah s prebavo, krčih in menstrualnih težavah. Poparek sivkin cvetov, pa lahko uporabimo tudi za nego ran in opeklin. Prav tako lahko sivkin čaj uporabimo za pripravo obkladkov za boleče dele in za masiranje. Za obkladke in masažo, pripravimo sivkin čaj tako, da prgišče cvetov prelijemo z litrom vrele vode, pokrijemo in počakamo deset minut. S takšnim poparkom izpiramo rane, ki se bodo hitreje zacelile.

Poparek iz sivkin cvetov, lahko uporabimo tudi za kopel rok ali nog. Pripravimo poparek iz nekaj žlic posušenih sivkin cvetov in litra vrele vode. Če želimo opraviti kopel celega telesa, potem pripravimo večji poparek, potrebovali bomo cel šopek sivke.

Ledeni čaj iz sivke

V poletni vročini vsi iščemo napitke, ki nas bodo ohladili in odžejali. Ledni čaj je izredno učinkovit za tešenje žeje, posebej če ga obogatimo z zelišči. Za 2 kozarca ledenega čaja s sivko, potrebujmo naslednje sestavine:

Pri pripravi ledenega čaja z zelišči, moramo vedeti, da v mrzlem čaju okusi ne pridejo tako do izraza, zato uporabimo večjo količino zelišč. Prav tako jih dlje časa namakamo, kot pri vročem čaju. Vsa zelišča damo najprej v ogret čajnik in jih prelijemo z vročo vodo.

Čajnik pokrijemo in pustimo, da se zelišča 20 minut namakajo. Nato čaj precedimo v steklen vrč in počakamo, da se popolnoma shladi. Ko je čaj shlajen, ga postavimo v hladilnik. Preden ga postrežemo, dodamo led, rezino limone in ga okrasimo z vejico sveže sivke. 

Tinktura iz sivke

Tinkture iz zdravilnih zelišč dobimo tako, da zelišča namakamo v žganju. Običajno uporabimo sadno ali vinsko žganje, ki vsebuje alkoholni delež do 55%. Nekatere tinkture delamo tudi v 70% žganju, pri pripravi se moramo vedno držati navodil v receptu. Rastline v žganju namakamo približno tri tedne, steklenico z namočenimi zelišči postavimo na sobno temperaturo, vsebino po treh tednih precedimo.

Tinktura iz sivke pomaga lajšati glavobol, pomirja in odpravlja nespečnost.

Sivkina tinktura v žganju

Zdravilne lastnosti zelišče lahko izkoristimo tudi s pripravo izvlečka zelišč v alkoholu, ki ga imenujemo tinktura. Alkohol ima nalogo konzervansa, kar je idealno za hranjenje zelišč izven sezone nabiranja. Tinktura se obdrži tudi do 12 mesecev.

Tinktura je precej močnejša od poparka, prevretka ali macerata, zato jo uporabljamo v manjših odmerkih. Tinkturo običajno mešamo z vodo, v razmerju 1:5, razen če za posamezno zelišče niso navedena drugačna navodila.

Recept za sivkino tinkturo

Za pripravo tinkture iz sivke, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 200 gramov suhih sivkin cvetov ( za tinkturo zelišča prej vedno posušimo, da zmanjšamo vsebnost vode v tinkturi)
 • 1 liter vodke ali sadnega žganja

Suhe cvetove sivke in nekaj lističev, drobno nasekljamo in damo v velik, steriliziran kozarec. Zelišča prelijemo z vodko ali žganjem in kozarec dobro zapremo. Za dva tedna ga postavimo v temen prostor in ga občasno pretresemo. nato mešanico precedimo, uporabimo lahko kos muslina ali nebeljen kavni filter. Tinkturo prelijemo v manjše, temne stekleničke in jih hranimo v temnem, hladnem prostoru.

Sivkino tinkturo jemljemo po eno žličko, dvakrat na dan, razredčeno z vodo. Pomaga nam lajšati bolečine pri glavobolu, zmanjšuje depresijo in živčno napetost. Blaži tudi astmo, posebej pri napadih, ki jih sproži stres ali živčna napetost.

Sivkina grenčica brez alkohola

Grenčice uživamo kot aperitiv pred obedom, običajno za spodbujanje apetita in pospešitev izločanja prebavnih sokov. Grenčice se pripravljajo z alkoholom, vendar lahko sivkino grenčico pripravimo tudi brez alkohola. Ima enake zdravilne učinke, čeprav je narejena brez alkohola. Grenčico uživamo pred obrokom, z dodatkom mineralne vode in limoninega soka. Za pol litra grenčice s sivko, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 žličko suhega pelina
 • 1 žlička nastrgane pomarančne lupinice
 • 1/2 žličke nasekljane suhe korenine velikega omana
 • 1/2 žličke nasekljane suhe korenine angelike
 • 1/2 žličke koriandrovih semen
 • 1/2 žličke sesekljane suhe korenine mahonije
 • 1/4 žličke suhih sivkin cvetov
 • 1/4 žličke suhega rožmarina
 • pol litra vode

Vsa zelišča damo v manjši lonec in počasi segrevamo skoraj do vretja. Nato ogenj zmanjšamo, pokrijemo in počasi kuhamo še deset minut. Lonec odstavimo z ognja in  počakamo da se tekočina popolnoma ohladi. Precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Grenčico lahko v hladilniku hranimo do tri dni.

V tem receptu uporabimo tudi mahonije, ki pri nas niso tako zelo poznane. To zelišče se uporablja za pospeševanje izločanja žolča iz jeter, kar spodbudi prebavne procese.

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke je eno izmed najbolj priljubljenih in uporabnih eteričnih olj. Uporabljamo ga za sprostitev, za lajšanje glavobolov in za pomoč pri stresu. Sivkino eterično olje uničuje klice in viruse.,zato ga lahko uporabljamo za razkuževanje ran, za nego aken in mozoljev in za preganjanje glivic.

Sivkino olje je primerno tudi za odišavljanje našega doma, kot dodatek kopeli in za pripravo masažnih olj.

Pršilo za zniževanje povečane telesne temperature

V času virusov, gripe in prehladnih obolenj, nas pogosto preseneti povišana telesna temperatura. Poznamo več pristopov za zniževanje vročine, tukaj vam bom predstavila zniževanje povišane telesne temperature z pršilom ki vsebuje eterično olje mete in sivke.

Recept za pripravo razpršila za znižanje vročine:

 • 60 ml denaturiranega alkohola
 • 60 ml virginskega nepozebnika
 • 3 kapljice eteričnega olja mete
 • 2 kapljici eteričnega olja sivke

V čisto stekleničko z razpršilko zmešamo alkohol, virginski nepozebnik in eterični olji. Vse sestavine dobro premešamo in stekleničko dobro ohladimo v hladilniku. Pri povišani temperaturi tekočino popršimo na točke srčnega utripa, izogibamo se predelom okrog oči in ust.

Točke srčnega utripa so mesta kjer otipamo srčni utrip: na notranji strani zapestja, na obeh straneh vratu tik pod čeljustjo in za koleni. Pršilo nam bo ob povišani temperaturi resnično prijalo in nas ohladilo.

Eterično olje sivke za nego las

Sivka je že stoletja pripomoček za nego las, v starih časih so jo uporabljali za preganjanje uši.  20 kapljic eteričnega olja sivke, kanemo v vrč vode in mešanico uporabimo za spiranje lasišča. Če želimo z lasišča odstraniti uši, kanemo na glavnik nekaj kapljic olja in razčešemo lase.

Eterično olje sivke za lajšanje sočnih opeklin

Pri pikih žuželk, na boleče mesto nanesemo nerazredčeno eterično olje sivke. Za lajšanje sončnih opeklin, naredimo pripravek iz 10 kapljic eteričnega olja in 50 ml vode.

Da preprečimo sončne opekline, se moramo v najbolj vročem delu dneva izogibati sonca in uporabiti primerno zaščitno kremo.

Sivka v kisu

V 1 liter naravnega jabolčnega kisa, damo prgišče cvetočih sivkinih vršičkov in pustimo stati osem dni. Nato kis precedimo, prelijemo v temne steklenice in hranimo v hladnem prostoru. Sivkin kis uporabljamo za začinjanje solat in solatnih prelivov.

Sivka v kisu za kopel

Veliko pest svežih ali posušenih sivkinih cvetov, namočimo v liter domačega jabolčnega kisa. Sivko namakamo do osem dni, kozarec naj stoji v toplem prostoru. Po osmih dneh vse skupaj precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. V eno kopel dodamo skodelico jabolčnega kisa s sivko. Kopel deluje pomirjajoče, razstruplja telo in znižuje povišano telesno temperaturo.

Sivkino olje

Sivkino olje je čudovito za pripravo inhalacij, ki nas sprostijo in omogočijo miren spanec. Uporabimo ga lahko tudi za nego kože, za preganjanje celulita in strij. 

Sivkino olje lahko uporabljamo tudi pri prehladnih obolenjih, posebej pri težavah z dihanjem, ter pri astmi in bronhitisu. Že stoletja je sivka poznana da pomirja in blaži depresijo. Vonj sivke je močan, zato jo lahko uporabimo tudi za preganjanje moljev in tudi komarjev. 

Sivkino olje recept 

Eterično olje sivke, je čudovito za masiranje bolečih delov. 40 kapljic eteričnega olja, razredčimo z 10 ml nosilnega olja. Lahko uporabimo olivno olje, konopljino olje ali kakšno drugo, hladno stiskano olje. Sivkino masažno olje uporabljamo pri bolečinah v mišicah, ali pa ga vtiramo v senca, pri začetku tenzijskega glavobola ali ob prvih znakih migrene.

Sivkino olje za nego kože

Kremasti balzam za telo z dodatkom sivke, ima prijeten in sproščujoč vonj. Za mehko kožo poskrbi kokosovo olje, za rahlo vlažnost pa mandljevo olje. Balzam hrani in neguje kožo, ter jo hkrati sprošča. Sivka in njen bližnji sorodnik lavandin, celita in pomirjata kožo in skrbita za izjemen vonj balzama. Za pripravo sivkinega balzama, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 55 gramov kokosovega olja: priporočamo ekstra deviško kokosovo olje iz ekološke pridelave!
 • 2 žlički mandljevega olja
 • 1 žlica čebeljega voska
 • 30 kapljic eteričnega olja sivke
 • 10 kapljic eteričnega olja lavandina

Na parni kopeli segrejemo kokosovo olje, mandljevo olje in čebelji vosek. Počakamo, da se mešanica shladi in vmešamo eterično olje sivke in eterično olje lavandina. Balzam prelijemo v steriliziran lonček s pokrovčkom in počakamo da se zgosti. Balzam porabimo v treh mesecih.

Sivkin sirup

Priprava zeliščnih sirupov je staro zeliščarsko znanje, ki je tudi v Sloveniji zelo priljubljeno. Najbolj poznan je recept za smrekove vršičke, za timijanov sirup, trpotčev sirup za lajšanje kašlja in še mnogi drugi zdravilni sirupi.

Sivkin sirup je manj poznan, uporabljamo ga za dodajanje raznim sladica, ga mešamo z vodo kot napitek ali pa ga dodamo koktajlom za obogatitev okusa. Sivkin sirup prav tako blaži živčno napetost in pomirja, umirja napenjanje in pomaga pri trebušnih krčih. Ureja prebavo in spodbuja apetit.

Sivkin sirup z limono

Za pripravo sivkinega sirupa potrebujemo naslednje sestavine:

 • 3 litre vode
 • 3 kg sladkorja
 • 2 veliki žlici cvetov sivke
 • sok ene limone

Sladkor, sivkine cvetove in sok ene limone damo v vodo in pustimo vreti toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Ko se sladkor raztopi, pustimo vreti še pet minut, nato počakamo da mešanica ohladi.

Sirup prelijemo v čiste stekleničke in jih dobro zapremo. Sivkin sirup pripravljamo z jedilno ali užitno sivko, saj lahko druge sorte sivke nekoliko zagrenijo. Sirup iz sivke in limone uporabljamo za pripravo raznih sokov, brezalkoholnih pijač in koktajlov. Sirup je primeren tudi za slajenje čajev, ali pa ga uporabimo za preliv sladic ali sladoledov. 

Recept za sivkin sirup z medom

Za sivkin sirup z medom, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2,5 dcl medu
 • 1,2 dcl sladkorja
 • 2,4 dcl vode
 • 1 velika žlica sivkinih cvetov

Vodo in sivkine cvetove zavremo in pustimo nekaj časa vreti. Nato dodamo sladkor in med, ter kuhamo toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Kuhamo še pet minut in nato pustimo da se ohladi.

Ko je sirup ohlajen, ga pretočimo v manjše stekleničke, ki jih hranimo v hladilniku. Sivkin sirup z medom uporabljamo za pripravo sokov, za slajenje čajev ali kot preliv za sladice ali sladolede. Dobro se ujema tudi s koktajli in alkoholnimi pijačami s sivko. 

Sivka v kulinariki

Sivka je čudovito zelišče, uporabljamo jo lahko tudi za pripravo raznih jedi. Najbolj poznana in priljubljena je sivka za pripravo sladic, vendar lahko z jedilno ali užitno sivko pripravimo tudi druge razne dobrote. Predjedi s sivko, glavne jedi, solate, sladice in razni napitki s sivko. Vse to lahko pripravimo s suhimi ali svežimi sivkinimi cvetovi.

Marmelade s sivko

Sivkino marmelado uporabljamo tako kot vse druge marmelade, ki jih pripravimo iz sadja. Namažemo jo na kruh ali pa jo uporabimo kot preliv za sladice, posebej se poda k raznim okusom sladoleda. Sivko pogosto tudi kombiniramo z drugimi marmeladami, dobro se ujema z breskovo marmelado, jabolčno in jagodno marmelado.

Breskova marmelada s sivko

Za pripravo okusne marmelade z breskvami in sivko, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 veliki žlici posušenih sivkinih cvetov
 • pol skodelice vode
 • 6 breskev, ki jih olupimo in narežemo
 • 2 žlici limoninega soka
 • pektin za zgoščevanje marmelade

Sivkine cvetove prekuhamo v vodi in počakamo, da se popolnoma ohladi. Nato zakuhamo precejeno sivkino vodo, breskve, limonin sok in sladkor. Kuhamo toliko časa, da se breskve zmehčajo, nato dodamo pektin in še malo kuhamo.

Marmelado prelijemo v čiste kozarce in jih dobro zapremo. Hranimo jih v hladnem in temnem prostoru. Sivkino marmelado namažemo na kruh, če pa jo ogrejemo, jo lahko uporabimo kot preliv za sladice, razne kreme in sladolede.

Sivkin žele

Za pripravo sivkinega želeja ali sivkinega džema, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 8 dcl vode
 • 1,2 dcl posušenih sivkinih cvetov
 • sok ene limone
 • vrečka pektina za zgoščevanje
 • 1 l sladkorja

Zavremo vodo in najprej dodamo sivkine cvetove, ter pustimo počivati 20 minut. Nato cvetove precedimo in sivkini vodi dodamo limoni sok in pektin. Ponovno zavremo in dodamo sladkor. Ko se zmes zgosti, pustimo vreti še štiri minute. Še vroč sivkin žele prelijemo v čiste kozarčke in jih dobro zapremo.

Vrste sivke

Prava sivka

Prava sivka, L. angustifolia, je odporna, zimzelena trajnica. Zaradi sivo zelenih listov in vijoličastih, škrlatnih ali belih cvetov, sodi ta proti zmrzali odporna rastlina, med najprivlačnejše sivke.

Pravimo jih tudi navadna sivka in je najboljša za uporabo pri kuhanju, ker vsebuje najmanj kafre. Podobno kot rožmarin, ima tudi prava sivka čvrste liste, ki jih moramo pred uporabo na drobno sesekljati. Precej trd je tudi spodnji del cvetov, venčne liste pa lahko izpulimo in cele dodamo jedem.

Čopasta sivka

Čopasta sivka, L.stoechas, nosi tudi ime francoska ali španska sivka. Ta vrsta sivke ima košat grm, z ozkimi zelenimi listi in škrlatnimi cvetovi, nad katerimi je šop škrlatnih ovršnih listov. Nekatere gojene vrste čopaste sivke, lahko preživijo tudi najhujši mraz, medtem ko druge sorte ne prenašajo mraza in jih moramo gojiti v posodah. Čopasta sivka ima precej bolj močan po kafri, kot prava sivka.

Ali je sivka užitna?

Seveda, sivka je užitna, vendar v kulinariki ne uporabljamo vseh vrst sivke. Vsem sivkam je predvsem skupna močna sladkobno cvetlična in pikantna aroma, zato jo moramo v kuhinji uporabljati previdno. Raje manj kot več! Posebej previdni moramo biti pri uporabi cvetov, saj imajo zelo močan vonj in okus, zato jih uporabljamo samo bolj kot dodatek ali kot začimbo.

Sivke iz rodu Lavandula lahko uporabimo tudi v kulinariki

Poznamo več vrst sivke, njihove skupne značilnosti so prodorna, sladkobno cvetlična in pikantna aroma. Vse sivke imajo rahel pridih po limonah in meti. V okusu sivke odseva aroma, zaznamo pa tudi priokus po kafri in rahlo grenkost. Najmočnejši okus in vonj imajo cvetovi, ki jih tako kot liste, lahko uporabimo tudi v kulinariki. Na kratko si oglejmo nekaj vrst sivke!

Sivka ima zelo močan vonj, zato jo moramo v kulinariki uporabljati zelo previdno. Nekaj idej, kako uporabimo sivko v kuhinji:

 • Sladkor v prahu lahko lepo odišavimo, če mu za teden dni dodamo nekaj posušenih sivkinih cvetov. Enak učinke dosežemo, če v prah zmeljemo sladkor in sveže sivkini cvetove. S tem dosežemo, da bo sladkor dobil še močnejši vonj, saj se iz zmletih cvetov sprosti še več eteričnega olja. S sivko odišavljen sladkor, uporabljamo za pripravo peciva in sladic.
 • Pred pečenjem piškotov, drobnega peciva ali sladkega kruha, lahko v testo vmešamo na drobno sesekljane cvetove. Že pečeno pecivo, pa lahko posujemo s cvetnimi listi in jih tako okrasimo.
 • Raznim džemom ali želejem, dodamo sivkine cvetove šele proti koncu kuhanja. Cvetove lahko dodamo tudi sadnim kompotom, ki tako dobijo sladkasto, pikanten okus.
 • Za prijeten okus sladoleda, sorbeta in drugih sladic, namočimo sivkine cvetove v smetano, vino, mleko ali sirupe. Zelo okusen je s sivko odišavljen sladoled. Sivka se najbolje poda k čokoladnemu sladoledu ali čokoladni peni.
 • Sivka se lepo poda k začinjenim jedem. Sesekljane sivkine liste dodamo k solatam, drobno sesekljane cvetove pa dodamo k rižu.
 • Sesekljani listi in svetovi sivke, odlično dopolnijo okus jagnječje pečenke, dušenega kunca, piščanca ali fazana. Sivko lahko dodamo tudi k marinadi za natiranje mesa, pripravimo pa lahko tudi dišaven kis.
 • V sredozemskih deželah, dodajajo sivko k različnim zeliščnim in začimbnim mešanicam. V Provansi jo mešajo s timijanom, šetrajem in rožmarinom.
 • Sivka se odlično dopolnjuje z borovnicami, češnjami, jagodami, murvami in slivami. Kombiniramo jo lahko s kitajsko meliso, majaronom, origanom, peteršiljem, rožmarinom, šetrajem in timijanom in vrtnim ognjičem.

Uporaba sivke v zeliščarstvu

Večino zdravilnih rastlin, so k nam v 11. stoletju prinesli menihi. Tudi sivka je tako našla pot v Evropo. Sprva so jo menihi gojili v samostanskih vrtovih, kasneje pa so jo začeli gojiti tudi domačini na svojih vrtovih. Sivka je najbolj razširjena v Franciji, kjer poznajo tudi sivko, ki jo imenujejo gadja sivka, saj med drugim vsebuje sestavine, ki učinkujejo proti kačjemu strupu. V zeliščarske namene sivko uporabljamo v naslednjih oblikah:

 • sivkin čaj in sivkin poparek
 • eterično olje sivke in sivkino olje
 • blažilne čajne mešanice za dihala
 • kopel s sivkinimi cvetovi
 • sivkin med
 • olje za masažo proti bolečinam s sivkinim oljem
 • sivkina tinktura in hidrolat sivke
 • sivkin kis
 • inhalacije s sivko
 • sivka zoper molje
 • sivkina krema in sivkin losijon
 • ustna vodica s sivko
 • mazilo za prsi
 • sivka za spiranje las

Za katere težave zeliščarji priporočajo pripravke iz sivke?

 • Sivkin čaj blagodejno vpliva na osrednje živčevje, deluje pomirjevalno pri vseh živčnih boleznih, napadih tesnobe in pri tenzijskih glavobolih. Sivka pomaga tudi pri migreni, nespečnosti, nemiru in paničnih napadih.
 • Poparek iz sivke blagodejno vpliva na prebavo, sprošča krče, lajša napenjanje in preganja vetrove. Prav tako pospešuje izločanje seča in žolča.
 • Pripravki iz sivke čistijo jetra, medtem ko s sivkinim oljem natiramo boleče dele pri revmi in bolečih mišicah.
 • Sivka deluje razkužilno, antibakterijsko in preprečuje in blaži kožne okužbe. Sivka za kožo je resnično blagodejna, saj pomaga pri raznih kožnih boleznih, ko so ekcemi, akne, kožne okužbe in tudi manjše opekline.
 • V veliko pomoč je tudi pri težavah z jetri, vranico, pri protinu in revmatizmu. Vdihovanje sivkine pare, blaži simptome gripe in prehlada, pomaga tudi pri angini in bronhitisu.
 • Sivkin čaj ali poparek, lahko uporabimo tudi za grgranje, kadar imamo v ustih manjše ranice. Grgranje ohlajenega čaja, pomaga tudi pri bolečem grlu.

Deli naprej