Zdravilni pripravki z zelenjavo

Zdravilni pripravki z zelenjavo

zdravi recepti
ZELENJAVA JE NEPOGREŠLJIVA PRI LCHF PREHRANJEVANJU! POGLEJ VEČ!

Zdravi recepti z zelenjavo so lahko tudi preprosti, na enostaven način lahko pričaramo prave kulinarične dobrote. Zelenjava bi morala biti vsak dan na naših jedilnikih, posebej če imamo kakšne zdravstvene težave.

Z okusi zelenjave moramo seznaniti že majhne otroke, saj bodo tako tudi kasneje v življenju obdržali zdrave prehranske navade.

Zdravi recepti – kako pripravimo zdravilne pripravke iz zelenjave?

Tudi hitro pripravljene jedi so lahko zdrave, posebej če v obrok vključimo zelenjavo. Ko slišimo besedo zelenjava, običajno pomislimo na solato…a iz zelenjave lahko pripravimo še mnoge druge jedi, tudi zelenjavne napitke in zdravilne juhe.

Zelenjava je primerna tudi za pripravo ozimnice, za vlaganje, kisanje ali pa jo zamrznemo. Zelenjavo pa lahko uporabimo tudi za preprečevanje in lajšanje različnih obolenj. 

Porov sirup proti kašlju

Por je dobro poznana zelenjava, ki pa je tudi zdravilna, čeprav lahko velike količine pora škodujejo našemu zdravju. Por deluje antiseptično, kar je posledica eteričnega olja z žveplom, ki ga vsebuje. Zaradi tega delovanja lahko por uporabimo v dietah pri vnetnih procesih v organizmu.

V poru je tudi velik odstotek sluzi, zato je naravno sredstvo za odstranjevanje izločkov iz dihal. Por lajša prebavne težave, spodbuja izločanje prebavnih sokov in preprečuje gnitje hrane v črevesju. Je odličen za krepitev imunskega sistema in razstruplja telo. 

Za izdelavo porovega sirupa proti kašlju potrebujemo:

  • 500 gramov pora
  • 1 kg medu
  • 500 gramov mleka

Por očistimo, operemo in ga drobno nasekljamo. Narezan por na hitro prekuhamo v mleku in ga ohladimo. Nato por dobro zmešamo v mešalniku in mu dodamo med, Vse skupaj še enkrat premešamo in sirup vlijemo v čisti kozarec.

Sirup proti kašlju jemljemo 1 žlico pred jedjo, pri hudem kašlju pa vsake tri ure po eno žlico. 

Korenčkov sok

V ljudskem zdravilstvu je korenček poznan kot staro zdravilo za čiščenje krvi. Korenje deluje blago odvajalno in uživanje soka preprečuje zaprtje. Korenčkov sok proti raku je primeren za vse bolnike z rakom, zeliščarji priporočajo 1,5 litra soka na dan.

Korenčkov sok priporočajo tudi revmatikom, saj odstranjuje iz organizma strupe, ki pospešujejo revmatizem in protin. Sirup iz korenja pri vnetju grla, začetnem vnetju pljuč, prehladu in kašlju.

Pri obolenjih želodca, pri zgagi in čiru spijemo vsak dan na tešče 1 dl korenčkovega soka. Pomaga tudi pri obolenjih ledvic, jeter in pljuč, trikrat na dan spijemo po 1 dl korenčkovega soka. Korenčkov sok si lahko pripravimo tudi kot napitek ki ga pijemo na pohodih v hribe ali na družinskih izletih. 

Za pripravo korenčkovega soka potrebujemo:

  • 1 kg korenčka
  • med
  • limonin sok

Sveže korenje naribamo in izcedimo sok skozi laneno krpo ali s sokovnikom. Naribanemu korenju lahko dodamo tudi med in limonin sok, pustimo stati 2 uri in nato iztisnemo. Tako pripravljen sok takoj popijemo.

Korenčkov sirup

Korenčkov sirup je primeren za lajšanje težav pri čiru na želodcu ali dvanajstniku. Vsak dan na tešče spijemo po 1 dl soka, kar preprečuje nastajanje presežka želodčne kisline in tako onemogoča draženje želodčne sluznice.

Zdravi recepti s korenčkom: Korenčkov sirup lahko pripravimo s sladkorjem ali medom, dodamo lahko tudi rastlinske izvlečke, propolis ali ekstrakt žajblja.

Korenčkov sirup s sladkorjem

Korenje operemo, narežemo ali zmeljemo in iz njega izcedimo sok. V razmerju 1:1 dodamo sladkor in vse skupaj kuhamo toliko časa, da dobimo gosto zmes. Sirup nalijemo v čiste stekleničke in dobro zapremo.

Korenčkov sirup jemljemo trikrat na dan po eno veliko žlico, pomaga pri impotenci, lajša stres, krepi imunski sistem in deluje proti črevesnim zajedavcem. 

Korenčkov sirup z medom

Korenje operemo, zmeljemo in iz njega izcedimo sok. Korenčkov sok nato pomešamo z medom v razmerju 1:2, dodamo ekstrakt žajblja ali propolis.

Sirup jemljemo trikrat na dan po eno žlico, pomaga krepiti imunski sistem, deluje rahlo odvajalno, krepi jetra in lajša kašelj.

Korenček z ovsenimi kosmiči za otroke

Za otroke lahko pripravimo zdravilni zajtrk s korenčkom, ki da otrokom moč, nahrani možgane, krepi vid in poveča odpornost proti nalezljivim boleznim. Otrok je po tem zajtrku vedrejši in bolj živahen.

Zvečer namočimo ovsene kosmiče v mleko in jih zjutraj rahlo pogrejemo. Dodamo med in nariban korenček, pomešamo in prilijemo vroče mleko. Korenček je koristen tudi za dojenčke, ki jim ponudimo korenčkovo kašico. Korenčkovo kašico za majhne otroke lahko pripravimo tudi dan prej in jo vzamemo s seboj na družinski izlet.

Pesin sok recept

Pesa je čudovita zelenjava, ki blagodejno in zdravilno deluje pri krvnih obolenjih, kot so anemije in slabokrvnost. Zdravi recepti s peso pomagajo zniževati povišan holesterol in pomaga pri zamaščenih jetrih. 

Pesin sok deluje diuretično, kar pomaga pri revmatizmu, saj razgrajuje sečni kislino in pospešuje njeno izločanje. Sok iz rdeče pese tudi razstruplja cel organizem. Pesi pripisujejo tudi učinke pri zdravljenju raka, levkemije in pri zdravljenju posledic obsevanja. Pesa lajša tudi vnetje pljuč, pomaga pri gripi in prehladu.

Recept za pesin sok:

Peso najprej operemo in jo čimbolj drobno naribamo. Naribamo peso pustimo počivati nekaj ur, nato jo precedimo in iz nje iztisnemo sok. Lahko pa peso tudi naribamo, dodamo med in malo limoninega soka in pustimo, da pesa sama spusti sok.

Pri težjih potekih bolezni pijemo 1/2 litra pesinega soka na dan in sicer zjutraj na tešče po požirkih 1 dl, preostalo pa čez dan. Pri lažjih obolenjih in za preventivo, pa pijemo pesin sok trikrat na dan po 1dl. Ko se nam zdravstveno stanje izboljša, pijemo sok iz pese po 2 dl na dan še dva meseca. 

Kuhana pesa nima posebnih zdravilnih lastnosti, previdni moramo biti tudi pri dolgotrajnem uživanju pese, saj se lahko pokažejo določene zdravstvene težave. 

Črna redkev in med

V ljudskem zdravilstvu je črna redkev učinkovito zdravilo za lajšanje težav pri žolčnih boleznih, za podporo jeter, pomaga pri krvnih obolenjih in blagodejno vpliva na dihala.

Pozitivno delovanje na žolčna obolenja je potrdila tudi uradna medicina. Z delovanjem na žolčne funkcije, zdravi recepti iz črne redkve, neposredno vplivajo tudi na delovanje jeter in celotnega prebavnega sistema.

Staro zdravilo za zdravljenje dihal in proti kašlju je vsekakor sirup iz črne redkve in medu. 

Recept za sirup iz črne redkve:

  • 0,5 soka iz črne redkve
  • 1 kg rožmarinovega medu

Najprej pripravimo sok črne redkve. S ščetko očistimo in operemo črno redkev in jo drobno naribamo, ter iztisnemo sok. Sok nato vlijemo v kozarec, dodamo med in tako pripravljen sirup hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Sirup iz črne redkve in medu jemljemo po 1 žlico vsake 4 ure, sirup je primeren tudi za otroke, ki jim ga za lajšanje kašlja ponudimo vsakih 6 ur po eno žličko. Sirup je primeren tudi za lajšanje težav z jetri.

Pomembno! Pri vnetju želodca ali črevesja ne smemo uživati črne redkve! Večje količine redkve lahko razdražijo ledvice. Soka iz črne redkve ne smemo nikoli soliti, po uživanju ne smemo piti piva. Pri pripravi moramo črno redkev vedno olupiti. 

Čebula in med 

Čebula je nepogrešljiva pri pripravi različnih jedi, zdravi recepti s čebulo pa običajno vsebujejo tudi med. Najbolj poznan je star recept čebula in med proti kašlju.

Pomembno! Surova čebula lahko draži sluznico želodca, zato ni primerna za posameznike ki imajo poškodovano želodčno sluznico.

Čebula spodbuja in uravnava delovanje organov in različnih funkcij v telesu. Vpliva na želodec, črevesje, jetra, pljuča, sečevod, mehur, srce, ožilje in trebušno slinavko. Deluje tudi kot naravni antibiotik, nepogrešljiva je pri sladkorni bolezni.

Recept za čebulni sirup z medom proti kašlju

  • 300 gramov čebule
  • 100 gramov medu
  • 6 dl belega vina

Čebulo očistimo in zmešamo v mešalniku, dodamo belo vino in še enkrat zmešamo. Pustimo počivati eno uro, nato dodamo med, dobro premešamo in prelijemo v čist kozarec.

Čebulni sirup z medom uživamo trikrat na dan po 1 žlico, pomaga pri gripi, astmi, kašlju, bronhitisu in vnetju grla. 

Deli naprej