Razstrupljanje telesa na naraven in varen način!

razstrupljanje telesa
RAZSTRUPITE SE! POGLEJ VARNE NASVETE ZA RAZSTRUPLJANJE!

Razstrupljanje telesa

Vsake toliko časa, naše telo zahteva od nas, da ga očistimo strupov, ki jih vsakodnevno trpamo vanj. O razstrupljanju ali čiščenju telesa, smo že veliko slišali in poznamo tudi veliko metod za odvajanje strupov iz telesa. Idealno bi bilo, če bi lahko ves čas uživali samo hrano in tekočino, ki nas ne zastruplja.

Vendar žal to ni vedno mogoče, zato se vsaj enkrat na leto odločimo za razstrupljevalno dieto, ki naj traja najmanj sedem dni.  Na razstrupljanje telesa se moramo temeljito pripraviti, najbolj bi bilo, da vzamemo teden dni dopusta in se popolnoma posvetimo svojemu telesu.

Z razstrupljanjem okrepimo tudi imunski sistem

Proces razstrupljanja nas bo napolnil z novo energijo. Okrepili bomo jetra, podprli delovanje ledvic, očistili in obnovili črevesje, ter okrepili imunski sistem. Strupi se bodo izločali tudi skozi kožo, zato poskrbimo, da se kdaj tudi dobro spotimo.

Ko slišimo besedo razstrupljanje, verjetno pomislimo na nekaj neprijetnega in napornega. Vendar ni potrebno, da je tako. Razstrupljanje telesa je lahko preprosto, pomembno se je samo dobro pripraviti. V nadaljevanju smo vam pripravili nekaj koristnih nasvetov, ki se jih moramo držati, če se odločimo za sedemdnevno razstrupljanje organizma.

Kratek vodnik za razstrupljanje telesa

Vzemimo si čas, sestavimo jedilnik, nakupimo živila in če je potrebno, tudi obiščimo svojega osebnega zdravnika. Razstrupljanja se lotimo samo, če smo zdravi! Pri nakupu živil izbiramo samo neoporečna in sveža živila, posebej previdni bodimo pri izbiri zelenjave, saj je ta temelj razstrupljevalne diete.

Razstrupljanje telesa z vodo 

Pri sedemdnevnem razstrupljanju je izredno pomembno, da veliko pijemo. Tekočina pomaga izločati strupe iz telesa in spodbuja delovanje ledvic. Dnevno spijemo od dva do tri litre negazirane vode, ki je lahko mrzla, topla ali z dodatkom limone. Primeren je tudi  zelen čaj, ali posebna razstrupljevalna mešanica, ki jo pripravimo iz 100 g zelenega čaja, 50 g metinega čaja in 50 g limonske trave.

Zeleni čaj spodbuja prebavo, razstruplja jetra in pomaga razgrajevati maščobe. Med čiščenjem telesa so prepovedane alkoholne in gazirane pijače. Običajno je kava pri teh dietah prepovedana, vendar strokovnjaki svetujejo, da občasno lahko spijemo skodelico, pod pogojem, da zraven spijemo veliko vode. Če drugače pijemo veliko kave, je lahko odtegnitev kofeina stres za telo, temu pa se želimo ogniti.

Prvo in najbolj pomembno pravilo pri razstrupljanju je uživanje veliko tekočine, drugo pravilo pa je izogibanje živilom, ki zastrupljajo organizem. Prepovedana je vsa hrana, ki vsebuje transmaščobe, sladkor in pšenico. Odpovedali se bomo tudi vsej predelani hrani z umetnimi dodatki, hrani, ki vsebuje barvila ali arome, ter vsem umetnim sladilom. Vsaj teden dni se odpovejmo tudi navadnem sladkorju.

Telo za razgradnjo sladkorja, potrebuje velike količine vitamina B1, ki ga jetra porabijo za presnovo. Če nam primanjkuje tega vitamina, je lahko naš načrt razstrupljanja močno ogrožen. Sladkorju se je dobro odpovedati tudi zaradi kandide, saj se za kvasovka hrani z njim in jo lahko izstradamo, če ga ne dobi.

Zakaj med razstrupljanjem uživamo malo sadja in veliko zelenjave?

Sedem dni razstrupljanja moramo izkoristiti tudi za to, da čim bolj razbremenimo jetra. Zaradi tega, je prvih sedem dni prepovedan tudi sadni sladkor, kar pomeni, da uživamo malo ali nič sadja. Zato pa moramo vsak dan pojesti dva kisla jabolka, ali 150 g jagodičevja.

Medtem ko pa lahko zelenjavo uživamo skoraj neomejeno! Privoščimo si jo trikrat na dan, saj moramo z hranili iz zelenjave nadomestiti pomanjkanje hranil iz sadja. Zelenjavo uživamo svežo, če nimamo te možnosti, je dobra tudi zamrznjena. So pa prepovedane vse začimbne solatne omake!

Pri vseh omejitvah nas bo verjetno pogosto popadla lakota, zato imejmo bedno pri roki sveže skuhano juho iz zelišč ali zelenjave. Pri pripravi hrane, moramo biti pozorni na količino in kvaliteto soli. Uporabljamo samo naravne soli, to je lahko solni cvet in kristalna ali morska sol.

V teh soleh je razmerje mineralov podobno razmerju v naši krvi, zato so tudi učinkovite pri razstrupljanju. Navadna jedilna sol običajno vsebuje samo klor in natrij, kar je pri naši dieti premalo.

Kaj pa uživanje pšenice in testenin med  razstrupljanjem?

V času razstrupljanja se odpovejmo pšenici, saj je v industrijskih izdelkih močno gensko tehnično spremenjena, da zaradi tega mnoge ljudi mučijo prebavne motnje, imajo pogosta vnetja in razne alergije. Pšenica tudi privablja več inzulina kot navadni sladkor, zato res ni primerna med razstrupljevalno dieto. Vendar pozor!

Pšenica se lahko skriva v mnogih izdelkih, zato pri nakupu hrane vedno pozorno preberemo deklaracijo, kjer naj bi bilo opisano, koliko in kakšna pšenica je v njih. Ko kupujemo kruh, pa v trgovini povejmo, da ne uživamo pšenice in ponudili nam bodo kakšen drug kruh. Med sedemdnevno dieto, se bomo kruhu seveda odpovedali! 

V kateri hrani se lahko skriva pšenica in pod kakšnimi oznakami je zakrita?

Pri vsakodnevnem prehranjevanju ne razmišljamo veliko o tem, kaj vse se skriva v hrani, ki jo najdemo na policah trgovin. Na embalaži proizvajalci pogosto uporabljajo izraze, ki jih ne poznamo, vendar pomenijo samo to, da je v izdelku pšenica.

Pozorni bodimo na izraze kot so modicifiran škrob, emulgatorji, polnila, barvila, sredstva za vzhajanje testa, karamele, hidrolizirane rastlinske beljakovine in podobno. Pšenica se lahko skriva v naslednjih izdelkih, zato si vzemimo čas in nakup hrane opravimo mirno in premišljeno:

 • aromatizirana kava in čaj
 • brezmesni hamburgerji, brioš, čabata, čips
 • gorčica, gostila za omake, izdelki iz napihnjenega riža
 • ječmenov kruh, juhe iz konzerve in vrečk
 • kašice za dojenčke, kečap, klobase
 • koruzni čips, koruzni kosmiči, kremne juhe
 • krofi, mesne juhe, kruhove kocke, kuskus
 • mesni sir, palačinke, pivo, praženi mandlji
 • rženi kruh, sladni kis, sojina omaka, vegetarijanski zrezki

Med razstrupljanjem se tem živilom raje odpovejmo, če resnično želimo razstrupiti organe, ki so odgovorni za izločanje strupov iz telesa. Pšenico in testenine, lahko nadomestimo s piro. Testenine in izdelki iz pire, so čudovit nadomestek za pšenico, čeprav lahko v začetnih sedmih dneh razstrupljanja tudi te kar črtamo iz jedilnika. Namesto tega jejmo raje samo naraven riž ali kakšen resnično majhen krompir.

Zakaj moramo med razstrupljanjem obvezno uživati beljakovine?

Čeprav se sliši malce čudno, da moramo med razstrupljanjem telesa uživati beljakovine, to še kako drži. Ni razstrupljanja brez beljakovin! Razstrupljevalna dieta brez beljakovin, nam lahko povzroči zdravstvene težave, saj so potrebne za varovanje in obnavljanje črevesnih celic. Od tretjega dneva razstrupljanja pričnemo uživati lahko prebavljive beljakovine.

Na vsak kilogram naše telesne teže, moramo dnevno zaužiti 1,5 g beljakovin. Kakšne dan pojemo kakšen gram več, spet naslednji dan malo manj. Beljakovine nam bodo tudi dale občutek sitosti, dobro izkoriščajo shujševalne hormone, pospešujejo izgorevanje maščob, tvorijo mišice, skrbijo za zdravo črevesje in obnavljajo imunski sistem.

Seznam lahko prebavljivih beljakovin v 10 gramih:

 • Meso: 40 gramov piščančjih prsi, 50 g kunca, 50 g govejega fileja, 40 g puranjih prsi, 50 g divjačine, 50 goveje pljučne pečenke, 40 g puste jagnjetine, 50 g telečjega fileja, 65 g puste perutninske salame.
 • Ribe in morski sadeži: 40 g dimljenega lososa, 50 g sardin, 55 g skuše, 60 g morskega lista, 65 g jastoga, 40 g školjk brez lupine, 50 g smuča, 55 g kozic, 60 g polenovke, 60 g slanika.
 • Mleko,  mlečni izdelki, jajca : 300 ml mleka, 300 g kislega mleka, 75 g skute, 150 ml ovčjega mleka, 300 g jogurta, 400 ml sojinega mleka, 2 žlici parmezana, 60 g fete, 75 g svežega sira, 300 g kefirja, 1 l mandljevega mleka, 1 jajce.

Glavna hrana med razstrupljanjem naj bo zelenjava in oreščki:

 • Dovoljena žita: 75 g amaranta, 75 g divjega riža, 65 g polnozrnatih testenin, 60 kvinoje, 80 g ovsenih kosmičev, 125 g naravnega riža.
 • Semena in oreški: 40 g lanenega semena, 45 g pinjol, 50 g mandljev, 50 g sezamovega semena, 50 g pistacij, 70 g orehovih jedrc, 35 g arašidov, 45 g sončničnih semen, 110 g pekanov.

Uživanje hrane z veliko vlakninami med razstrupljanjem

Vlaknine ali balastne snovi, so deli rastlinske hrane, ki jo uživamo. Naše telo vlaknin ne more prebaviti in tudi nimajo kalorične vrednosti. Vendar naše telo nujno potrebuje vlaknine in imajo v prehrani pomembno vlogo. Predvsem vlaknine ugodno vplivajo na prebavo. Čas prehoda hrane skozi prebavni trakt, je pri prehrani z malo vlakninami lahko tudi do devet ur.

Kadar pa uživamo hrano z veliko vlakninami, se čas prehoda hrane skozi prebavni trakt zmanjša na tri ure ali manj. Več vlaknin ko dnevno zaužijemo, hitrejši je prehod hrane in s tem varujemo črevesje. Čudovit vir vlaknin je Psilium, indijski trpotec! Njegova semena vsebujejo sluzi, ki ob stiku s tekočino nabreknejo in tako pomagajo urejati prebavo. Indijski trpotec ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin, čez 85%!

Vlaknine so pomembne tudi za delovanje črevesne sluznice, saj jo obnavljajo in spodbujajo izločanje sluzi in hormonov, ki vplivajo na vse funkcije prebavnega trakta. Če uživam hrano z več vlakninami, imamo tudi dlje občutek sitosti in zato zmanjšamo energijski vnos hrane, kar je posebej pomembno pri shujševalni dieti.

Vlaknine pozitivno vplivajo tudi na raven holesterola v krvi. Holesterol, ki smo ga zaužili pri obroku, se veže na rastlinske vlaknine in se izloči z blatom. Vlakninam, ki vplivajo na prebavo, rečemo tudi dietne vlaknine, saj imajo velik pomen za delovanje črevesja. Premajhen vnos lahko povzroči velike težave s prebavo, predvsem zaprtje in razdražljivo črevesje.

Te težave pa nas lahko pripeljejo celo do raka debelega črevesja in danke. Prav tako lahko prehrana s premalo vlakninami povzroči nastanek žolčnih kamnov, povišan krvni tlak in srčno žilne bolezni.

Razstrupljanje telesa lahko poteka tudi tako, da uživamo samo hrano z vlakninami, kar bo za telo dobro, vendar pa nas lahko preseneti driska, vetrovi in tudi pomanjkanje določenih mineralov in vitaminov, ki jih moramo zato drugače nadomestiti.

Živila z vlakninami 

Vlaknine na 100 gramov živila:

 • Žita: oves 10, 60 g, ajda 10 g, ječmen 15,6 g
 • Stročnice: leča 17 g, čičerika 17 g, fižol 16 g, soja 9 g, grah 7,25 g, stročji fižol 3,4 g
 • Oreški in semena: mandlji 13,5 g, makadamija 11,4 g, pinjole 10, 70 g, lešniki 8,2 g, orehi 6,1 g, sezam 11, 2 g, laneno seme 38, 6
 • Zelenjava: brokoli 3 g, brstični ohrovt 3,8 g, špinača 2, 58 g, korenje 2, 9 g, radič 2, 77 g, zelje 2,19 g, paprika 1, 7 g, rdeča pesa 2, 8 g,
 • Sadje: kivi 3 g, hruške 2,77 g, jabolka 2 g, maline 4, 6 g, slive 1, 5 g in borovnice 4, 9 g.

Praktična navodila za uspešno in varno razstrupljanje telesa!

 • Prvih sedem dni razstrupljanja, se moramo odpovedati vsej hrani, ki vsebuje kvas. Ta namreč ljubi kvasovke, kot je kandida! Zato so prepovedane juhe iz vrečke, krofi, bel kruh, pivo..Poleg tega je v pekovskih izdelkih s kvasom, skoraj gotovo tudi pšenica. Sedem dni tudi ne uživamo kruha, kasneje pa jemo kruh iz pirine moke ali kruh iz rženega kislega testa. Pšenici in beli moki, se izogibamo še nekaj tednov po končanem razstrupljanju. Če želimo izvesti bolj strogo razstrupljanje, potem se moramo odpovedati tudi piri, ovsu in rži. Nadomestimo jih z izdelki iz amaranta, kvinoje, ajde, prosa tefa.
 • Za odvajanje strupov iz telesa, skrbi tudi ustna sluznica. Ko se pričnemo razstrupljati, se bo to poznalo tudi v ustih in na jeziku. Vsako jutro si moramo z jezika postrgati obloge in z njimi bomo odstranili tudi bakterije. Ko si skrtačimo jezik, še 10 minut žvrkljamo kokosovo, sezamovo, arašidovo ali sončnično olje. Razstrupljanje telesa je lahko za telo tudi stres, zato se potrudimo in se vsak dan vsaj 30 minut intenzivno gibajmo. Gibanje tudi vzpodbudi presnovo in pospešuje izgorevanje maščob. Ko se spotimo, si privoščimo še tuširanje z izmenično mrzlo in vročo vodo, nato pa si še celo telo skrtačimo. S tem bomo spodbudili prekrvavitev in krvni obtok, pospešila se bo tudi prebava in s tem izločanje strupov iz telesa.

Razstrupljanje telesa z zelenjavo, zelišči in začimbami

Pri razstrupljanju imajo velik pomen tudi zelišča in začimbe. Za pospeševanje izločanja strupov iz telesa je čudovita kombinacija koriandra, česna ali čemaža. Ko zaužijemo to mešanico, se bo telo takoj odzvalo!

Močno se bomo spotili in strupi se bodo izločili tudi skozi kožo. Mešanico teh čudovitih zelišč uživamo trikrat na dan po eno žličko.  Močna zelišča za razstrupljanje sta tudi brinove jagode in semena komarčka, ki spodbujata delovanje ledvic in odvajanje vode iz telesa. Za ohranjanje aktivnih jeter, strokovnjaki priporočajo rožmarin.

Semena kapucinke v kisu

Kapucinka,  Tropaeolum majus L, je čudovita okrasna rastlina, ki pa ima tudi pomembne zdravilne lastnosti. Vsebuje mnoge koristne učinkovine, predvsem benzil, gorčično olje, glukozo in kalijev hidrogensulfat, škrob, saharozo, fruktozo, maltozo, vitamin C in kumarin.

Kapucinka deluje antibiotično in protiglivično, zato so izdelki iz te čudovite rastline primerni pri prehladnih obolenjih, gripi in drugih virusnih obolenjih. Kapucinke so pomembne za krepitev imunskega sistema, zunanje pa jo uporabimo za razkuževanje ran.

Semena kapucinke v kisu:

 • semena kapucinke
 • nekaj vejic kopra
 • beli vinski kis

Semena kapucinke poberemo konec poletja ko so še zelena in jih z nekaj vejicami kopra vložimo v kis iz belega vina. Semena prej dva dni namakamo v slani vodi, ki jo vmes dvakrat zamenjamo. S tem preprečimo, da bi semena zagrenila. Pripravimo beli vinski kis, ki ga lahko razredčimo z malo vode. Kis z vodo zavremo in ga prelijemo čez kapucinkina semena. Kozarec dobro zapremo in počasi ohladimo.

Okus in oblika semen kapucinka spominjajo na kapre, ponudimo jih lahko k raznim jedem, tudi k gnjati in kruhu. Preventivno za krepitev imunskega sistema in za nežno razstrupljanje, pa pojemo vsak dan nekaj semen kapucinke.

Recept za razstrupljevani pesto iz koriandra in česna

Za pripravo pesta za razstrupljanje potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 šopka koriandara
 • 50 gramov olupljenih mandljev
 • 50 gramov orehovih jedrc
 • 200 ml olivnega olja
 • 100 gramov sveže naribanega sira ( lahko italijanski sir pecorino)
 • manjša glavica česna
 • morska sol in sveže zmleti poper

Dva šopka koriandra operemo, osušimo in odtrgamo listke. Olupimo manjšo glavico česna in vse skupaj damo v močan mešalnik. Dodamo mandlje, orehe, olivno olje, sir, sol in poper, ter vse skupaj dobro zmešamo. Pesto spravimo v steklen kozarec z navojem, dobro zaprimo in postavimo v temen in hladen prostor. Vsak dan uživamo 3 velike žlice mešanice, lahko jo dodamo k juham ali v jogurt.

Razstrupljanje z limono in ingverjem

Limona in ingver sta dva zelo močna pomočnika pri razstrupljanju. Limonin sok z vodo, lahko pijemo ves čas razstrupljanja, še bolje je, da jo pripravimo z vročo vodo.

Ingver je prav tako čudovit za čiščenje telesa, pomaga tudi pri topljenju maščob. Oba lahko pripravimo tudi v juhah, ki so prav tako nepogrešljive pri razstrupljanju.

Juha z ingverjem in limono za razstrupljanje

Za juho z ingverjem in limono potrebujemo naslednje sestavine: 

 • 2 rdeči papriki
 • 2 veliki žlici olivnega olja
 • velika žlica limoninega soka
 • 2 stebli limonske trave
 • košček svežega ingverja
 • 4 liste tajske bazilike ( kombava )
 • manjši strok čilija
 • 300 gramov kokosovega mleka
 • 1 l zelenjavne jušne osnove
 • dve majhni žlički karijeve paste
 • 300 gramov jajčevca
 • 3 majhne čebule
 • 1 limeta
 • malo morske soli
 • sveže mleti črni poper
 • majhen šopek koriandrovih listov

Papriko očistimo in narežemo na tanke trakove in jih mariniramo v mešanici olivnega olja in limoninega soka. Očistimo tudi limonsko travo in jo razrežemo na manjše koščke, medtem ko ingver narežemo na manjše kolobarje. Prav tako očistimo in operemo kombavo in jo razrežemo. Čiliju odstranimo semena in ga narežemo na tanke trakce.

Nato zavremo kokosovo mleko in jušno osnovo, dodamo limonsko travo, ingver, limetine liste, karijevo pasto in čili. Počasi kuhamo pet minut, medtem pripravimo jajčevec, ki ga narežemo na manjše kocke. Jajčevec dodamo k prevretku kokosovega mleka in jušne osnove in kuhamo še 15 minut.

Čebulo očistimo in jo narežemo na tanke kolobarje, skupaj s papriko jo dodamo juhi. Nato pustimo juho počivati 10 minut in medtem razpolovimo limeto, iz ene polovice stisnemo sok, drugo polovico narežemo na kolobarje. Juho začinimo z dvema žličkama limetinega loka, soljo in porom. Koriandrove liste operemo, posušimo in liste grobo sesekljamo.

Juho okrasimo z koriandrom in z rezino limete. Za pripravo juhe bomo porabili približno 40 minut. Porcija juhe vsebuje 140 kalorij, 7 gramov ogljikovih hidratov in  2 grama beljakovin.

Juha za razstrupljanje telesa iz zelišč 

Divja hrana so prosto rasteče rastline, najpogosteje jih nabiramo na pomlad in jih izkoristimo za pomladno razstrupljanje. Juha iz divjih zelišč nam bo dala energijo in pospešila odvajanje strupov iz telesa. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 250 gramov mladih prostorastečih rastlin: rman, vodna kreša, vrtna kreša, kopriva, kislica, čemaž, krebuljica…
 • velika pest cvetov marjetic
 • 1 čebula
 • 1 strok česna
 • 2 veliki žlici olivnega olja
 • 1 l zelenjavne jušne osnove
 • 70 gramov jušne zelenjave
 • morska sol in poper
 • sveže nariban muškatni orešček

Za pripravo juhe za razstrupljanje telesa, potrebujemo približno 20 minut. S porcijo juhe dobimo 115 kalorij in 1 gram beljakovin. Najprej vse zeli operemo, osušimo in grobo sesekljamo. Polovico rastlin prihranimo za kasneje. Marjetice operemo in pustimo, da se počasi odcedijo. Olupimo čebulo in česen, ter ju na drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo olje in samo posteklenimo čebulo in česen. Prilijemo polovico jušne osnove, počasi mešamo in zavremo. Dodamo jušno zelenjavo in počasi kuhamo 10 minut.

Začinimo z morsko soljo, muškatnim oreščkom  in poprom. Z mešalnikom zmeljemo približno polovico divjih rastlin in jih počasi dodajamo v juho. Juha mora počasi vzkipeti, ne sme pa nam zavreti. Juho še začinimo po okusu in jo potresemo z ostankom divjih rastlin in z cvetovi marjetic.

Čajne mešanice za zdravo prebavo in nežno razstrupljanje telesa

Pri razstrupljanju telesa je zelo pomembno da naša prebava normalno deluje. Veliko bolezni izvira iz črevesja in mnoge težave bi lahko preprečili če bi zdravili slabo prebavo.

Zaradi dolgotrajne slabe prebave nastajajo v črevesju strupene snovi, telo pa iz hrane ne more črpati hranilnih snovi. Za težave s prebavo, vrenja hrane v črevesju in pri napenjanju, so primerna grenka zdravilna zelišča, ki jih lahko kombiniramo tudi z drugimi zdravilnimi zelišči.

Pogosto zdravilna zelišča z grenčinami delujejo tudi tudi na druge organe. Vražji krempelj je primeren za lajšanje težav pri slabi prebavi, a pomaga tudi pri težavah z revmo. Regrat je dober za razstrupljanje, pomaga pa tudi pri težavah z ledvicami.

 • tavžentroža
 • košutnik
 • mrzličnik
 • korenika kolmeža
 • angelika ali gozdni koren
 • benediktinka
 • pelin
 • ingver
 • rman
 • regrat

Čajna mešanica za krepitev želodca in črevesja

Grenke čaje je najbolje piti mlačne ali celo hladne, za večji učinek jih pijemo približno pol ure pred jedjo. Pri uživanju grenkih čajev moramo biti previdni, saj grenčine spodbujajo izločanje želodčnega soka in kisline, zato jih ne smemo uporabljati pri vzdraženem želodcu in kadar imamo preveč kisline.

Čajna mešanica za lajšanje blažjih prebavnih težav:

Pripravimo mešanico zelišč in vzamemo eno čajno žličko ki jo prelijemo s skodelico kropa. Čaj pijemo od 2 do 3 skodelice na dan, največ dva ali tri tedne, nato čajno kuro prekinemo.

Grenke čaje pijemo preventivno in pri blagih prebavnih motnjah, pri težjem poteku bolezni pa le po posvetu z zdravnikom. 

Poglejte si več o razstrupljanju telesa z divjo hrano:

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje telesa, razstrupljanje telesa z limono, razstrupljanje jeter

Deli naprej