Kaj je olje črne kumine in kako ga uporabljamo?

Olje črne kumine pridobivajo iz semen črne kumine, Nigella sativa. Črna kumina je nezahtevna rastlina, ki najbolje uspeva na Bližnjem vzhodu, posebej razširjena je v Egiptu. To čudovito olje je v uporabi že tisočletja, saj so ga našli v grobnici egipčanskega faraona Tutankamona.

Poznamo legendo, ki pravi, da je egipčanska kraljica Nefretete, olje črne kumine uporabljala za nego kože. Zapise o črni kumini, najdemo že v stari zavezi, poznali pa so jo tudi Rimljani in Grki.

 Olje črne kumine

V Afriki so semena črne kumine uporabljali kot drogo ljubezni, medtem ko so jo imeli Arabci blagoslovljeno seme, ki so ga uporabljali za zaščito pred vsemi boleznimi.

Ajurveda priporoča uživanje olja črne kumine pri aknah, mozoljih in drugih izpuščajih na koži. Danes vemo, da olje, pridobljeno iz majhnih, črnih semen, krepi imunski sistem in deluje protialergijsko. Uporabljamo ga lahko tudi pri shujševalnih dietah, zaradi učinkovine timokinon, pa deluje tudi kot naravni analgetik. 

Katere koristne učinkovine skrivajo semena in olje črne kumine?

Olje črne kumine pridobivajo iz semen črne kumine, v katerih se skriva več kot 100 koristnih učinkovin. Vsebujejo do 40% nenasičenih maščobnih kislin in nekaj beljakovin, med njimi tudi esencialne aminokisline. V semenih najdemo tudi vitamine skupine B, vitamin A, D, in E. Poleg vseh teh čudovitih učinkovin, semena vsebujejo tudi vitamin C, ter minerale kalcij, železo, baker, cink in fosfor.

Aktivne sestavine se skrivajo v eteričnem olju semen črne kumine. Najpomembnejši je timokinon, ki je zastopa kar 57%. Sledijo učinkovine p-cimen, karvakrol, t-anetole  in 4-terpineol.

Timokinon je izredno aktivna substanca, eterično olje, ki ima potrjeno zdravilne učinek. Zaradi timokinona imajo semena in tudi olje, značilen, grenak okus. Timokinon je močan antioksidant, ki prednostno varuje celice pred prostimi radikali. Z raziskavami so dokazali, da uživanje olja črne kumine, varuje ledvice, jetra in srce.

Narejene so tudi študije, ki so potrdile, da timokinon v črni kumini, varuje pred nekaterimi obliki raka, med drugim tudi pred levkemijo, rakom na želodcu, črevesju in pred različnimi oblikami kožnega raka. Za vse nas je zelo spodbuden podatek, da timokinon ustavi rast rakavih celic in razvoj metastaz.

Olje črne kumine priporočajo po kemoterapiji, ker spodbudi nastanek interlevkinov, ki pomagajo obnavljati imunski sistem in spodbujajo rast novih celic. Kljub vsem opravljenim raziskavam, črna kumina ni registrirano zdravilo proti raku, vendar jo zdravniki dopuščajo kot pomoč pri zdravljenju.

Medicinske raziskave o olju črne kumine

Z obsežno raziskavo pri otrocih v Iranu, so dokazali, da timokinon preprečuje epileptične napade, pomaga preprečevati depresijo in ščiti pred nevro degenerativnimi boleznimi, kot je Alzheimerjeva demenca. Pri tej raziskavi so ugotovili, da se pri uživanju olja črne kumine, zniža koncentracija skupnega holesterola, LDL holesterola in trigliceridov. Posledično se zniža tudi krvni tlak in s tem splošno zdravstveno stanje.

V Savdski Arabiji so naredili raziskavo o semenih črne kumine in ugotovili, da da varujejo pred zamašitvijo krvnih žil in s tem posledično pred srčnim infarktom in možgansko kapjo. Z isto raziskavo so tudi dokazali, da uživanje zmletih semen črne kumine, blagodejno vpliva na raven sladkorja v krvi, zato je uživanje primerno za diabetike.

V Indoneziji so naredili študijo, da uživanje semen črne kumine poveča koncentracijo testosterona pri moških, zato je primerna za moške nad trideset let, ki imajo težave v spolnosti. V semenih črne kumine so tudi druge pomembne učinkovine, predvsem nigelon in beta sitosterol, ki pomagata zmanjševati alergije, predvsem pomagajo pri astmi in rinitisu. Te učinkovine, poleg p-cimenom in karvakrolom,  delujejo sinergično s timokinonom.

Hladno stiskano olje črne kumine

Hladno stiskano olje črne kumine je temno rjave barve, ima močan vonj in neprijeten okus, ki nekoliko spominja na janež in koromač. Samo ekstra deviško, hladno stiskano olje, obdrži vse pomembne zdravilne snovi, ki se nahajajo v semenih.

Katero olje črne kumine je primerno za uživanje?

Za uživanje je primerno samo hladno stiskano olje črne kumine. Pri hladnem stiskanju je izkoristek samo 20%, zato je to olje dragoceno in ima tudi višjo ceno. Pri postopku ekstrakcije je izkoristek višji, vendar pri tem postopku olje izgubi dragocene zdravilne učinkovine. Tako pridobljeno olje, je primerno samo za kozmetično uporabo.

 V hladno stiskanem olju črne kumine so najpomembnejše naslednje učinkovine:

 • 12,48% nasičene palmitinske kisline
 • 3,25% nasičene stearinske kisline
 • 23,33% mononenasičena oleinska omega 9 maščobna kislina
 • 0,06% eruka omega 9 maščobna kislina
 • 56,66 polinenasičena linolna omega 6 maščobna kislina
 • 0,26% alfalinolenska omega 3 maščobna kislina
 • 15,3 mg/kg vitamin E
 • do 0,1 mg/kg provitamin A – betakaroten
 • fitosteroli: nigelov in beta sitosterol v sledeh

Eterična olja v hladno stiskanem olju:

 • 57% skupaj timokinon 
 • 40% p-cimen
 • 12% karvakrol
 • t-anetole
 • 4-terpineol

Kako uporabljamo olje črne kumine?

V hladno stiskanem olju črne kumine se nahaja sorazmerno velika vsebnost oleinske kisline omega 9 in nizka vsebnost maščobne kisline omega 3. Zaradi prisotnosti vitamina E in betakarotena, bi ga lahko uporabljali tudi pri kuhanju, a ker je to olje zelo dragoceno, ga raje uživajmo surovega.

V olju so v manjših količinah prisotna eterična olja, zato ga lahko uporabljamo pri težavah s kožo, lasmi, prebavnimi motnjami, dihali in pri alergijah.

Čeprav ni namenjen za kuhanje, lahko z njim zabelimo stročnice, dobro se poda k leči ali k vloženi zelenjavi. Za boljši okus, olje črne kumine v kulinarične namene, kombiniramo s črnim gorčičnim semenom, ki ga popražimo na sezamovem olju. To mešanico lahko uporabimo tudi kot solatni preliv. Olje sicer lahko uporabimo za cvrtje, vendar ga je resnično škoda. (1)

Uporaba olja črne kumine za lajšanje zdravstvenih težav

Pogosto olje črne kumine imenujejo čudežno olje. Posebnost tega olja, zaradi česar je zdravilno, je prisotnost eteričnih olj, ki jih je malo, a so visokoaktivne snovi. To so timokinon, p-cimen, karvakrol, t-anetole in 4-terpineol.

Te učinkovine delujejo antioksidativno, protimikrobno in protibakerijsko. Pripisujejo jim protirakavo delovanje, urejajo prebavo, pomaga varovati jetra in pomagajo uravnavati krvni sladkor. Hladno stiskano olje črne kumine tudi spodbuja delovanje želodca in pomaga pri razstrupljanju jeter. Uživale naj bi ga doječe matere, ker spodbuja izločanje mleka.

Previdno!

Z uživanjem olja črne kumine ne smemo pretiravati, saj lahko razdražimo želodec, ledvica in jetra, ter dosežemo ravno nasprotni učinek, kot smo želeli. Posebej previdni moramo biti, če imamo oslabljen imunski sistem, ali če uživamo protivnetna zdravila in zdravila za astmo. Prav tako se morajo olju odpovedati nosečnice, ki ga morajo prenehati jemati že pred zanositvijo.

Priporočila zeliščarjev o uživanju olja črne kumine

Olje črne kumine ljudje uporabljajo že tisočletja in to so dragoceni nasveti, kakšne  bolezni lahko lajšamo z uživanjem tega dragocenega olja.

 • hladno stiskano olje črne kumine pomaga obnoviti in pomladiti celo telo
 • pomaga pri kožnih težavah; pri suhi koži, mozoljih, ekcemih
 • lajša težave z dihali, blaži bronhitis in razna vnetja
 • ena do tri žličke na dan, pomaga blažiti astmo
 • pri težavah s pljuči in pri bronhitisu, z oljem masiramo prsi
 • ajurveda priporoča olje iz semen črne kumine za krepitev jeter, za boljšo prebavo in za lajšanje težav s hemoroidi
 • po ljudskem izročilu, olje črne kumine pomirja
 • z uživanjem olja preženemo črevesne zajedavce in gliste
 • vzhodnjaška tradicionalna medicina priporoča eno žlico olja črne kumine in žlico vinskega kisa na dan
 • pri zgagi pomaga mešanica zdrobljenih semen črne kumine, toplo mleko in med
 • med in strta semena črne kumine pomagata pri astmi
 • ajurveda priporoča utiranje olja v lase, rezultat so sijoči in lepi lasje
 • za razstrupljanje pripravimo pasto in 5 suhih sliv, namočenih v vodi in čajno žličko strtih semen črne kumine (2)

Viri: Marija Merljak. Petra Jakob Merljak – Olja, olje črne kumine

Deli naprej