Kako razstrupimo zamaščena jetra z zeliščnimi čaji?

Kako razstrupimo zamaščena jetra z zeliščnimi čaji?

čaj za zamaščena jetra
PEGASTI BADELJ ZA RAZSTRUPLJANJE JETER! PREVERI CENO!

Kdaj nam pomaga čaj za zamaščena jetra? Zamaščena jetra in druge bolezni jeter, so resna obolenja, ki jih mora obravnavati zdravnik. Naša naloga je, da pazimo na svoje telo in jeter ne obremenjujemo z nezdravim načinom življenja.

Kadar se pregrešimo z nezdravo hrano ali popijemo preveč alkohola, se bodo naši organi, ki so zadolženi za čiščenje telesa, seveda takoj oglasili. Da preprečimo resnejša obolenja, lahko jetra občasno razstrupimo z zeliščnimi čaji ali kakšnimi drugimi izdelki za razstrupljanje telesa. 

 

čaj za čiščenje jeter
PRVA POMOČ ZA JETRA! ČAJ ZA ČIŠČENJE JETER! NAROČI TUKAJ!

Čaj za zamaščena jetra iz zelišč

Najbolj poznan čaj za zamaščena jetra je pegasti badelj. Za zdravje jeter sicer bolj priporočajo uživanje  zdrobljenih semen pegastega badlja, ki jih zaužijemo skupaj s hrano. (1)

Na jetra blagodejno vplivajo tudi mnoga druga zelišča, kot so artičoka, kompava, islandski lišaj, regrat, kopriva in mnoge druge.

Kamilični čaj

Kamilica prosto raste ob poteh in  na njivah, pogosto jo najdemo na pusti in peščeni zemlji. Cvetne glavice nabiramo poleti, ob suhem in toplem vremenu.

Cvetove nato posušimo v zračnem prostoru, ko so suhi, morajo imeti še vedno lepo rumeno barvo in za kamilico značilen vonj. Ta čudovita rastlina je bila včasih med najbolj pomembnimi zdravilnimi zelišči in resnično ni smela manjkati pri hiši.

Kamilični čaj za jetra

Kamilica je kraljica med zelišči! Blaga, dišeča in vsemogočna. Rastlinske učinkovine, ki se nahajajo v kamilici, delujejo kompleksno in blažijo mnoge manjše in hujše zdravstvene težave. V kamilici najdemo naslednje učinkovine:

  • eterična olja
  • flavonoide
  • seskviterpenlaktone
  • sluzi
  • polisaharide
  • kumarinske spojine
  • holin
  • karoine
  • organske kisline

Blago delovanje kamilice je primerno tudi za dojenčke, kadar imajo krče v trebuhu. Kamilični čaj lahko pijejo tudi doječe mamice, saj spodbuja izločanje mleka in blaži vnetja na rodilih. Za razstrupljanje jeter in za pomoč pri zamaščenih jetrih, je kamilica manj poznana. Vendar kamilica blaži bolečine pri vnetih ledvicah, sečnem mehurju, vranici, trebušni slinavki in tudi pri obolelih jetrih.

Kamilica predvsem zavira in preprečuje vnetja, pomirja krče in živčno napetost, celi rane, blaži bolečine pri boleznih jeter in ledvic, ter spodbuja imunski sistem k boljšemu delovanju. Polisaharidi v kamilici pomagajo imunskemu sistemu premagovati prehladna in gripozna obolenja. Po tej čudoviti rastlini lahko posežejo tudi ženske, ki imajo težave z bolečo menstruacijo in pri težavah v meni.  Spodbuja tudi potenje, zato jo lahko uporabimo za blago čiščenje telesa, saj se strupi izločajo tudi skozi kožo.

Kako pripravimo kamilični čaj za zamaščena jetra?

razstrupljanje jeterZa pripravo čaja za zamaščena jetra in bolečine v ledvicah, vzamemo zvrhano žlico cvetov kamilic in jo poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo 10 minut, da se poparek nekoliko ohladi. Čaj precedimo in čez dan spijemo do štiri skodelice.

Kamilic nikoli ne kuhamo, saj pri kuhanju izpari eterično olje in bi bil tako pripravljen čaj brez učinka.

Kamilični čaj za želodec

Pri razjedah v želodcu ali na dvanajsterniku, pijemo kamilični čaj večkrat na dan, počasi, po požirkih. Pri vnetju želodca pripravimo četrt  litra čistega čaja in ga spijemo vsega naenkrat. Nato se uležemo na trebuh in počivamo. Po desetih minutah se obrnemo na bok, nato še na hrbet in po nekaj minutah še na drugi bok. S premikanjem položaja telesa dosežemo, da se čaj porazdeli po celem želodcu.

Kamilični čaj za dojenčke

Za dojenčke in doječe mamice, pripravimo mešanico čajev, ki jim dodamo tudi kamilico. Zmešamo enake dele kamilic, janeža, kumine in melise. Dve majhni žlički mešanice poparimo s četrt litra vrele vode, takoj pokrijemo in pustimo stati deset minut.

Čaj precedimo in ga ponudimo dojenčku večkrat na dan, v zelo majhnih količinah. Takšno mešanico lahko pijejo tudi mamice, ki še dojijo, saj s tem preprečujejo vnetja na rodilih in krepijo imunski sistem, ki je po porodu lahko oslabel.

Kamilični čaj za spodbujanje apetita

Za spodbujanje apetita, pripravimo čajno mešanico iz enakih delov naslednjih zelišč:

  • kamilica
  • pelin
  • ognjič
  • poprova meta

Veliko žlico mešanice poparimo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se poparek popolnoma ohladi. Za boljši apetit, pijemo grenek čaj, skodelico pol ure pred vsakim obrokom.

Artičoka

Artičoka, Cynara scolymus, spada v družino košaric in ima v zemlji močne korenine, iz katerih najprej zraste šop velikih listov. Listi so po vrhu zeleni, na spodnji strani pa zaradi belih dlačic, nekoliko belkasti. Listi artičoke so pernato razdeljeni na lističe, iz sredine listov pa požene približno meter visoko steblo.

Na koncu vejic so velike cvetne glavice z mesnatim, sočnim socvetjem. Socvetje je sestavljeno iz cevastih, vijoličastih cvetov. Mesnati ovojni listi so na vrhu priostreni in se prekrivajo. Sočni deli artičoke so odlična in okusna zelenjava. Artičoka cveti od julija do avgusta.

Čaj iz artičoke za zamaščena jetra

Pri artičoki uporabljamo sočno, mesnato cvetje, liste in korenine. Cvetovi so primerni za kulinarično uporabo, liste in korenine pa posušimo in jih uporabljamo za pripravo čaja. Čaj za zamaščena jetra je najbolj učinkovit, če ga pripravimo iz posušenih artičokinih listov. Tinkturo pripravljamo iz svežih listov, za zdravilno vino iz artičoke pa uporabimo sveže liste in korenino.

Učinkovine v artičoki:

  • seskviterpenlaktonsko grenčino
  • cinarin
  • cinarapikrin
  • inulin
  • provitamin A
  • čreslovine
  • encime
  • rudninske soli

Kakšne blagodejne učinke ima uživanje artičoke?

Pri obolelih jetrih uživamo mesnate artičokine cvetove, pripravimo pa lahko tudi čaj za zamaščena jetra, kjer uporabimo posušene liste. Artičoka blaži mnoge zdravstvene težave:

  • Pri težavah z jetri in ledvicami, zlatenici, kožnih obolenjih in previsoki telesni teži, uživamo artičokine cvetove.
  • Artičoka pospešuje delovanje jeter in izločanje žolča v črevesje, s čimer prepreči možnost nastajanja žolčnih kamnov.
  • Z rednim uživanjem kuhanih artičokinih glavic, pospešimo presnovo maščob, presnova se uredi in zmanjša se neprijetno napenjanje.
  • Artičoka poživi krvni obtok in sprosti trebušno prepono. S tem dobijo pljuča več prostora za dihanje, ki se okrepi in zato tudi srce lažje in bolje dela.
  • Izvlečki iz artičokinih listov, delujejo na jetrne celice antioksidativno in varovalno.
  • Za zaščito jetrnih celic je odgovoren cinarin, ki znižuje raven serumskih maščob, pospešuje izločanje holesterola in preprečuje njegov nastanek v jetrih.
  • Cinarin v artičoki ščiti jetrne celice pred delovanjem strupov, tudi pred pogubnimi učinki alkohola.

3 super recepti z artičoko za pomoč pri zamaščenih jetrih

1.Poparek iz posušenih artičokinih listov

Veliko žlico posušenih artičokinih listov poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi. Čaj precedimo in ga po majhnih požirkih pijemo pred obrokom in po njem. Čaj za zamaščena jetra iz artičoke, je grenkega okusa, vendar ga za boljše rezultate, pijemo nesladkanega. Čaj pomaga pri slabosti, bruhanju, pomirja bolečine v trebuhu, ureja prebavo in lajša tegobe pri težavah z jetri in žolčnimi kamni.

2. Mešanica čaja za varovanje jeter in žolča

Za lajšanje težav z jetri in žolčem, pripravimo mešanico zelišč iz enakih delov: artičoke, pelina, krhlike, poprove mete in ognjiča. Žličko mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in pijemo pol ure pred obrokom. 

3. Mešanica čaja za lajšanje prebavnih motenj in težav z jetri

Naredimo mešanico iz naslednjih zelišč: korenina angelike, korenina encijana, griževnjaka, pelina in artičoke. Veliko žlico čajne mešanice poparimo s pol litra vode. Pokrijemo in pustimo stati 2 uri. Nato čaj precedimo in čez dan popijemo 4 skodelice, vedno pred obrokom. Čaj pomirja želodec, spodbuja apetit, ureja prebavo, pospešuje izločanje žolča in urina, ter blaži krče v prebavilih.

Tinktura iz artičokinih listov

Iz artičokinih listov in korenin, lahko sami pripravimo tinkturo, ki jo uživamo pri težavah s prebavo in jetri. Dva enaka dela svežih listov in korenin drobno sesekljamo in jih damo v kozarec s širokim vratom. Vse skupaj prelijemo z 90% alkoholom, dobro zapremo in pustimo stati 14 dni.

Nato tekočino precedimo, liste in korenine dobro stisnemo in tinkturo prelijemo v temne stekleničke. Tinkturo pred uživanjem razredčimo 1:10, s čajem ali vodo. Tako razredčeno tinkturo pijemo pol ure pred obrokom.

Vino iz artičoke za lajšanje težav z jetri in prebavo

100 gramov svežih listov artičoke in 100 gramov korenine artičoke, na drobno narežemo in damo v steklenico s širokim vratom. Prelijemo z litrom belega ali rdečega vina. Steklenico dobro zapremo in jo za 14 dni postavimo na sonce. Nato tekočino precedimo in dobimo aromatično, nekoliko grenko vino.

Pri težavah z jetri in pri slabi prebavi, uživamo dve žlici pred obrokom.

 

Kakšni so še blagodejni učinki čaja iz artičoke: 

 

 

Uporabljeno besedilo: čaj za zamaščena jetra, zamaščena jetra, kamilica, artičoka

Deli naprej