Gobova juha – kako skuhamo odlično gobovo juho?

Gobova juha – kako skuhamo odlično gobovo juho?

gobova juha
POGLEJ TRADICIONALNE SLOVENSKE RECEPTE! TUKAJ!

Gobova juha je okusna enolončnica, ki je seveda najboljša, če sami najdemo tako zelo priljubljene jurčke in lisičke. Gobovo juho lahko pripravimo po različnih receptih.

Za pripravo gobove juhe so najbolj primerne lisičke in jurčki, okusna pa je tudi juha iz kombinacije obeh, običajno z malo krompirja. Za pripravo juhe lahko uporabimo tudi golobice, kostanjevke, šampinjone in še kakšna bi se našla.

Seveda moramo poudariti, da nabiramo samo gobe, ki jih resnično poznamo, saj ne želimo da se naš kulinarični podvig konča na urgenci.

Gobova juha

Priljubljena je gobova juha s krompirjem, kremna gobova juha s krompirjem, juha z lisičkami, juha z jurčki ali gobova juha s suhimi gobami.  Gobe lahko tudi zamrznemo in juho skuhamo tudi pozimi.

Pripravimo lahko tudi lchf gobovo juho ali vegetarijansko. Za majhne otroke gobe niso najboljša izbira, če že, jim najprej ponudimo šampinjone.

Gobova juha z lisičkami in krompirjem

Juha z lisičkami je čisti kulinarični užitek. Najbolj okusna je, če jo pripravimo iz svežih gob, ki smo jih ravnokar prinesli iz gozda. Seveda to vedno ne gre, zato lahko za pripravo juhe uporabimo tudi zamrznjene ali posušene lisičke.

Recept za juho z lisičkami in krompirjem

  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 3 stroke česna
  • 25 dag lisičk
  • 25 dag krompirja
  • 2 dag ostre moke
  • 2 sveža paradižnika (po želji)
  • vejica majarona
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • 1, 5 l vode

Podmet za juho:

Na olju zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo sesekljan česen in peteršilj. Ko česen zadiši, dodamo očiščene in narezane lisičke.  Pražimo toliko časa, da se gobji sok posuši. Nato dodamo na kocke narezan krompir in ga nekaj časa pražimo.

Krompir in gobe nato potresemo z ostro moko in zalijemo z vodo. Juho do vrenja večkrat premešamo. Ko je krompir kuhan, dodamo olupljen in sesekljan paradižnik, seveda če nam je všeč ta okus, drugače paradižnik izpustimo.

Juho začinimo z majaronom, solimo in popramo, ter pustimo da vre še 5 minut. Naredimo podmet, zmešamo malo jabolčnega kisa, kislo smetano in moko. Ko dodamo podmet v juho, je ne kuhamo več. Juho ponudimo s sveže pečenim kruhom, za na vrh pa ponudimo kos domače orehove potice.

Juha z jurčki in ajdovo kašo

Jurčki in ajdova kaša? Zakaj pa ne? Poskusimo odlično juho z jurčki in ajdovo kašo.

Recept za gobovo juho z ajdovo kašo:

  • 25 dag svežih jurčkov
  • 1, 5 l vrele vode
  • 10 dag ajdove kaše
  • sol, poper
  • lovorjev list

Podmet za gobovo juho:

  • 1 dl kisle smetane
  • 1 žlica moke

Jurčke očistimo, operemo in narežemo na lističe, jih na hitro popražimo in stresemo v 1,5 litra vrele vode. Dodamo sol, poper, lovorjev list in čez minut še oprano ajdovo kašo.

Premešamo in ko se kaša zmehča, pripravimo podmet iz kisle smetane in moke. Po potrebi solimo in začinimo, juha naj samo na hitro prevre.

Kremna juha z lisičkami in kostanjem

V jesenskem času imamo poleg različnih gob, na voljo tudi kostanj. Iz kostanja lahko pripravimo veliko okusnih jedi, tudi kremno juho z gobami.

Recept za kremno juho z gobami in kostanjem:

  • 1 sesekljana čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 250 gramov lisičk
  • 400 gramov pretlačenega kuhanega kostanja
  • 1 liter vode
  • 20 celih blanširanih kostanjev
  • 2 žlici kisle smetane
  • poper, sol
  • timijan
  • peteršilj
  • malo olivnega olja

Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo srt česen in očiščene, narezane lisičke. Vse skupaj mešamo tako dolgo, da lisičke spustijo sok. Nato zalijemo z vrelo vodo, dodamo kostanjev pire in cele, olupljene kostanje.

Juho začinimo s soljo, poprom in timijanom. Gobovo juho s kostanjem kuhamo približno 20 minut.

Ko je jed skoraj gotova, dodamo kislo smetano in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Lchf gobova juha

Lchf recepti so pripravljeni z živili, ki vsebujejo malo ogljikovih hidratov, ter več maščob in beljakovin. Gobova juha z jurčki in s pršutom, bo popestrila lchf jedilnik.

Recept za lhf gobovo juho:

  • nekaj rezin pršuta
  • 1 čebula
  • 300 gramov svežih jurčkov
  • olivno olje
  • malo masla
  • timijan
  • sol in poper
  • malo belega vina
  • 200 gramov kremnega sira
  • 4 rumenjake
  • sladka smetana
  • peteršilj

Tanke rezine pršuta na hitro popečemo, ali pa ga posušimo v pečici. Na olivnem olju popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo očiščene in na lističe narezane jurčke.

Dodamo sol poper in timijan, ter zalijemo z vrelo vodo. V juho vmešamo malo belega vina in sir, premešamo in zavremo. nato juho kuhamo približno 20 minut, tik pred koncem kuhanja vmešamo sladko smetano, v kateri razžvrkljamo rumenjake.

Na koncu juho še začinimo s soljo in poprom, posujemo s peteršiljem, tik preden jo serviramo pa pokapljamo z olivnim oljem, v katerega smo zamešali drobno zmlet peteršilj.

Kisla gobova juha

Za kislo gobovo juho lahko uporabimo lisičke, jurčke, štorovke, smrčke ali sirovke. Danes jo bomo pripravili z lisičkami:

Recept za kislo gobovo juho:

  • 15 dag lisičk
  • 2 litra okisane, slane vode
  • 1/2 sesekljane čebule
  • 4 zrna popra
  • 2 klinčka
  • domač jabolčni kis
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • 1 jajce

Slano in okisano vodo zavremo z poprom in klinčki. Na maslu prepražimo najprej drobno sesekljano čebulo, nato dodamo očiščene in narezane lisičke.

Ko se gobe osušijo, jih potresemo z moko, premešamo in damo v precejeno juho. Ko juha spet zavre, vanjo razžvrkljamo jajce in takoj ponudimo z opečenim kruhom.

Gobova juha s smetano

Gobovo juho lahko postrežemo kot samostojno jed, ponudimo jo lahko tudi ob prazničnih dogodkih, kot je silvestrska večerja ali svečana večerja za rojstni dan. Današnji recept smo pripravili s svežimi jurčki. 

Gobova juha s smetano:

  • 15 dag jurčkov
  • 2 žlici masti
  • 1/2 žlice čebule
  • 1/2 žlice peteršilja
  • 2 zrni česna
  • 2 žlici moke
  • 1/2 lončka kisle smetane
  • sol, poper
  • 2 litra zelenjavne jušne osnove

Na masti zarumenimo drobno sesekljano čebulo, dodamo peteršilj, strt česen in na lističe narezane jurčke.

Mešamo toliko časa, da se gobe osušijo in nato potresemo z moko. Prilijemo čisto zelenjavno juho in dodamo malo kisa.

Tik pred koncem kuhanja, dodamo kislo smetano in ko juha prevre, jo takoj postrežemo z ajdovimi žganci. 

Juha z mavrahi

Mavrahi ali smrčki so izredno cenjena goba, rastejo samo pomladi in  so zelo aromatični. Mavrahe lahko tudi zamrznemo, a jih moramo prej dobro prekuhati, saj lahko povzročajo prebavne motnje.

Juha z mavrahi:

  • 3 peščice mavrahov
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice moke
  • malo vina
  • 2 rumenjaka
  • 2 litra čiste zelenjavne juhe

Mavrahe očistimo, narežemo in poparimo v vreli vodi. Segrejmo olje in na njem nekaj časa pražimo poparjene mavrahe.

Nato jih potresemo z moko, dodamo vino in jih zalijemo s čisto zelenjavno juho. Po potrebi dodamo sol in poper, ter kuhamo pol ure.

V jušniku razmešamo rumenjak in nato med mešanjem prilivamo vročo juho, postrežemo s popečenimi kruhki.

Šampinjonova juha

Izredno okusna juha, ki jo postrežemo kot glavno jed, lahko pa tudi kot prilogo.

Recept za juho iz šampinjonov ali kukmakov:

  • 10 dag šampinjonov
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice moke
  • pol žlice peteršilja
  • limonin sok
  • 1 rumenjak
  • sol, poper
  • žlica olja
  • čista zelenjavna juha

Na žlici olja popražimo olupljene in na lističe narezane kukmake, skupaj s peteršiljem in limoninim sokom. Na maslu zarumenimo moko, zalijemo s čisto zelenjavno juho in v njej dobro prekuhamo šampinjonove olupke.

Juho nato precedimo in primešamo pražene gobe, ter jo počasi, med mešanjem vlivamo v jušnik na razžvrkljan rumenjak. Juho postrežemo s praženim rižem ali z riževimi štrukeljčki.

Deli naprej