Preverjeni recepti za izdelavo jabolčnega kisa

Preverjeni recepti za izdelavo jabolčnega kisa

domači jabolčni kis recept
POGLEJ SUPER RECEPTE Z DOMAČIM JABOLČNIM KISOM! KLIKNI TU!

Domači jabolčni kis recept:

V vsakem gospodinjstvu je kis nepogrešljiv. Poznamo več vrst kisa, glede na surovine ki jih uporabimo pri pripravi, poznamo alkoholni, vinski in sadni kis.

Za kis, ki ga pripravljamo sami, običajno uporabimo različne vrste sadje. V naših krajih je najbolj priljubljen jabolčni kis, manj poznana je izdelava kisa iz češenj, hrušk, breskev, ali kakšnega drugega sadja. Domači jabolčni kis recept – poznamo več starih, preverjenih receptov, po katerih lahko sami na preprost način naredimo naravni jabolčni kis. Kis uporabljamo za pripravo okusnih jedi, uporaben pa je tudi v kozmetične in zdravilne namene.

Domači jabolčni kis recept 

Zelo priljubljeni so tudi razni aromatični kisi. Pri teh receptih vedno uporabimo kakovosten jabolčni kis, v katerega namočimo zelišča, dišavnice, lahko pa tudi sadje. Naravni jabolčni kis pa ni uporaben samo v kulinariki, pač pa nam tudi pomaga lajšati mnoge zdravstvene težave. Ureja prebavo, znižuje holesterol, zelo priljubljeno pa je tudi hujšanje z jabolčnim kisom. 

Recepti za domač jabolčni kis so preprosti, z malo znanja si lahko sami pripravimo zalogo za celo leto. Za pripravo dobrega jabolčnega kisa, vedno uporabimo zrela, dovolj sladka jabolka, ki niso bila škropljena in so pridelana brez pesticidov ali umetnih gnojil.

Jabolka morajo biti zdrava in čim bolj aromatična. Izredno aromatičen je kis, ki mu dodamo stare sorte jabolk, naši predniki so prav za ta namen sadili lesniko. Sadeži lesnike za uživanje niso preveč dobri, so pa čudoviti za pripravo domačega kisa. (1)

Priprava jabolčnega kisa v manjšem gospodinjstvu

V manjših gospodinjstvih je običajno dovolj, če naredimo jabolčni kis iz štirih kilogramov jabolk in pet litrov vode:

 • V pet litrov vode damo četrt kilograma sladkorja in zavremo. Namesto sladkorja lahko dodamo košček črnega kruha, kar ima isti učinek kot sladkor. Vodo s sladkorjem zavremo in ohladimo. Zlijemo jo v velik kozarec, držati mora najmanj deset litrov. Za pripravo kisa ne uporabljamo plastičnih ali kovinskih posod. Najbolj primerna je steklena, keramična ali lesena posoda.
 • V sladkano vodo nato dodamo štiri kilograme jabolk, ki smo jih prej zmleli ali narezali. Če imamo stiskalnico za sadje, potem jabolka zmeljemo, drugače pa jih narežemo na osmine in jih zmečkamo. Poleg jabolk, lahko dodamo tudi olupke, ki so nam ostali, ko smo pripravljali kakšno jed iz jabolk.

Pri izdelavi jabolčnega kisa moramo biti pozorni na temperaturo prostora

 • Kozarec dobro zapremo z gumastim balonom in ga postavimo v primerno topel prostor, kjer naj ostane približno 1 mesec. Ocetnokislinske bakterije so najbolj aktivne pri temperaturah med 25 in 28 stopinjah C. Paziti moramo, da v prostoru, kamor smo postavili kozarec, ne zmrzuje, saj se bo v tem primeru kisanje ustavilo.
 • Če delamo kis v večji posodi, potem jo samo pokrijemo z redko tkano bombažno tkanino, da tekočina dobi dovolj kisika. Med vrenjem tekočino tudi večkrat premešamo, ko pa je vrenje končano, lahko kis še 14 dni pustimo v isti posodi, da dobi izrazitejšo aromo.
 • Po približno štirih tednih tekočina alkoholno zavre in nastane jabolčni mošt. Jabolka se zmehčajo in potonejo na dno kozarca. Sedaj je čas, da mošt odcedimo. Nalijemo ga v plitvo posodo in dodamo malo zrelega jabolčnega kisa, ki nam je ostal od lanske letine. Še boljše pa je, če dodamo kisovo matico, ki ji rečemo tudi kisov droži. Kisove droži so lepljiva zmes, ki se pri vrenju kisa nabere na vrhu. Nastane s pomočjo bakterij, ki sprožijo proces vrenja. Če kisove droži poberemo in jih damo v kakšno drugo tekočino, bodo sprožile proces vrenja in ga pospešile.
 • Kisove drože lahko naredimo tudi sami. Pripravimo mešanico iz kozarca jabolčnega kisa in kozarca naravnega jabolčnega soka. Mešanico postavimo na toplo mesto in čez približno teden, se bo na vrhu naredila kisova drož.
 • Ko smo kis precedili, ga nalijemo v čiste steklenice, ki jih še ne smemo nepredušno zapreti. Namesto zamaška, steklenice zapremo s koščkom vate in čez položimo še gazo. Steklenice postavimo v hladen prostor za 2 ali 3 mesece, da kis počasi zori.
 • Če se na dnu steklenic nabira usedlina, naj nas to ne skrbi, saj usedlina pomeni, da je naš jabolčni kis kvaliteten. Pravzaprav moramo biti pozorni na kis, kjer ni usedline, kar vidimo pri industrijski pridelanem kisu, ki so mu odfiltrirali vse pomembne učinkovine.

Recept za jabolčni kis iz tropin

Jabolčni kis lahko naredimo tudi iz jabolčnih tropin. Kis iz jabolčnih tropin naredimo iz ne preveč stisnjenih tropin jabolk stare sorte. Zelo dober kis naredimo iz jabolk, ki pozno dozorijo. Takšen kis se dolgo razvija, a je zelo kvaliteten in zdrži več let. Primerne so stare sorte jabolk, kot so mošančki ali lesnika, bobovec ali damasonka. Ta jabolka pobiramo šele novembra in jih takoj premeljemo:

 • Stare sorte jabolk za izdelavo kisa, poberemo novembra in jih takoj stisnemo v stiskalnici. Takoj nato jih še enkrat premeljemo, da dobimo ne preveč stisnjene tropine. Tropine nato natlačimo v leseno kad ali veliko stekleno posodo. Izogibamo se plastičnih posod, saj niso odporne za kisline. Posodo postavimo v topel prostor, da se počasi segrevajo.
 • Po dveh dneh so tropine dovolj ogrete in sedaj na njih nalijemo mlačno vodo. Vode naj bo toliko, kolikor je tropine vpijejo. Ne smemo naliti preveč vode, saj lahko dobimo preveč voden in prazen kis.

Za hitrejšo izdelavo kisa lahko dodamo kisove droži

 • Po dveh dneh tropine še enkrat stisnemo v stiskalnici in dobljeno tekočino prelijemo v čisto kad ali večjo stekleno posodo. Vse skupaj na rahlo pokrijemo, najbolje z bombažno tkanino ali gazo. Ocetne glivice za vrenje potrebujejo kisik, več ga je, hitreje bomo dobili kvaliteten kis. V tekočino lahko dodamo tudi kisove droži, ki so nam ostale od lanskega kisa.
 • Po približno enem mesecu je vrenje končano in kis lahko prelijemo v steklenice, če pa smo pridelali večjo količino, ga lahko hranimo v hrastovem sodu. Steklenice ne smemo čisto zapreti, pač pa jih samo prekrijemo z gazo ali vato. Prav tako moramo sod na vrhu pustiti še nekaj časa odprt, saj še vedno poteka rahlo vrenje.

Uporaba jabolčnega kisa v kulinariki

Jabolčni kis je v vsaki kuhinji nepogrešljiv! Uporabljamo ga za pripravo raznovrstnih jedi, lahko ga dodamo v enolončnice in z njim zabelimo solate. Uporabimo ga lahko tudi za pripravo raznih omak in prelivov, nepogrešljiv je pri pripravi domače gorčice, pripravimo pa lahko tudi posebno okusne kise z zelišči. 

Gorčica z jabolčnim kisom

Gorčica je vsestranski začimbni dodatek, pripravimo pa jo lahko tudi sami doma. Recept lahko prilagodimo po svojem okusu.

Osnovni recept za pripravo domače gorčice zahteva 3 žlice tekočine, običajno uporabimo domači jabolčni kis, vino ali pivo brez mehurčkov.

Dodamo lahko tudi kurkumo, svež nasekljan česen, med, sol ali posušen pehtran. Z doma pripravljeno gorčico začinimo hrenovke, jo ponudimo k pleskavici ali pa z njo namažemo meso, preden ga spečemo na žaru.

Recept za domačo gorčico:

 • 45 gramov rumenih gorčičnih semen
 • 3 žlice gorčice v prahu
 • 125 ml jabolčnega kisa
 • 125 ml temnega piva
 • 2 strta stroka česna
 • 80 gramov rjavega sladkorja
 • 3/4 žličke soli
 • 1/4 žličke mletega ingverja
 • 1/4 žličke mletega pimenta

Gorčična semena, gorčico v prahu in jabolčni kis zmešamo v manjši posodi. Pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati 3 ure na sobni temperaturi. Nato v manjši ponvi zamešamo pivo, česen, rjavi sladkor, sol, ingver in piment.

Primešamo gorčično mešanico in vse skupaj na zmernem ognju počasi zavremo. Nato ogenj znižamo in počasi kuhamo 5 minut, vmes mešanico občasno premešamo.

Gorčično mešanico nato preložimo v čiste kozarčke in jih dobro zapremo. Pred uporabo gorčico ohladimo na sobno temperaturo, hranimo jo v hladnem in temnem prostoru.

Jabolčni kis z zelišči

Zrel jabolčni kis ima prijetno aromo in okus, ki pa ju lahko po želji še izboljšamo z dodajanjem zelišč ali začimb. Zelišča, ki jih dodamo jabolčnem kisu, še okrepijo blagodejno delovanje kisa.

Aromatične kise uporabljamo v kulinariki ali pa jih preventivno uživamo za krepitev imunskega sistema, za razstrupljanje organizma ali za lajšanje prebavnih težav..

Izdelava jabolčnega kisa s šestimi zelišči

Domači jabolčni kis recept z zelišči:

 • 1 liter domačega jabolčnega kisa
 • 10 gramov drobnjaka
 • 10 gramov peteršilja
 • 5 gramov luštreka
 • 10 gramov majarona
 • 10 gramov timijana
 • 10 gramov dobre misli
 • malo soli

Vsa zelišča dobro sesekljamo in jih primešamo k jabolčnemu kisu. Najbolj primerna je steklenica s širokim vratom, da lažje dodajamo zelišča. Steklenico za en mesec postavimo v temen prostor.

Nato kis precedimo in prelijemo v manjše stekleničke. Tako aromatičen kis je lahko tudi zelo primerno darilo ob vseh priložnostih. Za ta namen, aromatičen kis prelijemo v lepe, dekorativne stekleničke.

Recept domači  jabolčni kis s smrekovimi vršički

Smrekove vršičke pogosto uporabljamo za pripravo domačih pripravkov, posebej poznan je sirup iz smrekovih vršičkov, za lajšanje prehladnih obolenj. Smrekove vršičke pa lahko uporabimo še na mnoge druge načine. Za kulinarično uporabo, jih namočimo v jabolčni kis in dobimo čudovito začimbo za pripravo divjačine, ali goveje pečenke.

Jabolčni kis recept s smrekovimi vršički:

 • 1 liter bio jabolčnega kisa
 • 100 gramov svežih smrekovih vršičkov
 • dve veliki žlici medu
 • malo mletega popra

V 1 liter naravnega jabolčnega kisa vmešamo zmlet črn poper in z njim prelijemo 100 gramov smrekovih vršičkov. Mešanico prelijemo v kozarec s širokim vratom in jo pustimo stati 3 tedne. Po tem času kis precedimo in po okusu dodamo med, običajno je dovolj ena ali dve žlici. Kis prelijemo v manjše temne stekleničke. Uporabljamo ga za pripravo divjačine, dobro se prilega tudi k ovčji ali goveji pečenki.

Domači jabolčni kis recept z orehi

Domači jabolčni kis lahko obogatimo tudi z orehi! Uporabljamo ga za prefinjeno začinjanje sladkih jedi, ki jim želimo dodati nekoliko kiselkaste note. Orehov kis se odlično poda k solati iz rdeče pese in zelene solate. Pozimi z njim začinimo solato iz jabolk in korenja. Uporabljamo ga v kombinaciji z kakovostnim, vendar po okusu nevtralnim rastlinskim oljem, da okus olja ne prevlada nad kisom.

Domači jabolčni kis recept z orehi:

 • 1 liter domačega jabolčnega kisa
 • 5 celih nageljnovih žbic
 • 1 cimetova palčka
 • 250 gramov orehovih jedrc

250 gramov zdravih orehovih jedrc grobo nasekljamo in jih damo v lonec, skupaj z jabolčnim kisom. Počasi segrevamo do približno 40 stopinj C. Nato mešanico počasi ohladimo in dodamo cimetovo palčko in 5 celih nageljnovih žbic. Vse skupaj prelijemo v velik kozarec, zapremo in za tri tedne postavimo v temen, hladen prostor. Vmes kis večkrat pretresemo in tudi poskusimo, če so se sestavine že prepojile med seboj.

Po treh tednih orehov kis precedimo in prelijemo v manjše, temne stekleničke. Cimetovo palčko lahko pustimo v eni steklenički za okras.

Uporaba jabolčnega kisa za nego kože

Jabolčni kis je že stoletja tudi priljubljeno sredstvo za nego kože. Pomaga pri uravnavanju Ph kože in pri odstranjevanju prekomerne maščobe na obrazu. Najbolj učinkovito je umivanje obraza z naravnim jabolčnim kisom. 5 žlic kisa zamešamo v lonček tople vode in s to mešanico vsak večer umijemo očiščen obraz. Postopek ponavljamo 5 dni in po potrebi tudi več.

Hladilna kopel z jabolčnim kisom

Ob  vročih dneh, ko se ne moremo shladiti, nam lahko pomaga hladilna kopel iz svežih limon, pomaranč in mete.  Jabolčni kis čisti kožo, ji vrača naraven pH in tudi odpravlja neprijeten vonj kože.

Kisu za kopel dodamo sveža ali posušena zelišča, ki dajejo kopeli svež in prijeten vonj. Prav tako lahko kopelim dodamo citruse, ki imajo ravno tako prijeten vonj. Za kopel z pomarančo in limono, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 500 ml jabolčnega kisa
 • 1 žličko sveže mete
 • 1 limona, narezana na tanke trakce
 • 1 na drobno narezana pomaranča

Meto grobo nasekljamo in jo damo v steklen kozarec. Dodamo pomarančo in limono,  prelijemo z jabolčnim kisom in tesno zapremo. Mešanico pustimo stati dva tedna, nato jo precedimo in prelijemo v manjšo stekleničko. V vodo za kopel dodamo 60 ml mešanice.

Obloga z jabolčnim kisom za podplutbe

S pomočjo domačega jabolčnega kisa, si lahko tudi olajšamo bolečine pri podplutbah. Mokra obloga lajša bolečine in pospeši proces celjenja. Za preprost recept potrebujemo naslednje sestavine:

 • 60 ml vode
 • 60 ml domačega jabolčnega kisa ( nadomestimo ga lahko z virginskim nepozebnikom)
 • 2 kapljici eteričnega olja sivke
 • 2 kapljici eteričnega olja rožmarina
 • 2 kapljici eteričnega olja mete

V posodi zmešamo vodo, domač jabolčni kis in eterična olja. V tekočino namočimo vpojno krpo, jo dobro ožamemo in jo položimo na poškodovano mesto.

Čez krpo položimo plastično folijo, da koža vsrka eterična olja. Čez vse skupaj položimo še brisačo. Oblogo pustimo delovati pol ure, po potrebi jo zamenjamo trikrat na dan.

Kopel z jabolčnim kisom za občutljivo kožo

Jabolčni kis lahko uporabimo tudi za kopel pri občutljivi koži. Pripravimo mešanico iz naslednjih sestavin:

Suha zelišča damo v steklen kozarec s širokim vratom, prelijemo s kisom in dobro zapremo. Zelišča namakamo dva tedna in jih nato precedimo in prelijemo v stekleničko.

Pri občutljivi koži, dodamo v vodo za kopanje približno 60 ml mešanice. V vodi ostanemo 20 minut in se nato zavijemo v toplo brisačo in počivamo.

Kopel s sivko in jabolčnim kisom

V manjši stekleničko zmešamo pol žličke eteričnega olja sivke in 250 ml domačega jabolčnega kisa.

Mešanico namakamo sedem dni, vmes stekleničko vsak dan pretresemo, da se eterično olje raztopi v kisu. Po enem tednu je mešanica pripravljena, v vodo za kopel dodamo 60 ml.

Oglejte si še filmček: domači jabolčni kis recept:

Deli naprej