Rižev narastek

Rižev narastek

rižev narastek
RECEPTI ZA DOMAČE SLADICE! TUKAJ!

Rižev narastek je okusna in hitro pripravljena jed. Poznamo veliko receptov; rižev narastek z jabolki, rižev narastek s skuto, rižev narastek s pudingom, zelo okusen je tudi rižev narastek z rozinami.[

Riž je okusno in predvsem zdravo živilo, ki lahko pri kuhanju poveča volumen tudi za petkrat.Riž tudi ne vsebuje glutena, zato je zelo pomemben pri prehrani ljudi, ki so alergični na gluten.

Riž sicer vsebuje veliko beljakovin, ki pa niso popolne, to pomeni, da ne vsebujejo vseh esencialnih maščobnih kislin, ki jih telo dobi s prehrano.

Pomanjkanje določenih esencialnih maščobnih kislin lahko nadomestimo tako, da riž kombiniramo s sojo.

Rižev narastek

Jedi z rižem pogosto ponudimo majhnim otrokom, pogosto pa je riž vključen tudi v dietno prehrano. Rižev narastek lahko ponudimo kot samostojno jed, najpogosteje pa ga ponudimo zraven enolončnic in jedi na žlico.

Riž, Oriza sativa, je osnovna hrana prebivalcev v Indiji, na Kitajskem in Japonskem. Najbolj priljubljena jed iz riža pa je prav gotovo rižota, ki jo prav tako pripravljamo na mnogo načinov.

Riž je najboljše nadomestilo, če želimo iz hrane izločiti kruh, prav tako pa lahko iz riža naredimo okusne sladice, ki sicer ne bodo nadomestile domače orehove potice, a nas bodo vsaj malo potolažile.

Rižev narastek s sirom

Za rižev narastek poznamo res veliko receptov, dodajamo lahko sadje, zelenjavo, okusen je tudi s sirom.

Recept za rižev narastek s sirom:

  • 1 skodelica kuhanega in ohlajenega dolgozrnatega riža
  • 3 jajca, ločimo rumenjak in beljak
  • 1/2 skodelice mleka
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 1/2 skodelice sveže naribanega sira cheddar
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/4 žličke mletega črnega popra

V večji posodi zmešamo kuhan in ohlajen riž in rumenjake. Primešamo mleko, stopljeno maslo, nariban sir cheddar, sol in poper. Iz beljakov naredimo trd sneg in ga dodamo mešanici z rižem.

Maso vlijemo v rahlo namaščen pekač in pečemo približno pol ure pri temperaturi  180 stopinj C. 

Rižev narastek z jabolki

Jabolka so sadje, ki ga resnično lahko uporabimo v mnogih receptih. Pri nas je verjetno najbolj priljubljen jabolčni zavitek ali štrudl, odlično pa se jabolka ujamejo tudi z rižem.

Recept za narastek z jabolki:

  • 4 žlice masla
  • 1/2 skodelice drobtin
  • 4 jabolka
  • 1/3 skodelice sladkorja
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 2 skodelici kuhanega belega riža
  • 1/4 skodelice rozin
  • 3 žlice mleka

V ponvi segrejemo maslo in dodamo 1/2 skodelice krušnih drobtin. Ves čas mešamo toliko časa, da drobtine postanejo zlato rjave barve. Ko so drobtine prave barve, ponev odstavimo z ognja.

V večji posodi zmešamo  olupljena in na kocke narezana jabolka, 1/3 sladkorja in 1/2 žličke cimeta.

Nato dodamo 2 skodelici kuhanega belega riža in 1/4 skodelice rozin. Dodamo popražene drobtine, 2 žlici pustimo za preliv. Po mešanici prelijemo 3 žlice mleka in dobro premešamo, da se vse sestavine združijo.

Pekač namastimo in nanj razporedimo zmes, po vrhu potresemo 2 žlici popraženih krušnih drobtin.

Pokrijemo s folijo in pečemo pri 180 stopinjah C približno pol ure, da se jabolka popolnoma zmehčajo. 

Narastek z rižem in skuto

Narastek z rižem in skuto je pripravljen hitro in je izredno okusen.

Recept za narastek s skuto:

  • 1 liter mleka
  • 100 gramov masla
  • malo soli
  • 250 gramov riža
  • 400 gramov skute
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • malo naribane limonine lupinice
  • 5 jajc
  • 100 gramov sladkorja

V večjo posodo zlijemo mleko in dodamo malo soli. Mleko počasi zavremo, dodamo riž in ga majhnem ognju kuhamo približno 15 minut. Ko je riž kuhan, ga prestavimo v drugo posodo in ga malo ohladimo. Ko je riž ohlajen, dodamo skuto, naribano limonino lupinico in vaniljev sladkor.

Posebej stepemo jajca in sladkor, maso previdno primešamo k rižu. Mešanico damo v namaščen pekač, pečemo v vnaprej ogreti pečici, pri 180 stopinjah C približno 45 minut. Narastek je pečen, ko je po vrhu zlato rjavo zapečen.

Rižev narastek s špinačo

Narastek lahko pripravimo tudi s špinačo in rižem.

Recept za narastek s špinačo:

  • 160 gramov riža
  • 4 dcl mleka
  • 2 dcl sladke smetane
  • 20 dag sveže narezane špinače
  • 15 dag naribanega sira
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • poper in sol
  • po želji različna zelenjava ali gobe 
  • olivno olje

Zavremo mleko in sladko smetano, dodamo sol in riž. Kuhamo 15 minut, vmes večkrat premešamo. V posodi zmešamo ohlajen riž, narezano špinačo, nariban sir, drobno sesekljan peteršilj in strt česen. Po okusu dodamo poper in sol, ter vse skupaj dobro premešamo.

Namastimo pekač in damo nanj zmes z rižem in jo po vrhu poravnamo. Čez mešanico položimo zelenjavo, ki jo narežemo na kolobarje. Uporabimo lahko paradižnik, malancane, bučke, paprike, čebulo ali celo gobe.

Vse skupaj pokapljamo z olivnim oljem in pečemo v vnaprej segreti pečici pri 180 stopinjah C, približno 45 minut. 

Rižev narastek s pudingom

Rižev narastek s pudingom je odlična sladica, ki združuje dve dobroti, to je puding in kremast riž.

Recept za narastek s pudingom:

  • 1 liter mleka
  • malo soli
  • 250 gramov riža
  • 3 jajca
  • 3 žlice sladkorja
  • maslo za pekač
  • sladkor v prahu
  • sadni sirup

Puding za narastek:

  • 1 zavitek vaniljevega pudinga
  • 0,5 mleka
  • 2 žlici sladkorja

V večjo posodo vlijemo mleko in ga malo solimo. Na majhnem ognju mleko zavremo in nato v vrelo mleko zakuhamo riž. Riž počasi kuhamo 15 minut, da dobimo gosto, a še vedno sočno mešanico. Riž med kuhanjem občasno premešamo, da res vpije vso tekočino in se zmehča.

Pripravimo puding, ki ga bomo uporabili za narastek. Puding skuhamo iz 1/2 litra mleka, dveh žlic sladkorja in 1 zavitka vaniljevega pudinga. Ko je riž kuhan, ga pretresemo v večjo posodo in za zamešamo z vročim vaniljevim pudingom.

Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, iz beljakov pa stepemo trd sneg. Medtem se masa z rižem in pudingom že ohladila, zato najprej vmešamo rumenjake, nato pa nežno in počasi vmešamo še sneg iz beljakov.

Pekač dobro namastimo z maslom, pečico vnaprej segrejemo na 180 stopinj C. Zmes pretresemo v namaščen pekač in jo po vrhu poravnamo.

Narastek pečemo v ogreti pečici pri 180 stopinjah C, približno 40 minut, da se po vrhu naredi zlato rjava skorjica.

Ko je narastek pečen, ga vzamemo iz pečice, nekoliko ohladimo in narežemo na poljubno velike kose. Preden narastek postrežemo, ga posujemo s sladkorjem v prahu in prelijemo s sadnim sirupom. 

Rižev narastek z breskvami

Rižev narastek lahko pripravimo tudi s poljubnim sezonskim sadjem. 

Recept za narastek z breskvami:

  • 3 zrele breskve
  • 1 1/2 skodelica riža
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 skodelica mleka
  • 1 jajce
  • cimet v prahu
  • 1 žlice masla
  • 1 vaniljev sladkor

V manjši posodo damo olupljene in narezane breskve, sladkor in malo vode. Kuhamo približno 15 minut, da se breskve zmehčajo, občasno pomešamo.

Zavremo mleko in vanj zakuhamo riž, počakamo da zavre, premešamo in na majhnem ognju kuhano 10 minut.

Posebej v posodo ubijemo jajce in ga rahlo stepemo. Dodamo mleti cimet in še nekoliko pomešamo. Nato v kuhan riž počasi dodamo jajčno mešanico in na koncu dodamo še kuhane breskve.

Mešanico še naprej kuhamo, približno 8 minut, da se zgosti. Ko je mešanica dovolj gosta, jo odstavimo z ognja,  vmešamo zmehčano maslo in vaniljev sladkor.  Pustimo da se jed malo ohladi in jo takoj postrežemo.

Deli naprej