Kako varno shujšati v trebuh?

Kako varno shujšati v trebuh?

kako shujšati v trebuh
VSE O HUJŠANJU NA ENEM MESTU! KLIKNI!

Kako shujšati v trebuh? Metabolični ali presnovni sindrom, se kaže kot povečana telesna teža, zmanjšana občutljivost tkiv na inzulin, povečan holesterol in krvni pritisk.

Pridružijo se tudi motnje v presnovi in vse težave skupaj močno povečujejo tveganje za nastanek diabetesa in srčno žilnih bolezni. Pozorni moramo biti, kadar se nenadoma pričnemo rediti okoli pasu. 

Kako shujšati v trebuh?

Čeprav se sprašujemo kako shujšati v trebuh in preizkušamo razne shujševalne diete, se stanje ves čas slabša. Kilogrami  se nabirajo, raven holesterola postane zaskrbljujoča, pa tudi krvni sladkor je nevarno na zgornji meji. Ko potegnemo črto, ugotovimo, da verjetno trpimo za metaboličnim sindromom, ki mu strokovnjaki pravijo tudi kuga 21. stoletja. 

Preden se lotimo hujšanja, predvsem zmanjšanja obsega pasu, moramo prej raziskati vzroke, zakaj smo se nenadoma pričeli rediti. Verjetno bomo ugotovili, da je vzrok nepravilna prehrana in povečana obremenitev trebušne slinavke. Zaradi tega prihaja do naglega povečanja ravni glukoze v krvi. Raven glukoze se najprej poveča po obroku in takrat pride do hiperglikemije.

Čez nekaj časa, pa raven glukoze naglo pade, pojavi se hipoglikemija, ki povzroči močan občutek lakote. Trebušna slinavka je preobremenjena, ker mora predelati prevelike količine inzulina. Zaradi tega se kilogrami okoli pasu neusmiljeno nabirajo, trebušna slinavka se preveč izčrpava, kar lahko pripelje do diabetesa.

Pomen zdrave prehrane pri hujšanju v trebuh!

Za preprečevanje in zdravljenje presnovnega sindroma, je izjemnega pomena uravnovešena prehrana. Predvsem ne smemo nepremišljeno pričeti s kakšno strogo dieto. Hitra izguba telesne teže, lahko povzroči zmanjšanje hormona leptina, ki je odgovoren za sitost v tkivih. Pomanjkanje tega hormona, lahko privede do nenadzorovanega prenajedanja in vsi kilogrami, ki smo jih s trudom pridobili, se bodo povrnili.

Izguba teže mora biti postopna in  vedno v kombinaciji z lažjo telesno aktivnostjo. Kadar nas poleg povišane telesne teže, mučijo še druge pridružene bolezni, je mogoče smiselno, da hujšamo pod zdravniškim nadzorom.

Pri pripravi naših obrokov, moramo omejiti uporabo kuhinjske soli, saj ima visok glikemični indeks. Če pri sestavljanju jedilnika upoštevamo glikemični indeks, potem moramo vedeti, da se vsi ogljikovi hidrati, delijo na sestavljene in  enostavne. Sestavljeni ogljikovi hidrati se nahajajo v stročnicah, žitaricah, sadju in zelenjavi.

Ta hrana, je popolna prehrana za nas, saj se ogljikovi hidrati v njej počasi absorbirajo in ne izzovejo nagle rasti sladkorja v krvi. Drugačna zgodba pa je enostavnih ogljikovih hidratih, ki v večini primerov tudi škodljivi za naše zdravje. Posebej škodljivi so ogljikovi hidrati v hrani, ki ima glikemični indeks višji od 50. Sem prištevamo predvsem beli sladkor, kruh, belo moko, beli riž, krompir, koruza in seveda sladkarije.

Kako morajo biti v naši hrani zastopani minerali in vitamini?

Za normalno raven glukoze in za dober holesterol v krvi, morajo biti v hrani zastopani tudi mikroelementi, kot so magnezij, kalcij, cink, krom, žveplo v naravni obliki,  ter vitamin E in lipoična kislina.

Te snovi pridobimo z uživanjem raznovrstne prehrane, ki mora vsebovati veliko sveže zelenjave, sadja, hladno stiskana rastlinska olja, rdeče, nemastno meso, divjačina, ribe in morski sadeži. Občasno naj bo na naših krožnikih tudi malo drugačna hrana, kot je ajda, ovsena kaša, ječmen, oreščki, grah in fižol.

Kako nam lahko pomaga uživanje zdravilnih rastlin

  • Pomagamo si lahko tudi z uporabo fitoterapije. Strokovnjaki in svetovalci za prehrano, svetujejo za zmanjšanje občutljivosti tkiv na inzulin, uživanje rastlin, ki vsebujejo krom in cink. Ta dva mikroelementa, najdemo v korenu ingverja, lovorjevem listu in v vršičkih sibirske jelke.
  • Za zmanjšanje absorpcije maščob in ogljikovih hidratov v jetra, pomaga uživanje brusnic, afriške mirte in zelenega gornika.
  • Za boljšo presnovo in za topljenje maščob, uživamo rastline, ki aktivirajo delovanje ščitnice. To so navadni bodič in  barvilna košeničica.

Kateri so dejavniki tveganja za presnovni sindrom?

Najbolj ogroženi so ljudje, ki imajo previsoko telesno težo in se premalo gibajo. Zaradi tega se pridružijo razne druge težave, ki še povečajo dejavnike tveganja. Vsekakor moramo poskrbeti za drugačno prehrano in poskušati shujšati v trebuh. Dejavniki tveganja v številkah:

  • V večji nevarnosti so moški, ki imajo obseg pasu večji od 94 cm in ženske 80 cm,
  • V nevarnosti smo vsi, kadar imamo daljši čas krvni pritisk višji od 149/90.
  • Spremljati moramo tudi morebitne motnje tolerance na glukozo. Dve uri po sladkorni obremenitvi se glukoza giblje med 7,8 in 11,1 mmol/l.
  • Raven slabega holesterola LDL, ne sme biti višja od 3 mmol/l. Zaradi slabega holesterola, se poveča tveganje za nastanek strdkov in posledično do možganske ali srčne kapi.

Poglejte več:

  • Raven dobrega holesterola HDL, ne sme biti nižja od 1 mmlo/l pri moških, in 1,2 mmol/l prim ženskah.
  • Tveganje za nastanek presnovnega sindroma lahko sprožijo tudi dedni dejavniki, motnje delovanja centralnega živčnega sistema, stres, veliko sedenja, premalo gibanja, čas po menopavzi in ciste na jajčnikih. V vsakem primeru naj bodo naše misli usmerjene k vprašanju kako shujšati v trebuh, saj bomo samo z zmanjšanjem maščob okoli trebuha tudi resnično preprečili nastanek metaboličnega sindroma.
Deli naprej