Kako se znebiti celulita s pravilno prehrano?

Kako se znebiti celulita s pravilno prehrano?

kako se znebiti celulita
NAJ CELULIT POSTANE PRETEKLOST! POGLEJ TU!

Kako se znebiti celulita?

Celulit je bakterijska okužba, ki prizadene 90% vseh žensk, doleti tudi tiste, ki nimajo odvečnih kilogramov. Kako se znebiti celulita, ki se najraje nalaga na stegnih, zadnjici, trebuhu in nad koleni? Vsekakor je v na prvem mestu pravilno prehranjevanje in vzdrževanje primerne telesne teže.

Kako se znebiti celulita?

Celulit povzročajo različni dejavniki, poleg povišane teže in premalo gibanja, ga lahko povzročijo tudi različna obolenja. Velik vpliv imajo kožne bolezni, uporaba zdravil, razna kronična obolenja, sladkorna bolezen, prekomerno uživanje alkohola in kave.

Na nastanek celulita vpliva tudi kajenje, zastajanje limfne tekočine in seveda vedno prisoten stres. Nastanek celulita je odvisen tudi od stanja naših hormonov, starosti in tudi od genetike.

Celulit je ozdravljiv, čeprav se bomo morali za rezultate malo potruditi. Najprej moramo odpraviti vzroke za nastanek celulita, šele nato bo posledično odpravljena tudi posledica.

Kako se znebiti celulita z uživanjem zdrave in polnovredne hrane?

Hrana ima pomembno vlogo za zdrav in sijoč videz naše kože, kar nam bi potrdili tudi dermatologi. Vsa hranila, ki jih vnesemo v naše telo, morajo po krvi potovati do povrhnjice kože, kjer nastaja celulit. Kadar hranila ne pridejo do povrhnjice, ji začne primanjkovati kisika, vitaminov in mineralov. Zaradi pomanjkanja hranil, se začnejo kopičiti toksini, ki povzročajo poškodbe kože.

Uživati moramo hrano, ki vsebuje veliko kalija, saj pripomore k abosrpciji kisika in drugih hranil v celice. Pomembno je tudi, da spodbujamo nastanek kolagena, elastina in zdravega vezivnega tkiva.

Kolagen daje naši koži zdrav, sijoč in mladosten videz. Pri nastajanju kolagena, elastina in novih celic, ima pomembno vlogo mineral msm, ki je prav tako kot ostali minerali, nepogrešljiv za zdravje kože.

Popolna prehrana, dovolj gibanja in izogibanje stresu, bi moralo biti dovolj, da se znebimo celulita. A žal, pogosto tudi vse to ni dovolj. Poleg vsega tega, moramo tudi spodbuditi hidratacijo celic. Celice, ki so dovolj hidratizirane, so močne in trdne.

Predstavljajo pregrado, ki ustavlja maščobne celice, da bi prehajale iz nižjih plasti v višje. Prav tako moramo biti pozorni na proste radikale, ki kožo še dodatno poškodujejo in povzročijo nastanek celulita.

Za odpravo celulita je pomembno uživanje hrane, ki vsebuje antioksidante

S prostimi radikali se najlažje borimo z uživanjem hrane, ki vsebuje  antioksidante. Poskusimo lahko z uživanjem jagodičevja, čudovite so borovnice in  jagode. Poleg boja z prostimi radikali, nas čaka še ena pomembna naloga! Zmanjšati moramo razna notranja vnetja, ki prav tako poškodujejo celične membrane in s tem pustijo prosto pot celulitu.

Iz prehrane moramo umakniti sladkorje, previdno tudi z žitaricami in industrijsko predelano hrano. V naše obroke vpeljimo več hrane, ki vsebuje  maščobne kisline omega 3 in poskrbimo, da bo na naših krožnikih dovolj sveže zelenjave, sadja in sveže stisnjenih sokov.

Katera živila so primerna za odpravljanje celulita?

Kako se znebiti celulita s pravilno prehrano, bomo hitro videli, ko bomo spremenili način prehranjevanja in tudi način življenja. Izredno pomembno je, da uvedemo živila, ki vsebujejo antioksidante. Ne smemo pozabiti tudi na probiotike, uživanje veliko vode, zdravih maščob in veliko, veliko sveže zelenjave in sadja.

  • Lubenica vsebuje veliko vode in za odpravljanje celulita je resnično veliko potrebujemo. Voda, ki jo zaužijemo s hrano, je boljša od tiste, ki jo spijemo, saj se kemično precej razlikujeta. Voda, ki jo pridobimo iz lubenice, je bogata s hranilnimi snovmi in počasneje zapušča želodec kot voda iz kozarca. Poleg tega nam daje dlje časa občutek sitosti in močno izboljša hidratacijo kože. Poleg lubenice, veliko vode vsebujejo tudi melone, kreša, paradižnik, špinača, čebula, cvetača, jajčevci, korenje in brokoli.
  • Paradižnik je pomemben zaradi vsebnosti lipokena. Več te dragocene snovi, vsebuje toplotno obdelan paradižnik, medtem ko surov vsebuje več vode. Lipoken v paradižniku pomaga okrepiti kožo, preprečuje razgradnjo kolagena in vzdržuje strukturo in prožnost kože. Kolagen je tudi kot pregrada v koži, saj ustavlja maščobne celice v spodnjih plasteh. Lipoken deluje tudi kot naravna zaščita pred soncem in kožo ščiti pred škodo, ki jo povzročajo UV žarki. Lipoken najdemo v živilih rdeče barve, kot so grenivka, papaja in podobne. Paradižnik najbolje izkoristimo, če ga skuhamo v okusni enolončnici!
  • Beli čaj pomaga pri razgradnji kolagena in elastina, ki imata pomembno vlogo pri ohranjanju zdrave kože in pri preprečevanju celulita. Beli čaj vsebuje veliko antioksidantov, ki delujejo protivnetno in še dodatno pomagajo ohranjati zdravo in čvrsto kožo.

Kako se znebiti celulita s pomočjo jagodičevja in omega 3 maščobnih kislin?

  • Borovnice vsebujejo modre pigmente, ki se imenujejo antociani. Spadajo med najmočnejše orožje proti celulitu. Antocianini skupaj z vitaminom C spodbujajo, da se kolagenska vlakna povezujejo in krepijo trdnost vezivnega tkiva.
  • Laneno olje je bogato z maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6, ki pomagajo hidrirati celice in poskrbijo, da voda v celicah tudi ostane. Teh maščobnih kislin, telo samo ne zmore proizvajati, zato jih moramo zaužiti s hrano. Esencialne maščobne kisline, imajo za naše zdravje, še mnoge druge koristi. Zmanjšujejo visoke ravni holesterola, preprečujejo nekatere vrste raka in pomagajo preprečevati srčno žilne bolezni.
  • Špinača je bogat vir številnih ključnih vitaminov, ki nam pomagajo v boju s celulitom. Vsebuje veliko vitamina B, ki pomaga telesu, da optimalno izkorišča druga hranila. Vsebuje tudi vitamina A in C, s pomočjo katerih se poveča proizvodnjo kolagena. 

Poleg vseh navedenih živil, so za preprečevanje nastanka celulita, uspešni tudi brazilski oreščki, jagodičevje, korenje, mango, kumare, agrumi, fermentirana živila in skoraj vso sveže sadje in zelenjava.

Uporabljeno besedilo: celulit, kako se znebiti celulita, odprava celulita

Deli naprej