Leča – okusni in nepozabni recepti!

Leča – okusni in nepozabni recepti!

leča
LEČA! POGLEJ SUPER RECEPTE Z LEČO! TUKAJ!

Leča je pozabljeno živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V svojo prehrano jo pogosto vključujejo vegetarijanci, saj čeprav je nizkokalorična, je hkrati tudi zelo nasitna. Vsebuje veliko železa, skoraj toliko kot ribe ali belo meso.

Redno uživanje leče nam bo prihranilo marsikatero zdravstveno težavo. Vlaknine v leči uravnavajo prebavo, medtem ko prisotnost kalija uravnava krvni pritisk. V tej čudoviti stročnici je samo 1,5% maščob, kar ugodno vpliva na raven holesterola in nas varuje pred srčno žilnimi boleznimi. 

Leča 

Zaradi malo kalorij, so jedi iz leče primerne tudi za shujševalne diete, ker pa ne vsebuje glutena, je primerna tudi za bolnike s celiakijo. Poznamo veliko sort leče, mnoge so pozabljene, medtem ko so druge vse bolj priljubljene. Pri nas se najbolj uporablja rdeča leča, ki je tudi najbolj okusna med vsemi sortami. Domnevno izvira iz jugozahodne Azije, arheologi so prisotnost tega žita našli že v mlajši kameni dobi.

Sledi uporabe leče so našli tudi v švicarskih mostiščih in v egipčanskih grobnicah. Prvi zapisi o leči segajo v obdobje 19. dinastije, kjer so jo poimenovali arshana. Lečo omenja tudi biblija, ki pravi, da je prerok Danijel, raje jedel lečo kot meso. V Italiji so imeli običaj, da so prvi dan v letu postregli lečo, saj naj bi to prinašalo denar. 

Kako pravilno kuhamo lečo?

Za pripravo jedi, lečo običajno namočimo za 12 ur, najbolje čez noč. Pri tem se prostornina še enkrat poveča. Nove sorte, kot je rdeča leča, ni potrebno nujno namakati, je pa priporočljivo, saj s tem zmanjšamo čas kuhanja. Če smo lečo čez namočili, jo kuhamo približno 15 minut, vode naj bo dvakrat toliko kot leče.

Recepti z lečo

Iz te izredno okusne stročnice, lahko pripravimo mnoge okusne jedi na žlico. Izredno priljubljena je leča v solati, leča z zelenjavo, juha iz leče in leča kot priloga. Pri kuhanju leče se izogibajmo zgoščevanju jedi s prežganjem, jed lahko učinkovito zgostimo z naribanim krompirjem.

Juhe z lečo

Leča vsebuje veliko beljakovin, zato je pogosto na jedilnikih vegetarijancev. Če želimo pripraviti kremno juho iz leče, potem uporabimo sorte ki se popolnoma razkuhajo. Rdeča in rumena leča sta kuhani v 20 minutah in kuhane čisto razpadejo, zato so te sorte primerne za kremne juhe, za zgoščevanje omak in za pripravo lečinega pireja. Če pa želimo kuhano lečo obdržati v zrnih, uporabimo rjavo in zeleno lečo. Kuhamo jih do 50 minut, uporabimo pa jih podobno kot fižol.

Juha z lečo in rižem

Za okusno juho iz leče, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 100 gramov riža
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 čebulo
  • žlica paradižnikove mezge
  • malo svežega peteršilja, sol in poper

Lečo čez noč namočimo in jo 15 minut kuhamo v slanem kropu. Očistimo čebulo in česen, ter ju na drobno nasekljamo. Slanino narežemo na tanke rezine. V ponev damo olivno olje in na nizki temperaturi popražimo slanino, čebulo in česen. V kozarcu vode raztopimo žlico paradižnikove mezge in prilijemo na popraženo slanino.

Nato dodamo skoraj kuhano lečo, dodamo riž in vse skupaj kuhamo do mehkega. Vmes pogosto premešamo, na koncu dodamo sol in poper. Juha naj bo gosta, ko jo postrežemo, jo okrasimo s sesekljanim svežim peteršiljem.

Enolončnica z lečo in prekajenimi rebrci

Za klasično enolončnico z lečo in prekajenimi rebrci, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 250 gramov leče
  • 1 liter in pol vode
  • 500 gramov prekajenih svinjskih rebrc
  • 375 gramov krompirja
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 2 čebuli
  • 125 gramov prekajene klobase
  • sol, poper, kis
  • osmukani lističi luštreka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Lečo čez noč namočimo, drugi dan jo operemo in damo kuhat. Prekajena svinjska rebrca oplaknemo v tekoči hladni vodi in jih damo kuhat k leči. Kuhamo eno uro in ta čas je leča že skoraj kuhana.

Medtem olupimo in operemo krompir, ter ga narežemo na kocke. Pripravimo jušno zelenjavo in jo tudi očistimo in narežemo.

Olupimo še čebulo in jo na drobno narežemo.  Krompir, jušno zelenjavo in čebulo stresemo k leči. Dodamo še klobaso in začinimo s soljo, poprom, luštrekom in z malo kisa. Kuhamo še pol ure, da se vse sestavine zmehčajo.

Klobase in rebrca narežemo in damo nazaj v juho, ki jo na koncu potresemo s sesekljanim peteršiljem. 

Kremna juha z lečo

Za lečino kremno juho bomo potrebovali nekaj časa za pripravo, kuhali jo bomo 35 minut. Lečo prej namočimo, priporočljivo je, da jo namakamo 12 ur.

Sestavine za lečino kremno juho:

  • 200 gramov leče
  • 100 gramov krompirja
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • lovorjev list
  • svež peteršilj
  • 4 žlice kisle smetane

Namočeno lečo kuhamo skupaj z vsemi začimbami in s krompirjem, ki ga narežemo na koščke. Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in jo dodamo k leči in krompirju. Solimo po okusu.

Ko sta leča in krompir kuhana, vse skupaj pretlačimo in jed še enkrat zavremo. Dodamo drobno sesekljan peteršilj in 4 žlice kisle smetane. Juho serviramo s popečenimi kruhovimi kockami. Kremno juho iz leče lahko ponudimo tudi otrokom v starosti od sedem do devet mesecev, ki se navajajo na gosto hrano. Če pripravljamo kremno juho samo za otroke, potem izpustimo česen in sol.

Juhe z rdečo lečo 

Pri pripravi jedi iz rdeče leče, moramo biti previdni. Pogosto v receptih svetujejo, da moramo lečo čez noč namakati. Pri običajnih sortah je lečo potrebno prej namočiti v vodo, a rdečo lečo pripravljamo nekoliko drugače. Kuhana je že v 15 minutah, brez predhodnega namakanja.

Če jo bomo kuhali dlje, se nam bo razkuhala in jed ne bo okusna. Pri vseh receptih, rdečo lečo solimo in začinimo z drugimi začimbami, vedno šele proti koncu kuhanja. 

Juha iz rdeče leče s kislo smetano

Za kremno juho iz rdeče leče, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov rdeče leče
  • 100 gramov krompirja
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 1 čebulo
  • 1 strok sesekljanega česna
  • lovorov list
  • malo svežega peteršilja
  • 4 žlice kisle smetane

Rdečo lečo kuhamo, brez da bi jo prej namakali, skupaj s krompirjem in začimbami. Na olivnem olju prepražimo čebulo in jo dodamo leči in krompirju.

Ko sta leča in krompir kuhana, ju pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato jed še enkrat prevremo in dodamo sesekljan, svež peteršilj in kislo smetano. K kremni  juhi z rdečo lečo, se podajo popečene kruhove kocke.

Leča v solati

Za pripravo lečine solate sta najbolj primerni sorti rjava in zelena leča, ki ob kuhanju obdržita obliko. Rjavo in zeleno lečo kuhamo približno 50 minut, odlično se ujemata z motovilcem ali regratom.

Leča z motovilcem

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 1 lovorov list
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • malo bučnega olja
  • 200 gramov motovilca

Namočeno lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Motovilec očistimo in operemo, ter ga primešamo k leči. Dodamo bučno olje, domači jabolčni kis, posolimo in premešamo! Namesto motovilca, lahko uporabimo kakšno drugo solato, lahko tudi regrat ali radič!

Leča v solati s črno redkvijo

300 gramov namočene leče kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Črno redkev očistimo in olupimo, ter jo na drobno naribamo.

Dodamo jo k leči, ter začinimo z bučnim oljem, jabolčnim kisom in soljo.

Lečna solata s kislimi kumaricami

Za solato potrebujemo naslednje sestavine:

  • 300 gramov rdeče leče
  • 1 lovorov list
  • malo olivnega olja
  • domači jabolčni kis
  • sol
  • 2 kisli kumarici
  • polovico klobase ( po želji )

Rdečo lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorom in če želimo, tudi s klobaso. Solato lahko pripravimo tudi brez klobase, če ne uživamo mesa. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in malo ohladimo. Kisle kumarice na drobno sesekljamo in jih dodamo k leči. Klobaso narežemo na kolobarje in jo prav tako dodamo k leči. Vse skupaj zmešamo, dodamo olivno olje, kis in malo posolimo.

Leča z zelenjavo

Leča se odlično poda k zelenjavi. Tukaj vam bomo predstavili recept za lečno juho z zelenjavo. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 150 gramov različne zelenjave: korenje, zelje, por, cvetača in krompir
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • lovorov list
  • rožmarin
  • malo svežega timijana
  • sol
  • malo čiste zelenjavne juhe
  • nekaj žlic kisle smetane

Zelenjavo operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. Po želji lahko zelenjavo tudi naribamo. Čebulo olupimo in narežemo, ter jo prepražimo na olivnem olju.

Dodamo zelenjavo in jo nekaj časa pražimo in nato dodamo namočeno lečo. Zalijemo z čisto zelenjavno juho, dodamo vse dišave in kuhamo toliko časa, da se leča zmehča. Pred serviranjem dodamo žlico kisle smetane.

Leča kot priloga

Vse sorte leče so primerne in okusne kot priloga k mnogim jedem. Poznamo več receptov, tukaj vam predstavljamo preprost recept leča kot priloga. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 1 čebulo
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 vejica sveže zelene
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • malo soli

Čebulo, česen in zeleno očistimo in na drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi slanino in jo damo v kozico, kjer smo na nizki temperaturi ogreli olivno olje. Na olju popražimo slanino, čebulo, česen in zeleno.

Ko se slanina razpusti, dodamo odcejeno lečo in vse skupaj zalijemo z zajemalko čiste zelenjavne juhe, v katero dodamo malo paradižnikove mezge. Premešamo, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo uro in pol. Po potrebi prilogo zalivamo z juho, vmes tudi večkrat premešamo in po okusu dosolimo.

Rdeča leča s sladko koruzo

Rdeča leča v solati se dobro ujema s sladko koruzo, dodamo pa lahko tudi stročji fižol, paradižnik in kakšno drugo sezonsko zelenjavo.

Sestavine za solato z lečo:

  • 230 gramov rdeče leče
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička semen orientalske kumine
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 1 svež rdeč čili
  • 120 gramov stročjega fižola
  • 1 zelena paprika
  • 120 gramov sladke koruze
  • 2 lončka zelenjavne jušne osnove
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica svežega koriandra
  • 1 žlica maka

Najprej rdečo lečo dobro speremo z vodo in jo damo v večji lonec. Prilijemo vodo in pokrijemo. Zavremo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 20 minut. Ko je leča skuhana, odlijemo vodo in jo damo v pogreto posodo, da ostane topla.

V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo nasekljan rdeč čili, blanširan in odcejen stročji fižol, nasekljano zeleno papriko, sladkor koruzo narezano na poševne rezine in semena kumine. Vse skupaj pražimo nekaj minut. Nato prilijemo zelenjavno jušno osnovo in še enkrat zavremo. Ko zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo še pet minut.

Ko je zelenjava kuhana, a še vedno čvrsta, jo z prevretkom vred zamešamo s kuhano lečo. Dodamo še narezan paradižnik, ki smo mu odstranili semena. nato jed segrevamo še pet minut, preden postrežemo potresemo s koriandrom in makom. 

Recepti leča v omaki

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov rdeče leče
  • malo limonine lupinice
  • lovorov list
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • po želji malo moke
  • limonin sok

Rdečo lečo skuhamo v slanem kropu, ki mu dodamo lovorov list in limonino lupino v kosu, seveda če je ekološko pridelana. Če želimo na olju prepražimo malo moke in dodamo kuhano lečo in prilijemo malo vode, v kateri smo kuhali lečo. Pustimo nekaj časa počasi vreti, nato po okusu solimo, popramo in dodamo limonin sok.

Leča s skuto

Leča s skuto je odlična, preprosta jed, ki jo pri kosilu ponudimo kot glavno jed. V jedi se prepletajo okusi leče, česna in kisle smetane.

Recept za lečo s skuto:

  • 300 g leče
  • lovorov list
  • 100 g skute
  • 3 stroki česna
  • drobnjak
  • peteršilj
  • sol
  • kisla smetana

Čez noč namočeno lečo skuhamo v slani vodi z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Med skuto zamešamo drobno sesekljan česen, drobnjak, sesekljan peteršilj, sol in kislo smetano.

Če želimo bolj tekočo jed, dodamo več kisle smetane. Skuto in lečo zmešamo in za eno uro postavimo v hladilnik.

Glavne jedi z lečo

Leča je izredno okusna in iz nje lahko pripravimo mnoge glavne jedi. Sorte leče, ki pri kuhanju razpade, uporabimo za zgoščevanje zelenjavnih juh, za pripravo pireja in za omake. Izredno okusni so tudi cmoki iz leče, ki jih pripravimo z dodatkom zelišč, začimb in zelenjave.

Leča s paradižnikom

Za lečo s paradižnikom potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 600 gramov rdeče leče
  • 100 gramov čebule
  • 2 velika zrela paradižnika
  • sol

Lečo kuhamo skupaj z lovorom in koščkom čebule. Ko je leča na pol kuhana, jo solimo in skuhamo do konca. Čebulo očistimo in na drobno nasekljamo. Nato čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo kuhano lečo in olupljena, razkosana, zrela paradižnika. Dušimo še 30 minut in po okusu še solimo in popramo.

Gorenjska enolončnica z lečo in kislo repo

To je star gorenjski recept, po katerem so pripravljali lečo v večjih gospodinjstvih, posebej v času pomanjkanja. Potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 200 gramov navadne leče
  • 1 kg kisle repe
  • 400 gramov krompirja
  • 100  gramov ocvirkov ali zaseke
  • sol, poper in malo kisle smetane

Prebrano in oprano lečo čez noč namočimo. Naslednji dan solimo in jo skuhamo v isti vodi, kot se je namakala. Ko je leča na pol kuhana, dodamo na kose narezan krompir, ko  je kuhan ga zmečkamo. Kislo repo skuhamo posebej in jo dodamo leči in krompirju. Dodamo še malo kisle smetane in jed nato prelijemo v večjo skledo in zabelimo z vročimo ocvirki ali zaseko.

 Dušena leča

Za pripravo dušene leče potrebujemo 1 uro in 15 minut. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 100 gramov slanine
  • 30 gramov masla
  • 1 čebulo
  • 1 vejico zelene
  • 1 lovorjev list
  • 1 korenček
  • paradižnikova mezga
  • sol, poper
  • jušna osnova

Lečo čez noč namočimo. Čebulo, zeleno, korenček in slanino drobno narežemo. V ponev damo malo masla in tri žlice olivnega olja, dodamo vse sestavine. Mešamo toliko časa, da se slanina razpusti, nato dodamo lečo, ki smo jo prej precedili. Zalijemo z zajemalko jušne osnove ali goveje juhe, dodamo malo paradižnikove mezge, lovor, sol in poper. Počasi dušimo približno eno uro.

Ko je leča mehka, jo po potrebi še dosolimo. Dušeno lečo ponudimo kot prilogo k svinjskemu mesu, klobasam ali prekajenemu mesu. Meso lahko samo na pol skuhamo in ga nato dušimo skupaj z lečo. Recept je primeren tudi za pripravo lchf receptov!

Leča z meto in suhim mesom

Za pripravo leče z meto, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 2 čebuli
  • sol, poper, lovor, sladkor
  • 1 žličko posušene mete
  • 200 gramov suhega mesa
  • 20 gramov masla
  • 2 korenčka
  • sok 1 limone

Lečo prej namočimo, če pa je izluščena, je ni potrebno namakati. Lečo damo v liter vrele vode, dodamo na polovico razrezano čebulo, v katero vtaknemo lovor. Dodamo še meto in poper, ter počasi kuhamo 40 minut. Ostalo čebulo narežemo na tanke rezine in jo počasi dušimo, dodamo prekajeno, suho meso, ki ga prej zmeljemo.

Vse skupaj dušimo, dodamo še drobno narezan korenček. Vse skupaj začinimo z malo sladkorja in limoninim sokom, ter dodamo k leči. Jed solimo in po želji dodamo malo konjaka. Čebulo z lovorjem, pred serviranjem odstranimo iz jedi.

Enolončnica z lečo in mesom

Leča je pogosto prisotna v enolončnicah, posebej je priljubljena pri vegetarijancih.  V tem receptu bomo uporabili svinjska suha rebrca. Za pripravo bomo potrebovali 1 uro in 30 minut, ter naslednje sestavine:

Lečo namakamo 12 ur, nato jo kuhamo eno uro, da ostane še nekoliko trda. Vodo od kuhanja odlijemo in leči dodamo suha rebrca, lovor in čisto, vrelo vodo, ki mora prekriti lečo. Kuhamo toliko časa, da tekočina nekoliko povre.

Rebrca oberemo, meso pustimo v enolončnici, kosti pa odstranimo. Dodamo poper, timijan, sol, na kocke narezano slanino, sesekljano čebulo in jabolčni kis. Dobro premešamo in pustimo še 10 minut na ognju. Jed prestavimo v lončeno posodo in jo še za 10 minut postavimo v razgreto pečico.

Dušena leča s pečenico

Dušena leča s pečenico je tradicionalna slovenska jed, ki jo ponudimo kot samostojno jed. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 600 gramov leče
  • 1 svežo pečenico
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 vejica zelene
  • 1 krompir
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • belo vino
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper

Lečo 12 namakamo, nato jo damo v slan krop in kuhamo do mehkega. Pečenici odstranimo ovoj, jo z vilicami zmečkamo in jo damo v ponev, kamor smo že prej položili olje, korenček zeleno in sesekljano čebulo. Vse skupaj nekoliko popražimo, dodamo na kocke narezan krompir in zalijemo s kozarcem vina.

Dodamo še malo soli in pustimo nad ognjem, da vino izpari. Primešamo paradižnikovo mezgo, ki smo jo prej razmešali v kozarcu mlačen vode. Vse skupaj premešamo in dodamo odcejeno lečo. Spet dobro premešamo in še 15 minut počasi kuhamo, vmes jed večkrat premešamo.

Leča v bešamelni omaki

Okusna jed, za katero bomo potrebovali približno malo več kot eno uro za pripravo. Lečo prej namočimo, najbolje, da jo namakamo 12 ur. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 50 gramov masla
  • 40 gramov moke
  • 2 kozarca mleka
  • sol in poper

Lečo čez noč namakamo, naslednji dan jo stresemo v večji lonec in jo prelijemo s toplo vodo. Dodamo sol in kuhamo približno 1 uro. Medtem pripravimo bešamelno omako.

Ko je leča kuhana, jo dobro odcedimo in jo stresemo k bešamelni omaki, nad šibkim ognjem lečo in malo dobro premešamo in še toplo postrežemo.

Bešamel omaka recept

Raztopimo 50 gramov masla in na njem spenimo 40 gramov moke, počasi prilivamo mleko in ves čas mešamo, da se ne naredijo grudice. Dodamo sol in poper, nato pa še 3 minute mešamo nad šibkim ognjem.

Zelenjavna mineštra z lečo

Lečo lahko dodamo tudi v zelenjavno mineštro, ki je primerna tudi za vegetarijance.

Sestavine za mineštro z lečo:

  • suho sočivje: fižol, čičerika, leča, grah, bob
  • zelenjava: zelena, blitva, koromač, špinača, krompir in sezonska zelenjava, ki jo imamo pri roki
  • testenine različnih oblik: polžki, večji in manjši makaroni
  • dišavnice in začimbe: peteršilj, bazilika, muškatni orešček
  • maslo

Ločeno skuhamo sočivje in zelenjavo, vendar ne čisto do mehkega. Nato v večji posodi združimo sočivje in zelenjavo, dodamo začimbe in dišave, maslo, sol in poper. Zalijemo z vodo, toliko da vse sestavine prekrijemo in pokrito kuhamo na majhnem ognju.

Preden je sočivje in zelenjava do konca kuhana, dodamo testenine, najprej večje in na koncu še majhne. Kuhamo še toliko časa da se skuhajo testenine. Mineštro lahko postrežemo toplo ali hladno z dodatkom veliko naribanega parmezana.

Enolončnica z lečo in mesnimi cmočki

Leča se odlično poda v različne enolončnice ali jedi na žlico. Okusno enolončnico z rjavo lečo, lahko obogatimo z mesnimi cmočki.

Recept za enolončnico z rjavo lečo in mesne cmočke:

  • 50 dag rjave leče
  • 2 čebuli
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 3 korenčki
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • sol in poper
  • 1 žlica kisa
  • 1 žlica sladkorja

Mesni cmočki:

  • 25 dag mletega svinjskega mesa
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • 1/2 žličke majarona
  • muškatni orešček
  • 1 l čiste goveje juhe

Lečo čez namočimo v dva litra vode. Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo na masti. Dodamo sesekljano peteršiljevo korenino, ostrgan in narezan korenček, ter vse skupaj dobro premešamo. Nato dodamo lečo skupaj z vodo, v kateri se je namakala.

Dodamo še maslo, sol in poper, zavremo in kuhamo do mehkega. Enolončnico z lečo začinimo s kisom in žličko sladkorja, obogatimo jo z mesnimi cmočki.

Za mesne cmočke mleto meso zgnetemo z jajci, dodamo drobtine, sol in začimbe. Iz mase oblikujemo cmočke, ki jih 10 minut počasi kuhamo v čisti goveji juhi. Ko so cmočki kuhani, jih položimo v enolončnico.

Viri; Leča:

  • Leča recepti: Juha z rdečo lečo, Prezrete stročnice, Marija Kodele, Miha Uršič in Olga Markovič
  • Enolončnica z lečo; Stanko Grafenauer; kuhinja naše družine

Deli naprej