14 nepozabnih in okusnih receptov za pripravo leče

14 nepozabnih in okusnih receptov za pripravo leče

leča
RDEČA LEČA JE ČUDOVIT VIR BELJAKOVIN! SUPER CENA!

Leča je pozabljeno živilo, ki vsebuje veliko beljakovin, rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V svojo prehrano jo pogosto vključujejo vegetarijanci, saj čeprav je nizkokalorična, je hkrati tudi zelo nasitna. Vsebuje veliko železa, skoraj toliko kot ribe ali belo meso. Redno uživanje leče nam bo prihranilo marsikatero zdravstveno težavo. Vlaknine v leči uravnavajo prebavo, medtem ko prisotnost kalija uravnava krvni pritisk. V tej čudoviti stročnici je samo 1,5% maščob, kar ugodno vpliva na raven holesterola in nas varuje pred srčno žilnimi boleznimi. 

 Zaradi malo kalorij, so jedi iz leče primerne tudi za shujševalne diete, ker pa ne vsebuje glutena, je primerna tudi za bolnike s celiakijo. Poznamo veliko sort leče, mnoge so pozabljene, medtem ko so druge vse bolj priljubljene. Pri nas se najbolj uporablja rdeča leča, ki je tudi najbolj okusna med vsemi sortami. Domnevno izvira iz jugozahodne Azije, arheologi so prisotnost tega žita našli že v mlajši kameni dobi.

  Sledi uporabe leče so našli tudi v švicarskih mostiščih in v egipčanskih grobnicah. Prvi zapisi o leči segajo v obdobje 19. dinastije, kjer so jo poimenovali arshana. Lečo omenja tudi biblija, ki pravi, da je prerok Danijel, raje jedel lečo kot meso. V Italiji so imeli običaj, da so prvi dan v letu postregli lečo, saj naj bi to prinašalo denar. 

Leča recepti – kako pravilno kuhamo lečo?

Za pripravo jedi, lečo običajno namočimo za 12 ur, najbolje čez noč. Pri tem se prostornina še enkrat poveča. Nove sorte, kot je rdeča leča, ni potrebno nujno namakati, je pa priporočljivo, saj s tem zmanjšamo čas kuhanja. Če smo lečo čez namočili, jo kuhamo približno 15 minut, vode naj bo dvakrat toliko kot leče.

Iz te izredno okusne stročnice, lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Izredno priljubljena je leča v solati, leča z zelenjavo, juha iz leče in leča kot priloga. Pri kuhanju leče se izogibajmo zgoščevanju jedi s prežganjem, jed lahko učinkovito zgostimo z naribanim krompirjem.

Recepti z lečo

Juhe z lečo

Juha z lečo in rižem

Za okusno juho iz leče, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 100 gramov riža
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 čebulo
  • žlica paradižnikove mezge
  • malo svežega peteršilja, sol in poper

Lečo čez noč namočimo in jo 15 minut kuhamo v slanem kropu. Očistimo čebulo in česen, ter ju na drobno nasekljamo. Slanino narežemo na tanke rezine. V ponev damo olivno olje in na nizki temperaturi popražimo slanino, čebulo in česen. V kozarcu vode raztopimo žlico paradižnikove mezge in prilijemo na popraženo slanino.

Nato dodamo skoraj kuhano lečo, dodamo riž in vse skupaj kuhamo do mehkega. Vmes pogosto premešamo, na koncu dodamo sol in poper. Juha naj bo gosta, ko jo postrežemo, jo okrasimo s sesekljanim svežim peteršiljem.

Juhe z rdečo lečo 

Pri pripravi jedi iz rdeče leče, moramo biti previdni. Pogosto v receptih svetujejo, da moramo lečo čez noč namakati. Pri običajnih sortah je lečo potrebno prej namočiti v vodo, a rdečo lečo pripravljamo nekoliko drugače. Kuhana je že v 15 minutah, brez predhodnega namakanja. Če jo bomo kuhali dlje, se nam bo razkuhala in jed ne bo okusna. Pri vseh receptih, rdečo lečo solimo in začinimo z drugimi začimbami, vedno šele proti koncu kuhanja. 

Juha iz rdeče leče s kislo smetano

rdeča leča z olivnim oljem
PRI PRIPRAVI RDEČE LEČE UPORABITE HLADNO STISKANO OLIVNO OLJE! PREVERI NAJNIŽJO CENO!

Za kremno juho iz rdeče leče, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov rdeče leče
  • 100 gramov krompirja
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 1 čebulo
  • 1 strok sesekljanega česna
  • lovorov list
  • malo svežega peteršilja
  • 4 žlice kisle smetane

Rdečo lečo kuhamo, brez da bi jo prej namakali, skupaj s krompirjem in začimbami. Na olivnem olju prepražimo čebulo in jo dodamo leči in krompirju.

Ko sta leča in krompir kuhana, ju pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato jed še enkrat prevremo in dodamo sesekljan, svež peteršilj in kislo smetano. K kremni  juhi z rdečo lečo, se podajo popečene kruhove kocke.

Leča v solati

Leča z motovilcem

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 1 lovorov list
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • malo bučnega olja
  • 200 gramov motovilca

Namočeno lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Motovilec očistimo in operemo, ter ga primešamo k leči. Dodamo bučno olje, domači jabolčni kis, posolimo in premešamo! Namesto motovilca, lahko uporabimo kakšno drugo solato, lahko tudi regrat ali radič!

Leča v solati s črno redkvijo

300 gramov namočene leče kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Črno redkev očistimo in olupimo, ter jo na drobno naribamo.

Dodamo jo k leči, ter začinimo z bučnim oljem, jabolčnim kisom in soljo.

Lečna solata s kislimi kumaricami

Za solato potrebujemo naslednje sestavine:

  • 300 gramov rdeče leče
  • 1 lovorov list
  • malo olivnega olja
  • domači jabolčni kis
  • sol
  • 2 kisli kumarici
  • polovico klobase ( po želji )

Rdečo lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorom in če želimo, tudi s klobaso. Solato lahko pripravimo tudi brez klobase, če ne uživamo mesa. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in malo ohladimo. Kisle kumarice na drobno sesekljamo in jih dodamo k leči. Klobaso narežemo na kolobarje in jo prav tako dodamo k leči. Vse skupaj zmešamo, dodamo olivno olje, kis in malo posolimo.

Leča z zelenjavo

Leča se odlično poda k zelenjavi. Tukaj vam bomo predstavili recept za lečno juho z zelenjavo. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 100 gramov leče
  • 150 gramov različne zelenjave: korenje, zelje, por, cvetača in krompir
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • lovorov list
  • rožmarin
  • malo svežega timijana
  • sol
  • malo čiste zelenjavne juhe
  • nekaj žlic kisle smetane

Zelenjavo operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. Po želji lahko zelenjavo tudi naribamo. Čebulo olupimo in narežemo, ter jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo zelenjavo in jo nekaj časa pražimo in nato dodamo namočeno lečo. Zalijemo z čisto zelenjavno juho, dodamo vse dišave in kuhamo toliko časa, da se leča zmehča. Pred serviranjem dodamo žlico kisle smetane.

Leča kot priloga

leča receptiVse sorte leče so primerne in okusne kot priloga k mnogim jedem. Poznamo več receptov, tukaj vam predstavljamo preprost recept leča kot priloga. Potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 400 gramov leče
  • 1 čebulo
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 vejica sveže zelene
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • malo soli

Čebulo, česen in zeleno očistimo in na drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi slanino in jo damo v kozico, kjer smo na nizki temperaturi ogreli olivno olje. Na olju popražimo slanino, čebulo, česen in zeleno. Ko se slanina razpusti, dodamo odcejeno lečo in vse skupaj zalijemo z zajemalko čiste zelenjavne juhe, v katero dodamo malo paradižnikove mezge. Premešamo, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo uro in pol. Po potrebi prilogo zalivamo z juho, vmes tudi večkrat premešamo in po okusu dosolimo.

Recepti leča v omaki

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 200 gramov rdeče leče
  • malo limonine lupinice
  • lovorov list
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • po želji malo moke
  • limonin sok

Rdečo lečo skuhamo v slanem kropu, ki mu dodamo lovorov list in limonino lupino v kosu, seveda če je ekološko pridelana. Če želimo na olju prepražimo malo moke in dodamo kuhano lečo in prilijemo malo vode, v kateri smo kuhali lečo. Pustimo nekaj časa počasi vreti, nato po okusu solimo, popramo in dodamo limonin sok.

Glavne jedi z lečo

Leča s paradižnikom

Za lečo s paradižnikom potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 600 gramov rdeče leče
  • 100 gramov čebule
  • 2 velika zrela paradižnika
  • sol

Lečo kuhamo skupaj z lovorom in koščkom čebule. Ko je leča na pol kuhana, jo solimo in skuhamo do konca. Čebulo očistimo in na drobno nasekljamo. Nato čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo kuhano lečo in olupljena, razkosana, zrela paradižnika. Dušimo še 30 minut in po okusu še solimo in popramo.

Gorenjska enolončnica z lečo in kislo repo

To je star gorenjski recept, po katerem so pripravljali lečo v večjih gospodinjstvih, posebej v času pomanjkanja. Potrebujemo naslednje sestavine: 

  • 200 gramov navadne leče
  • 1 kg kisle repe
  • 400 gramov krompirja
  • 100  gramov ocvirkov ali zaseke
  • sol, poper in malo kisle smetane

Prebrano in oprano lečo čez noč namočimo. Naslednji dan solimo in jo skuhamo v isti vodi, kot se je namakala. Ko je leča na pol kuhana, dodamo na kose narezan krompir, ko  je kuhan ga zmečkamo. Kislo repo skuhamo posebej in jo dodamo leči in krompirju. Dodamo še malo kisle smetane in jed nato prelijemo v večjo skledo in zabelimo z vročimo ocvirki ali zaseko.

 Dušena leča

Za pripravo dušene leče potrebujemo 1 uro in 15 minut. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 100 gramov slanine
  • 30 gramov masla
  • 1 čebulo
  • 1 vejico zelene
  • 1 lovorjev list
  • 1 korenček
  • paradižnikova mezga
  • sol, poper
  • jušna osnova

Lečo čez noč namočimo. Čebulo, zeleno, korenček in slanino drobno narežemo. V ponev damo malo masla in tri žlice olivnega olja, dodamo vse sestavine. Mešamo toliko časa, da se slanina razpusti, nato dodamo lečo, ki smo jo prej precedili. Zalijemo z zajemalko jušne osnove ali goveje juhe, dodamo malo paradižnikove mezge, lovor, sol in poper. Počasi dušimo približno eno uro.

Ko je leča mehka, jo po potrebi še dosolimo. Dušeno lečo ponudimo kot prilogo k svinjskemu mesu, klobasam ali prekajenemu mesu. Meso lahko samo na pol skuhamo in ga nato dušimo skupaj z lečo. Recept je primeren tudi za pripravo lchf receptov!

Leča z meto in suhim mesom

Za pripravo leče z meto, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 400 gramov leče
  • 2 čebuli
  • sol, poper, lovor, sladkor
  • 1 žličko posušene mete
  • 200 gramov suhega mesa
  • 20 gramov masla
  • 2 korenčka
  • sok 1 limone

Lečo prej namočimo, če pa je izluščena, je ni potrebno namakati. Lečo damo v liter vrele vode, dodamo na polovico razrezano čebulo, v katero vtaknemo lovor. Dodamo še meto in poper, ter počasi kuhamo 40 minut. Ostalo čebulo narežemo na tanke rezine in jo počasi dušimo, dodamo prekajeno, suho meso, ki ga prej zmeljemo. Vse skupaj dušimo, dodamo še drobno narezan korenček. Vse skupaj začinimo z malo sladkorja in limoninim sokom, ter dodamo k leči. Jed solimo in po želji dodamo malo konjaka. Čebulo z lovorjem, pred serviranjem odstranimo iz jedi.

Enolončnica z lečo in mesom

Leča je pogosto prisotna v enolončnicah. V tem receptu bomo uporabili svinjska suha rebrca. Za pripravo bomo potrebovali 1 uro in 30 minut, ter naslednje sestavine:

Lečo namakamo 12 ur, nato jo kuhamo eno uro, da ostane še nekoliko trda. Vodo od kuhanja odlijemo in leči dodamo suha rebrca, lovor in čisto, vrelo vodo, ki mora prekriti lečo. Kuhamo toliko časa, da tekočina nekoliko povre. Rebrca oberemo, meso pustimo v enolončnici, kosti pa odstranimo. Dodamo poper, timijan, sol, na kocke narezano slanino, sesekljano čebulo in jabolčni kis. Dobro premešamo in pustimo še 10 minut na ognju. Jed prestavimo v lončeno posodo in jo še za 10 minut postavimo v razgreto pečico.

Dušena leča s pečenico

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 600 gramov leče
  • 1 svežo pečenico
  • 1 čebulo
  • 2 stroka česna
  • 1 korenček
  • 1 vejica zelene
  • 1 krompir
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • belo vino
  • 3 žlice olivnega olja
  • sol in poper

Lečo 12 namakamo, nato jo damo v slan krop in kuhamo do mehkega. Pečenici odstranimo ovoj, jo z vilicami zmečkamo in jo damo v ponev, kamor smo že prej položili olje, korenček zeleno in sesekljano čebulo. Vse skupaj nekoliko popražimo, dodamo na kocke narezan krompir in zalijemo s kozarcem vina. Dodamo še malo soli in pustimo nad ognjem, da vino izpari. Primešamo paradižnikovo mezgo, ki smo jo prej razmešali v kozarcu mlačen vode. Vse skupaj premešamo in dodamo odcejeno lečo. Spet dobro premešamo in še 15 minut počasi kuhamo, vmes jed večkrat premešamo.

Leča recepti: Juha z rdečo lečo!

 

 

 

Deli naprej