Športna prehrana - Proteini - Fitnes prehrana

10 manj poznanih receptov za pripravo leče

leča
RDEČA LEČA JE ČUDOVIT VIR BELJAKOVIN! SUPER CENA!

Leča je pozabljeno živilo, ki je vsebuje veliko beljakovin, rastlinskih vlaknin, vitaminov in mineralov. V svojo prehrano jo pogosto vključujejo vegetarijanci, saj čeprav je nizkokalorična, je hkrati tudi zelo nasitna. Vsebuje veliko železa, skoraj toliko kot ribe ali belo meso. Redno uživanje leče nam bo prihranilo marsikatero zdravstveno težavo. Vlaknine v leči uravnavajo prebavo, medtem ko prisotnost kalija uravnava krvni pritisk. V tej čudoviti stročnici je samo 1,5% maščob, kar ugodno vpliva na raven holesterola in nas varuje pred srčno žilnimi boleznimi. 

 

 Zaradi malo kalorij, so jedi iz leče primerne tudi za shujševalne diete, ker pa ne vsebuje glutena, je primerna tudi za bolnike s celiakijo. Poznamo veliko sort leče, mnoge so pozabljene, medtem ko so druge vse bolj priljubljene. Pri nas se najbolj uporablja rdeča leča, ki je tudi najbolj okusna med vsemi sortami. Domnevno izvira iz jugozahodne Azije, arheologi so prisotnost tega žita našli že v mlajši kameni dobi.  Sledi uporabe leče so našli tudi v švicarskih mostiščih in v egipčanskih grobnicah. Prvi zapisi o leči segajo v obdobje 19. dinastije, kjer so jo poimenovali arshana. Lečo omenja tudi biblija, ki pravi, da je prerok Danijel, raje jedel lečo kot meso. V Italiji so imeli običaj, da so prvi dan v letu postregli lečo, saj naj bi to prinašalo denar. 

 

.

Leča recepti – kako pravilno kuhamo lečo?

 

Za pripravo jedi, lečo običajno namočimo za 12 ur, najbolje čez noč. Pri tem se prostornina še enkrat poveča. Nove sorte, kot je rdeča leča, ni potrebno nujno namakati, je pa priporočljivo, saj s tem zmanjšamo čas kuhanja. Če smo lečo čez namočili, jo kuhamo približno 15 minut, vode naj bo dvakrat toliko kot leče. Iz te izredno okusne stročnice, lahko pripravimo mnoge okusne jedi. Izredno priljubljena je leča v solati, leča z zelenjavo, juha iz leče in leča kot priloga. Pri kuhanju leče se izogibajmo zgoščevanju jedi s prežganjem, jed lahko učinkovito zgostimo z naribanim krompirjem.

 

1. Juha iz leče

Za okusno juho iz leče, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 100 gramov leče
  • 100 gramov riža
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 čebulo
  • žlica paradižnikove mezge
  • malo svežega peteršilja, sol in poper

 

Lečo čez noč namočimo in jo 15 minut kuhamo v slanem kropu. Očistimo čebulo in česen, ter ju na drobno nasekljamo. Slanino narežemo na tanke rezine. V ponev damo olivno olje in na nizki temperaturi popražimo slanino, čebulo in česen. V kozarcu vode raztopimo žlico paradižnikove mezge in prilijemo na popraženo slanino. Nato dodamo skoraj kuhano lečo, dodamo riž in vse skupaj kuhamo do mehkega. Vmes pogosto premešamo, na koncu dodamo sol in poper. Juha naj bo gosta, ko jo postrežemo, jo okrasimo s sesekljanim svežim peteršiljem.

 

Rdeča leča kuhanje

 

Pri pripravi jedi iz rdeče leče, moramo biti previdni. Pogosto v receptih svetujejo, da moramo lečo čez noč namakati. Pri običajnih sortah je lečo potrebno prej namočiti v vodo, a rdečo lečo pripravljamo nekoliko drugače. Kuhana je že v 15 minutah, brez predhodnega namakanja. Če jo bomo kuhali dlje, se nam bo razkuhala in jed ne bo okusna. Pri vseh receptih, rdečo lečo solimo in začinimo z drugimi začimbami, vedno šele proti koncu kuhanja. 

 

2. Juha iz rdeče leče

 

rdeča leča z olivnim oljem
PRI PRIPRAVI RDEČE LEČE UPORABITE HLADNO STISKANO OLIVNO OLJE! PREVERI NAJNIŽJO CENO!

Za kremno juho iz rdeče leče, potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 200 gramov rdeče leče
  • 100 gramov krompirja
  • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja
  • 1 čebulo
  • 1 strok sesekljanega česna
  • lovorov list
  • malo svežega peteršilja
  • 4 žlice kisle smetane

 

 

Rdečo lečo kuhamo, brez da bi jo prej namakali, skupaj s krompirjem in začimbami. Na olivnem olju prepražimo čebulo in jo dodamo leči in krompirju.

Ko sta leča in krompir kuhana, ju pretlačimo ali zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato jed še enkrat prevremo in dodamo sesekljan, svež peteršilj in kislo smetano. K kremni  juhi z rdečo lečo, se podajo popečene kruhove kocke.

Leča v solati

 

3. Leča z motovilcem

 

Potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 100 gramov leče
  • 1 lovorov list
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • malo bučnega olja
  • 200 gramov motovilca

Namočeno lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Motovilec očistimo in operemo, ter ga primešamo k leči. Dodamo bučno olje, domači jabolčni kis, posolimo in premešamo! Namesto motovilca, lahko uporabimo kakšno drugo solato, lahko tudi regrat ali radič!

 

4. Leča v solati s črno redkvijo

 

300 gramov namočene leče kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorovim listom. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in ohladimo. Črno redkev očistimo in olupimo, ter jo na drobno naribamo.

Dodamo jo k leči, ter začinimo z bučnim oljem, jabolčnim kisom in soljo.

 

5. Lečna solata s kislimi kumaricami

 

Za solato potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 300 gramov rdeče leče
  • 1 lovorov list
  • malo olivnega olja
  • domači jabolčni kis
  • sol
  • 2 kisli kumarici
  • polovico klobase ( po želji )

 

Rdečo lečo kuhamo v slani vodi, skupaj z lovorom in če želimo, tudi s klobaso. Solato lahko pripravimo tudi brez klobase, če ne uživamo mesa. Ko je leča kuhana, jo odcedimo in malo ohladimo. Kisle kumarice na drobno sesekljamo in jih dodamo k leči. Klobaso narežemo na kolobarje in jo prav tako dodamo k leči. Vse skupaj zmešamo, dodamo olivno olje, kis in malo posolimo.

 

6. Leča z zelenjavo

 

Leča se odlično poda k zelenjavi. Tukaj vam bomo predstavili recept za lečno juho z zelenjavo. Potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 100 gramov leče
  • 150 gramov različne zelenjave: korenje, zelje, por, cvetača in krompir
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • lovorov list
  • rožmarin
  • sol
  • malo čiste zelenjavne juhe
  • nekaj žlic kisle smetane

 

Zelenjavo operemo, očistimo in jo narežemo na drobne koščke. Po želji lahko zelenjavo tudi naribamo. Čebulo olupimo in narežemo, ter jo prepražimo na olivnem olju. Dodamo zelenjavo in jo nekaj časa pražimo in nato dodamo namočeno lečo. Zalijemo z čisto zelenjavno juho, dodamo vse dišave in kuhamo toliko časa, da se leča zmehča. Pred serviranjem dodamo žlico kisle smetane.

 

7. Leča kot priloga

 

leča receptiVse sorte leče so primerne in okusne kot priloga k mnogim jedem. Poznamo več receptov, tukaj vam predstavljamo preprost recept leča kot priloga. Potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 400 gramov leče
  • 1 čebulo
  • 50 gramov slanine
  • 1 strok česna
  • 1 vejica sveže zelene
  • 6 žlic olivnega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • malo soli

 

Čebulo, česen in zeleno očistimo in na drobno nasekljamo. Nasekljamo tudi slanino in jo damo v kozico, kjer smo na nizki temperaturi ogreli olivno olje. Na olju popražimo slanino, čebulo, česen in zeleno. Ko se slanina razpusti, dodamo odcejeno lečo in vse skupaj zalijemo z zajemalko čiste zelenjavne juhe, v katero dodamo malo paradižnikove mezge. Premešamo, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo uro in pol. Po potrebi prilogo zalivamo z juho, vmes tudi večkrat premešamo in po okusu dosolimo.

 

8. Recepti leča v omaki

 

Potrebujemo naslednje sestavine:

 

  • 200 gramov rdeče leče
  • malo limonine lupinice
  • lovorov list
  • sol in poper
  • 2 žlici olivnega olja
  • po želji malo moke
  • limonin sok

 

Rdečo lečo skuhamo v slanem kropu, ki mu dodamo lovorov list in limonino lupino v kosu, seveda če je ekološko pridelana. Če želimo na olju prepražimo malo moke in dodamo kuhano lečo in prilijemo malo vode, v kateri smo kuhali lečo. Pustimo nekaj časa počasi vreti, nato po okusu solimo, popramo in dodamo limonin sok.

 

9. Leča s paradižnikom

 

Za lečo s paradižnikom potrebujemo naslednje sestavine: 

 

  • 600 gramov rdeče leče
  • 100 gramov čebule
  • 2 velika zrela paradižnika
  • sol

 

Lečo kuhamo skupaj z lovorom in koščkom čebule. Ko je leča na pol kuhana, jo solimo in skuhamo do konca. Čebulo očistimo in na drobno nasekljamo. Nato čebulo popražimo na olivnem olju, dodamo kuhano lečo in olupljena, razkosana, zrela paradižnika. Dušimo še 30 minut in po okusu še solimo in popramo.

 

10. Gorenjska enolončnica z lečo in kislo repo

 

To je star gorenjski recept, po katerem so pripravljali lečo v večjih gospodinjstvih, posebej v času pomanjkanja. Potrebujemo naslednje sestavine: 

 

  • 200 gramov navadne leče
  • 1 kg kisle repe
  • 400 gramov krompirja
  • 100  gramov ocvirkov ali zaseke
  • sol, poper in malo kisle smetane

 

Prebrano in oprano lečo čez noč namočimo. Naslednji dan solimo in jo skuhamo v isti vodi, kot se je namakala. Ko je leča na pol kuhana, dodamo na kose narezan krompir, ko  je kuhan ga zmečkamo. Kislo repo skuhamo posebej in jo dodamo leči in krompirju. Dodamo še malo kisle smetane in jed nato prelijemo v večjo skledo in zabelimo z vročimo ocvirki ali zaseko.

 

 

Leča recepti: Juha z rdečo lečo!

 

 

 

Deli naprej