Uporaba česna v kulinariki in v zeliščarstvu

Uporaba česna v kulinariki in v zeliščarstvu

Česen kot zdravilo: Česen, Allium sativum, izvira iz stepskih pokrajin osrednje Azije, od koder so ga najprej zanesli na Bližnji vzhod. Česen je ena izmed prvih gojenih rastlin, čeprav so ga sprva uporabljali predvsem kot zdravilno in čarobno rastlino.

česen kot zdravilo
ČESEN ZA RAZSTRUPLJANJE! POGLEJ KAKO VARNO UPORABLJAMO ČESEN! TUKAJ!

Česen kot zdravilo, se je torej obdržal že od pradavnih časov, čeprav danes točno vemo, kakšne učinkovine najdemo v teh pekočih plodovih.

Svež česen je cenjen kot domače zdravilo za zniževanje krvnega pritiska, razstrupljanje jeter in celega organizma  in za uravnavanje holesterola v krvi. Pripravke iz česna pogosto pripravljamo v kombinaciji hladno stiskanega olivnega olja, limone in medu. 

Česen kot zdravilo skozi zgodovino

Vojaški zdravniki so že davnega leta 1915, spoznali čudovite razkuževalne učinke česna. Z njim so preprečevali grižo in mnoge druge nalezljive bolezni. Egipčani, ki so gradili mogočne piramide, so poleg glavnega obroka, vsak dan dobili tudi strok česna, eno čebulo in eno redkev. S temi plodovi so razkužili in hkrati okrepili organizem.

Vsekakor je česen že od nekdaj izredno cenjeno zdravilno zelišče in tudi kot začimba. Naši predniki so celo verjeli, da česen preganja hudobne demone in ščiti pred kačjimi piki. Vsi pa smo tudi že slišali, da naj bi nas česen varoval pred vampirji. 

Kako uporabljamo česen za lajšanje zdravstvenih težav?

Česen vsebuje žveplove glikozide in hlapljivo česnovo olje, ki vsebuje aliin, alicinom in dialildisulfid. Poleg tega vsebuje tudi vitamine A, B1, B2 in vitamin C. Prisotni so tudi naslednji minerali in mikroelementi: selen, silicij, jod, žveplo in kalij. Ko čebulico česna narežemo in stisnemo, se zgodijo določene kemične reakcije. Aliin se razgradi v vodi netopen alicin, alilsulfide in ajoen. Alicin in garlicin sta najpomembnejši učinkovini v česnu, saj delujeta kot naravni antibiotik.

Česen je  naravni antibiotik, ki ga uživamo za krepitev imunskega sistema. Prav tako zavira rast glivic in bakterij, ter pospešuje izločanje prebavnih sokov. Deluje protimikrobno, zato krepi organizem, lajša prebavne motnje in zdravi okužbe z virusom herpesa. Pomaga nam tudi pri črevesnih zajedavcih in pomaga razstrupljati telo in čistiti kri. Seveda pa je česen nepogrešljiv v kuhinji, kjer ga lahko uporabimo pri mnogih okusnih receptih. (1)

Značilen vonj daje česnu alicin, ki ga česen vsebuje približno 0,3%. Česen deluje kot naravni antibiotik, zdravilne snovi, ki so v njem, se deloma razkrojijo v črevesju, nekaj pa jih preide v telo in se izločijo skozi kožo in pljuča. Pri tem procesu, pride do česnovega izparevanja, ki je najpogostejši vzrok, da ljudje ne marajo jesti svežega česna. Vendar nam za preprečevanje določenih bolezni, pomaga ravno sveže stisnjen česnov sok.

Česnova tinktura proti holesterolu

Za zdravje srca in ožilja, primerne vrednosti holesterola v krvi in tudi za zniževaje pritiska, si pripravimo česnovo tinkturo. Za pripravo tinkture potrebujemo naslednje sestavine:

 • 350 gramov česna
 • 1 liter dobre slivovke

350 gramov olupljenih, česnovih strokov, na drobno nasekljamo in jih damo v steklenico s širokim vratom. Česen prelijemo z dobro slivovko ali domačim žganjem. Steklenico zapremo in postavimo za deset dni v temen in hladen prostor. Vmes steklenico večkrat pretresemo in po desetih dneh precedimo skozi gazo in tekočino še tri dni pustimo v hladnem prostoru.

Česnovo tinkturo uživamo: Prvi dan: pred zajtrkom eno kapljico, razredčeno v kozarcu vode. Pred kosilom v vodi razredčimo dve kapljici tinkture in pred večerjo tri kapljice. Drugi dan uživanje kapljic povečamo za eno kapljico, tretji dan spet za eno, toliko časa da enajsti dan povečamo na 25 kapljic pred zajtrkom, 25 pred kosilom in 25 kapljic pred večerjo. S česnovo tinkturo naredimo tritedensko kuro, nakar uživanje tinkture prekinemo za šest mesecev. 

Kako uživamo česnov sok?

Česnov sok lahko uživamo preventivno in za lajšanje pri akutnih in kroničnih želodčnih obolenjih. Velike uspehe so zabeležili tudi pri lajšanju težav zaradi bronhitisa in pri zniževanju visokega krvnega pritiska. Poleg tega česen pospešuje izločanje urina, uravnava holesterol, krepi delovanje želodca, širi žile, zavira strjevanje krvi, ter umirja in lajša napenjanje in krče.  Česen kot zdravilo, je zelo cenjen tudi zaradi tega, ker preprečuje prehitro staranje žil. 

Če ga uporabimo zunanje, blago nadraži kožo in razširi kapilare, kar povzroči boljšo prekrvavitev in pomaga lajšati simptome revme. Kot antiseptik, je česen najbolj uporaben pri težavah s črevesjem in pljuči. Vedeti moramo, da če česen toplotno obdelamo, se protimikrobni učinek skoraj v celoti porazgubi. Če želimo izkoristiti zdravilno moč česna, ga moramo uživati svežega ali kot sok. Preventivni, še varen dnevi odmerek, je dva do trikrat na dan 1 strok surovega česna. 

Česen in med za lajšanje težav pri gripi in prehladu

Česen je idealen za preprečevanje in lajšanje težav pri gripi in prehladu. Pogosto recepti vsebujejo kombinacije kot so česen in limona, česen in med, ter česen v olju. Pripravki iz česna, limone in medu, so primerni tudi za pomladno razstrupljanje telesa.

Ni toliko važno kateri recept uporabimo, bolj pomembno je, da vedno uporabimo svež česen. Če pa resnično ne maramo vonja svežega česna, potem poznamo tudi nekaj receptov s pravilno posušenim česnom, ki prav tako pomaga pri raznih težavah.

Recept česen in limona proti prehladu

Za pripravo recepta potrebujemo naslednje sestavine:

 • 3 stroke česna
 • sok 1 limone
 • 1 velik žlica medu

Pripravek uporabljamo pri vnetju grla in za lajšanje kašlja. Prav tako lahko mešanico česna, limone in medu, uživamo preventivno, da se ubranimo prehladnim obolenjem.

Stroke česna olupimo in jih narežemo čisto na drobno, še bolje je, če jih zdrobimo. Dodamo žlico medu in sok ene limone, ter vse dobro premešamo. Mešanico jemljemo vsako uro, po eno majhno žličko.

Tinktura s česnom, čebulo in porom za pomoč pri depresiji

V današnjih časih se nam pogosto zgodi, da se v naše življenje prikrade depresija in izgubimo voljo do življenja. Preden se zatečemo k zdravniku, lahko poskusimo lažjo depresijo pregnati z domačimi zdravili. Za pripravo tinkture za preganjanje depresije potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 veliki čebuli
 • 1 srednje velik por
 • strok česna
 • domače žganje

Čebulo, por in česen olupimo in drobno zrežemo. Vse sestavine damo v velik steklen kozarec in čez njih nalijemo toliko domačega žganja, da jih popolnoma prekrije. Kozarec za mesec dni postavimo v hladen in temen prostor, nato tinkturo precedimo in prelijemo v temne stekleničke.

Dnevno zaužijemo 20 kapljic tinkture, ki jih zamešamo v kozarec vode. Če se naše težave stopnjujejo, moramo seveda obiskati zdravnika.

Kako uporabljamo posušen česen?

Mnogi med nami ne želijo uživati svežega česna. Običajno je za to razlog neprijeten vonj svežega česna, lahko pa tudi zgaga ali neprijeten občutek v želodcu. Namesto svežega česna, si lahko pripravimo posušen česen

Priprava in uporaba posušenega česna

Večjo količino česna zrežemo na tanke sloje, ki jih razporedimo po pekaču. Pečico segrejemo na 55 stopinj C in česen počasi posušimo. Pravilno posušen česen, bo obdržal vse pomembne učinkovine in ga bomo še vedno lahko uporabljali kot zdravilo.

Če si pripravimo večjo količino posušenega česna, se tudi izognemo sprotnemu lupljenju česna in s tem vonju po česnu na rokah, ki se ga težko znebimo.

Česnove kapljice za preprečevanje prehlada

Za česnove kapljice potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 dcl destilirane vode
 • 6 strokov česna

6 strokov česna olupimo in spasiramo. Pripravimo steklenico s širokim vratom, ter vanjo damo česen in prelijemo z destilirano vodo. Steklenico dobro zapremo in pustimo stati čez noč. Zjutraj mešanico dobro premešamo in precedimo. Česnove kapljice uporabljamo za čiščenje nosu, tako da damo v vsako nosnico štiri kapljice pripravka, kar ponavljamo nekajkrat dnevno.

Česnov čaj za lajšanje simptomov prehlada

Česnov čaj uživamo pri bolečem grlu, zamašenih sinusih, povišani telesni temperaturi in kašlju. To so običajno tudi znaki prehlada, ki jih lahko s česnovim čajem uspešno premagujemo. Za pripravo česnovega čaja, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 žličke spasiranega česna
 • 1/2 žličke cimeta v prahu
 • 1/8 žličke pekoče rdeče paprike
 • skodelica vrele vode

Česen olupimo in spasiramo, ter dodamo cimet v prahu in pekočo rdečo papriko. Vse sestavine dobro premešamo in prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 20 minut, nato precedimo in pijemo počasi po požirkih. 

Pesto iz koriandra in česna za čiščenje težkih kovin iz telesa

Česen se že stoletja uporablja za čiščenje telesa in krvi, prav tako pa pomaga spodbujati prebavo in prekrvavitev. V modernem času, pa je česen zaradi svojih zdravilnih moči, dobil vlogo tudi pri razstrupljanju telesa od težkih kovin. Tukaj nastopi žveplo, ki ima čistilno delovanje in uspešno iz telesa odplakne težke kovine, kot so kadmij, erzen, baker in tudi svinec, katerega še posebej z lahkoto topi.

Česen kot zdravilo, vsebuje tudi selen, ki uspešno ščiti organe pred škodljivim delovanjem živega srebra. Pesto iz česna in koriandra, uživamo tri tedne, po dve žlici na dan in iz telesa se bodo začele izločati težke kovine, posebej svinec, živo srebro in aluminij.

Za recept za pesto in česna in koriandra, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 4 stroke česna
 • 1/3 brazilskega oreščka
 • 1/3 skodelice sončničnih semen
 • 2 veliki skodelici koriandra
 • 4 skodelice svežega limoninega soka
 • 2/3 skodelice sezamovega olja
 • nekaj vejic svežega peteršilja

Koriander in peteršilj operemo in osušimo. Narežemo in damo v blender, ter prelijemo s sezamovim oljem. Če želimo, lahko uporabimo tudi hladno stiskano olivno olje ali laneno olje. Vse skupaj zmešamo, da se vse sestavine prepojijo in nato dodamo 4 strte stroke česna, brazilske oreščke, sončnična semena in limonin sok.

Vse sestavine še nekaj lasa mešamo, da dobimo fino zmes, ki jo preložimo v steklene kozarčke s pokrovom. Pesto iz česna in koriandra, uporabljamo kor prilogo k raznim jedem, posebej dobro se poda k pečenemu krompirju ali k testeninam.

Česen za urejanje krvnega tlaka

Česen je zaradi učinkovin kot so alicin, vitamini, saponini in hormonom podobne snovi, poleg gloga, eno od redkih zdravilnih rastlin za zdravljenje bolezni srca in ožilja. Česen širi žile, zavira strjevanje krvi, znižuje količino maščob v krvi in deluje proti bakterijam in glivicam. S svojim učinkovanjem preprečuje visok krvni tlak in nastanek skleroze. 

Česen uživamo kot dodatno zeliščno zdravljenje po srčnem infarktu. Čez dan pojemo od 2 do 4 stroke česna, lahko v solati ali kot dodatek k zeliščni skuti ali k zeliščnemu namazu. Namesto tega lahko zaužijemo turi 3 krat na dan po 1 jedilno žlico svežega česnovega soka, če pa imamo težave z želodcem, nam bo bolj odgovarjalo če vzamemo 20 kapljic česnovega izvlečka ki ga kupimo v lekarni. 

Česen za zdravljenje glivičnih okužb na koži

Glivične okužbe na koži in tudi v črevesju so lahko velika nadloga. Pri glivicah na koži vtiramo na prizadeta mesta sok enega stroka česna. Kadar pa imamo glivice v črevesju, pa moramo več tednov vsak dan pojesti od 3 do 5 strokov surovega česna, hkrati pa se moramo strogo držati predpisane diete.

Kadar naš želodec ne prenese toliko svežega česna, ga nadomestimo z česnovimi izvlečki, ki jih kupimo v lekarni. 

Protibolečinsko mazilo 

Za preprosto zeliščno mazilo za lajšanje bolečin, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 12 strokov česna
 • 100 ml hladno stiskanega olivnega olja
 • sok ene limone

Najprej spasiramo 12 večjih strokov česna in jih damo v litrsko steklenico s širokim vratom. Česen prelijemo s 100 ml hladno stiskanega olivnega olja in s sokom ene limone. Kozarec dobro zapremo in mešanico pustimo počivati 24 ur.

Nato mešanico precedimo in mazilo uporabljamo za nežno masažo bolečih predelov, masažo ponovimo trikrat na dan. Ko boleče mesto zmasiramo pustimo učinkovati eno uro in nato mazilo oz. olje speremo z mlačno vodo in boleče mesto še namažemo z ognjičevo kremo. 

Uporaba česna v kulinariki

Brez česna si skoraj ne predstavljamo raznih receptov, pogosto ga dodamo v jedi na žlico, v razne omake, prilega se tudi k mesu in solatam. Suhe česnove stroke najlažje oluščimo, če jih prej rahlo stremo s ploskim delom rezila velikega noža. Olupljen česen nato stremo v možnarju ali terilnici.

Pogosto za trenje česna uporabljamo tudi posebne stiskalnice za česen, ki pa jih je težko očistiti in pogosto pustijo neprijeten kisel priokus.

Kako uporabljamo česen pri pripravi receptov?

 • S česnom dopolnjujemo okuse različnih jedi. Počasi kuhani celi stroki imajo bogat, orehast okus, medtem ko narezani bolj pekoči in pikantni, tudi če jih skuhamo.
 • Celi česnovi stroki, na hitro prepraženi na olju, so nežnega okusa, če pa jih zdrobimo, so precej močnejši.
 • Zažgan ali prismojen česen dobi neprijeten jedek in grenak okus.
 • Popraženi celi stroki se odlično prilegajo k mlademu krompirju in korenasti zelenjavi. V Evropskih kuhinjah česen pogosto pečemo skupaj s piščančjim mesom, super recepti so tudi s česnom, ki ga dušimo v vinu, ga blanširamo ali zmečkamo v pire.
 • Mlad česen lahko dodamo v poletne enolončnice, popečemo pa lahko tudi mlade česnove poganjke.
 • S surovim česnom dopolnjujemo okuse raznih solat in zelenjavnih jedi, dobro pa se česen ujema tudi s paradižnikom.
 • Zdrobljen česen je osnova za pripravo pesta z baziliko in pinjolami.
 • Največ česna pojedo v Aziji in v sredozemskih deželah. V Azijskih deželah česen uporabljajo skupaj s citronelo, sojino omako, koriandrom in svežim ingverjem.

Česen v olju

Česnovo olje pripravimo, kadar imamo dovolj svežega česna in ga želimo nekaj konzervirati v hladno stiskanem olivnem olju. Tako pripravljeno česnovo olje  lahko uporabljamo za solate, ali pa trikrat na dan vzamemo eno žličko, kot preventivo pred raznimi boleznimi.

Česen v olju, uporabljamo kot česen kot zdravilo! Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 20 svežih česnovih strokov
 • 1 liter vrele vode
 • hladno stiskano olivno olje

Česnove stroke olupimo in prerežemo na pol. Poparimo jih z vrelo vodo in pustimo 20 minut počivati. nato odlijemo vodo in česen osušimo s čisto krpo in ga damo v steklen kozarec. Česen prelijemo s hladno stiskanim olivnim oljem.

Olja mora biti dvakrat toliko kot česna. Mešanico postavimo v hladen prostor za tri tedne, vmes steklenico večkrat pretresemo. Po treh tednih česen precedimo in česnovo olje prelijemo v temne stekleničke.

Česnovo olje s timijanom in rožmarinom

Česnovo olje lahko obogatimo tudi z zelišči ali začimbami. Česen se odlično ujema s timijanom, rožmarinom in čiliji. Tako pripravljeno olje uporabljamo za mazanje rib in mesa pred pečenjem in za začinjanje zelenjave. Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 stroka česna
 • 1 vejica timijana
 • 1 vejica rožmarina
 • 1 majhen čili
 • 1/2 litra hladno stiskanega olivnega olja

Česen olupimo in ga stiskamo s plosko stranjo noža toliko časa, da spusti tekočino. Timijanovo in rožmarinovo vejico na hitro oplaknemo z vodo in osušimo. Česen, timijan, rožmarin in čili damo v stekleničko in prelijemo z hladno stiskanem olivnim oljem. Steklenico dobro zapremo, pred uporabo pustimo mešanico stati še kakšen teden.

Česnova majoneza

Česnova majoneza, poznamo jo tudi pod imenom aioli, se odlično poda k dušenim ribam in je veliko bolj okusna in zdrava od kupljene majoneze. Uporabimo jo lahko tudi kot solatni preliv ali za pomakanje sveže zelenjave. Za pripravo potrebujemo:

 • 4 rumenjake
 • 1 žlica belega vinskega kisa ali svež limonin sok
 • 1 strok strtega česna
 • 40 gramov svežih belih drobtin
 • 370 ml hladno stiskanega olivnega olja
 • 1 ščepec mletega kajenskega popra

Rumenjake, kis, strt česen, kruhove drobtine in dve žlici vode zmešamo v mešalniku. Med mešanjem počasi prilivamo olivno olje, da začne nastajati emulzija. Če bomo olje dodali prehitro, bo zmes ostala redka in tekoča.

Primešamo mleti kajenski poper in postavimo v hladilnik, kjer lahko česnovo majonezo hranimo do pet dni.

Kisov preliv s česnom

Česen pogosto uporabimo tudi pri pripravi solatnih prelivov. Najpogosteje pripravljamo klasični kisov preliv, kjer uporabimo olivno olje, kis, poper in sol. Priljubljen je tudi zeliščni solatni preliv, kjer poleg klasičnih sestavin dodamo še drobno sesekljana sveža zelišča.

Recept za kisov preliv s česnom:

 • 60 ml ekstra deviškega olivnega olja
 • 1 žlica jabolčnega kisa
 • 1 strt strok česna
 • 1/2 žličke soli
 • sveže mlet poper po okusu

Vse sestavine premešamo v manjši nekovinski posodi in takoj uporabimo. Okus preliva lahko spreminjamo z različnimi vrstami kisa.

Poglejte recept za tibetansko tinkturo iz česna za pomlajevanje telesa:

Uporabljeno besedilo: česnova tinktura, česen kot zdravilo, česen,

Deli naprej