5 manj znanih načinov uporabe sezamovih semen

sezamova semena
ENOLONČNICE S SEZAMOVIMI SENENI! POGLEJ!

Sezamova semena so bogata zakladnica mineralov, hranil in antioksidantov, ki jih naše telo potrebuje za zdravje kosti in mišic. Po teh čudovitih semenih bi morale predvsem posegati ženske, ki so v nevarnosti, da zbolijo za osteoporozo, športniki za regeneracijo mišic in vsi, ki okrevajo po težji bolezni.

Sezamova semena imajo rahlo pekoč okus in z njimi lahko pripravimo čudovite jedi, posebej če smo ljubitelji orientalske kuhinje. Podajo se v mnoge jedi, uporabimo jih lahko tudi pri pripravi raznih jedi na žlico. 

Sezamova semena

Iz semen sezama pridobivajo sezamovo olje, ki je ima izredno prijeten okus, je brez vonja in značilne, svetlo rumene barve. Poleg uporabe v kuhinji, se sezamova semena in olje, uporablja tudi v farmacevtski industriji, kot nosilec v maščobi topnih zdravil.

Poleg tega so ta semena tudi blago odvajalo, uporabljajo pa jih tudi za izdelavo naravne kozmetike, raznih krem za telo in losjonov za lase.

Kako uporabljamo sezamova semena?

Sezamova semena vsebujejo mnoga hranila, minerale in antioksidante, ki imajo močan vpliv na lajšanje določenih zdravstvenih težav. Predvsem je v semenih pomemben kalcij, saj je v 100 gramih semen tudi do 1000 mg tega pomembnega minerala.

Če zaužijemo 20 gramov sezamovega semena, v telo vnesemo toliko kalcija, kot da bi popili skodelico mleka. Če sezamovo olje primerjamo z drugimi oljnimi semeni, je olje iz sezama vsekakor zmagovalec.

1.Redno uživanje sezamovih semen zmanjšuje nevarnost zlomov in nastanka osteoporoze

Ker sezamova semena vsebujejo veliko kalcija in posebno koncentracijo nenasičenih maščob, so pomembno dopolnilo za zdravje kosti. Izvedli so poskuse, s katerimi so dokazali, da ob pomanjkanju estrogena, ki povzroča zmanjšanje gostote kosti, sezamova semena občutno izboljšajo stanje kosti.

Poleg kalcija imajo vpliv tudi dobre maščobe, ki izboljšujejo odpornost kosti  in jih varujejo pred zlomi in raznimi poškodbami. Posebej starejši in športniki, bi morali biti previdni pri uživanju živalskih maščob, saj te povečujejo nevarnost zlomov kosti.

Nasičene maščobe imajo namreč velik vpliv na presnovo kosti, medtem ko maščobe rastlinskega izvora, posebej razna zelišča olja, varujejo kostno strukturo pred staranjem.

2. Sezamova semena za boljšo odpornost in za preprečevanje bolečin v mišicah

Pogosto nam v zimskem času pade odpornost, kar se lahko zgodi tudi zato, ker nam primanjkuje določenih vitaminov in mineralov. V sezamovem olju poleg nadvse pomembnega kalcija, najdemo tudi veliko magnezija in cinka. Kar 30% magnezija, se skladišči v naših mišicah in sodeluje pri mnogih fizioloških funkcijah.

Pomembno je predvsem preoblikovanje glukoze v energijo, absorpcija kalcija in utekočinjenje krvi. Ker magnezij vpliva na vse te procese, ima pomembno vlogo pri dviganju fizične moči in telesne odpornosti. Sezamova semena imajo še eno čudovito lastnost, zaradi katere se razlikuje od drugih semen.

Vsebuje namreč veliko cinka, ki upočasnjuje učinkovanje inzulina in s tem preprečuje padec energije. Za boljšo odpornost, je najbolje, da uživamo hladno stiskano sezamovo olje. Hladno stiskano sezamovo olje je skoraj brezbarvno in ima močan okus po mandljih. Zaradi čudovitega  okusa, ga uporabljamo za izboljšanje okusa pečene zelenjave.

Seveda ne smemo pozabiti na vsebnost maščobne kisline omega 6, ki sodeluje pri razstrupljanju jeter in s tem preprečujejo utrujenost, ki je značilna za preobremenitev s toksini. Pri uživanju sezamovega olja, moramo biti pozorni predvsem na to, da v telo vnesemo tudi dovolj omega 3 maščobnih kislin. Presežek maščobnih kislin omega 6 v telesu, lahko namreč povzroči razna vnetja, kar preprečimo z uživanjem živil, ki vsebujejo omega 3.

3. Sezamova semena za varovanje srca in uravnavanje holesterola v krvi

Vsebnost magnezija v sezamovih semenih, ima poleg vpliva na kosti in mišice, tudi velik vpliv na zdravje srca. Magnezij zmanjšuje  občutljivost živcev in znižuje krvni tlak. S tem posledično preprečuje aritmije in razna vnetja, ki jih povzročajo bolezni, ki so povezane s srcem. Poleg magnezija, so v semenih še tri pomembne učinkovine, ki so tudi naravni antioksidanti: sezamol, sazamolin in sezamin.

Ti pomembni antioksidanti sodelujejo pri uravnavanju holesterola v krvi in s tem preprečujejo srčno žilne bolezni. Pri zniževanju holesterola v krvi sodelujejo tudi vitamin B3 in oleinske kisline. Učinkovini sezamolin in sezamin, sta lignana, ki čistita kri in telo, znižujeta krvni tlak in zmanjšujeta asimilacijo maščob.

4. Sezamovo olje za telo

Olje iz sezamovih semen je bogato z naravnimi antioksidanti, ki pripomorejo k izboljšanju videza kože. Vitamini in maščobne kisline v olju, blažijo manjša vnetja na koži in preprečujejo, da bi se koža povesila. To čudovito olje, pogosto najdemo v kozmetičnih izdelkih za nego kože, posebej učinkovito pomaga pri odpravljanju mozoljev, saj pospešuje celjenje ran in čisti kožo.

Sezamovo olje za telo se pogosto uporablja tudi kot nosilno olje za masažo, saj se hitro vpije v kožo. Z njim tudi lahko redčimo eterična olja ali ga uporabimo za pripravo krem za suho kožo.

S kremo za suho kožo, ki vsebuje sezamovo olje, bomo kožo pomirili, posebej dober vpliv ima tudi na kapilarno popuščanje, ki se pojavi v mrzlem vremenu. Sezamovo olje tudi obnavlja poškodovane kožne celice in pospešuje krvni obtok in s tem ohranja kožo napeto in čvrsto.

Maska za obraz s sezamovim oljem

Za pripravo hidratantne maske za obraz, potrebujemo naslednje sestavine:

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo dobro mazljivo masko. Masko s sezamovim oljem si nanesemo na obraz, izognemo se predelu okoli oči. Maska naj učinkuje 25 minut, nato obraz speremo s toplo vodo. Za vidne uspehe, moramo masko nanašati vsaj enkrat na teden.

5. Sezamova semena recept za kuhanje

Sezamova semena in  sezamovo olje, so primerna za pripravo razne hrane, posebej dobro se podajo k piščancu ali za začinjanje zelenjave.

Sezam da hrani orientalski pridih, odlično se ujema s sojo in ingverjem. V kuhinji so jedi iz sezamovih semen vsestransko uporabna, z njimi pripravljamo tako slane, kot sladke jedi.

Uporabimo jih lahko za pripravo predjedi ali glavne jedi. Sezamova semena so tudi čudovita za izdelavo pekovskih dobrot, lahko jih posujemo po svežih žemljicah ali kruhu, dodamo jih lahko v torte, juhe ali solate. Sezamova semena pa lahko tudi pražimo, saj postanejo še okusnejša in se lažje meljejo.

Popražiti jih moramo na hitro, saj drugače izgubijo pomembna hranila ali celo postanejo grenka in razvijejo škodljive snovi.

Sezamova semena recept za sezamovo pasto tahini

Sezamova pasta tahini se čudovito poda k falafelu, okusnim arabskim polpetam. Ta omaka je zelo kalorična, pripravimo pa jo z mešanjem praženih sezamovih semen z oljem. Omako pripravljamo ob posebnih priložnostih, primerna je tudi kot priloga k Božični večerji. 

Recept za tahini:

100 gramov ekoloških sezamovih semen na hitro prepražimo na nizkem olju, toliko časa, da zadišijo in pričnejo prasketati. Pražimo jih resnično kratek čas, da jih ne zažgemo in posledično izgubimo poglavitne učinkovine, ki se nahajajo v sezamovih semenih. Nato pustimo, da se semena ohladijo in jih stresemo v mešalnik.

Dodamo dve veliki žlici hladno stiskanega rastlinskega olja, lahko je olivno, sezamovo ali sončnično olje. Dodamo še velik ščepec grobe soli in počasi mikasamo, da dobimo kremasto maso. Sezamova pasta tahini je nekoliko sladkastega okusa, uporabimo jo lahko za pripravo humusa, kot dodatek k falaflu, k mesu ali pa samo kot namaz za popečene kruhke. 

Piškoti s sezamovimi semeni in mandlji

Za okusne piškote s sezamom in mandlji ) pripravimo jih lahko tudi kot božične piškote) potrebujemo naslednje sestavine:

  • 2 veliki žlici sezamovih semen
  • 80 gramov na drobno sesekljanih mandljev
  • 130 gramov rjavega sladkorja
  • 130 gramov polnozrnate moke
  • 110 gramov masla
  • 1 jajce

Najprej zmešamo 110 gramov masla, ki smo ga ogreli na sobno temperaturo, s sladkorjem, jajcem, mandlji in presejano moko. Mešamo toliko časa, da dobimo prožno testo, če pretrdo, dodamo žlico tople vode. Iz testa oblikujemo zvitek, ki ga povaljamo po sezamovih semenih.

Nato zvitek zavijemo v folijo in ga za najmanj dve uri postavimo v hladilnik. Po dveh urah, vzamemo zvitek iz hladilnika in in ga razrežemo na rezine. Pekač namažemo z maslom in na njega razporedimo rezine. Pečemo pri 180 stopinjah C, približno 20 minut. Piškotki so pečeni, ko rahlo porumenijo.

Oglejte si, kako pravilno pražimo sezamova semena:

Uporabljeno besedilo: sezamova semena, sezamovo olje, sezamova semena uporaba

Deli naprej