Recepti za izdelavo zeliščnih olj

posted in: Aktualno, Zdrava prehrana | 0
zeliščna olja
OLJE ČRNE KUMINE! TUDI ZA NEGO KOŽE! PREVERI CENO!

Zeliščna olja pripravljamo iz zelišč in kvalitetnega rastlinskega olja. Najpogosteje uporabljamo hladno stiskano olivno olje, ki je primerno tako za izdelavo olj, ki jih uporabljamo v kulinariki, kot za olja, ki so primerna za nego kože. Pri nas najpogosteje pripravljamo šentjanževo olje, timijanovo olje in česnovo olje. Posamezniki, ki imajo več zeliščarskega znanja, se lotijo tudi priprave rmanovega olja, metinega olja ali janeževega olja.

 

Priljubljeno je tudi kamilično olje in olje iz janeža.. Skratka, zelišča lahko uporabimo tudi tako, da jih namočimo v olje in sami pridelamo aromatično zeliščno olje. Poznamo več različnih receptov za izdelavo olj. Pri nekaterih receptih olje in aromatične sestavine rahlo segrevamo, pri drugih pa na zelišča nalijemo hladno olje in pustimo nekaj časa na soncu, da se učinkovine pomešajo. Na takšen način pripravljamo šentjanževo olje in kamilično olje. Nekatera zeliščna olja, posebej česnovo olje, so tudi primerna za blago razstrupljanje telesa. 

 

 

 

Zeliščna olja recepti

 

Česnovo olje recept za manjšo količino

 

Pri tem receptu bomo pripravili samo 2 dcl česnovega olja, ki ga bomo porabili v nekaj dneh. Uporabljamo ga lahko za prelive za solate ali testenine, ali pa ga vsak dan preventivno zaužijemo eno majhno žličko. V manjši lonec prelijemo dva dcl hladno stiskanega olivnega olja, nakar dodamo dva stroka česna, ki smo ju prej olupili in rahlo stisnili.

 

Dodamo še majhno žličko celih poprovih zrn, ki jih prej ravno tako stremo. Olje s česnom počasi segrevamo, vendar ne sme zavreti, na majhnem ognju ga pustimo približno dvajset minut. Po tem času olje odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Precedimo in prelijemo v temno stekleničko, kamor dodamo tudi strok česna in nekaj zrnc popra.

 

Česnovo olje z olivnim  oljem

 

hladno stiskano olivno olje
ZA PRIPRAVO ZELIŠČNIH OLJ UPORABITE HLADNO STISKANO OLIVNO OLJE! NAROČIŠ GA LAHKO TUKAJ! KLIKNI!

Pri tem receptu česen tri tedne pustimo v olivnem olju. Nekaj česnovih strokov preprežemo na polovico, manjše stroke lahko pustimo cele. Poparimo jih z vrelo vodo in pustimo stati 15 minut. Nato česen nežno osušimo s krpo in ga damo v visok kozarec s širokim vratom. Prilijemo olivno olje, približna količina naj bo dvakrat toliko, kot je česna. Olje mora prekrivati česen, nalijemo ga do vrha steklenice.

 

Nato steklenico za tri tedne postavimo na hladno in temno mesto. Po tem času je česnovo olje gotovo in ga lahko precedimo. Tako pripravljeno česnovo olje je izredno okusno, deluje protivnetno in protibakterijsko. Vsekakor so olja s česnom, najbolj priljubljena zeliščna olja. Vsebuje vitamine C, B1 in B6, ter tudi minerale baker, fosfor, kalij, kalcij, selen in magnezij. Uporabljamo ga lahko pri kuhanju, za preprečevanje srčno žilnih bolezni, pa vsako jutro na tešče popijemo majhno žličko olja.

 

Česnovo olje s timijanom, rožmarinom in čilijem

 

Za česnovo olje s timijanom in rožmarinom potrebujemo naslednje sestavine.

 • 2 zdrava, sveža česnova stroka
 • 1 vejico timijana
 • 1 vejico rožmarina
 • 1 majhna, posušena paprika
 • 1 majhen, posušen čili

 

Dva česnova stroka olupimo in jo stremo s ploskim delom noža. S tem povzročimo, da se iz strokov izloči naravno česnovo olje. Strt česen nato položimo v steklenico z nekoliko širšim vratom. Izberemo lahko tudi dekorativne stekleničke, saj je lahko česnovo olje tudi prelepo darilo ob vseh priložnostih.  Pripravimo timijan in rožmarin, obe vejici na hitro poparimo in nato posušimo. Timijan, rožmarin in posušen čili nato dodamo v kozarec k česnu in vse skupaj prelijemo z hladno stiskanim olivnim oljem. Steklenico zapremo in jo za sedem dni postavimo v hladen in temen prostor. Po tednu dni olje poskusimo in če je okus po česnu premočan, odstranimo stroke.

Pri tem receptu uporabimo resnični samo svež česen, saj je v njem mnogo več eteričnega olja kot v že nekoliko posušenih strokih.

 

 Olje s tartufi

 

To olje bo biser v naši kuhinji, saj vemo, da so tartufi izredno dragi. Če ne moremo kupiti svežega tartufa, potem ga lahko nadomestimo s tartufom iz konzerve. Za pripravo olja s tartufi potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 1 manjši svež tartuf ( približno 5 gramov)
 • 5 celih, črnih poprovih zrnc
 • 0,5 hladno stiskanega oljčnega olja ( lahko tudi hladno stisnjeno sončnično olje)

 

Svež tartuf nežno obrišemo s krpo in ga na fino naribamo. Če bomo uporabili tartuf iz konzerve ga dobro osušimo in na drobno naribamo. Nastrgan tartufov gomolj in poper, stresemo v steklenico in čez prelijemo hladno stiskano olivno olje. Steklenico dobro zapremo in jo za kakšen teden postavimo v hladen prostor.  Vmes vsebino steklenice večkrat pretresemo.

 

Tartufovo olje uporabljamo za začinjanje najbolj prefinjenih jedi. Nekaj kapljic lahko kanemo na carpaccio, to so čisto tanki goveji fileji. Kot prilogo lahko pripravimo popečen pšenični kruh, ki mu dodamo nekaj kapljic olja. Za pripravo olja s tartufi, uporabimo po okusu skoraj nevtralno sončnično olje, ali nekoliko manj močno oljčno olje.

Šentjanževo olje recept

 

Šentjanževo olje je prav gotovo najbolj poznano olje, ki ga pripravljamo sami. To je tudi eden izmed redkih receptov z rastlinskimi olji, ki jih delamo tako, da lahko steklenico postavimo direktno na sonce. V lepem, sončnem vremenu, naberemo cvetove šentjanževke in z njimi napolnimo steklenico do vrha.

 

Prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem in dobro zapremo. Steklenico za tri tedne postavimo na sonce ali blizu kakšnega izvira toplote. Že kmalu se bo olje obarvalo rdeče in po treh tednih ga lahko precedimo. Cvetove, ki so prepojeni z oljem, močno stisnemo in nato olje prelijemo v manjše, temne stekleničke. Recept za šentjanževo olje, lahko tudi spremenimo, če delamo olje posebej za nego opeklin. V tem primeru, namesto olivnega olja, vzamemo kvalitetno laneno olje.

Šentjanževo olje domače uporaba

 

Šentjanževo olje po treh tednih na soncu, dobi lepo rdečo barvo. Uporabljamo ga za nego kože:

 

 • Šentjanževo olje lahko uporabljamo preventivno zoper sončne in druge opekline, vendar se ne smemo namazati tik pred sončenjem, saj je fototoksično in nam lahko povzroči hude opekline.
 • Pomaga blažiti sončne opekline, razne odrgnine in podplute.
 • S šentjanževim oljem negujemo otekle žleze, preležanine, opekline in pike žuželk.
 • Masaža s šentjanževim oljem blagodejno vpliva pri bolečinah v hrbtenici zaradi obrabe hrustanca med vretenci in sklepi.
 • Z oljem lahko mažemo obolela mesta zaradi išiasa, ter  pri zvinih in izpahih.
 • Lajša težave s hemoroidi, z njim negujemo rane in poškodbe.
 • Šentjanževo olje lahko uporabljamo tudi preventivno proti nastanku gubic na obrazu in za nego suhe, problematične kože.

Timijanovo olje recept

 

Timijan ali materina dušica, potrebuje za rast veliko sonca, zato ga pogosto najdemo med skromnimi kamnitimi površinami in tudi visoko v planinah. Za pripravo timijanovega olja, v sončnem vremenu naberemo veliko pest vijoličnih cvetnih blazinic. S cvetovi narahlo napolnimo steklenico in čez prelijemo hladno stiskano olivno olje.
Olje mora segati nekaj cm nad cvetove. Steklenico za 14 dni postavimo na sonce. Po tem času olje precedimo in prelijemo v temne stekleničke.

Zakaj se  uporablja timijanovo olje?

 

Timijanovo olje uporabljamo pri naslednjih težavah:
 • Z oljem masiramo obolela mesta pri revmatizmu, bolečih mišicah, zvinih in pri multipli sklerozi.
 • Pri krčih v trebuhu in pri menstrualnih krčih, nežno masiramo trebuh, hkrati pa čez dan spijemo dve skodelici timijanovega čaja.
 • Pri telo močnih krčih v trebuhu, si naredimo blazinico in suhih cvetov in stebel in si jo čez noč položimo na trebuh.
 • Uporabi olja se morajo izogibati nosečnice, tako zunanji, kot notranji uporabi.

 

Kako pripravimo kamilično olje?

 

Kamilico vsi dobro poznamo, predvsem zaradi njenih blagodejnih učinkov pri težavah s prebavo. Poleg kamiličnega čaja, pa lahko iz kamilice pripravimo tudi olje. V lepem, sončnem vremenu, naberemo drobne cvetne glavice kamilice in z njimi rahlo napolnimo stekleničko. Cvetove prelijemo s kvalitetnim oljčnim oljem in za dva tedna postavimo na sonce. Po tem času olje precedimo in prelijemo v manjšo, temno stekleničko. Olje hranimo v hladilniku.

 

Kamilično olje lahko pripravimo tudi tako, da posušene cvetove kamilice, maceriramo po hladnem postopku. Posušene cvetove prav tako damo v steklen kozarec in čez nalijemo hladno stiskano olivno olje. Cvetovi morajo biti popolnoma prekriti z oljem. Maceriramo 40 dni, nato oljem precedimo in prelijemo v manjše stekleničke.

Kako uporabljamo kamilično olje?

 

 • Kamilično olje je primerno za nego razdražene kože, ker deluje protivnetno in uničuje mikroorganizme.
 • Kamilice delujejo rahlo antiseptično in protivnetno, zato lahko olje uporabljamo za nego aknaste kože, pri oteklinah, vnetjih in pri manjših ranah.
 • Kamilično olje je primerno tudi za nego suhe kože na obrazu, saj kožo nahrani in pospeši njeno regeneracijo.
 • Olje iz kamilic je tudi osnova za izdelavo kamilične kreme, ki jo uporabljamo pri težavah z menstruacijo, za nego razpokanih nog ali za nego sončnih opeklin. Kamilično olje uporabimo tudi pri izdelavi ognjičeve kreme, tako da uporabimo polovico ognjičevega olja in polovico kamiličnega.

 

 

Oglejte si še recept za izdelavo šentjanževega olja:

 

 

 

 

 

 

Uporabljeno besedilo v članku: zeliščna olja, česnovo olje, šentjanževo olje

Deli naprej