Recepti za izdelavo zeliščnih olj

Recepti za izdelavo zeliščnih olj

zeliščna olja
ZELIŠČA ZA IZDELAVO AROMATIČNIH OLJ! POGLEJ NAŠ IZBOR!

Priljubljeno je tudi kamilično olje, šentjanževo olje , česnovo olje in olje iz janeža.. Skratka, zelišča lahko uporabimo tudi tako, da jih namočimo v olje in sami pridelamo aromatično zeliščno olje. Poznamo več različnih receptov za izdelavo olj.

Zeliščna olja

Pri nekaterih receptih olje in aromatične sestavine rahlo segrevamo, pri drugih pa na zelišča nalijemo hladno olje in pustimo nekaj časa na soncu, da se učinkovine pomešajo. Na takšen način pripravljamo šentjanževo olje in kamilično olje. Nekatera zeliščna olja, posebej česnovo olje, so tudi primerna za blago razstrupljanje telesa. 

Zeliščna olja s česnom

Česnovo olje recept za manjšo količino

Pri tem receptu bomo pripravili samo 2 dcl česnovega olja, ki ga bomo porabili v nekaj dneh. Uporabljamo ga lahko za prelive za solate ali testenine, ali pa ga vsak dan preventivno zaužijemo eno majhno žličko. V manjši lonec prelijemo dva dcl hladno stiskanega olivnega olja, nakar dodamo dva stroka česna, ki smo ju prej olupili in rahlo stisnili.

Dodamo še majhno žličko celih poprovih zrn, ki jih prej ravno tako stremo. Olje s česnom počasi segrevamo, vendar ne sme zavreti, na majhnem ognju ga pustimo približno dvajset minut. Po tem času olje odstavimo z ognja in počasi ohladimo. Precedimo in prelijemo v temno stekleničko, kamor dodamo tudi strok česna in nekaj zrnc popra.

Česnovo olje z olivnim  oljem

Pri tem receptu česen tri tedne pustimo v olivnem olju. Nekaj česnovih strokov preprežemo na polovico, manjše stroke lahko pustimo cele. Poparimo jih z vrelo vodo in pustimo stati 15 minut. Nato česen nežno osušimo s krpo in ga damo v visok kozarec s širokim vratom. Prilijemo olivno olje, približna količina naj bo dvakrat toliko, kot je česna. Olje mora prekrivati česen, nalijemo ga do vrha steklenice.

Nato steklenico za tri tedne postavimo na hladno in temno mesto. Po tem času je česnovo olje gotovo in ga lahko precedimo. Tako pripravljeno česnovo olje je izredno okusno, deluje protivnetno in protibakterijsko. Vsekakor so olja s česnom, najbolj priljubljena zeliščna olja. Vsebuje vitamine C, B1 in B6, ter tudi minerale baker, fosfor, kalij, kalcij, selen in magnezij. Uporabljamo ga lahko pri kuhanju, za preprečevanje srčno žilnih bolezni, pa vsako jutro na tešče popijemo majhno žličko olja.

Česnovo olje s timijanom, rožmarinom in čilijem

Za česnovo olje s timijanom in rožmarinom potrebujemo naslednje sestavine.

  • 2 zdrava, sveža česnova stroka
  • 1 vejico timijana
  • 1 vejico rožmarina
  • 1 majhna, posušena paprika
  • 1 majhen, posušen čili

Dva česnova stroka olupimo in jo stremo s ploskim delom noža. S tem povzročimo, da se iz strokov izloči naravno česnovo olje. Strt česen nato položimo v steklenico z nekoliko širšim vratom. Izberemo lahko tudi dekorativne stekleničke, saj je lahko česnovo olje tudi prelepo darilo ob vseh priložnostih.

Pripravimo timijan in rožmarin, obe vejici na hitro poparimo in nato posušimo. Timijan, rožmarin in posušen čili nato dodamo v kozarec k česnu in vse skupaj prelijemo z hladno stiskanim olivnim oljem. Steklenico zapremo in jo za sedem dni postavimo v hladen in temen prostor. Po tednu dni olje poskusimo in če je okus po česnu premočan, odstranimo stroke.

Pri tem receptu uporabimo resnični samo svež česen, saj je v njem mnogo več eteričnega olja kot v že nekoliko posušenih strokih.

Zeliščno olje z olivnim oljem in tartufi

To olje bo biser v naši kuhinji, saj vemo, da so tartufi izredno dragi. Če ne moremo kupiti svežega tartufa, potem ga lahko nadomestimo s tartufom iz konzerve. Za pripravo olja s tartufi potrebujemo naslednje sestavine:

  • 1 manjši svež tartuf ( približno 5 gramov)
  • 5 celih, črnih poprovih zrnc
  • 0,5 hladno stiskanega oljčnega olja ( lahko tudi hladno stisnjeno sončnično olje)

Svež tartuf nežno obrišemo s krpo in ga na fino naribamo. Če bomo uporabili tartuf iz konzerve ga dobro osušimo in na drobno naribamo. Nastrgan tartufov gomolj in poper, stresemo v steklenico in čez prelijemo hladno stiskano olivno olje. Steklenico dobro zapremo in jo za kakšen teden postavimo v hladen prostor.  Vmes vsebino steklenice večkrat pretresemo.

Tartufovo olje uporabljamo za začinjanje najbolj prefinjenih jedi. Nekaj kapljic lahko kanemo na carpaccio, to so čisto tanki goveji fileji. Kot prilogo lahko pripravimo popečen pšenični kruh, ki mu dodamo nekaj kapljic olja. Za pripravo olja s tartufi, uporabimo po okusu skoraj nevtralno sončnično olje, ali nekoliko manj močno oljčno olje.

Aromatično olje s pekočo papriko in česnom

V poletnem času si pripravimo tudi dovolj aromatičnega olja, ki ga bomo lahko uporabljali tudi pozimi za pripravo marinad, prelivov in omak. Za osnovo lahko uporabimo oljčno olje ali kakšno drugo hladno stiskano olje.

Če želimo bolj pekočo olje, potem moramo dodati kakšno pekočo zelenjavo, najboljši okus dobimo s kombinacijo pekoče paprike, česna in rožmarina.

Sestavine za aromatično olje:

  • 5 dcl oljčnega olja
  • 2 pekoči rdeči papriki
  • 3 vejice rožmarina
  • 6 strokov česna

Pekoče paprike, olupljen česen in rožmarin stresemo v večji steklen kozarec, ga dobro zapremo in za 3 tedne postavimo v temen in hladen prostor.

Po 3 tednih je aromatično olje primerno za uporabo. Olje ima pekoč in pikanten okus, primerno je za marinade, pekoče omake ali kot solatni preliv.

Šentjanževo olje recept

Šentjanževo olje je prav gotovo najbolj poznano olje, ki ga pripravljamo sami. To je tudi eden izmed redkih receptov z rastlinskimi olji, ki jih delamo tako, da lahko steklenico postavimo direktno na sonce. V lepem, sončnem vremenu, naberemo cvetove šentjanževke in z njimi napolnimo steklenico do vrha.

Prelijemo z ekstra deviškim olivnim oljem in dobro zapremo. Steklenico za tri tedne postavimo na sonce ali blizu kakšnega izvira toplote. Že kmalu se bo olje obarvalo rdeče in po treh tednih ga lahko precedimo. Cvetove, ki so prepojeni z oljem, močno stisnemo in nato olje prelijemo v manjše, temne stekleničke. Recept za šentjanževo olje, lahko tudi spremenimo, če delamo olje posebej za nego opeklin. V tem primeru, namesto olivnega olja, vzamemo kvalitetno laneno olje.

Šentjanževo olje domače uporaba

Šentjanževo olje po treh tednih na soncu, dobi lepo rdečo barvo. Uporabljamo ga za nego kože:

  • Šentjanževo olje lahko uporabljamo preventivno zoper sončne in druge opekline, vendar se ne smemo namazati tik pred sončenjem, saj je fototoksično in nam lahko povzroči hude opekline.
  • Pomaga blažiti sončne opekline, razne odrgnine in podplute.
  • S šentjanževim oljem negujemo otekle žleze, preležanine, opekline in pike žuželk.
  • Masaža s šentjanževim oljem blagodejno vpliva pri bolečinah v hrbtenici zaradi obrabe hrustanca med vretenci in sklepi.
  • Z oljem lahko mažemo obolela mesta zaradi išiasa, ter  pri zvinih in izpahih.
  • Lajša težave s hemoroidi, z njim negujemo rane in poškodbe.
  • Šentjanževo olje lahko uporabljamo tudi preventivno proti nastanku gubic na obrazu in za nego suhe, problematične kože.

Timijanovo olje recept

Timijan ali materina dušica, potrebuje za rast veliko sonca, zato ga pogosto najdemo med skromnimi kamnitimi površinami in tudi visoko v planinah. Za pripravo timijanovega olja, v sončnem vremenu naberemo veliko pest vijoličnih cvetnih blazinic. S cvetovi narahlo napolnimo steklenico in čez prelijemo hladno stiskano olivno olje.
 
Olje mora segati nekaj cm nad cvetove. Steklenico za 14 dni postavimo na sonce. Po tem času olje precedimo in prelijemo v temne stekleničke. (1)

Zakaj se  uporablja timijanovo olje?

Timijanovo olje uporabljamo pri naslednjih težavah:
  • Z oljem masiramo obolela mesta pri revmatizmu, bolečih mišicah, zvinih in pri multipli sklerozi.
  • Pri krčih v trebuhu in pri menstrualnih krčih, nežno masiramo trebuh, hkrati pa čez dan spijemo dve skodelici timijanovega čaja.
  • Pri telo močnih krčih v trebuhu, si naredimo blazinico in suhih cvetov in stebel in si jo čez noč položimo na trebuh.
  • Uporabi olja se morajo izogibati nosečnice, tako zunanji, kot notranji uporabi.

Kamilično olje

Kamilico vsi dobro poznamo, predvsem zaradi njenih blagodejnih učinkov pri težavah s prebavo. Poleg kamiličnega čaja, pa lahko iz kamilice pripravimo tudi olje. V lepem, sončnem vremenu, naberemo drobne cvetne glavice kamilice in z njimi rahlo napolnimo stekleničko. Cvetove prelijemo s kvalitetnim oljčnim oljem in za dva tedna postavimo na sonce. Po tem času olje precedimo in prelijemo v manjšo, temno stekleničko. Olje hranimo v hladilniku.

Kamilično olje lahko pripravimo tudi tako, da posušene cvetove kamilice, maceriramo po hladnem postopku. Posušene cvetove prav tako damo v steklen kozarec in čez nalijemo hladno stiskano olivno olje. Cvetovi morajo biti popolnoma prekriti z oljem. Maceriramo 40 dni, nato oljem precedimo in prelijemo v manjše stekleničke.

Kako uporabljamo kamilično olje?

  • Kamilično olje je primerno za nego razdražene kože, ker deluje protivnetno in uničuje mikroorganizme.
  • Kamilice delujejo rahlo antiseptično in protivnetno, zato lahko olje uporabljamo za nego aknaste kože, pri oteklinah, vnetjih in pri manjših ranah.
  • Kamilično olje je primerno tudi za nego suhe kože na obrazu, saj kožo nahrani in pospeši njeno regeneracijo.
  • Olje iz kamilic je tudi osnova za izdelavo kamilične kreme, ki jo uporabljamo pri težavah z menstruacijo, za nego razpokanih nog ali za nego sončnih opeklin. Kamilično olje uporabimo tudi pri izdelavi ognjičeve kreme, tako da uporabimo polovico ognjičevega olja in polovico kamiličnega. (2)

Sivkino olje

Sivka cveti od julija do septembra. Cela rastlina ima značilne vonj in nekoliko grenak okus. Pri sivki nabiramo cvetje in liste, lahko pa tudi celo cvetočo rastlino. V tej čudoviti zdravilni rastlini, najdemo veliko koristnih učinkovin:

  • eterična olja in čreslovine
  • saponine in smole
  • grenčine, nerol, glikozdi in kumarin

V posušeni sivki je več dišavnih snovi kot v sveži rastlini. Eterično olje sivke je naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Pomaga pri celjenju ran, ter spodbuja imunski sitem in celice kože k hitrejši regeneraciji. Sivka tudi ureja prebavo, pomirja krče, čisti urin, krepi srce in uravnava krvno pritisk.

Recept za sivkino olje za masažo bolečih mest

Sivkino olje je čudovito za masažo bolečih predelov, posebej pri osebah po kapi. Za pripravo potrebujemo:

Posušene sivkine cvetove, ki jih postrgamo s pecljev, stresemo v steklen kozarec in jih prelijemo s skodelico hladno stiskanega olivnega olja. Vsebino dobro premešamo, kozarec zapremo in ga postavimo na sončno in toplo mesto za najmanj tri dni.

Po tem času olje precedimo, pri tem dobro iztisnemo tudi usedlino v kozarcu. Olje nalijemo v temne stekleničke in z njim po potrebi masiramo boleče predele. 

Ingverjevo olje

Ingver je odličen antiseptik in deluje protivnetno. Zaradi teh lastnosti zmanjšuje otekline in zmanjšuje bolečino, tudi pri revmatičnem artritisu. Masaža z ingverjevim oljem povečuje gibljivost sklepov. Ko pripravljamo ingver, ga lupimo previdno in čisto tanko, saj se plast tkiva, ki vsebuje zdravilna olja, nahaja tik pod skorjo.

Če smo kupili ekološko pridelan ingver, ga nam ni potrebno lupiti. S tem ohranimo dragocene učinkovine. Poleg zdravilnih olj, se v ingverju skrivajo tudi kalcij, fosfor, železo in vitamini C, B1, B2 in B3.

Recept za ingverjevo olje za masažo proti bolečinam

Masažno olje proti bolečinam z ingverjem pripravimo tako, da nekaj cm ingverjeve korenike stisnemo v sokovniku ali s stiskalcem za česen. Tekočino ki jo dobimo zmešamo s sezamovim oljem in sicer v razmerju 1:1.

Olje pripravimo v majhnih količinah in ga shranimo v temno stekleničko. Olje hranimo v hladilniku, pred uporabo ga dobro pretresemo. Z oljem po potrebi masiramo boleče dele telesa.

Zeliščno olje za zdravljenje hemoroidov z dodatkom lučnika

Hemoroidi so lahko zelo boleči, neprijetni in tudi nevarni za naše zdravje. Z domačim mazilom lahko preprečimo njihov nastanek in lajšamo bolečine kadar sem vseeno pojavijo. Za izredno učinkovito olje proti hemoroidom, potrebujemo naslednje sestavine:

  • pest svežih šentjanževih cvetov
  • pest cvetov lučnika
  • pest cvetov ognjiča
  • oljčno olje

Recept za izdelavo olja proti hemeroidom

V večji steklen kozarec položimo po eno pest sveže nabranih cvetov šentjanževke, lučnika in ognjiča. Čez zelišča nalijemo toliko oljčnega olja, da popolnoma prekrijemo cvetove. Kozarec dobro zapremo in ga 3 tedne postavimo na sonce. Če smo dali zelišča v prozoren kozarec, ga zavijemo v aluminijasto folijo. V času, ko je kozarec z zelišči in oljem na soncu ga večkrat pretresemo. 

Po treh tednih olje precedimo skozi gazo, zelišča pa še dodatno dobro stisnemo, tako da iz njih izcedimo vse olje, ki ga nato nalijemo v temne stekleničke. Z oljem večkrat na dan namažemo hemoroide, ponavljamo toliko časa, da se nam stanje izboljša. 

Oglejte si še recept za izdelavo šentjanževega olja:

Uporabljeno besedilo v članku: zeliščna olja, česnovo olje, šentjanževo olje

Deli naprej