Kaj je TECAR TERAPIJA ?

Metoda Tecar omogoča krajši čas zdravljenja, takojšnje in stabilne rezultate ter stimulacijo in krepitev notranje obnovitvene sposobnosti tkiv. Tecar terapija je diatermična terapija, ki stimulira endogeno (notranjo) energijo v tkivu in s tem pospešuje obnavljanje in potek protivnetnih procesov.

Kako se uporablja tecar terapija?

Pri tej terapiji gre za prenos visoko-frekvenčne elektromagnetne energije (0,47-0,5 MHz) skozi telo do ciljnega tkiva, v katerem povzroči hipertermijo (pregrevanje). Deluje na osnovi gibanja (privlačnost in odbojnosti ionov) in dipolov, ki so prisotni v tkivu.

Kako se tecar razlikuje od ostalih tehnologij?

Od ostalih oblik termoterapije (ultrazvok, laser, infra-rdeči žarki) se razlikuje predvsem v tem, da toplote tkivu ne dodaja »od zunaj«, temveč z aktivacijo ionov stimulira biološka tkiva in na ta način proizvaja energijo in toploto »od znotraj«. Zaradi dveh različnih metod delovanja lahko zelo natančno določimo ciljno tkivo: kapacitivna metoda deluje na mehka tkiva (mišice, krvožilni, limfni sistem, koža in podkožje), rezistivna metoda pa na tkiva z večjo odpornostjo (kosti, hrustanec, kite, ligamenti, aponevroze, fascije in fibrozna tkiva). Obe metodi se med seboj dopolnjujeta, njun skupni cilj pa je stimulacija telesu lastnih fizioloških procesov celjenja.

Kaj vse lahko pozdravimo z tecar terapijo?

S tecar terapijo dosegamo zelo dobre rezultate pri zmanjševanju vnetja, akutnih in kroničnih edemov (oteklin), mišično-skeletne bolečine v nogah , pospešujemo krvni in limfni pretok ter regeneracijo tkiv. Tecar terapija nam nudi možnost hitrega ukrepanja pri poškodbah kot so zvini, vnetja, poškodbe mišic, kit, tetivi in obrabi/poškodbi hrustanca. Povečana je učinkovitost masaže s kombinacijo mehanskega učinka masaže in diatermično terapijo, ki poveča pretok v krvnem in limfnem sistemu, vse do globokega tkiva. Indikacije za uporabo tecar terapije so zelo široke.

Poglejmo nekaj primerov uporabe tecar terapije:

  • poškodbe mišic (kontrakture, nategnjene, natrgane ali strgane mišice, udarnine in edemi),
  • bolezni rame (tendinitis, tenosinovitis, adhezivni kapsulitis),
  • bolezni  komolca, zapestja in roke (teniški in golferski komolec, rizartroza, tendinitis, sindrom karpalnega kanala),
  • bolezni kolka (burzitis, artroza kolka, pubalgija),
  • bolečine v kolenu (hondropatija, artroza kolena, poškodbe vezi in hrustanca)
  • bolezni gležnja in stopala (težave po zlomih, zvin gležnja, plantarni fascitis,  tendinitis Ahilove tetive…)
  • bolečine v predelu hrbtenice (bolečina v rami, vratni hrbtenici …)
  • mehčanje brazgotin

Kako deluje tecar terapija?

Zaradi toplotnih učinkov (segrevanje tkiva) tecar terapijo zelo dobro kombiniramo z manualno terapijo in tako zmehčamo ter globinsko dreniramo mišično tkivo, z globinskim delovanjem na vezivna in kostna tkiva pa pospešujemo naravne presnovne procese, ki so zaradi poškodbe/vnetja upočasnjeni ali celo prekinjeni. Lahko jo uporabljamo tudi skupaj s pasivnim raztezanjem, kjer zaradi lokalne hipertermije dosežemo večji obseg giba in hitrejše sproščanje mišic, ob izometrični mišični kontrakciji pa spodbujajoče vplivamo na aktivacijo posameznih mišičnih vlaken.

Ali je lahko tecar terapija nevarna?

Tecar terapija je zelo prijetna, ker daje ugoden občutek toplote. Njena uporaba je omejena le pri ljudeh s srčnim spodbujevalnikom, nosečnicah in ljudeh, ki imajo moteno zaznavanje temperature. Ker deluje endogeno (od znotraj), je njen učinek hitrejši kot pri drugih oblikah termoterapije – običajno že s prvo terapijo dosežemo močan analgetični učinek. Za dosego stabilnih, dolgoročnih rezultatov potrebujemo manj terapij v primerjavi z drugimi oblikami termoterapije. V kolikor je mođno se lahko terapije kombinira tudi z ostalimi alteernativnimi metodami kot so Bownova terapija in ostale podobne.

Terapije, ki so izvedene s Tecarjem kažejo, da zmanjša občuteno bolečino za več kot polovico

Eksperiment , ki so ga izvedli, je raziskal TECAR in drugo svetlobno terapijo na 66 ljudeh, ki so občutili bolečino. Za oceno sprememb so uporabili dve lestvici bolečine: Lestvica vizualne bolečine, ki jo uporablja oseba, ki izvaja zdravljenje (Vizualna analogna lestvica). Izkušena lestvica bolečine, ki se uporablja za pomoč bolnikom, da sami poročajo o povečanju in zmanjšanju bolečine. Prijavljena bolečina se je v 10 sejah in 3 tednih povečala s 54,0 ± 13,0 na lestvici, ki jo merimo, na 23,5 ± 19,8. Učinek je bil še posebej močan pri TECAR, uporabljenem pri bolečinah v nogah in hrbtu. Poleg tega opravil zelo koristen pregled literature o delu na terapiji TECAR. Ugotovil je, da literatura podpira trditev, da je učinkovito sposoben hitro zdraviti poškodbe kolena, ramena, kolka, gležnja, hrbtenice, roke, mišic ter boleče vnetne, kostno-sklepne in mišične bolezni (artroza, lumbago, išias).

Torej, ja, TECAR, ljudem nudi resno lajšanje bolečin.

Deli naprej