Kako pripravimo timijanov sirup proti kašlju?

Kako pripravimo timijanov sirup proti kašlju?

Timijanov sirup proti kašlju, je prav gotovo najboljše domače zdravilo za zdravljenje kašlja. Za pripravo timijanovega sirupa poznamo precej različnih receptov. Nekaj so jih uporabljale že naše babice, nekaj pa je novejših in izboljšanih. Timijanov sirup recept – ni važno katerega bomo izbrali, pomembno je, da timijanove cvetove in drobne lističe, vedno naberemo v sončnem in suhem vremenu.

Timijanov sirup proti kašlju

timijanov sirup proti kašlju
RECEPTI ZA IZDELAVO ZELIŠČNIH SIRUPOV! TUKAJ!

Poleg timijanovega sirupa, timijan ali materino dušico uporabljamo tudi za pripravo timijanovega čaja, tinkture, timijanovega olja in za timijanovo kopel.

Timijanov sirup proti kašlju je primeren tudi za otroke. Deluje protivnetno in protivirusno, predvsem pa topi sluz v pljučih in lajša izkašljevanje.

Recepti za timijanov sirup proti kašlju

Najstarejši poznan recept za pripravo timijanovega sirupa, se pripravlja na plasten način. V suhem in sončnem vremenu, naberemo vrtni timijan ali materino dušico. Uporabimo cvetove ali majhne lističe.

Timijanov sirup proti kašlju na plasten način

Zelišče položimo v steklen kozarec s širokim vratom in čez položimo plast sladkorja. Tako izmenoma polagamo plast timijana in plast sladkorja, zaključimo s sladkorjem. Ko je kozarec poln, ga dobro zapremo in ga za približno tri tedne postavimo na sončno okensko polico. Vmes kozarec večkrat pretresemo in preverimo, če se sladkor raztaplja.

Po treh tednih sirup precedimo, timijan oplaknemo z vodo in precejen sirup počasi segrevamo do vretja. Rahlo ga prekuhamo, malo ohladimo in prelijemo v temne steklenice, ki jih postavimo v hladen prostor. Timijanov sirup uživamo pri trdovratnem kašlju in drugih prehladnih obolenjih. Zjutraj in zvečer vzamemo žličko sirupa ali ga dodamo čaju. Uživanje timijanovega sirupa, je primerno tudi za otroke.

Timijanov sirup recept z ingverjevo koreniko

Timijan je rezkega okusa in ogreva naše telo. S tem spodbuja krvni obtok in preprečuje zimske prehlade. Timijanov sirup je odličen proti vsem vrstam kašlja, tudi pri pljučnici ali bronhitisu. Pripravki iz timijana sproščajo bronhije in s tem lajšajo izkašljevanje. Izdelava timijanovega sirupa je preprosta.

Izdelamo ga lahko po starem receptu z navadnim sladkorjem, ali pa namesto sladkorja dodamo med. Timijan pa lahko kombiniramo tudi z drugimi zelišči, posebej učinkovita je kombinacija timijana, ingverja in ozkolistnega trpotca.

Izdelava timijanovega sirupa proti kašlju z ingverjem

Za pripravo timijanovega sirupa za izkašljevanje, potrebujemo približno 30 gramov svežega vrtnega timijana ali materine dušice, 30 gramov ozkolistnega trpotca, 20 gramov svežih korenin in listov ameriškega slamnika, 20 gramov sveže ingverjeve korenine, 20 gramov svežega česna in  20 gramov svežih korenin velikega omana.

Dodamo še eno svežo čili papriko, ki jo na drobno nasekljamo in 100 gramov kvalitetnega medu. Potrebujemo še 500 ml dobre vodke ali domače žganje.

Vsa zelišča očistimo, posušimo in na drobno narežemo. Položimo jih v velik steklen kozarec in prelijemo z vodko ali žganjem. Kozarec dobro zapremo in pretresemo. Za tri tedne ga postavimo na temno in hladno mesto, vmes ga večkrat pretresemo. Po treh tednih vsebino kozarca precedimo.

V poseben kozarec prelijemo med in in mu počasi dodajamo timijanovo tinkturo. Tinkturo in med ves čas mešamo z metlico, da se med in tinktura dobro povežeta med seboj. Sirup prelijemo v pol litrske stekleničke in jih dobro zapremo. Materina dušica v žganju z medom, je odličen domač sirup proti kašlju, v hladilniku se obdrži devet mesecev.

Na začetku prehlada vzamemo 6 žličk sirupa, dvakrat do trikrat na dan. Kot preventiva pred prehladom in gripo, je dovolj ena ali dve žlički na dna. (1)

Domači sirup proti kašlju za otroke

Sirupi iz zelišč so priljubljeni pripravki za otroke, pri kašlju, prehladu in gripi. Preprosti, a v ljudskem zdravilstvu priljubljeni, so naslednji sirupi: timijanov sirup, sirup iz cvetov lučnika, trpotčev sirup. sirup iz listov lapuha, regratov sirup in sirup iz smrekovih vršičkov. Za pripravo domačih zeliščnih sirupov, uporabimo preproste recepte.

Običajno sirup pripravimo tako, da rastlinske dele po potrebi narežemo in v plasteh polagamo v steklen kozarec. Vsako plast posujemo s sladkorjem, zgornja plast je vedno sladkor, ki ga lahko nadomestimo tudi s sladkorjem. Kozarec pokrijemo in postavimo na sonce. Naslednji dan kozarec dopolnimo z novo plastjo zelišča in sladkorja, ter ga ponovno zapremo.

Pri sirupu iz lučnikovih cvetov, več dni zaporedoma dodajamo nove cvetove. Sprva je sirup svetel, a kmalu potemni. Lučnikov sirup precedimo po šestih tednih in ga hranimo v temnem in hladnem prostoru. Vse omenjene sirupe, lahko dajemo otrokom pri prehladu, kašlju in gripi, po žličkah ali v čaju.

Timijanov sirup z ameriškim slamnikom

Timijanov sirup z ameriškim slamnikom krepi naravno imunost. Ob redni uporabi krepčila, ki ga lahko pripravimo sami, bo naše telo, seveda ob rednem gibanju na svežem zraku, razvilo naravno odpornost proti virusom.

Pripravek vzamemo takoj ko se nas loti prehlad in s tem zaščitimo telo pred virusi. Najboljši čas za pripravo tega virusa je pozna pomlad, saj za pripravo poleg vrtnega timijana in ameriškega slamnika, potrebujemo tudi ozkolistni trpotec in veliki oman. 

Sestavine za pripravo sirupa:

  • 20 gramov svežega vrtnega timijana
  • 20 gramov svežih listov ozkolistnega trpotca
  • 20 gramov svežih korenin, stebel, mladih in zelenih listov ameriškega slamnika
  • 10 gramov sveže nastrgane ingverjeve korenine
  • 10 gramov strtega svežega česna
  • 10 gramov svežih korenin velikega omana
  • 1 cela sveža čili paprika, drobno nasekljana
  • 400 ml vodke
  • 100 gramov medu

Vsa sveža zelišča operemo in previdno posušimo. Ko so popolnoma suha, jih drobno nasekljamo in jih damo v velik kozarec s širokim vratom. Čez prelijemo vodko, ali dobro domače žganje in nato kozarec dobro zapremo in ga pretresemo. Kozarec postavimo na temno in hladno mesto za tri tedne, v tem času ga vsaki da dobro pretresemo.

Čez tri tedne vsebino precedimo. V drug kozarec damo 100 gramov medu in počasi, med neprestanim mešanjem medu dodajamo tinkturo. Najbolje da mešamo z metlico, tako bomo dosegli da se bosta med in tinktura dobro povezala med seboj. Sirup prelijemo v temen kozarec in ga dobro zapremo, hranimo ga v temnem in hladnem prostoru. V hladilniku se sirup obdrži približno 9 mesecev. 

Sirup jemljemo po eno žličko 3 krat na dan, ko pa se nas loti hud prehlad, vzamemo najprej 6 žličk na dan, ko pa se simptomi prehlada nekoliko umirijo, pa uživamo po eno žličko dvakrat na dan. 

Materina dušica sirup recept z medom

Vrtni timijan in materina dušica sta si po delovanje precej podobni, obe zelišči pa sta na prvem mestu pri lajšanju kašlja in prehladnih obolenj. Sirup iz materine dušice lajša izkašljevanje, preprečuje krče, deluje antiseptično in protimikrobno. Poleg sirupa na dihala blagodejno vpliva tudi tinktura iz timijana, timijanov čaj in tudi timijan kot začimba.

Poleg tega, da je materina dušica odlično zelišče,  ne smemo pozabiti, da jo pogosto uporabljamo tudi v kuhinji in sicer kot začimbo.

Recept za najbolj preprost sirup iz materine dušice:

500 gramov kakovostnega medu, zmešamo s 650 ml precejenega poparka materine dušice. Sirup uživamo po potrebi pri okužbi pljuč ali kašlju, 1 žličko ali 5 ml, večkrat na dan. (2)

Kako pripravimo poparek iz materine dušice?

Za pripravo sirupa iz materine dušice, moramo najprej pripraviti poparek. Poparek nam omogoča največji izkoristek cvetočih in mehkih delov zelišča. Standardni poparek iz zelišč pripravimo tako, da dve žlički svežih zelišč, ali žličko suhih zelišč, prelijemo z 175 ml vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati deset minut in nato precedimo.

Preden se lotimo priprave izdelkov iz zelišč, naj bo to zeliščni čaj, tinktura ali sirup, se prej vedno dobro poučimo vse o zelišču, ki ga bomo uporabili. Zelišča proizvajajo eterična olja ponoči, zato jih je najbolje nabirati zgodaj zjutraj, takoj ko rosa izhlapi.

Če zelišča nabiramo v suhem in sončnem vremenu, se bodo dlje obdržala in jih ne ne bo napadla plesen. Zelišča poberemo na vrhuncu rasti, saj takrat vsebujejo največjo koncentracijo učinkovin.

Timijan – zanimivosti o timijanu

Pravi timijan ali materina dušica, Thymus vulgaris, je nizka trajnica, ki raste v obliki grma po celem Sredozemlju. To čudovito zdravilno zelišče so stari Grki častili za simbol poguma. Ko je v Evropi razsajala kuga, so bili izdelki iz timijana najboljša zaščita pred okužbo.

Timijan ima drobne, sivkaste liste, ki imajo navznoter zavihane robove in pokrivajo žilave veje lesnatih stebel. V toplejših krajih, se že maja odprejo drobni beli ali rožnati cvetovi. Timijan raste tudi v višje ležečih predelih, tam zacveti kasneje, julija in avgusta.

Pri materini dušici uporabljamo liste in cvetoče poganjke. Nabiramo jih od začetka cvetenja in do pozne jeseni. Nabrane listke in majhne cvetove posušimo v senci in jih uporabimo za zeliščne čaje ali pripravo tinktur in timijanovega sirupa proti kašlju.

Iz posušenih timijanovih listov pridobivajo tudi timijanovo eterično olje, ki ga uporabljajo za pripravo antiseptičnih krem in mazil. Poznamo več vrst timijana, pri nas je najbolj značilna vrtna materina dušica, ki jo lahko gojimo tudi na vrtu. Kot zelišče na vrtu je timijan izredno odporna rastlina, ne potrebuje bogate zemlje, prav tako pa se odlično brani pred vrtnimi škodljivci. 

Učinkovine v timijanu in uporaba v zeliščarstvu

V posušenih listih in cvetovih pravega timijana so glavne učinkovine flavonoidi in v nekaterih celo do 3% eteričnega olja. Vsebnost eteričnega olja je odvisna od rastišča rastline, velik vpliv ima tudi podnebje. V vseh rastnih pogojih pa so v timijanu naslednje učinkovine: timol, metilkavikol, cineol in borneol.  Vir: Evropska agencija za zdravila

Z raziskavami so dokazali, da flavonoidi v timijanu, predvsem flavonoida metilkavikol in timol, sproščata mišice. Zaradi te lastnosti je timijan učinkovito zelišče za lajšanje prebavnih motenj, ki se kažejo kot lena prebava, napihnjenost, spahovanje in nezadostno izločanje žolča.

Seveda pa je timijan učinkovito zelišče za pomirjanje kašlja, deluje kot dekongestiv in odpira zamašen nos pri prehladu, astmi in senenem nahodu.

Kašelj in bolezni dihalnih poti

V zadnjih letih so se izredno povečala bolezni dihal. Pri obolenjih, kjer je prisoten kašelj, pri kroničnoh obolenjih dihal in bronhijev, si lahko veliko pomagamo tudi sami. Pogosteje se iz mestnih središč umaknimo v naravo, saj pljuča, bronhije in cel organizem najbolj okrepimo z gibanjem na svežem zraku. Zdrav imunski sistem pridobimo tudi z uživanjem zdrave hrane, kamor vključimo tudi zelišča in začimbe. Na našem jedilniku naj bo redno tudi svež česen, timijan in žajbelj. Ta zelišča lahko uživamo v čajih, ali pa jih kot začimbo dodamo v juhe in enolončnice.

Poleg splošnega dobrega vpliva na naše počutje, bomo s temi zelišči tudi blago razstrupili jetra in očistili črevesje. Kašelj in nahod, sta običajno zvesta spremljevalca prehlada in gripe. Pri težljih obllikah obiščemo zdravnika, če pa težave niso prehude, pa si lahko pomagamo z domačimi zeliščnimi pripravki. Pri prehladu in gripi, kjer je prisoten tudi hud kašelj, nam bo pomagal timijanov sirup proti kašlju, pripravimo pa si lahko tudi čaje za umirjanje kašlja.

Pri prehladnih obolenjih si pripravimo čaje ki povzročajo potenje in povečajo imunsko odpornost. Če prehlad in kašelj spremlja tudi povišana telesna temperatura, potem moramo vsaj tri dni počivati. Verjetno ne bomo imeli apetita za večje količine hrane, zato raje spijmo več čaja, pomagajo pa tudi mrzli obkladki na mečih.

Kadar pri prehladu in gripi nimamo povišane telesne temperature, si pripravimo nožne kopeli ali kopel v kadi. Težave si lahko olajšamo tudi z obkladkom iz vročega senenega drobirja, ki ga za zelo kratek čas položimo na prsi.

Za lajšanje kašlja lahko tudi inhaliramo timijanovo, metino ali evkaliptusovo olje. Pri kroničnem bronhitisu nam pomaga hren, kapucinka, čebula in česen.

Deli naprej