Kako pripravimo tinkturo iz timijana?

Kako pripravimo tinkturo iz timijana?

timijan tinktura
ZELIŠČA ZA IZDELAVO TINKTUR! POGLEJ!

Timijan tinktura je že stoletja poznano ljudsko zdravilo. Pripravljamo jo iz materine dušice, ki jo imenujemo tudi divji timijan. Materina dušica je po videzu zelo podobna vrtnemu timijanu, Thymus vulgaris. Izvlečki iz timijana so pogosto prisotni v tinkturah za čiščenje jeter.

Najpogosteje v tinkturah najdemo mešanico ki vsebuje izvlečke pegastega badlja, regrata, timijana in pogosto tudi rmana. Pri uporabi timijanove tinkture bodimo previdni, uporabljamo jo samo kot podporno terapijo in vedno po posvetu z zdravnikom.

Timijan tinktura

V strokovnih krogih je že dlje časa prisotna razprava, ali sta vrtni timijan in materina dušica dve različni vrsti ali ne. Zaradi tega tako vrtni timijan, kot materino dušico, pogosto na kratko imenujemo timijan. Vsekakor obe vrsti vsebujeta dragocena eterična olja, zaradi česar imata značilen, oster vonj.

Poleg eteričnih olj, v timijanu najdemo še čreslovine, flavonodie, grenčine, vitamine in mineralne snovi. Eterična olja v timijanu vsebujejo fenolne spojine, ki delujejo kot antioksidant.

Eterično olje vsebuje več kot 90 različnih spojin, ki med drugim tudi spodbujajo delovanje imunskega sistema. Najbolj poznana uporaba timijana je timijanov čaj, timijanov sirup proti kašlju in timijanova tinktura. V nadaljevanju bomo predstavili nekaj preverjenih receptov za izdelavo timijanove tinkture.

Recepti za izdelavo tinkture iz timijana

Za pripravo tinkture iz timijana poznamo mnogo receptov, ki so se ohranili skozi zgodovino. Mnogi zeliščarji in zdravilci so recepte skozi leta izpopolnili in tudi spremenili. Za pripravo tinktur iz zelišč veljajo osnovna pravila, ki se jih moramo držati, če želimo, da pripravljena zelišča ohranijo svojo moč.

Timijan tinktura recept z alkoholom

V sončnem vremenu naberemo za pet jedilnih žlic timijana in ga položimo v steklen kozarec. Zelišče prelijemo s četrt litra 60% alkohola in pustimo stati deset dni. Po tem času tinkturo prefiltriramo in prelijemo v temne stekleničke. Tinkturo uživamo po tri žlice na dan, vedno po obroku.

Timijanova tinktura z domačim sadjevcem

V popoldanskem soncu natrgamo timijanova socvetja in jih položimo v steklen kozarec. Cvetove prelijemo z domačim sadjevcem, ki ga lahko nadomestimo z 40% žitnim žganjem. Steklenico za 14 dni postavimo na sonce.

Nato tinkturo precedimo in prelijemo v temne stekleničke. Tako pripravljeno tinkturo lahko poleg uživanja za krepitev imunskega sistema, uporabimo tudi za vtiranje pri slabo razvitih sklepih in pri ljudeh, ki trpijo za multiplo sklerozo. (1)

Tinktura timijana z ingverjem in ameriškim slamnikom

Timijan lahko kombiniramo tudi z drugimi zelišči, ki krepijo imunski sistem in nas varujejo pred prehladom in gripo. Naslednji recept je primeren za celo družino! Ogreje telo, preganja mraz in na splošno okrepi cel organizem.

V receptu je tudi sveži ingver, ki ogreje in deluje protimikrobno, medtem ko timijan, česen in čili, še dodatno povečajo protimikrobno delovanje in pospešujejo potenje. Korenina ameriškega slamnika je staro zdravilo za preprečevanje prehlada in gripe. Za pripravo tinkture potrebujemo naslednje sestavine:

  • 20 gramov sveže ingverjeve korenike
  • 80 gramov korenine ameriškega slamnika
  • 20 gramov svežega timijana
  • 2 stroka česna
  • 1 svež čili
  • 80 gramov jagod črnega bezga
  • 500 ml domačega sadjevca

Najprej na tanko narežemo svežo ingverjevo koreniko in koreniko ameriškega slamnika. S stebelc timijana postrgamo liste, ter zdrobimo česen in čili. Jagode črnega ribeza rahlo stisnemo. Vsa zelišča damo v velik, steklen kozarec in jih prelijemo z domačim sadjevcem.

Kozarec tesno zapremo in ga za tri tedne postavimo na temno mesto. Vmes kozarec večkrat dobro pretresemo, po treh tednih pa vsebino precedimo in prelijemo v sterilizirane, temne stekleničke. 5 ml tinkture vmešamo v skodelico vroče vode ali čaja, ter pijemo dvakrat ali trikrat na dan. Tako pripravljeno tinkturo lahko uživamo vse od jeseni do pozne pomladi in se s tem zaščitimo pred prehladom in gripo.

Kaj je tinktura in katerih pravil se moramo držati pri izdelavi?

Pri pripravi tinkture iz zelišč, se moramo držati osnovnih pravil, da obdržimo zdravilne lastnosti rastlin in da pripravimo tinkture, ki so varne za uživanje. Mešanica vode in alkohola pripomoreta, da se iz zelišč izločijo kemične sestavine.

Tinktura je koncentriran izvleček, v temnem in hladnem prostoru jo lahko hranimo do dve leti. Pri pripravi uporabimo različno razmerje alkohola in vode. 25% alkohola za tanine in vse do 90% alkohola za različne smole ali gumijevce. Za pripravo tinkture lahko uporabimo sveže ali posušeno zelišče.

Lahko jih drobno narežemo ali celo zmeljemo v prah. nato jih damo v velik vrč ali steklen kozarec in jih prelijemo z mešanico vode in alkohola. Pri mnogih receptih se za pripravo tinkture uporablja samo alkohol, večinoma domači sadjevec, žitno žganje ali vodka, brez dodatka vode. Za standardni pripravek uporabimo en del posušenih zelišč na pet delov tekočine. Pri svežih zeliščih uporabimo razmerje 1:2!

Namesto razredčenega alkohola, lahko uporabimo enake dele glicerola in vode. Tako dobimo tinkturo, ki bolj spominja na sirup in je še posebej primerna za otroke. Pri kroničnih obolenjih uživamo eno čajno žličko tinkture trikrat na dan po obroku, pri akutnih obolenjih  pa odmerek podvojimo.

Deli naprej