Recept za musako s krompirjem

Recept za musako s krompirjem

recept za musako s krompirjem
NAJBOLJŠI RECEPTI ZA KROMPIRJEVO MUSAKO! POGLEJ TU!

Recept za musako s krompirjem! Musaka je sredozemska jed, ki so jo sprva pripravljali iz mlete jagnetine in jajčevcev. Pri nas je bolj priljubljena musaka s krompirjem in mletim mesom.

V različnih delih sredozemskih držav, musako pripravljajo po mnogih receptih. V receptih uporabijo različno zelenjavo, tudi zelje, bučke, čičeriko ali špinačo. Musako lahko pripravimo tudi brez mesa, v tem primeru v receptu uporabimo samo zelenjavo in omako z jajci in smetano.

Recept za musako s krompirjem

Musako sestavljamo po plasteh, zelenjavo in meso, običajno pa jo prelijemo z različnimi prelivi. Prelivi za musako so pripravljeni iz jajc, mleka, smetane in naribanega sira. Krompirjevo musako lahko postrežemo kot samostojno jed ali kot prilogo.

Izredno okusna je tudi krompirjeva musaka s špinačo, zanimiv pa je tudi recept za musako s krompirjem in sirom. V nadaljevanju pa si lahko ogledate tudi recept za krompirjevo mesno musako, ki jo pri nas poznamo kot klasično krompirjevo musako. 

Klasična krompirjeva musaka

  • 700 g krompirja
  • 550 g mletega mesa
  • 250 g svežega paradižnika ali 20 g paradižnikove mezge
  • 40 g riža
  • 40 g moke
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • 30 g naribanega sira
  • mleta rdeča paprika
  • poper, sol
  • peteršilj

Za pripravo klasične krompirjeve musake bomo potrebovali približno 1 uro in 30 minut. Najprej čebulo drobno sesekljamo in jo pražimo na olju. Dodamo mleto meso, ga popražimo, solimo in popramo. Dodamo polovico narezanega paradižnika in sesekljan peteršilj. Vse skupaj malo pokuhamo, medtem olupimo krompir in ga narežemo na kolobarje. Na hitro ga popražimo na olju.

Lotimo se sestavljanja klasične krompirjeve musake. V namaščen pekač najprej položimo 1/3 na kolobarje narezanega krompirja, ga pokrijemo s polovico popraženega mesa in prekrijemo z drugo tretjino krompirja. Krompir prekrijemo s preostalim mesom in nato čez položimo še zadnjo tretjino krompirja. Po vrhu položimo plast tankih paradižnikovih kolesc. Prilijemo malo vroče vode in za približno 1 uro postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj C.

Ko je musaka skoraj pečena, jo prelijemo z razžvrkljanim jajcem, mlekom in moko. Po želji lahko dodamo tudi kislo smetano. Potresemo z naribanim sirom in še za nekaj minut postavimo v pečico. Na enak način lahko pripravimo tudi musako s krompirjevim pirejem. Pri tem receptu damo med dve plasti mletega mesa krompirjev pire.

Krompirjeva musaka s sirom

  • 800 g krompirja
  • 300 g sira
  • 2 jajci
  • 2 dl in pol mleka
  • 3 žlice olja

Krompirjeva musaka brez mesa, samo s sirom in prelivom iz jajc in mleka. Tako pripravljena musaka je priljubljena med vegetarijanci. Za pripravo bomo potrebovali približno eno uro. Krompir najprej skuhamo, olupimo in narežemo na kolesca.

Pripravimo namaščen pekač in vanj zložimo kuhan in narezan krompir, krompir nalagamo v plasteh. Vsako plast krompirja osolimo, popramo in potresemo s sesekljanim sirom. Musako obilno pokapljamo z olivnim oljem in damo v pečico, ogreto na 200 stopinj C.

Musako s sirom pečemo približno 40 minut, nato jo prelijemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom, ter jo še kakšnih 10 minut pustimo v pečici, da lepo zarumeni.

Krompirjeva musaka s špinačo

  • 800 g krompirja
  • 600 g špinače
  • peteršilj
  • 100 g masla
  • 2 jajci
  • 2 dl mleka
  • 50 g sira
  • sol in poper

Krompir skuhamo, olupimo in narežemo na kolesca. Špinačo operemo, narežemo in spražimo na malo masla. V pekač, namazan z maslom, položimo plast krompirja, potresemo s sesekljanim peteršiljem. Plast krompirja prekrijemo s popraženo špinačo in potresemo z naribanim sirom.

Prekrijemo z drugo plastjo krompirja, začinimo s poprom, ter prelijemo z razžvrkljanim jajcem in mlekom. Musako potresemo še s kosmi masla in za 40 minut postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj C.

Musaka z zeljem

Musaka z zeljem ni čisto prava klasična musaka, a je vseeno izredno okusna.

  • 1 kg zeljne glave
  • 8 dag maščobe
  • sol in poper
  • 3 stroke česna
  • 1 čebula
  • 50 dag mletega mesa
  • malo jušne osnove
  • 2 jajci
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 dl mleka
  • maščoba za mazanje

Na rezance narezano zelje solimo in položimo na polovico prepražene, drobno sesekljane čebule. Mešamo toliko časa, da zelje nekoliko upade in nato prilijemo malo juhe. Pokrijemo in zelje dušimo do mehkega. Namesto svežega zelja, lahko vzamemo tudi kislo zelje, ki ga skuhamo in odcedimo.

Posebej na olju prepražimo preostalo čebulo in mleto meso. Prilijemo malo juhe, pokrijemo in nekaj časa počasi dušimo. Med dušenjem mesa dodamo strt česen, sol in poper. Pekač namastimo in vanj izmenoma zlagamo plast zelja in plast mletega mesa.

Zlaganje musake zaključimo z zeljem. Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj C. Počakamo, da se musaka malo zapeče, nato jo polijemo z razžvrkljanim jajcem, mlekom in kislo smetano. Musako pečemo približno 40 minut, da se rumeno zapeče. 

Musaka z jajčevci

  • 2 zrela jajčevca – malencana
  • 15 dag mletega svinjskega mesa
  • 20 dag mlete govedine
  • 1/2 čebule
  • 1/2 zelene paprike
  • 2 žlici olja
  • 2 paradižnika
  • peteršilj
  • 2 dl mleka
  • 5 dag moke
  • 4 jajca za paniranje
  • 2 jajca za preliv
  • olje
  • sol

Jajčevce olupimo, ju po dolgem narežemo na tanjše rezine, solimo in pustimo stati pol ure. Zmešamo svinjsko in goveje mleto meso, čebulo in peteršilj sesekljamo, papriko narežemo na rezance in paradižnike na kolesca. Na dveh žlicah olja prepražimo čebulo, dodamo meso in ga dobro prepražimo, da zadiši.

Dodamo paradižnik in papriko, solimo in popramo. Prepražimo, malo ohladimo in dodamo sesekljan peteršilj. Rezine jajčevcev drugo za drugo stisnemo z dlanmi, da odcedimo vodo in jih paniramo. Povaljamo jih v moko in stepenih jajcih, ter ocvremo v vročem olju.

V namaščen pekač polagamo menjaje ocvrte jajčevce in plast prepraženega mesa. Zlaganje musake zaključimo z jajčevci. 2 jajci razžvrkljamo v mleku, solimo in s tem prelijemo musako. Musako postavimo v pečico in pečemo pri 190 stopinjah C, da se na vrhu napravi rumena skorja.

Musaka s cvetačo in šunko

  • 600 g cvetače
  • 300 g šunke
  • 60 g masla
  • 1/2 lončka kisle smetane
  • 3 jajca
  • nariban sir
  • sol
  • rdeča mleta paprika

Cvetačo razdelimo na cvetove, jo operemo in skuhamo v slanem kropu. Polovico cvetače naložimo v namaščen pekač, čez položimo nasekljano šunko. Prekrijemo z drugo polovico cvetače in prelijemo s polivko iz razžvrkljanih jajc in kisle smetane.

Potresemo z naribanim sirom in prekrijemo s kosmiči masla. Cvetačo damo za 20 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj C. Namesto šunke lahko uporabimo tudi ostanek piščanca ali telečje pečenke.

Recept za krompirjevo musako s porom

  • 600 g pora
  • 600 g krompirja
  • 8 žlic olja
  • 2 dl mleka
  • 2 jajci
  • 20 g moke
  • poper in sol

Por operemo, narežemo na koščke in dušimo na olju v pokriti posodi, da se zmehča. Krompir skuhamo v oblicah, ga olupimo in narežemo na kolesca. V namaščen pekač polagamo izmenoma plast pora in plast krompirja. Krompir popopramo in solimo.

Sestavljanje musake zaključimo s krompirjem. Musako prelijemo z omako, ki jo razžvrkljamo iz jajc, moke in mleka. Musako s krompirjem in porom pečemo 40 minut, v pečici ogreti na 200 stopinj C.

Deli naprej