Za pripravo katerih jedi uporabimo timijan kot začimbo?

Divji timijan ali materina dušica, Thymus serpyllum, je poznano zdravilno zelišče, vendar je tudi samonikla začimba. Uporaba timijana je zelo razširjena, nam je najbolj poznan timijanov sirup proti kašlju in timijanov čaj. Vendar je timijan v kuhinji prav tako nepogrešljiv, saj si nekaterih jedi brez te nekoliko popraste začimbe ne moremo predstavljati.

ZELIŠČA IN ZAČIMBE NEPOGREŠLJIVE PRI PRIPRAVI ENOLONČNIC! POGLEJ!

Okoli samega imena timijan ali materina dušica je v strokovnih krogih veliko razprav. Poznamo enajst vrst materine dušice, ki uspeva v naravi in jih je težko razlikovati.

Poznamo jih pod raznimi imeni, najlažje je, če jih vse poimenujemo materina dušica, čeprav se je v kulinariki bolj prijelo ime timijan.

Timijan v kuhinji

Timijan začimba lahko diši po limoni, lahko je blagega vonja in okusa, lahko pa ima tudi izredno močan vonj. Vsekakor lahko timijan v kuhinji ali kot zdravilno zelišče uporabljamo vse vrste, saj imajo vse v sebi dovolj učinkovin in eteričnih olj, ki ga delajo tako zelo posebnega.

Timijan kot začimba je primeren za uporabo svež ali posušen. Cvetoče poganjke nabiramo od junija do septembra, ter jih za kasnejšo uporabo previdno posušimo. Uporaba timijana v kuhinji je različna. Dodamo ga lahko juham, solatam, raznim omakam, jedem na žlico, posebej se poda na mastne jedi, saj jih nekoliko omili, da so lažje prebavljive.

Kako uporabljamo timijan v kuhinji?

V kuhinji uporabljamo predvsem različne gojene vrste timijana, običajno je to navadni ali vrtni timijan, ki posebej dobro uspeva v sredozemskih deželah. Navadni timijan raste kot pokončen grmiček, ima sivo zelene liste in bele ali bledo vijolične liste.

Timijan ima topel, prsten in nekoliko poprast vonj. Okus je pikanten in ima priokus po meti, klinčkih in malo po kafri. V kulinariki uporabljamo liste in vršičke poganjkov, cvetove uporabimo za dekoracijo. Če želimo timijan za začimbo gojiti doma, ga moramo nasaditi v zelo dobro odcedna, peščena tla in na sončno rastišče. Doro uspeva tudi v skalnjakih ali v bližini kamnitih tlakov, ki oddajo toploto.

Timijan kot začimba

Timijan za mesne jedi

Timijan sodi med najpomembnejše začimbe in zelišča, ki jih uporabljajo v kuhinjah na zahodu. Zelo je cenjen tudi na Bližnjem vzhodu. Za razliko od večine zelišč, timijan tudi med dolgim kuhanjem ohrani vonj in okus, ter celo okrepi okuse drugih zelišč in jih ne prekrije. V enolončnicah in dušenih mesnih jedeh, se vse vrste timijana lepo dopolnjujejo z rdečim vinom ali pivom.

Timijan kot začimba, je nepogrešljiv dodatek v skoraj vsaki francoski enolončnici, ki jih poznamo tudi pod imeni pot-au-feu ali cassoulet. Prav tako priljubljen je v Španiji, od koder se je preselil v Mehiko in Latinsko Ameriko. V teh deželah materino dušico uporabljajo skupaj s čilijem, uporabljajo pa ga tudi za odišavljanje paštete, terine in  goste zelenjavne juhe.

Timijan za paradižnikovo omako

Timijan je tudi nepogrešljiv pri pripravi vinske in paradižnikove omake, ter marinade, ki jo potrebujemo za divjačino in svinjino. V Angliji timijan dajejo v kunčji obaro, v nadeve in pite. Posušen timijan je tudi pomembno zelišče pri pripravi znamenitih kreolskih in kajunskih jedi, kot so gumbo in jambalaya. V Ameriki je timijan nepogrešljiv pri pripravi morskih sadežev in školjk.

S katerimi zelišči se ujema timijan?

Timijan kot začimbo, lahko uporabimo skupaj s čebulo, različnimi gobami, z jagnjetino, jajčevci, korenjem, krompirjem, kunčjem mesom, z mlado koruzo, s paradižnikom, porom, vsemi stročnicami in z zeljem. Odlično se dopolnjuje z baziliko, česnom, čiliji, klinčki, lovorjem, muškatnim oreškom, origanom, papriko, peteršiljem, pimentom, sivko in šetrajem. Timijan se pogosto uporablja za dekoracijo in krasitev jedi, lepo se ujame z ognjenim ognjičem in vrtnicami.

Timijan v zeliščnih šopkih za različne jedi

Posušena ali sveža zelišča, tudi vse vrste timijana, lahko uporabljamo v različnih kombinacijah. Usklajenost zeliščne mešanice z okusom jedi, mora biti osnovno vodilo pri sestavi vsake mešanice, pa naj bo to evropska, iranska ali latinskoameriška mešanica, ki poleg zelišč vsebuje tudi začimbe.

V Evropi, posebej v Franciji, so priljubljeni zeliščni šopki. To je majhen sveženj zelišč, s katerim dopolnimo okus jedi, ki jih kuhamo počasi. Zelišča v šopku povežemo z vrvico, pred serviranjem jedi šopek vzamemo iz lonca.

Osnova zeliščnega šopka so vedno lovorov list, trije listi svežega peteršilja in 3 vejice timijana. Dokončna sestava šopka mora biti prilagojena različnim vrstam jedi.

Zeliščni šopek za govedino

 • lovor, peteršilj, divji timijan, zeleni porovi listi
 • origano, lovor, peteršilj in košček pomarančne lupine
 • citronski timijan, šetraj, majaron in malo ožepka

Zeliščni šopek za svinjino

 • žajbelj, zelena, peteršilj in materina dušica
 • luštrek, rožmarin in šetraj
 • pomarančni timijan, pehtran in lovor

Zeliščni šopek s timijanom za jagnetino

 • rožmarin, česen, origano, majaron in vrtni timijan
 • sivka, šetraj in rožmarin
 • citronski timijan, luštrek, peteršilj in zeleni porovi listi

Zelišča za divjačino

 • peteršilj, brinove jagode, turški timijan in lovor
 • melisa, majaron, meta in zelena
 • rožmarin, mirta in košček pomarančne lupine

Zeliščni šopek s timijanom za ribe

 • peteršilj, glavičasti timijan in košček limonine lupine
 • komarček, lovor in citronski timijan
 • koper, peteršilj, zeleni del mlade čebulice, melisa in turški timijan

Zeliščni šopek za zelenjavo

 • origano, kuminasti timijan, peteršilj in žajbelj
 • zelena, šetraj, pehtran in peteršilj
 • lovor, luštrek, rožmarin, majaron in pisani timijan

Timijan je nepogrešljiv pri provansalskih zeliščih

Provansalska zelišča som praviloma zmes posušenih zelišč, a jih lahko pripravimo tudi iz svežih. Poleg osnovnih zelišč, lahko dodamo tudi komarčkova semena, žajbelj, baziliko, lovor in ožepek. Provansalska zelišča so primerna za jedi iz paradižnika in korenaste zelenjave, dušene jedi iz divjačine in drugega mesa, posebej, če je omaka iz rdečega vina.

Recept za provansalska zelišča s timijanom

Vsa zelišča zdrobimo ali zmeljemo in jih shranimo v tesno zaprto posodo, kje bo mešanica ostala uporabna do tri mesece. (1)

Shranjevanje zelišč za zimo

Poleti, ko imamo na voljo dovolj svežih zelišč in začimb, je čas, da si jih nekaj spravimo tudi za zimo. Poznamo več načinov kako shraniti zelišča, najbolj poznan način je sušenje in globoko zamrzovanje, manj poznan način pa so zelišča v olju, kisu ali pripravljena s soljo.

Zelišča v olju

Zelišča, ki jih konzerviramo v olju, bodo ohranile svojo aromo in jih lahko uporabljamo kot sveža. Z njimi začinimo solate, juhe, omake ali meso. Zelišča spravimo v manjše kozarčke, saj ko enkrat kozarček odpremo, ga moramo porabiti isti , ali najkasneje naslednji dan. Ko nalivamo olje na zelišča, moramo paziti, da olje vedno prekriva zelišča, saj bodo samo tako ostala sveža in neoporečna. Pripravimo si naslednja sveža zelišča:

 • timijan
 • baziliko
 • borago
 • koper
 • pehtran
 • janež
 • olivno olje, kikirikijevo olje (ali kakšno drugo kvalitetno olje)

Ko naberemo sveža zelišča, jih skrbno pregledamo in odstranimo večja stebla. Na hitro jih oplaknemo z vodo in previdno posušimo na čisti krpi. Nato vsa zelišča drobno narežemo in jih damo v poljubno velike kozarce.

Primernejši so manjši kozarčki, ki jih napolnimo samo do polovice ali malo več. Nato prilijemo hladno stiskano olivno olje in počakamo, da se zelišča prepojijo. Ko se zračni mehurčki nehajo dvigovati, dolijemo še toliko olja, da je kozarček poln in da so vse zelišča prekrita. Kozarček pokrijemo z razkuženim pokrovčkom in ga postavimo v hladen prostor.

Timijanovo olje

Timijanovo olje uporabljamo za začinjanje solat ali kot začimbo za pripravo raznih enolončnic,  lahko pa ga uporabimo tudi kot dodatek za kopel kadar smo prehlajeni. Za pripravo timijana v olju potrebujemo naslednje sestavine:

 • 200 gramov svežih vejic timijana
 • 1 liter hladno stiskanega olivnega olja ( lahko tudi kvalitetno sončnično olje)

Naberemo sveže timijanove vejice, jih operemo, posušimo in nato osmukamo listke. Položimo jih na leseno desko in jih z vilicami rahlo zmečkajmo.

Nato vejice stresemo v stekleničko in jih prelijemo z oljem. Stekleničko dobro zapremo in mešanico pustimo počivati dva tedna. Po tem času vsebino precedimo in prelijemo v čisto stekleničko, ki jo hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Deli naprej