Za pripravo katerih jedi uporabimo timijan kot začimbo?

timijan v kuhinji
PREVERI BOGATO PONUDBO ZAČIMB! SUPER CENE! KLIKNI SLIKCO!

Divji timijan ali materina dušica, Thymus serpyllum, je poznano zdravilno zelišče, vendar je tudi samonikla začimba. Uporaba timijana je zelo razširjena, nam je najbolj poznan timijanov sirup proti kašlju in timijanov čaj. Vendar je timijan v kuhinji prav tako nepogrešljiv, saj si nekaterih jedi brez te nekoliko popraste začimbe ne moremo predstavljati.

Okoli samega imena timijan ali materina dušica je v strokovnih krogih veliko razprav. Poznamo enajst vrst materine dušice, ki uspeva v naravi in jih je težko razlikovati. Poznamo jih pod raznimi imeni, najlažje je, če jih vse poimenujemo materina dušica, čeprav se je v kulinariki bolj prijelo ime timijan.

Kakšen okus in vonj ima timijan?

Timijan začimba lahko diši po limoni, lahko je blagega vonja in okusa, lahko pa ima tudi izredno močan vonj. Vsekakor lahko timijan v kuhinji ali kot zdravilno zelišče uporabljamo vse vrste, saj imajo vse v sebi dovolj učinkovin in eteričnih olj, ki ga delajo tako zelo posebnega.

Timijan kot začimba je primeren za uporabo svež ali posušen. Cvetoče poganjke nabiramo od junija do septembra, ter jih za kasnejšo uporabo previdno posušimo. Uporaba timijana v kuhinji je različna. Dodamo ga lahko juham, solatam, raznim omakam, posebej se poda na mastne jedi, saj jih nekoliko omili, da so lažje prebavljive.

Kako uporabljamo timijan v kuhinji?

V kuhinji uporabljamo predvsem različne gojene vrste timijana, običajno je to navadni ali vrtni timijan, ki posebej dobro uspeva v sredozemskih deželah. Navadni timijan raste kot pokončen grmiček, ima sivo zelene liste in bele ali bledo vijolične liste.

Timijan ima topel, prsten in nekoliko poprast vonj. Okus je pikanten in ima priokus po meti, klinčkih in malo po kafri. V kulinariki uporabljamo liste in vršičke poganjkov, cvetove uporabimo za dekoracijo. Če želimo timijan za začimbo gojiti doma, ga moramo nasaditi v zelo dobro odcedna, peščena tla in na sončno rastišče. Doro uspeva tudi v skalnjakih ali v bližini kamnitih tlakov, ki oddajo toploto.

Timijan kot začimba

Timijan sodi med najpomembnejše začimbe in zelišča, ki jih uporabljajo v kuhinjah na zahodu. Zelo je cenjen tudi na Bližnjem vzhodu. Za razliko od večine zelišč, timijan tudi med dolgim kuhanjem ohrani vonj in okus, ter celo okrepi okuse drugih zelišč in jih ne prekrije. V enolončnicah in dušenih mesnih jedeh, se vse vrste timijana lepo dopolnjujejo z redčim vinom ali pivom.

Timijan kot začimba, je nepogrešljiv dodatek v skoraj vsaki francoski enolončnici, ki jih poznamo tudi pod imeni pot-au-feu ali cassoulet. Prav tako priljubljen je v Španiji, od koder se je preselil v Mehiko in Latinsko Ameriko. V teh deželah materino dušico uporabljajo skupaj s čilijem, uporabljajo pa ga tudi za odišavljanje paštete, terine in  goste zelenjavne juhe.

Timijan je tudi nepogrešljiv pri pripravi vinske in paradižnikove omake, ter marinade, ki jo potrebujemo za divjačino in svinjino. V Angliji timijan dajejo v kunčji obaro, v nadeve in pite. Posušen timijan je tudi pomembno zelišče pri pripravi znamenitih kreolskih in kajunskih jedi, kot so gumbo in jambalaya. V Ameriki je timijan nepogrešljiv pri pripravi morskih sadežev in školjk.

Katera hrana se prilega in dopolnjuje s timijanom?

Timijan kot začimbo, lahko uporabimo skupaj s čebulo, različnimi gobami, z jagnjetino, jajčevci, korenjem, krompirjem, kunčjem mesom, z mlado koruzo, s paradižnikom, porom, vsemi stročnicami in z zeljem. Odlično se dopolnjuje z baziliko, česnom, čiliji, klinčki, lovorjem, muškatnim oreškom, origanom, papriko, peteršiljem, pimentom, sivko in šetrajem. Timijan se pogosto uporablja za dekoracijo in krasitev jedi, lepo se ujame z ognjenim ognjičem in vrtnicami.

Katere začimbe sodijo v zeliščni šopek za pripravo različnih jedi?

provansalska zelišča
BOGATA PONUDBA MEŠANICE ZELIŠČ, KI NE SMEJO MANJKATI V NAŠI KUHINJI! POGLEJ TUKAJ!

 

Posušena ali sveža zelišča, tudi vse vrste timijana, lahko uporabljamo v različnih kombinacijah. Usklajenost zeliščne mešanice z okusom jedi, mora biti osnovno vodilo pri sestavi vsake mešanice, pa naj bo to evropska, iranska ali latinskoameriška mešanica, ki poleg zelišč vsebuje tudi začimbe.

V Evropi, posebej v Franciji, so priljubljeni zeliščni šopki. To je majhen sveženj zelišč, s katerim dopolnimo okus jedi, ki jih kuhamo počasi. Zelišča v šopku povežemo z vrvico, pred serviranjem jedi šopek vzamemo iz lonca.

Osnova zeliščnega šopka so vedno lovorov list, trije listi svežega peteršilja in 3 vejice timijana. Dokončna sestava šopka mora biti prilagojena različnim vrstam jedi.

Priprava zeliščnega šopka za različne jedi:

Govedina:
 • lovor, peteršilj, divji timijan, zeleni porovi listi
 • origano, lovor, peteršilj in košček pomarančne lupine
 • citronski timijan, šetraj, majaron in malo ožepka
Svinjina:
 • žajbelj, zelena, peteršilj in materina dušica
 • luštrek, rožmarin in šetraj
 • pomarančni timijan, pehtran in lovor
Jagnjetina:
 • rožmarin, česen, origano, majaron in vrtni timijan
 • sivka, šetraj in rožmarin
 • citronski timijan, luštrek, peteršilj in zeleni porovi listi
Divjačina:
 • peteršilj, brinove jagode, turški timijan in lovor
 • melisa, majaron, meta in zelena
 • rožmarin, mirta in košček pomarančne lupine
Ribe:
 • peteršilj, glavičasti timijan in košček limonine lupine
 • komarček, lovor in citronski timijan
 • koper, peteršilj, zeleni del mlade čebulice, melisa in turški timijan
Zelenjava:
 • origano, kuminasti timijan, peteršilj in žajbelj
 • zelena, šetraj, pehtran in peteršilj
 • lovor, luštrek, rožmarin, majaron in pisani timijan

 

Timijan je nepogrešljiv pri provansalskih zeliščih

Provansalska zelišča som praviloma zmes posušenih zelišč, a jih lahko pripravimo tudi iz svežih. Poleg osnovnih zelišč, lahko dodamo tudi komarčkova semena, žajbelj, baziliko, lovor in ožepek. Provansalska zelišča so primerna za jedi iz paradižnika in korenaste zelenjave, dušene jedi iz divjačine in drugega mesa, posebej, če je omaka iz rdečega vina.

Provansalska zelišča:

 • 3 žlice posušenega timijana
 • 2 žlici posušenega majarona
 • 1 žlička posušenega rožmarina
 • 1 žlica posušenega šetraja
 • 1 žlička posušenih sivkinih cvetov

Vsa zelišča zdrobimo ali zmeljemo in jih shranimo v tesno zaprto posodo, kje bo mešanica ostala uporabna do tri mesece. (1)

 

Deli naprej