Razstrupljanje jeter na naraven način [zdrava hrana in zdravilna zelišča za razstrupljanje]

Razstrupljanje jeter na naraven način [zdrava hrana in zdravilna zelišča za razstrupljanje]

Razstrupljanje jeter in ves proces razstrupljanja, je naraven varovalen proces telesa. Pri razstrupljanju organizma imata najpomembnejšo vlogo jetra in ledvice. Kadar naravno razstrupljanje deluje normalno in smo dokaj zdravi, potem se tega procesa sploh ne zavedamo. Kadar pa pretiravamo in popijemo preveč alkohola, ali pojemo preveč neustrezne prehrane, potem se organizem takoj odzove z burno reakcijo.

razstrupljanje jeter
RAZSTRUPITE SE! POGLEJ VARNA NAVODILA ZA RAZSTRUPLJANJE!

Zamaščena jetra si lahko pridelamo tudi s hrano, ki sicer velja za zdravo, a je enolična in ne vsebuje hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje.

Razstrupljanje jeter

Kadar je naše telo polno toksinov, in jetra pretirano zamaščena, lahko okvarijo delovanje imunskega sistema in začnejo se težave.

V tem primeru pomaga dieta za zamaščena jetra, vendar bomo za svoje zdravje naredili največ, če vsakodnevno uživamo hrano, ki že sama po sebi razstruplja organizem.

Kako poteka naravno čiščenje jeter?

Jetra morajo ves čas delati, saj so prvi in izredno pomemben organ za razstrupljanje. Sodelujejo tudi pri prebavi, vendar je njihova prvotna naloga razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi. Naslednji organ za razstrupljanje so ledvica, ki čistijo kri vseh škodljivih snovi in pospešujejo njihovo izločanje. Proces razstrupljanja poteka v dveh stopnjah, kjer imajo jetra pomembno nalogo. Jetra najprej z encimi nevtralizirajo strupe v emulgiranih maščobah.

Pri nevtralizaciji z žolčem obdelanih maščob, ki smo jih zaužili, sodelujejo tudi vitamini B2, B3, B6 in B12. Pomembna je tudi folna kislina, aminokisline, glutation, flavonoidi, karotenoidi in nepogrešljivi antioksidanti. Te snovi imajo nalogo, da nevtralizirajo škodljive oksidante, ki nastajajo v procesu nevtralizacije. V drugi stopnji razstrupljanja se nevtralizirani strupi  izločijo iz jeter, to se zgodi preko ledvic z urinom.

Poleg vsega tega seveda ne moremo mimo prebave! Kadar naša prebava ne deluje tako, kot bi morala, lahko imamo velike probleme. Zdrava mikro flora je temelj zdravega imunskega sistema in če se ta podre bomo napihnjeni, prebava bo otežena in celo črevesje se bo počasi zakisalo. Za ohranjanje zdrave črevesne flore, si lahko pomagamo z imunobiotiki, ki bodo preprečili napihnjenost, slabo počutje in dvignili našo energijo!

Pri tej stopnji razstrupljanja lahko telesu pomagamo s hrano, ki je bogata z naslednjimi aminokislinami: glicin, tavrin, glutaminon,  arginin in alanin. Te aminokisline dobi telo iz zelja, jajc, mleka, pistacij, lešnikov, orehov in podobne hrane.

Za pospeševanje izločanja strupov iz telesa, je primerno tudi uživanje naravnega jabolčnega kisa, kefirja, limoninega soka, ingverja in sveže stisnjenih sokov iz sadja in zelenjave. Seveda ne smemo pozabiti na zdravilna zelišča, za razstrupljanje jeter je najbolj učinkovit pegasti badelj. (1)

Zamaščena jetra 

Zamaščena jetra lahko prištevamo med obolenja jeter, ki je posledica nalaganja maščobe v jetrne celice. Kadar je prizadetih več kot polovica jetrnih celic, zdravniki  določijo diagnozo maščobna okvara jeter. Razlog za zamaščena jetra je običajno vsebnost maščob v hrani, predvsem nasičene maščobe in seveda prekomerno uživanje alkohola.

Obolenja jeter pa lahko povzročijo tudi razna obolenja, kot je na primer sladkorna bolezen. Za maščobno okvaro jeter je v današnjem času pogosto kriva tudi debelost, ki nastane zaradi uživanja preveč industrijsko predelane hrane. Poleg zamaščenih jeter, poznamo tudi toksična obolenja jeter, kamor prištevamo vsa obolenja, ki jih povzroča stik s strupenimi snovmi.

To so zdravila, strupi iz okolja ali delovnega mesta in najbolj pogosto alkohol. Iz teh okvar jeter se lahko razvije ciroza jeter, ki je neozdravljiva bolezen. Najpogostejši vzrok za cirozo jeter je kronično prekomerno uživanje alkohola. Jetra se zabrazgotinijo in skrčijo, sledijo virusne infekcije, ki jih poznamo pod imenom hepatitis.

Čiščenje jeter od alkohola

Če smo mogoče v dilemi, koliko alkohola lahko dnevno popijemo, brez da ogrozimo naša jetra, potem moramo vedeti, da se prekomerno uživanje alkohola začne že pri relativno majhnih količinah.

Pri moških je ta meja približno 60 gramov alkohola na dan, pri ženskah pa samo 20 gramov. To je pri moških 1,5 litra piva ali 3/4 litra vina, pri ženskah pa 1/4 litra vina in 500 ml piva.

Za čiščenje jeter od alkohola, oziroma za razstrupljanje jeter, zeliščarji priporočajo plodove pegastega badlja  ali silimarin, ki je najpomembnejša učinkovina tega pomembnega osata. Silimarin v plodovih pegastega badlja, spodbuja obnavljanje jetrnih celic.

Zdravilna zelišča in začimbe za čiščenje jeter

Za razstrupljanje jeter so najbolj učinkoviti pegasti badelj, artičoka, kurkuma in regrat. Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki jetra varuje pred poškodbami prostih radikalov. Poleg tega tudi spodbuja nastajanje jetrnih beljakovin, ki so potrebne za obnovo jeter.

Pegasti badelj vpliva na nastajanje glutationa v jetrih in je mogoče celo bolj učinkovit kot vitamin E.

Pegasti badelj

Silybum marianum, je visoka rastlina, ki zraste v višino tudi do 150 cm. Ima zeleno, belo lisaste liste, ki se oklepajo stebla in imajo na robovih bodice. Razvije okrogle, škrlatno rdeče glavice, ki cvetijo od junija do septembra. Ta čudovit bodak je prvotno rasel v južni Evropi, severni Afriki in južni Rusiji.

Za zdravilno uporabo so primerni zreli plodovi, iz katerih pripravljajo razne pripravke, običajno nam zeliščarji in tudi lekarnarji priporočajo visoko koncentrirane suhe izvlečke. Farmakološko so najpomembnejše učinkovine pegastega badlja flavonoidi, mastno olje in flavonolignani, kamor prištevamo učinkovino silimarin.

Pegasti badelj, Silybum marinaum, je najbolj obsežno preučevano zdravilno zelišče za čiščenje jeter. O zdravljenju bolezni jeter s pegastim badljem je narejenih veliko raziskav, s katerimi so dokazali zdravilne lastnosti učinkovin v tem zelišču. Z raziskavami so predvsem potrdili naslednje trditve:

 • Učinkovina silimarin, se nahaja v pegastem badlju, vpliva na hitrejšo regeneracijo celic, ki so poškodovane zaradi uživanja raznih zdravil ali toksičnih snovi.
 • Pegasti badelj uporabljajo za zdravljenje raka na jetrih, vse več se uporablja kot preventivno sredstvo za zaščito pred rakom na jetrih.
 • Vse več se uporablja pegasti badelj v prahu, to je prehransko dopolnilo, ki vsebuje silimarin. Pomaga pri poškodbah jeter, ki so nastale kot posledica zdravljenja rakavih obolenj. 
 • Pegasti badelj v prahu je učinkovit tudi za čiščenje ali razstrupljanje jeter od alkohola, ter pri jetrnih obolenjih in poškodbah jeter zaradi zastrupitve.

Pegasti badelj so poznali že stari Grki in Rimljani, ki so ga predpisovali pri prebavnih motnjah, žolčnih obolenjih, pri zastrupitvah, kroničnih vnetjih jeter in tudi pri cirozi jeter.

Kako uživamo plodove pegastega badlja?

Običajno plodove plodove, oziroma semena pegastega badlja, uživamo v obliki pripravljenega zdravila, ki vsebuje visoko koncentrirane suhe izvlečke. Ta zdravila imajo določeno vsebnost silimarina in so na voljo v obliki tablet, kapsul ali dražejev.

Priporočen dnevni odmerek silimarina naj ne bi presegal 400 mg. Učinkovina silimarin ni vodotopna, zato čaj pegastega badlja, pri zamaščenih jetrih ni učinkovit. Lahko pa čaj pegastega badlja,  pijemo pri prebavnih motnjah ali pri obolenjih žolčnika.

Kontraindikacije pri uživanju pegastega badlja

O uživanju pegastega badlja med nosečnostjo in dojenjem, se posvetuje s svojim zdravnikom. Prav tako pegastega badlja ne uživamo, če smo alergični na košarice.

Uživanje semen pegastega badlja

Za razstrupljaje jeter s semeni pegastega badlja, naredimo tritedensko kuro. Zjutraj pri zajtrku, najprej pojemo 1 žličko zmletih semen pegastega badlja. Če imamo možnost, potem semena meljemo vsako jutro sproti. Da izkoristimo največjo možno izrabo učinkovine silimarin, ki se nahaja v semenih pegastega badlja, semena vedno zaužijemo z živili, ki vsebujejo malo maščobe. S semeni lahko popijemo žličko lanenega semena, ali mogoče konopljino olje ali kakšno drugo zeliščno olje,  primeren pa je tudi kakšen jogurt.

Semena pegastega badlja uživamo tri tedne, nato z uživanjem prekinemo za tri tedne, nato pa kuro spet ponovimo. V obdobju, ko izvajamo očiščevalno kuro s pegastim badljem, zraven pijemo tudi čaj iz repika in artičoke. 

Čaj iz semen pegastega badlja

Učinkovina silimarin, ki se nahaja v semenih pegastega badlja, ni vodotopna, zato je pitje čaja pri razstrupljanju jeter manj učinkovito. Vendar pa je čaj iz semen pegastega badlja izredno učinkovit pri motnjah izločanja žolča in pri slabi prebavi. Čaj pripravimo tako, da eno čajno žličko sveže zmletih semen prelijemo s skodelico mrzle vode, premešamo in zavremo.

Skodelico pokrijemo, pustimo stati deset minut in nato precedimo. Sveže pripravljen čaj pije trikrat ali štirikrat na dan po eno skodelico.

Artičoka

Artičoka vsebuje aromatično snov cinarin, ki ureja vsebnost maščob v krvi in hkrati pospešuje pretok žolča v žolčnik.

Artičoke so odlične čistilke jeter, stimulirajo žolčnik in znižujejo holesterol. Vsebujejo tudi inulin, ki podpira zdrave bakterije v črevesju.

Artičoke so tudi pogumen borec s celulitom. Za odpravo celulita, naredimo napitek iz artičoke, rumene paprike in peteršilja. Poleg cinarina in inulina, v artičoke najdemo še naslednje učinkovine:

 • vitamin B3
 • vitamine K in C
 • beta karoten
 • folna kislina
 • kalcij, železo
 • magnezij, fosfor
 • kalij, natrij
 • rastlinske vlaknine

Pri artičoki za razstrupljanje jeter uporabljamo sveže ali posušene pritlične liste in pripravke iz njih. Najbolj učinkoviti so suhi vodni izvlečki. V ljudskem zdravilstvu zeliščarji artičoko priporočajo pri prebavnih motnjah, napenjanju v trebuhu in pri slabosti, ki nastane zaradi slabega delovanja jeter. Artičoka je primerna tudi za ljudi, ki počasi okrevajo po raznih težkih obolenjih.

Kakšni so priporočeni dnevni odmerki artičoke?

Najbolj učinkovita so prav gotovo pripravljena zdravila iz artičoke, ki so narejena iz suhih izvlečkov. Uživamo jih v obliki kapsul, dražejev, kapljic in tablet. Kadar pa želimo na hitro pripraviti napitek za čiščenje jeter, potem je najboljši sveže izstisnjen sok iz artičok. Artičoka kot zelenjava nima posebnega učinka na jetra, saj se med toplotno obdelavo izgubi večina zdravilnih učinkovin, vendar jo vseeno lahko uporabimo v okusni enolončnici.

Pri uživanju pripravkov iz artičoke, se moramo držati dnevnega priporočila, ki je 6 gramov suhega zdravila, to je približno 1320 mg suhega izvlečka ali 30 ml iztisnjenega soka. Pripravke iz artičoke razporedimo na tri dnevne odmerke, ki jih zaužijemo pred obrokom.

Artičokin čaj

Za pripravo čaja iz artičoke potrebujemo eno žličko drobno sesekljanih listov artičoke, ki jih prelijemo s 150 ml vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati deset minut, nato precedimo in pijemo po eno skodelico po vsakem obroku.

Pripravkov iz listov artičoke ne smejo uživati nosečnice in doječe mamice. Strokovnjaki prav tako odsvetujejo uživanje artičoke v primeru zapore žolčevodov, pri žolčnih kamnih pa se moramo o uživanju posvetovati z zdravnikom. Drugače so pripravki iz artičoke varni za uživanje, le v redkih primerih povzročajo prebavne motnje ali alergične reakcije. 

Regrat 

Regrat je naravni diuretik, ki ima pomemben vpliv za zdravje jeter, ledvic in žolčnika. Pogosto ga imenujemo kar prečiščevalec ali razstrupljevalec jeter in ledvic. Regrat lahko uživamo v solati, za pospeševanje izločanja žolča, pa si skuhamo regratov čaj. Če želimo zdrava jetra, moramo uživati tudi korenje, krešo, paradižnik, olive, olivno olje in česen.

V olivno olje damo strt česen in vse skupaj pokapljamo z limoninim sokom. Poleg te hrane, jetra razstrupljajo tudi pomaranče, grenivke, jabolka in kislo grozdje.

Čaj iz koruznih laskov za čiščenje jeter

Koruzne laske so naše babice dobri poznale, saj so jih sušile in iz njih kuhale čaj, ki jim je pomagal izgubiti kakšen kilogram. Koruzne laske nabiramo na mladi koruzi in jih previdno posušimo. Biti morajo popolnoma suhi, saj drugače izgubijo lastnost odvajanje vode iz telesa. Poleg hujšanja, pa lahko koruzne laske uporabimo tudi za blago čiščenje jeter. Za čaj za razstrupljanje, potrebujemo:

 • 5 žlic posušenih koruznih laskov
 • 1 l vode

Pet žlic posušenih koruznih laskov prelijemo z litrom mrzle vode. Zavremo in počasi kuhamo deset minut. Pokrijemo, pustimo stati deset minut in nato precedimo. Za čiščenje jeter pijemo vsake tri ure eno skodelico čaja, ki mu lahko dodamo tudi žličko medu.

Čaj za čiščenje jeter s timijanom, kamilico in plodovi janeža

Za razstrupljanje jeter je primerno veliko posameznih zelišč, lahko pa si pripravimo tudi zeliščno mešanico za čaj. Uporabimo naslednja zelišča:

Najprej damo v mrzlo vodo janež, zavremo in kuhamo dve minuti. Odstavimo in dodamo kamilice in materino dušico. Pokrijemo in pustimo stati deset minut, nato čaj precedimo. Čaja ne sladkamo, pijemo pa eno skodelico zjutraj na tešče in eno skodelico zvečer pred spanjem.

Krompirjev čaj za razstrupljanje jeter

To je malo manj znan način razstrupljanja jeter, ki so ga pripravljali naši predniki, kadar so pojedli preveč mastne hrane, posebej okoli velike noči in božičnih praznikov. Za pripravo krompirjevega čaja, potrebujemo:

 • 1 pest krompirjevih olupkov
 • 2 skodelici vode

Krompir dobro operemo in olupimo. Olupke prelijemo z dvema skodelicama mrzle vode in počasi zavremo. Kuhamo tri minute, pokrijemo in čez pet minut precedimo. Čaj ohladimo in ga pijemo počasi, po požirkih, dvakrat na dan po eno skodelico. 

Jabolčni sok s soljo in muškatnim oreškom za čiščenje jeter

Jabolka in sol; čudovita kombinacija za blago čiščenje jeter. Ta napitek pripravimo hitro in preprosto. Potrebujemo na slednje sestavine:

 • 1 kozarec sveže stisnjenega jabolčnega soka
 • ščepec soli
 • ščepec naribanega muškatnega oreška

Zjutraj stisnemo nekaj jabolk in sveže stisnjenemu jabolčnemu soku dodamo ščepec naribanega muškatnega oreška in malo soli.

Pri zamaščenih jetrih, pijemo sok trikrat na dan, vedno po majhnih požirkih.

Kura za čiščenje jeter

Za čiščenje jeter poskrbimo na čim bolj naraven način! Vsi agresivni posegi v naš organizem lahko zrušijo našo črevesno floro in celoten imunski sistem. Preprosto kuro za razstrupljanje jeter, lahko opravimo s sestavinami, ki jih imamo vedno pri roki, kot so zdravilna zelišča, ki smo jih nabrali poleti, domač jabolčni kis ali navadno sončnično olje.

Ognjič

Ognjič je poznano in cenjeno zdravilno zelišče, ki deluje protivnetno in kot diuretik. Pomaga pri odvajanju urina iz telesa in s tem se izločijo tudi razni strupi, ki se nalagajo v našem organizmu.Ognjič pripravljamo kot poparek ali ognjičev čaj, za razstrupljanje jeter pa ga pripravimo kot ognjičevo mleko.

Za pripravo ognjičevega mleka potrebujemo naslednje sestavine:

 • 2 žlici posušenih ognjičevih cvetov
 • pol litra mleka

Posušene ognjičeve cvetove deset minut kuhamo v mleku. Nato posodo odstavimo in precedimo. Ognjičevo mleko pijemo še toplo po požirkih, dvakrat na dan.

Kura za čiščenje jeter z olivnim oljem in jabolčnim kisom

Čudovita kombinacija domačega jabolčnega kisa in hladno stiskanega olivnega olja! Naši predniki so dobro poznali blagodejne učinke domačega jabolčnega kisa in seveda tudi olivnega olja. Z obema lahko naredimo kuro za razstrupljanje jeter, ki jo izvajamo najmanj štirinajst dni. Za napitek za razstrupljanje, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1 kozarec vode
 • 2 žlici domačega jabolčnega kisa
 • 1 žlico hladno stiskanega olivnega olja

Vse sestavine zmešamo in vsako jutro na tešče spijemo en kozarec. Po dveh tednih kuro prekinemo in jo po potrebi čez nekaj časa spet ponovimo.

Kura za razstrupljanje jeter z žvrkljanjem olja

Žvrkljanje olja v ustih je ajurvedska tehnika razstrupljanja telesa, ki ga lahko izvajamo na popolnoma preprost način. Ta tehnika razstrupljanja je učinkovita zato, ker so usta prva linija našega obrambnega sistema.

V ustih se ves čas nahaja veliko število bakterij, nekatere so za nas koristne, vendar mnoge žal ne. Bakterije se lahko v ustih skrivajo po mnogih skritih kotičkih, med zobmi, na zobnih oblogah in podobno. Z žvrkljanjem olja te škodljive bakterije učinkovito odstranimo in s tem zaščitimo tako jetra, kot cel organizem.

Za žvrkljanje potrebujemo 2 žlički sončničnega olja, olivnega olja ali ekstra deviškega kokosovega olja. Olje žvrkljamo zjutraj, preden si umijemo zobe ali splahnemo usta. Žvrkljati moramo najmanj dvajset minut, drugače razstrupljanje ne bo učinkovito.

Prav tako olja ne smemo grgrati, saj s tem pošljemo bakterije v grlo in požiralnik. Ko nehamo grgrati, mleku podobno tekočino izpljunemo v straniščno školjko. Kuro izvajamo 45 dni in jo kasneje po potrebi ponovimo.

Hrana ki krepi jetra in pomaga pri naravnem razstrupljanju

Za razstrupljanje jeter naj bo prva izbira vedno zdrava hrana, po ostalih drastičnih ukrepih posežemo le v skrajnih primerih.

Kadar smo svoja jetra resnično močno zastrupili, se moramo pred čiščenjem posvetovati z zdravnikom. Najbolje je, da se telo čisti samo, saj je to naravni varovalni mehanizem. Izogibajmo se močne hrane, občasno pa lahko naredimo tudi post, kjer pijemo samo vodo.

Če smo zdravi, potem nekaj dnevni post ni škodljiv. Če pa imamo kakšne zdravstvene težave, se posta izogibajmo ali ga izvajamo pod zdravniškim nadzorom. Za kratek, enodnevni post, se odločimo tudi če smo prejšnji dan popili preveč alkohola.

Kefir

Za naravno razstrupljanje jeter, nam lahko izredno učinkovito pomaga tudi uživanje kefirja. Vsebuje mlečni sladkor, ki pospešuje prebavo, izločanje prebavnih sokov, pomaga pri razgradnji beljakovin in pomaga pri vezavi kalcija, železa in fosforja v telesu.

Kefir vsebuje vitamine skupine B, ki so potrebni za nemoteno delovanje jeter, ledvic in živčnega sistema. Mlečnokislinske bakterije, lahko uživamo tudi v obliki kapsul in s tem v telo vnesemo 100% čiste, žive bakterije.

Najpomembnejše v kefirju so beljakovine, ki se pri fermentaciji razgradijo v enostavne aminokisline. Za naš organizem so pomembne esencialne aminokisline, ki jih moramo v telo vnesti s hrano. Z uživanjem kefirja, dobi naše telo vse nujno potrebne aminokisline. Vsekakor je kefir dobra hrana za jetra, najbolje je, da ga pripravljamo sami doma, saj bomo imeli tako vedno svež napitek.

Tradicionalni recept za pripravo kefirja – kefirjeva goba

Za pripravo kefirja potrebujemo kefirjevo gobo, ki jo lahko kupimo v specializiranih trgovinah z biološko pridelano hrano. Kefirjeva goba je sestavljena iz mlečnokislinskih bakterij in droži, ki se nahajajo v kefirnem bacilu. Pri nastajanju kefirja, se nekaj mlečnega sladkorja pretvori v alkohol, lahko tudi do 2%.

Kefirjeva goba spominja na bele, čvrste rožice, ki so se zarasle skupaj. Da se goba ohrani in se razmnožuje, jo moramo pravilno negovati. Za pripravo kefirja iz litra mleka, potrebujemo eno jedilno žlico kefirjeve gobe, pa vse do polne pesti.

Nekaj pozornosti moramo posvetiti tudi izbiri mleka, saj presno mleko vsebuje bolj živo floro klic, kot pa pasterizirano. Če izberemo pasterizirano mleko, se lahko zgodi, da bo zaviralo razvoj kefirja. Najbolj primerno je neobdelano, polnomastno mleko.

Kefirjevo gobo moramo vsak dan spirati pod hladno vodo, posodo v kateri ga pripravljamo, pa moramo vedno skrbno očistiti. Če mleka, s katerim delamo kefir, nekaj časa ne zamenjamo, lahko goba spremeni videz. V tem primeru, moramo gobo temeljito sprati in odstraniti vlakna in mehke dele. Če želimo pripravo kefirja za nekaj časa prekiniti, lahko gobo zamrznemo. Zamrznjena goba se obdrži tudi do pol leta.

Sirotka

Sirotka je stranski produkt, ki nastane pri postopku sirjenja mleka. Pri tem postopku se izloči beljakovina kazein in mlečne maščobe. Ostane sirotka, ki vsebuje še vedno mnogo bogatih hranil, čeprav skoraj ne vsebuje več maščob. V sirotki so tudi izredno dragocene rudnine, predvsem kalij.

Najbolj važen podatek pa je ta, da so v sirotki zastopane vse najpomembnejše aminokisline v idealnem razmerju. V letu 2011 je bila narejena velika raziskavam v kateri so dokazali, da sirotka deluje antioksidativno in hepatoprotektivno, kar pomeni, da preprečuje poškodbe jeter. 

Zgodovina nam pokaže, da je sirotko za zdravje, že več kot pred dvema tisočletjema, predpisoval in priporočal Hipokrat. Kasneje jo zasledimo v mnogih pisnih virih, predvsem se omenja v zvezi z razstrupljanjem in čiščenjem jeter in spodbujanjem presnove.

Znameniti Paracelus je že dolgo nazaj spoznal, da je sirotka nepogrešljiva pri zaprtju, prebavnih težavah in pri težavah s kožo. Največje uspehe pa so v tistem času dosegali pri zdravljenju putike s sirotko. V današnjem času je namesto sveže sirotke, vse bolj priljubljena sirotka v prahu, ali 100% naravne whey beljakovine.

Jabolčni kis

Jabolčni kis, kot tudi vsi ostali naravni kisi, narejeni iz sadja ali vina, so eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravilnih sredstev. Za razstrupljanje jeter, vsak dan na tešče spijemo kozarec vode, v katerega dodamo jedilno žlico jabolčnega kisa.

Kislina, ki jo vsebuje kis, poleg razstrupljanja jeter, tudi razkuži ustno votlino, vse sluznice, znižuje krvni tlak, blaži težave z ledvicami in mehurjem.

Domači jabolčni kis za čiščenje jeter

Domač jabolčni kis pomaga tudi pri težavah s spanjem in poskrbi za lepo, gladko polt. Če imate težave s spanjem, bodisi, da se zbujate sredi noči, bodisi, da ne morete dovolj dolgo spati ali, da je vaš spanec preveč rahel, vzemite eno žličko jabolčnega kisa pred spanjem in zanesljivo boste spali bolje.

Jabolčni kis namreč v samo nekaj minutah za do 8% zmanjša količino sladkorja v krvi, s tem pa pomaga na hiter, naraven in enostaven način, pripraviti telo na mirovanje in spanec.

Če imate težave s spanjem dlje časa in tudi jabolčni kis ne pomaga, ne bo odveč spomniti, da kar 80% težav povezanih s spancem, povzroča spanje na neustreznem ležišču.

Vsi ljudje imamo skozi leta razvit svoj stil spanja, ki ustreza naši fizični konstituciji, našim dnevnim življenjskim navadam ter našemu bioritmu. Če ste slučajno pred kratkim zamenjali ležišče, bodite pozorni ali ni morebiti slednje razlog za vaš slabši spanec.

Ustrezno ležišče za zdrav spanec mora biti predvsem dovolj veliko, dovolj zračno in iz ustreznega materiala za naše spalne navade in naš tip spanja. Težjim ljudem in ljudem s prekomerno telesno težo se priporoča spanje na trših ležiščih, ljudje, ki se prekomerno potijo nikakor ne smejo uporabljati ležišč s spominskimi penami.

Kot najbolj priporočljive za povprečen tip spanja, čez dan povprečno obremenjenega človeka, so se izkazale t.i. vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, saj zagotavlja stabilno trdnost in zračnost, obenem pa jih ljudje najraje kupujejo zaradi dobre cene ležišč in dolge življenske dobe vzmetnic.

Z jabolčnim kisom lahko tudi uspešno odpravimo celulit! Poskrbi tudi za bleščeče lase, ureja prebavo in ohranja mišične celice srca. Kis lahko naredimo tudi sami in ga kasneje izboljšamo z dišavnicami, ali pa naredimo orehov ali malinov kis.

Orehov kis za zdrava jetra

Orehi vsebujejo izredno pomembne omega 3 maščobne  kisline, ki so prav tako potrebne za razstrupljanje jeter. Pripravimo pa si lahko tudi orehov kis, ki ga na tešče  pijemo razredčenega v kozarcu vode. Za izdelavo orehovega kisa, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 250 gramov orehovih jedrc
 • 1 cimetova palčka
 • 5 celih nageljnovih žbic
 • 1 liter jabolčnega kisa

Orehova jedrca grobo nasekljamo, damo v večji lonec in prilijemo liter jabolčnega kisa. Segrevamo do 40 stopinj C, nekaj časa kuhamo in nato odstavimo, da se mešanica ohladi. Nato dodamo cimetovo palčico in nageljnove žbice.

Prelijemo v večji kozarec s širokim vratom in za 3 tedne postavimo v hladen in temen prostor. V tem času, lahko kis večkrat poskusimo, da ugotovimo, koliko časa ga še moramo pustiti. Po približno treh tednih, orehov kis precedimo in prelijemo v temne stekleničke. Cimetovo paličico lahko pustimo v eni od stekleničk za okras.

Orehov kis, ki ga naredimo iz jabolčnega kisa, lahko preventivno pijemo razredčenega za zdrava jetra. Uporabljamo ga seveda tudi za začinjanje jedi, odlično se poda k solati iz rdeče pese, zelene solate, motovilca in rukole. Orehov kis lahko uporabimo tudi za pripravo solate iz jabolk in korenja. Ta okusna solata, je prav tako primerna za razstrupljanje jeter.

Fižol

Ločimo dve vrsti fižola, visok fižol, Phaseolus vulgaris in nizki fižol Phaseolus nanus. Visok fižol poznamo pod mnogimi imeni, najbolj poznana so: bob, fašon, fešk, fižol preklar, laški bob, navadni fižol, fržolj, palični fižol in še bi se kaj našlo. Nizki fižol najdemo tudi pod imenom kebec.

Fižol gojimo na vrtu, sami se odločimo ali bomo nasadili nizek ali visok fižol. Pri vseh sortah fižola se fižolova stebla zmeraj ovijajo v levo. Plodovi fižola so stroki, ki so dolgi tudi do 30 cm. Surovo zrno fižola je omlednega in mokastega okusa, cela rastlina pa ima poseben vonj. Fižol je priljubljeno živili, ki ne sme manjkati v enolončnicah. 

V zeliščarstvu uporabljamo fižolove luščine, vendar vedno luščine zrelih plodov, saj so v njih zbrane zdravilne učinkovine. Najboljše so bolj mesnate sorte ali pa luščine nizkega fižola. Pri visokem fižolu je več koristnih učinkovin v luščinah fižola z belimi cvetovi, ki ga imenujemo tudi preklar. Največ zdravilnih učinkovin pa je v luščinah zelenega nizkega fižola. Fižolove luščine, ki jih bomo uporabili v zdravilne namene, vedno sušimo v senci.

V plodovih fižola najdemo mnoge koristen učinkovine: sladkorje, vitamin C in inozid. Preden semena dozorijo pa so v njih še naslednje učinkovine: dušikove spojine, asparagin, ariginin, tirozin, leucin, lizin, holin, trigonelin, alantoin in topna kremenčeva kislina. 

V suhih fižolovih zrnih je veliko balastnih snovi. Poleg škroba, pa so v zrnih tudi flor, kalij, cink in železo. Minerali so v fižolu težje dostopni zaradi oksalne in fitinske kisline. V suhem fižolu so tudi vitamini skupine B in sicer B1, B2 in B6.

Fižolove luščine

V fižolovih luščin poleg vseh učinkovin ki jih najdemo v plodovih fižola, najdemo še insulinu podobna snov, ki jo imenujemo glukokinin. Glukokinin je poznan po tem, da znižuje sladkor v krvi in seču. zaradi tega so fižolove luščine primerne za podporno zdravljenje pri sladkorni bolezni.

Z raziskavami so dokazali, da je največ učinkovine glukokinina v zelenih fižolovih luščinah in zato so te najbolj primerne za sladkorne bolnike. Sladkorni bolniki lahko celo poletje uživajo sveže nabrane, nezrele, zelene fižolove luščine. Prednost snovi glukokinina je namreč ta, da ga pri kuhanju ne uničimo.

Uporaba fižola v zeliščarstvu

Fižolove luščine so najbolj poznane kot podporno zdravljenje pri sladkorni bolezni, a fižol lahko uporabimo tudi za lajšanje mnogih drugih težav:

 • Uživanje suhega fižola in čaja iz kuhanih fižolovih luščin, lajša obolenja jeter in žolča, pomaga pa tudi pri povišanih maščobah v krvi. 
 • Fižol in fižolove luščine pospešujejo rast las in nohtov.
 • Učinkovine v fižolu pomagajo pri težavah s kožo, kot je starostno srbenje kože in ekcemi.
 • Fižol nase veže sečno kislino in jo raztaplja vso nakopičeno sečno kislino in jo iz telesa odvaja z urinom.
 • Blagodejno vpliva pri težavah z ledvičnimi kamni in pri pesku v ledvicah. Pomaga tudi lajšati težave pri boleznih mehurja.
 • Pomaga pri nosečniškem izločanju beljakovin in lajša težave pri vnetju ledvic po prebolelih težjih boleznih.
 • Fižolove luščine pomagajo pri vodenici, znižujejo sladkor v krvi in lajšajo težave pri kroničnem revmatizmu in pri išiasu. 

Čaj iz fižolovih luščin

Za razstrupljanje jeter in za zniževanje sladkorja v krvi, si pripravimo čaj iz posušenih luščin nizkega, zelenega fižola. Eno jedilno žlico posušenih luščin na hitro pokuhamo v večji skodelici vode in takoj precedimo. čaj pijemo počasi, po požirkih, trikrat na dan. Čaj iz fižolovih luščin lahko pijemo tudi pri shujševalni dieti. 

Čaj lahko pripravimo tudi kot poparek. Dve žlički posušenih fižolovih luščin prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo 10 minut. Nato čaj precedimo in takoj popijemo.

Juhe za razstrupljanje

Za razstrupljanje telesa so juhe idealno živilo. Hitro so pripravljene in za pripravo lahko uporabimo različne sveže sestavine. Če se odločimo za razstrupljevalno dieto, je najbolje, da si skuhamo vnaprej nekaj zelenjavne čiste juhe, tako da jo imamo pri roki vsaj za dva dni. Čisto zelenjavno juho lahko uporabimo tudi kot dodatek k drugim jedem , ali pa jo pijemo kot topel napitek namesto čaja ali zelenjavnih sokov.

Čista zelenjavna jušna osnova

Pri razstrupljanju je zelo pomembno da veliko pijemo. Jutro začnemo s kozarcem vroče vode, ali pa si pripravimo zeliščne napitke.

Čez dan pijemo zeliščne čaje ali čisto zelenjavno jušno osnovo. Zelenjavna jušna osnova je odlična tudi zato, ker nekoliko ublaži občutek lakote. Pri pripravi juhe lahko uporabimo različno sezonsko in lokalno zelenjavo.

Pri tem bodimo pozorni na nekatere značilnosti zelenjave, saj krompir naredi juho motno, zelje da juhi izrazit okus, medtem ko rdeča pesa juho obarva temno rožnato. Prav tako pri kuhanju ne uporabimo soli ali kakšnih drugih umetnih dodatkov. V naslednjem receptu smo uporabili tudi nekaj svežih začimb in zelišč, vso zelenjavo pa lahko v receptu poljubno nadomestimo s kakšno drugo.

Sestavine za čisto zelenjavno jušno osnovo:

 • 1 žlička hladno stiskanega olivnega olja
 • 2 drobno sesekljani čebuli
 • 2 velika korenja
 • 1 pastinak
 • 1 koleraba
 • 2 vejici zelene
 • 1 liter vode
 • 2 lovorova lista
 • velik šopek svežih začimb – peteršilj, timijan, rožmarin in koriander
 • 8 celih porovih zrn
 • malo sojine omake, svež limonin sok in malo sveže mletega popra

V veliki ponvi segrejemo olivno olje in dodamo drobno sesekljano zelenjavo. Zelenjavo pražimo toliko časa, da se malo zmehča. Še preden se zelenjava obarva, jo zalijemo z vodo in počakamo da zavre. Lovorova lista privežimo na šopek začimb, ki ga dodamo k zelenjavi. Dodamo še poprova zrna in na zmernem ognju kuhamo 30 minut.

Po tem času je juha kuhana, zato jo lahko precedimo. Po okusu dodamo malo sojine omake, nekaj kapljic svežega limoninega soka in svež mlet poper. Če nam okus juhe še vedno ni všeč ker je preblag, jo še enkrat postavimo na ogenj in jo prevrimo, tako da izhlapi nekaj tekočine. Tako bo juha dobila boljši okus, nikar pa okusa ne izboljšujmo s soljo!

Kremna juha iz koruze za blago razstrupljanje 

Ko razstrupljamo telo, pa naj bo to kura za razstrupljanje jeter ali samo blago čiščenje telesa, moramo uživati lahko prebavljivo hrano. V tem času se izogibajmo pšenici in izdelkom iz pšenice, lahko pa si privoščimo koruzno kremno juho. Za pripravo potrebujemo naslednje sestavine:

 • 4 koruzne storže
 • 300 ml mleka ( lahko riževo mleko, ne smemo uporabiti kravjega mleka)
 • 2 žlici sezamovega olja
 • 350 gramov sesekljane čebule
 • 400 gramov krompirja narezanega na manjše kocke
 • 1/2 žličke domačega jabolčnega kisa
 • sveže mlet poper in malo morske soli

Koruzo kuhamo v kropu deset minut, toliko da se zrna zmehčajo. Nato vodo odcedimo in zrna z ostrim nožem ločimo od stržena. Polovico koruznih zrn stresemo v sekljalnik in dodamo mleko, sekljamo toliko časa, da dobimo srednje gladko kašo.

V ponvi na sezamovem olju popražimo sesekljano čebulo, samo toliko da se zmehča, ne sme porjaveti. Nato čebuli dodamo na kocke narezan krompir in koruzno kašo z mlekom. Vse skupaj kuhamo približno deset minut, toliko da s krompir malo zmehča. Nato vmešamo preostalo koruzo in jabolčni kis.

Začinimo s sveže mletim črnim poprom in malo soli, samo za okus, ter kuhamo še približno dve minuti. Količina koruzne kremne juhe je za štiri osebe, postrežemo toplo, z dodatkom črnega popra.

Čajna mešanica za dobro prebavo in zdrava jetra

Prebava je zapleten proces pri katerem sodelujejo različni organi. Pri odraslem človeku se prebava dogaja na devetih metrih…sodelujejo ustna votlina, žrelo, požiralnik, želodec, tanko črevo, debelo črevo, žolčnik, jetra in trebušna slinavka. Mišične plasti želodčne in črevesne stene z ritmičnimi gibi v obliki valov skrbijo za mešanje in premikanje hrane proti izhodu. Na notranji strani jih obdaja sluznica, v njej so celice, ki so zadolžene za sprejemanje v sestavne dele razkrojenih živil.

V ustni votlini, trebušni slinavki, jetrih in v črevesju, nastajajo prebavni sokovi, v žolčniku pa se žolč, ki nastaja v jetrih, zgosti in shranjuje. Ko je potrebno, žolč odteka iz žolčnika v črevesje. Prebavila potrebujejo na dan 6 litrov prebavnih sokov, da lahko hrano razkrojijo v hranila ki ji naše telo potrebuje za normalno delovanje.

Čaj iz angelike za lajšanje prebavnih motenj

Pri blagih prebavnih težavah je najboljše zelišče angelika ali gozdni koren. Angelika vsebuje grenčine, čreslovine in eterična olja. Vse te učinkovine delujejo na prebavo na splošno, spodbujajo apetit in nastajanje prebavnih sokov. Eterično olje angelike deluje proti napenjanju in blaži krče. Cela rastlina ugodno vpliva na vegetativno živčevje, zato je primerna za ljudi ki imajo težave z nervoznim želodcem.

Poparek iz korenin angelike:

Čajno žličko posušenih korenin angelike prelijemo s skodelico kropa, pokrijemo in čez 10 minut precedimo. Pijemo 3 krat na dan po eno skodelico čaja.

Prevretek iz korenin angelike:

Čajno žličko korenin angelike kuhamo v skodelici hladne vode približno 5 minut. Za boljši okus lahko dodamo čaju enako količino listov gozdne jagode. Čaj pijemo trikrat na dan po eno skodelico.

Čajna mešanica za zdrava jetra

Za zdrava jetra in splošno boljše počutje si občasno pripravimo zeliščno mešanico z naslednjimi zdravilnimi zelišči:

 • 1 žlica cvetov in listov šentjanževke
 • 1 žlica brezovih listov
 • 1 žlica šipka
 • 1 žlica rmana
 • 4 žlice korenin in gomolja plazeče pirnice

Vsa zelišča dobro premešamo in jih prelijemo z 1,4 litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 2 uri. Nato čaj precedimo in ga pijemo po eno skodelico pred in po vsakem obroku. Po 20 dneh čajno kuro za zdrava jetra prekinemo.

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje jeter, pegasti badelj, dieta za zamaščena jetra

Deli naprej