Razstrupljanje jeter na naraven način [Katera hrana se najbolj priporoča]

posted in: Aktualno, Zdrava prehrana | 0
razstrupljanje jeter
PEGASTI BADELJ ZA RAZSTRUPLJANJE JETER! KLIKNI SLIKO!

Razstrupljanje jeter in ves proces razstrupljanja, je naraven varovalen proces telesa. Pri razstrupljanju organizma imata najpomembnejšo vlogo jetra in ledvice. Kadar naravno razstrupljanje deluje normalno in smo dokaj zdravi, potem se tega procesa sploh ne zavedamo. Kadar pa pretiravamo in popijemo preveč alkohola, ali pojemo preveč neustrezne prehrane, potem se organizem takoj odzove z burno reakcijo.

 

Zamaščena jetra si lahko pridelamo tudi s hrano, ki sicer velja za zdravo, a je enolična in ne vsebuje hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Kadar je naše telo polno toksinov, in jetra pretirano zamaščena, lahko okvarijo delovanje imunskega sistema in začnejo se težave. V tem primeru pomaga dieta za zamaščena jetra, vendar bomo za svoje zdravje naredili največ, če vsakodnevno uživamo hrano, ki že sama po sebi razstruplja organizem.

 

 

Kako poteka naravno razstrupljanje jeter?

 

Jetra morajo ves čas delati, saj so prvi in izredno pomemben organ za razstrupljanje. Sodelujejo tudi pri prebavi, vendar je njihova prvotna naloga razgradnja in odstranjevanje strupenih snovi. Naslednji organ za razstrupljanje so ledvice, ki čistijo kri vseh škodljivih snovi in pospešujejo njihovo izločanje. Proces razstrupljanja poteka v dveh stopnjah, kjer imajo jetra pomembno nalogo. Jetra najprej z encimi nevtralizirajo strupe v emulgiranih maščobah.

 

 

Pri nevtralizaciji z žolčem obdelanih maščob, ki smo jih zaužili, sodelujejo tudi vitamini B2, B3, B6 in B12. Pomembna je tudi folna kislina, aminokisline, glutation, flavonoidi, karotenoidi in nepogrešljivi antioksidanti. Te snovi imajo nalogo, da nevtralizirajo škodljive oksidante, ki nastajajo v procesu nevtralizacije. V drugi stopnji razstrupljanja se nevtralizirani strupi  izločijo iz jeter, to se zgodi preko ledvic z urinom.

 

Pri tej stopnji razstrupljanja lahko telesu pomagamo s hrano, ki je bogata z naslednjimi aminokislinami: glicin, tavrin, glutaminon,  arginin in alanin. Te aminokisline dobi telo iz zelja, jajc, mleka, pistacij, lešnikov, orehov in podobne hrane. Za pospeševanje izločanja strupov iz telesa, je primerno tudi uživanje naravnega jabolčnega kisa, kefirja, limoninega soka, ingverja in sveže stisnjenih sokov iz sadja in zelenjave. Seveda ne smemo pozabiti na zdravilna zelišča, za razstrupljanje jeter je najbolj učinkovit pegasti badelj.

Hrana ki krepi jetra in pomaga pri naravnem razstrupljanju

 

Za razstrupljanje jeter naj bo prva izbira vedno zdrava hrana, po ostalih drastičnih ukrepih posežemo le v skrajnih primerih. Kadar smo svoja jetra resnično močno zastrupili, se moramo pred čiščenjem posvetovati z zdravnikom. Najbolje je, da se telo čisti samo, saj je to naravni varovalni mehanizem. Izogibajmo se močne hrane, občasno pa lahko naredimo tudi post, kjer pijemo samo vodo. Če smo zdravi, potem nekaj dnevni post ni škodljiv. Če pa imamo kakšne zdravstvene težave, se posta izogibajmo ali ga izvajamo pod zdravniškim nadzorom. Za kratek, enodnevni post, se odločimo tudi če smo prejšnji dan popili preveč alkohola.

 

Kako nam pomaga kefir pri razstrupljanju jeter?

 

Za naravno razstrupljanje jeter, nam lahko izredno učinkovito pomaga tudi uživanje kefirja. Vsebuje mlečni sladkor, ki pospešuje prebavo, izločanje prebavnih sokov, pomaga pri razgradnji beljakovin in pomaga pri vezavi kalcija, železa in fosforja v telesu. Kefir vsebuje vitamine skupine B, ki so potrebni za nemoteno delovanje jeter, ledvic in živčnega sistema. Mlečnokislinske bakterije, lahko uživamo tudi v obliki kapsul in s tem v telo vnesemo 100% čiste, žive bakterije. POGLEJ TU!

 

Najpomembnejše v kefirju so beljakovine, ki se pri fermentaciji razgradijo v enostavne aminokisline. Za naš organizem so pomembne esencialne aminokisline, ki jih moramo v telo vnesti s hrano. Z uživanjem kefirja, dobi naše telo vse nujno potrebne aminokisline. Vsekakor je kefir dobra hrana za jetra, najbolje je, da ga pripravljamo sami doma, saj bomo imeli tako vedno svež napitek.

Tradicionalni recept za pripravo kefirja – kefirjeva goba

 

Za pripravo kefirja potrebujemo kefirjevo gobo, ki jo lahko kupimo v specializiranih trgovinah z biološko pridelano hrano. Kefirjeva goba je sestavljena iz mlečnokislinskih bakterij in droži, ki se nahajajo v kefirnem bacilu. Pri nastajanju kefirja, se nekaj mlečnega sladkorja pretvori v alkohol, lahko tudi do 2%.

 

 

 

Kefirjeva goba spominja na bele, čvrste rožice, ki so se zarasle skupaj. Da se goba ohrani in se razmnožuje, jo moramo pravilno negovati. Za pripravo kefirja iz litra mleka, potrebujemo eno jedilno žlico kefirjeve gobe, pa vse do polne pesti. Nekaj pozornosti moramo posvetiti tudi izbiri mleka, saj presno mleko vsebuje bolj živo floro klic, kot pa pasterizirano. Če izberemo pasterizirano mleko, se lahko zgodi, da bo zaviralo razvoj kefirja. Najbolj primerno je neobdelano, polnomastno mleko.

 

Kefirjevo gobo moramo vsak dan spirati pod hladno vodo, posodo v kateri ga pripravljamo, pa moramo vedno skrbno očistiti. Če mleka, s katerim delamo kefir, nekaj časa ne zamenjamo, lahko goba spremeni videz. V tem primeru, moramo gobo temeljito sprati in odstraniti vlakna in mehke dele. Če želimo pripravo kefirja za nekaj časa prekiniti, lahko gobo zamrznemo. Zamrznjena goba se obdrži tudi do pol leta.

 

Jabolčni kis za razstrupljanje jeter

 

Jabolčni kis, kot tudi vsi ostali naravni kisi, narejeni iz sadja ali vina, so eno izmed najučinkovitejših naravnih zdravilnih sredstev. Za razstrupljanje jeter, vsak dan na tešče spijemo kozarec vode, v katerega dodamo jedilno žlico jabolčnega kisa. Kislina, ki jo vsebuje kis, poleg razstrupljanja jeter, tudi razkuži ustno votlino, vse sluznice, znižuje krvni tlak, blaži težave z ledvicami in mehurjem.

 

Jabolčni kis za težave s spanjem

 

Jabolčni kis pomaga tudi pri težavah s spanjem in poskrbi za lepo, gladko polt. Če imate težave s spanjem, bodisi, da se zbujate sredi noči, bodisi, da ne morete dovolj dolgo spati ali, da je vaš spanec preveč rahel, vzamite eno žličko jabolčnega kisa pred spanjem in zanesljivo boste spali bolje. Jabolčni kis namreč v samo nekaj minutah za do 8% zmanjša količino sladkorja v krvi, s tem pa pomaga na hiter, naraven in enostaven način, pripraviti telo na mirivanje in spanec.

Če imate težave s spanjem dlje časa in tudi jabolčni kis ne pomaga, ne bo odveč spomniti, da kar 80% težav povezanih s spancem, povzroča spanje na neustreznem ležišču.

Vsi ljudje imamo skozi leta razvit svoj stil spanja, ki ustreza naši fizični konstituciji, našim dnevnim življenskim navadam ter našemu bioritmu. Če ste slučajno pred kratkim zamenjali ležišče, bodite pozorni ali ni morebiti slednje razlog za vaš slabši spanec.

Ustrezno ležišče za zdrav spanec mora biti predvsem dovolj veliko, dovolj zračno in iz ustreznega materiala za naše spalne navade in naš tip spanja. Težjim ljudem in ljudem s prekomerno telesno težo se priporoča spanje na trših ležiščih, ljudje, ki se prekomerno potijo nikako ne smejo uporabljati ležišč s spominskimi penami.

Kot najbolj priporočljive za povprečen tip spanja, čez dan povprečno obremenjenega človeka, so se izkazale t.i. vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, saj zagotavlja stabilno trdnost in zračnost, obenem pa jih ljudje najraje kupujejo zaradi dobre cene ležišč in dolge življenske dobe vzmetnic.

 

Z jabolčnim kisom lahko tudi uspešno odpravimo celulit! Poskrbi tudi za bleščeče lase, ureja prebavo in ohranja mišične celice srca. Kis lahko naredimo tudi sami in ga kasneje izboljšamo z dišavnicami, ali pa naredimo orehov ali malinov kis.

Orehov kis za zdrava jetra

 

Orehi vsebujejo izredno pomembne omega 3 maščobne  kisline, ki so prav tako potrebne za razstrupljanje jeter. Pripravimo pa si lahko tudi orehov kis, ki ga na tešče  pijemo razredčenega v kozarcu vode. Za izdelavo orehovega kisa, potrebujemo naslednje sestavine:

 

 • 250 gramov orehovih jedrc
 • 1 cimetova palčka
 • 5 celih nageljnovih žbic
 • 1 liter jabolčnega kisa

 

Orehova jedrca grobo nasekljamo, damo v večji lonec in prilijemo liter jabolčnega kisa. Segrevamo do 40 stopinj C, nekaj časa kuhamo in nato odstavimo, da se mešanica ohladi. Nato dodamo cimetovo palčico in nageljnove žbice. Prelijemo v večji kozarec s širokim vratom in za 3 tedne postavimo v hladen in temen prostor. V tem času, lahko kis večkrat poskusimo, da ugotovimo, koliko časa ga še moramo pustiti. Po približno treh tednih, orehov kis precedimo in prelijemo v temne stekleničke. Cimetovo paličico lahko pustimo v eni od stekleničk za okras.

 

 

Orehov kis, ki ga naredimo iz jabolčnega kisa, lahko preventivno pijemo razredčenega za zdrava jetra. Uporabljamo ga seveda tudi za začinjanje jedi, odlično se poda k solati iz rdeče pese, zelene solate, motovilca in rukole. Orehov kis lahko uporabimo tudi za pripravo solate iz jabolk in korenja. Ta okusna solata, je prav tako primerna za razstrupljanje jeter.

Katere začimbe in zelišča lahko uporabimo za razstrupljanje jeter?

 

 

 

čiščenje jeter
KURKUMA IZ EKOLOŠKE PRIDELAVE! PREVERI CENO!

Za razstrupljanje jeter so najbolj učinkoviti pegasti badelj, artičoka, kurkuma in regrat. Pegasti badelj vsebuje silimarin, ki jetra varuje pred poškodbami prostih radikalov. Poleg tega tudi spodbuja nastajanje jetrnih beljakovin, ki so potrebne za obnovo jeter. Pegasti badelj vpliva na nastajanje glutationa v jetrih in je mogoče celo bolj učinkovit kot vitamin E.

 

 

Artičoka vsebuje aromatično snov cinarin, ki ureja vsebnost maščob v krvi in hkrati pospešuje pretok žolča v žolčnik. Artičoke so odlične čistilke jeter, stimulirajo žolčnik in znižujejo holesterol. Vsebujejo tudi inulin, ki podpira zdrave bakterije v črevesju. Artičoke so tudi pogumen borec s celulitom. Za odpravo celulita, naredimo napitek iz artičoke, rumene paprike in peteršilja. Poleg cinarina in inulina, v artičoke najdemo še naslednje učinkovine:

 

 • vitamin B3
 • vitamine K in C
 • beta karoten
 • folna kislina
 • kalcij, železo
 • magnezij, fosfor
 • kalij, natrij
 • rastlinske vlaknine

 

 

Regrat je naravni diuretik, ki ima pomemben vpliv za zdravje jeter, ledvic in žolčnika. Pogosto ga imenujemo kar prečiščevalec ali razstrupljevalec jeter in ledvic. Regrat lahko uživamo v solati, za pospeševanje izločanja žolča, pa si skuhamo regratov čaj. Če želimo zdrava jetra, moramo uživati tudi korenje, krešo, paradižnik, olive, olivno olje in česen. V olivno olje damo strt česen in vse skupaj pokapljamo z limoninim sokom. Poleg te hrane, jetra razstrupljajo tudi pomaranče, grenivke, jabolka in kislo grozdje.

 

Oglejte si še nekaj nasvetov, kako na naraven način razstrupimo jetra:

 

 

 

Uporabljeno besedilo: razstrupljanje jeter, pegasti badelj, dieta za zamaščena jetra

Deli naprej