5 izjemnih resnic o konopljinih semenih

konopljina semena uporaba
KONOPLJINA SEMENA IN KONOPLJINO OLJE ! POGLEJ VEČ TUKAJ!

Konopljina semena so čudovit vir rastlinskih beljakovin, kar je pomembno predvsem za ljudi, ki so se odločili za vegansko ali vegetarijansko prehranjevanje. Konopljina semena uporaba v kulinariki ali za vzdrževanja zdravja, ima široko paleto uporabnosti. Iz konopljinih semen izdelujejo moko in vse bolj cenjeno konopljino olje.

V konopljinih semenih najdemo nakopičene čudovite učinkovine, ki imajo lastnosti treh živil. Konopljina moka je lahko nadomestilo za moke iz žit, beljakovine v semenih so primerljive z beljakovinami v stročnicah, medtem ko so dobre maščobe podobne maščobam v suhem sadju.

Konopljina semena uporaba

V semenih konoplje najdemo veliko kakovostnih beljakovin, ki vsebujejo vse aminokisline, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Konopljini proteini so tudi vse bolj priljubljeni za blago razstrupljanje  jeter in  za razstrupljanje telesa. Poleg pomembnih beljakovin, v konopljinih semenih najdemo tudi maščobne kisline omega 3 in omega 6, vitamine in minerale.

Najbolj pomemben vitamin v teh čudovitih semenih je vitamin E, ki deluje kot antioksidant. Najbolj pomembni minerali v konopljinih semenih so železo, fosfor, magnezij in kalij. Semena, ki jih uporabljamo v prehrani, ne vsebujejo THC, ki ga najdemo v kanabisu.

Konopljina semena uporaba v prehrani

Semena konoplje so za nas zanimiva predvsem zaradi velike vsebnosti rastlinskih beljakovin visoke biološke vrednosti. Kar četrtina semena je sestavljena iz visokokakovostnih beljakovin.  Te vrednosti so res visoke, celo višje kot v nekaterih stročnicah, ki veljajo za najboljši vir beljakovin in jih najpogosteje pripravljamo v jedeh na žlico. 

1. Konopljina semena so čudovit vir beljakovin

Najbolj so konopljina semena, glede na vsebnost beljakovin, primerljiva s sojo. Če pojemo tri velike žlice konopljinih semen, naše telo oskrbimo z 11 grami preprosto prebavljivih beljakovin. S tem dobi naše telo tudi vse nujno potrebne aminokisline, ki jih potrebuje za normalno delovanje.

Največji delež beljakovin, ki jih zaužijemo s semeni konoplje, zastopa edestin. To je dragocena beljakovina, predvsem zaradi sestave DNK. Beljakovina edestin tudi pospešuje prebavo in pomaga pri topljenju maščobnih oblog okoli trebuha. Ta izredno pomembna beljakovina, vsebuje glutaminsko kislino.

Ta kislina je nevrotransmiter, ki ima nalogo, da nam pomaga lažje prenašati vsakodnevne zadolžitve in fizične napore. Pomemben je tudi podatek, da v konopljinih semenih ni gliadina,  glutenina in proteinskih snovi iz žit, ki vsebujejo gluten. Ta podatek je predvsem pomemben za ljudi, ki so občutljivi na gluten. (1)

2.Ste že slišali za mleko iz konopljinih semen? Poglej recept!

Ja, prav ste slišali! Iz konopljinih semen lahko pridelamo izredno hranilno mleko, ki je popoln nadomestek za kravje mleko. Postopek pridelave je podoben kot za sojino mleko. Za pripravo konopljinega mleka, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 200 gramov oluščenih konopljinih semen 
 • 1 liter vrele vode
Recept za konopljino mleko:

20  gramov oluščenih konopljinih semen, stresemo v liter vrele vode. Pokrijemo in pustimo, da se semena namakajo najmanj dve uri, pustimo lahko tudi čez noč. Nato semena odcedimo, vendar vode ne zavržemo. Semena damo v električni miksar in jih počasi meljemo, medtem pa počasi dolivamo vodo, v kateri smo namakali semena.

Zmes, ki smo jo dobili, nato precedimo skozi gazo. Tekočino, ki smo jo dobili, imenujemo konopljino mleko. Prelijemo ga v manjše stekleničke in hranimo v hladilniku, tudi do 3 dni. Iz konopljinega mleka, pripravljamo jed hempfu, ki je podobna tofuju, vendar ima bolj močan okus.

Recept za hempfu iz konopljinega mleka

Konopljino mleko, ki smo ga sami pripravili iz konopljinih semen, zavremo in zasirimo z dodatkom niharija. To je sirilo, ki ga uporabljamo tudi za pripravo tofuja in soje. Zgoščeno mešanico stiskamo toliko časa, da odstranimo sirotko. Hempfu lahko narežemo na manjše kocke in ga obogatimo z zelišči in začimbami. Prav tako ga lahko spečemo, ali dušimo z zelenjavo.

3.Ali ste vedeli, da je konopljina moka manj kalorična od pšenične moke?

Tudi konopljina moka je čudovit vir beljakovin in je dober nadomestek za pšenično moko. Moka iz konopljinih semen, ima v nasprotju z mokami  iz žit, manj ogljikovih hidratov in približno 21% manj kalorij. Primerna je tudi za bolnike z celiakijo, primerna pa je tudi za ljudi, ki imajo pogoste prebavne težave. Primerna je tudi za ljudi, ki se prehranjujejo po lchf dieti. 

Konopljina moka je namreč lahko prebavljiva, predvsem na račun rastlinskih beljakovin. Beljakovine v teh semenih, so po prebavljivosti, primerljive s tistimi v soji in stročnicah. Poleg tega na prebavo vpliva tudi velika vsebnost vlaknin, ki prav tako pospešujejo prebavo.

Topne vlaknine, ki se nahajajo v semenih konoplje, v črevesju naredijo želatinasto snov, ki pomagajo uravnavati nivo sladkorja in holesterola v krvi. Netopne vlaknine, pa imajo nalogo, da pomagajo pri razgradnji odpadkov, ki nastanejo v črevesju. Če želimo povečati vnos vlaknin v telo, potem moramo uživati polnovredna konopljina semena z luščinami, ki so tudi prebavljiva.

4.Ali ste vedeli, da ima konopljino olje okus po lešnikih?

Konopljina semena uporaba je vsestranska! Iz njih izdelujejo nadvse cenjeno konopljino olje zelene barve, ki je primerno tudi za uživanje. V hladno stiskanem konopljinem olju, prevladujejo polinenasičene maščobe, ki so dokazano koristne za zdravje. 20% zastopajo alfalinoleinske maščobne kisline omega 3, medtem ko 60% pripada linoleinski maščobni kislini omega 6. To je popolnoma uravnoteženo razmerje med tema esencialnima maščobnima kislinama.

Z konopljinim oljem lahko popestrimo našo prehrano, če je revna z bistvenimi maščobnimi kislinami. Strokovnjaki zatrjujejo, da konopljino olje preprečuje srčno žilne bolezni. Uporabljamo ga lahko tudi za nego kože, pogosto je prisotno v kozmetičnih izdelkih in v biološko razgradljivih mazivih ali lakih. Konopljino olje lahko uporabimo tudi kot nosilno olje za izdelavo zeliščnih olj. 

Hladno stiskano konopljino olje, ima okus po lešnikih. Uporabljamo ga lahko tudi za pripravo jedi, pri kuhanju ga dodamo vedno čisto na koncu. Za cvrtje olje konoplje ni primerno, saj se nam bo zadimilo že pri nizkih temperaturah. To čudovito olje ima prijeten in nežen okus, zato se odlično poda k raznim solatam, uporabimo ga lahko namesto ekstra deviškega olivnega olja.

Ker olje vsebuje veliko polinenasičenih maščobnih kislin, je hitro pokvarljivo. Oksidacijo olja sicer preprečujejo antioksidanti, posebej vitamin E, vendar ga vseeno hranimo v temnem in hladnem prostoru.

5.Konopljino seme zdravilni učinki

Blagodejni učinki konopljinih semen, izhajajo predvsem iz visoke vsebnosti maščobni kislin omega 3 in omega 6. Ti dve maščobni kislini, ki sta v konopljinih semenih v idealnem razmerju, pomagata blažiti mnoge zdravstvene težave. Poglejmo jih nekaj:

 • blažijo težave pri arterisklerozi
 • kardiovaskularne motnje
 • bolezni živčnega sistema
 • uporabljamo ga pri ekcemih in aknah
 • znižujejo krvni tlak
 • zmanjšujejo tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni
 • preprečujejo razna vnetja v telesu
 • blažijo težave s črevesjem in želodcem
 • izboljšujejo stanje sklepov
 • varujejo kožo

Poglejte si še nekaj idej za konopljina semena uporaba: 

Uporabljeno besedilo v članku: konopljina semena uporaba, konopljina moka, konopljino olje

Deli naprej