Ingver za urejeno prebavo in krepitev imunskega sistema

Ingver za urejeno prebavo in krepitev imunskega sistema

ingver za hujšanje
INGVER ZA ZDRAVJE! POGLEJ VEČ!

Ingver je čudovita začimba, ki jo za lajšanje raznih težav v uporabi že več kot 5000 let. Prihaja z vzhoda, kjer je še posebej cenjen tako v kulinariki, kot tudi zaradi zdravilnih lastnosti.

Ingver za hujšanje

O ingverju je narejenih veliko raziskav, s katerimi so dokazali, da redno uživanje ingverja razstruplja organizem, znižuje krvni sladkor in holesterol, preprečuje vnetja v telesu, ščiti želodec in srce. Ingver za hujšanje je primeren predvsem zaradi čudovite lastnosti, da zmore topiti maščobe na naraven način.

Ingver spodbuja naše telo, da proizvaja toploto in s tem topi maščobe in hkrati spodbuja presnovo. Ingver tudi zmanjšuje občutek lakote in prežene željo po sladkarijah. Vendar ta čudežna začimba zmore še veliko več!

Ker preprečuje vnetja in razstruplja organizem, je primeren tudi za lajšanje težav s problematično kožo, posebej učinkovit je pri odpravljanju celulita. Najbolj priljubljen je ingverjev čaj, uživamo  ga lahko tudi v kombinaciji z drugimi zelišči, pri hujšanju je še posebej učinkovita kombinacija ingverja, limone in medu.

Zakaj strokovnjaki priporočajo ingver za hujšanje?

Ingver je naravni topilec maščob, zato z rednim uživanjem brez večjega napora in odrekanja, izgubljamo odvečne kilograme. Ima čudovito lastnost, da spodbuja naravne telesne sposobnosti za hujšanje. Z mnogimi znanstvenimi raziskavami so dokazali, da spada ingver v sam vrh učinkovitosti pri shujševalnih dietah.

Pri hujšanju deluje preprosto tako, da segreje telo, spodbudi presnovo in pospešuje izločanje odvečne vodi in maščob. Ker ima ingver izredno intenzivno aromo, lahko z njim izboljšamo okus jedi in tako zmanjšamo uporabo soli ali kakšnih drugih škodljivih dodatkov.

7 čudovitih razlogov, zakaj uživati ingver za hujšanje

Ingver za hujšanje deluje na več načinov, poleg naravnega topljenja maščob, telo tudi prisili, da porablja več kalorij. Povečana telesna teža je lahko tudi posledica napihnjenosti ali zadrževanja vode v telesu.

Tudi ti dve težavi lahko odpravimo z uživanjem ingverja. Poleg vsega tega, ingver tudi zmanjša željo po uživanju ogljikovih hidratov in umirja lakoto, ki je posledica stresa.

1. Kako ingver blaži lakoto, ki je posledica stresa?

Stres je naš vsakdanji spremljevalec in vsak med nami se drugače odziva nanj. Pogosto v času stresnih situacij, pogosteje posegamo po hrani in si zato seveda pridelamo kakšen odvečen kilogram. To lahko preprečimo z uživanjem pripravkov iz ingverja, ki vsebujejo učinkovine gingerole in šogaole.

Ingver blaži občutek lakote

Te snovi dajejo ingverju značilen pikanten okus, pomembne pa so predvsem zato, ker vplivajo na možgane in na center za uravnavanje lakote. Lakota, ki se pojavi kot posledica stresa, imenujemo tudi živčna ali čustvena lakota. To je reakcija telesa na stres, ki je deloma čustvena in deloma fizična. Hrana nam postane tolažba, družba in tudi nagrada.

Če je naše življenje začaran krog stresnih dogodkov, se nam lahko kmalu zgodi, da ne bomo imeli več nadzora nad svojo telesno težo, prav tako pa ne nad stresom. Ker je za naše zdravje to seveda škodljivo, moramo preprečiti čustveno lakoto in se tudi izogibati stresnim situacijam.

Aktivne učinkovine v ingverju, se pogumno spopadejo z lakoto, pri kateri hitro in brez nadzora pojemo velike količine visoko kalorične hrane. Gingeroli in šogaoli vplivajo na nevronski sistem, ki tvori dopamin. Dopamin je nevrotransmitor, ki je odgovoren za naše dobro počutje. Ingver deluje tudi kot blag antidepresiv, ki nam pomaga, da zatremo potrebo po tem, da bi si počutje izboljšali s hrano.

2. Zakaj ingverjev čaj zmanjšuje željo po ogljikovih hidratih?

Hujšanje z ingverjem čajem,  je idealno predvsem zato, ker učinkovine v ingverju nadzorujejo željo po hrani. To še posebej velja za ogljikove hidrate in razne sladke prigrizke. Ingver ima nadzor nad hrano zaradi intenzivnega okusa, ki poveča občutek sitosti in hkrati znižuje raven sladkorja v krvi.

Ingver za zmanjšanje želje po ogljikovih hidratih

Pri povišanem sladkorju v krvi, je uživanje ingverja še posebej dobrodošlo, saj ima izredno ugoden hipoglemični učinek.

Učinkovine v ingverju, tudi znižujejo raven glukoze v krvi in izboljšajo moč inzulina, kar prav tako vpliva na znižanje glikemije.

S tem se izognemo nihanjem, ki jih povzroča čezmerno izločanje inzulina. Kadar raven glukoze drastično pade, naše telo zagrabi panika in močno si zaželimo ogljikovih hidratov ali sladkarij, da bi hitro obnovili zaloge sladkorja v krvi.

Z rednim uživanjem ingverja, se spretno izognemo uživanju druge hrane, ki predvsem redi. Za večji učinek, lahko ingverjev čaj okrepimo s kančkom cimeta, ki ravno tako znižuje raven sladkorja v krvi.

3. Ingver preprečuje občutek teže v želodcu po obroku!

Kadar se nam kopičijo odvečni kilogrami, imamo običajno tudi mnoge druge težave. Napihnjenost, občutek teže po obroku, povišan holesterol, krvni pritisk in splošno slabo počutje. Z ingverjem lahko večino teh težav odpravimo!

Kadar smo po obroku zaspani, imamo bolečine in smo izredno napihnjeni, pomaga, če prežvečimo košček svežega ingverja.

Ingver za preprečevanje občutka teže po po broku

Če smo jedli hrano, ki vsebuje živalske beljakovine in maščobe, bo sveža ingverjeva korenina, pospešila njihovo presnovo. Za preprečevanje zaspanosti in težav s prebavo, si takoj po obroku, pripravimo ingverjev čaj. Namesto čaja, lahko ingver uživamo tudi v limonadi, ali pa si naredimo poparek z ingverjem v prahu.

Ingver je najbolj poznana in učinkovita začimba za urejanje prebave. S tem ko skrbi za dobro prebavo, hkrati skrbi tudi za nadziranje telesne teže. Kadar je naša prebava urejena, potem telo kopiči manj maščob.

 Hrana hitreje potuje skozi črevesje in zaradi tega organizem asimilira manj sladkorjev. Ingverjev čaj in napitki iz ingverja, pomagajo tudi pri fermentaciji, ki povzroča napihnjenost trebuha

4. Ingver za urejanje prebave

Spodbuja izločanje žolča in presnovo lipidov, ter tako tudi preprečuje drisko, ki je povezana s fermetacijo. Na prebavo vplivajo tudi strupi, ki se nakopičijo v črevesju, zato je pred vsakim hujšanjem potrebno razstrupiti tudi črevesje in jetra. 

Razstrupljanje z ingverjem je še posebej uspešno, saj učinkovini gingerol in zingerberen, spodbujata nastajanje zdrave črevesne flore in se borita proti škodljivim mikroorganizmom.

Za še boljše rezultate pri hujšanju z ingverjem, ga kombiniramo z limono. Limona in ingver imata sicer zelo različne lastnosti, a skupaj imata mnoge blagodejen učinke. Pospešujeta prebavo, čistita telo, zmanjšujeta apetit in pospešujeta hujšanje.

Ingver in limona za vitkost, sta torej pravi recept za hujšanje! Kombinacija limone in ingverja ima tudi dober okus, ki je mešanica hkrati pikantna, sladka in kisla. (1)

5. Ingverjev čaj za hujšanje odpravi napihnjenost in zadrževanje vode v telesu!

Kadar hujšamo, ni dovolj da samo topimo maščobne obloge, pač pa moramo narediti še veliko več. Preden se lotimo hujšanja, je priporočljivo, da razstrupimo telo in preprečimo zastajanje vode v telesu. Voda zastaja predvsem na nekaterih značilnih delih telesa, kot so zadnjica in noge.

Ingver za odpravljanje napihnjenosti

Zastajanje tekočine se še poslabša, če imamo slab krvni obtok. Debelost, posebej maščobni obročki okoli trebuha, so pogosto posledica prebavnih težav, ki povzročajo trebušno napihnjenost.

Poleg trebušne napihnjenosti, prebavne težave tudi upočasnijo prebavo in s tem onemogočijo pravilno preobrazbo hrane v energijo. Tukaj nastopi ingver, najbolje v obliki čaja in sveže ingverjeve korenine.

Uspešno odpravlja trebušno napihnjenost, spodbuja diurezo, ter  izboljša krvni in limfni obtok. S tem tudi zmanjša zadrževanje vode v telesu in razne zastoje, ki povzročajo zatekanje nog in tudi zadnjice. Zaradi zatekanja, se lahko pojavi tudi neprijeten celulit!

6. Ingver za hujšanje nam pomaga zožiti pas!

Pri hujšanju se nam pogosto zgodi, da sicer izgubimo kilograme, a maščobne obloge okoli trebuha pa nam vseeno ostanejo. Tudi tukaj nam lahko pomaga ingver! Pripravki iz ingverja imajo sposobnost topljenja maščob in zniževanja krvnega sladkorja,

Kako shujšati v trebuh z ingverjem?

Zaradi  sposobnosti topljenja maščob,  nam pripravki iz ingverja  pomagajo zmanjšati maščobne obloge okrog pasu. Maščoba na trebuhu je škodljiva, saj močno povečuje tveganje za obolenja srca in ožilja.

Povečuje tudi tveganje, da zbolimo za diabetesom tipa 2.

Maščobne obloge okoli pasu, se nam nalagajo predvsem zaradi hrane, ki vsebuje sladkorje in amide. Tukaj pomaga ingver, ki naprej povzroči, da glukoza najprej preide v celice mišic in se šele nato spremeni v maščobne obloge. Ingver blaži tudi vnetja, ki so povezana z maščobnimi oblogami na trebuhu in imajo prav tako vpliv na telesno težo.

7. Zakaj z ingverjem porabimo več kalorij?

Najbolj zanimiva lastnost ingverja, ki je tudi najbolj raziskana, je njegova termogenetska moč. To pomeni, da imajo učinkovine v ingverju sposobnost, da telo prisili v proizvajanje toplote. Ko se telo trudi proizvajati toploto, zato porabi več kalorij in pokuri več maščob.

Ingver za kurjenje kalorij

Poviša se bazalni metabolizem in  procesi preobrazbe hranil, ki organizmu zagotavljajo energijo za življenjske funkcije. Ti procesi potekajo hitreje, ne glede na to, koliko smo fizično aktivni. Ingver s svojim delovanjem močno izboljša način, kako naše telo porablja hrano, ki jo zaužijemo.

Organizem bolje porablja sladkorje in maščobe, zato se ne kopičijo v maščobnih celicah kot zaloga energije.

Kako se lotimo hujšanja z ingverjem?

Ingver za hujšanje uporabljamo premišljeno in po korakih. Namen hujšanja je izguba kilogramov, vendar se mora to zgoditi postopoma in varno. Zato je zelo pomembno, da pred hujšanjem očistimo telo vseh strupov. Čiščenje telesa poteka najbolj naravno, če uživamo veliko sveže zelenjave in zelišča za razstrupljanje.

Takšno zelišče je tudi ingver, ki ga lahko uživamo kot čaj, kot dodatek sokovom, v limonadi ali v sveže iztisnjenih sokovih iz grenivke ali limone. Ingver uživamo svež, v prahu ali kot prehranski dodatek.

Razstrupljanje telesa pred hujšanjem 

Preden se resno lotimo hujšanja, moramo prej razstrupiti jetra in celoten organizem. Že pri blagem razstrupljanju bomo verjetno izgubili kakšen kilogram, prav gotovo pa bomo manj napihnjeni.

Zeleni čaj z ingverjem za razstrupljanje

Ingver in zeleni čaj sta čudovita kombinacija, tako za razstrupljanje telesa, kot za učinkovito in varno hujšanje. Ingver v kombinaciji z zelenim čajem, lahko uporabimo v prahu ali svežo korenino.

Zeleni čaj z ingverjem za razstrupljanje sestavine:

  • 55 gramov zelenega čaja
  • 30 gramov ingverja v prahu
  • 25 gramov metinih listov

Vse sestavine zmešamo in jih prelijemo s skodelico vroče vode. Pustimo stati 10 minut, precedimo, dodamo žličko medu in počasi, po požirkih popijemo.

Čaj za razstrupljanje pijemo dva tedna prej, preden se lotimo shujševalne diete.

Eterično olje ingverja za razstrupljanje

Razstrupljanje pred hujšanjem, lahko pospešimo tudi z obkladki za jetra. Utrujena in zastrupljena jetra, nam lahko povzročajo veliko težav. Pojavijo se bolečine, občutek teže in slabo počutje. V takšnem stanju seveda ne moremo hujšati, zato pomagamo jetrom do boljše kondicije.

Obkladek za jetra z eteričnim oljem ingverja

Pripravimo si obkladke, tako, da 3 kapljice eteričnega olja ingverja, nakapamo na bombažno krpo, ki smo jo prej namočili v vroči vodi. Obkladek si položimo na predel, kje so jetra in čez položimo še ogreto brisačo.

Urejanje prebave pred hujšanjem

Za kopičenje kilogramov je pogosto kriva tudi slaba prebava, zato moramo pred vsako shujševalno dieto, najprej urediti prebavo. To lahko naredimo z uživanjem ingverjevega čaja, izredno učinkovito je tudi eterično olje ingverja.

Eterično olje pridobivajo iz ingverjeve korenine in vsebuje aromatično spojino gingerol, ki jo v medicini uporabljajo za spodbujanje izločanja želodčnih sokov. Ingver za hujšanje torej lahko uporabljamo na več načinov!

Ingverjev prevretek za boljšo prebavo

Kadar nas muči slaba prebava, si takoj po obilnem obroku pripravimo prevretek z ingverjem. Olupimo približno 2 cm sveže ingverjeve korenike in jo na drobno sesekljamo.

Nato jo 30 minut kuhamo v lončku vode. Pustimo počivati 5 minut, precedimo, sladkamo z žličko medu in še toplo popijemo.

Ingverjeva korenina za premagovanje občutka teže v želodcu

Preden se podamo na pot hujšanja, moramo urediti tudi ostale težave, ki jih imamo s prebavo. Pogosta težava, ki se nam lahko pripeti, je občutek teže v želodcu po obroku.

Ko bomo po načrtu razstrupili celo telo in po navodilih izvajali shujševalno dieto, teh težav verjetno ne bomo imeli več.

Do takrat pa si obroku pripravimo ingverjev čaj. V lonček vode damo 4 tanke rezine sveže ingverjeve korenine in 4 liste artičoke.

Vse skupaj vremo 10 minut, pustimo nekaj minut počivati in nato precedimo. Sinergija artičoke in ingverja, poleg želodca, pomaga tudi jetrom.

Urejanje presnove pri hujšanju z ingverjem

Kadar hujšamo, se nam lahko zgodi, da kljub temu, da resnično malo pojemo, kilogrami nikakor ne skopnijo. Mogoče potrebuje naša presnova nov zagon. V prehrano vključimo pikantna živila, kot so ingver, poper ali čili. Pikantna živila spodbujajo metabolizem in telo prisilijo, da porabi več kalorij.

Ingverjev čaj za hujšanje 
  • žlička kardamoma
  • 1 palčka cimeta
  • 1 nageljnova žbica
  • 1 cm sveže ingverjeve korenine
  • žlica lističev zelenega čaja

Vse sestavine 20 minut kuhamo v 1/2 litra vode, nato odstavimo z ognja in dodamo lističe zelenega čaja.

Pustimo počivati 5 minut in nato precedimo. Čaj za hujšanje pijemo trikrat na dan, najbolje takoj po obroku. Za boljši okus, ga lahko sladkamo z žličko medu.

Poglejte si še nekaj nasvetov, kako uporabljamo ingver za hujšanje:

Uporabljeno besedilo: ingver za hujšanje, ingverjev čaj, ingver

Deli naprej