Najboljši recepti za pripravo jedi iz jedilne sivke

Najboljši recepti za pripravo jedi iz jedilne sivke

jedilna sivka
PRIPRAVA SLADIC IZ JEDILNE SIVKE! POGLEJ RECEPTE!

Jedilna sivka: Vsi poznamo dehtečo in aromatično sivko, ki se največ uporablja v kozmetični industriji in za izdelavo parfumov. Prav tako vsi poznamo eterično olje sivke, ki je eno izmed redkih eteričnih olj, ki ga lahko nanašamo neposredno na kožo.

Jedilna sivka

Med raznimi izdelki iz sivke so tudi blazinice s sivko in razni domači izdelki za preganjanje moljev iz omar. Seveda je lahko sivka tudi za okras na vrtu, ali pa iz njenih cvetov skuhamo čaj ali si pripravimo kopel. Skratka, sivka je vsestransko uporabna.

Manj poznan način uporabe sivke je uporaba v kuhinji. Jedilna sivka ali užitna sivka, se nekoliko razlikuje od ostalih zvrsti sivk, čeprav je vseh 400 vrst sivke enako užitnih in priporočljivih za uporabo.

Recepti z jedilno sivko

Jedilno sivko uporabljamo predvsem za pripravo sladic in mesnih omak, čeprav se je v zadnjem času uporaba sivke v kulinarične namene močno povečala. Sivko lahko uporabimo tudi pri pripravi glavne jedi, za priloge, solate in seveda za sladice.

Manj poznani so napitki s sivko. Pripravimo lahko alkoholne pijače s sivko, brezalkoholne, ali pa pripravimo super koktajle s sivko.

V kuhinji lahko uporabimo vsako sivko, čeprav poznavalci te aromatične rastline, priporočajo za uporabo samo nekaj zvrsti sivke. Pri tem upoštevajo predvsem okus in prijetno aromo. Najbolj priljubljena sivka v kulinariki je prav gotovo angleška sivka, L.angustifolia.

Ta zvrst sivke je izredno nežnega okusa, med temi zvrsti sivke so tudi takšne z okusom, ki spominja na limone. Sivke te zvrsti so tudi bolj sladkastega okusa, medtem ko imajo razni križanci izrazitejši okus.

Kaj moramo vedeti o kuhanju s sivko?

Pri kuhanju s sivko moramo nadvse previdni. Pogosto ima sivka izredno izrazit okus, pogosto zagreni, nekatere zvrsti sivke pa lahko tudi povzročajo lažje prebavne motnje.

Vsekakor se receptov s sivko lotimo previdno. Najbolje je, da se držimo preverjenih receptov, vsak toliko časa, da bolje ne spoznamo to aromatično zelišče. Preden se lotimo kuhanja s sivko, moramo vedeti nekaj osnovnih dejstev o sivki. Jedilna sivka se dobro ujema z naslednjimi jedmi:

  • mascarpone sirom in olivami
  • z medom in pistacijami
  • jedilna sivka se dobro se poda k ovčetini
  • prava sivka se ujema  s smetano, jabolki in ingverjem
  • lahko jo kombiniramo s slivami, breskvami, malinami in rabarbaro
  • užitna sivka dobro se poda k krompirju in orehom

Če pogledamo vse jedi, tako sadje, kot sire in ostale dobrote, lahko s sivko pripravimo resnično vse jedi. Najbolje da pričnemo s pripravo predjedi, nato glavne jedi in končamo z napitki iz sivke in sladico.

Predjedi s sivko

Fokača s posušenimi sivkinimi cvetovi

Focaccia ali fokača, je italijanski kruh, izredno nizek, hrustljav in okusen. Ponudimo ga lahko kot predjed z mocarello in mortadelo. V Italiji bomo dobili fokačo na vse vogalih in po različnih receptih. Zelo okusna je fokača s paradižnikom, čebulo, česnom ali celo ocvirki. Tokrat bomo v fokačo zamešali posušene sivkine cvetove. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • velika žlica cvetličnega medu
  • 400 ml mlačne vode
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 kg moke
  • dve žlički soli
  • nekaj velikih žlic oljčnega olja
  • 1 majhna žlička suhih cvetov sivke
  • malo mletega črnega popra
  • 2 stroka stisnjenega česna
  • 1 žlico grobe soli

V manjšim posodi zmešamo med in približno 120 ml mlačne vode, ki ji dodamo suh kvas. Postavimo v topel prostor in pustimo vzhajati od pet do osem minut. Medtem presejemo moko, na sredini naredimo jamico, kamor vlijemo mešanico kvasa in oljčnega olja. Mešamo toliko časa. da dobimo gladko testo, nato ga gnetemo še deset minut.

Dodamo še sol in zopet gnetemo še kakšnih deset minut, da dobimo voljno testo. Če se nam testo lepi na roke, dodamo še malo moke. Nato damo testo počivat, po kakšni uri bo testo naraslo do dvojne velikosti.

FOKAČA S POSUŠENIMI SOVKINIMI CVETOVI!

Medtem segrejemo pečico na 200 stopinj C. Testo raztegnemo po pekaču in ga ponovno pustimo vzhajati najmanj pol ure. V tem času zamešamo posušene cvetove jedilne sivke, česen in dve žlici oljčnega olja.

V testo povrhu naredimo majhne luknjice, v katere damo mešanico s sivko. Preostanek mešanice premažemo čez celo testo. Fokačo s sivko pečemo pol ure, nato jo narežemo in še toplo postrežemo. (1)

Glavne jedi z jedilno sivko

Telečja pečenka s cvetovi sivke in timijanom

Pri vsaki telečji pečenki ne sme manjkati timijan, odličen okus pa naredijo tudi cvetovi sivke in janež. Za pripravo čudovite telečje pečenke bomo potrebovali za pripravo 15 minut in 40 minut za pečenje. Potrebujemo naslednje sestavine:

  • približno 1,5 kg telečjih ledvičk
  • 1 veliko žlico oljčnega olja
  • 1 veliko žlico črnega popra v zrnu
  • 1 veliko žlico belega popra v zrnu
  • 2 velik žlici janeževih semen
  • 2 žlički posušenega timijana
  • 2 veliki žlici suhih sivkinih cvetov

Preden pričnemo pripravljati jed, pustimo meso na sobni temperaturi. Mesu odstranimo odvečno maščobo in kite, ter meso nato povežemo z vrvico, da bo med pečenjem obdržalo obliko. Meso nato osušimo z brisačkami in ga celega premažemo z oljčnim oljem.

V mlinček damo poper, janež, timijan in cvetove sivke, ter jih drobno zmeljemo. Mešanico premažemo po pečenki, ki jo nato zavijemo v folijo in damo za dve uri v hladilnik. če imamo čas, je lahko pečenka celo noč v hladilniku.

Meso nato najprej popečemo v ponvi, da se zlato zapeče. Meso pri tem obračamo, na vsaki strani ga popečemo največ eno minuto. S tem zapremo pore na mesu, ki bo med pečenjem tako ostalo sočno. Nato telečjo pečenko prestavimo v pekač in ga damo v pečico.

Pečemo ga nepokritega približno 40 minut, pri temperaturi 200 stopinj C. Preden pečenko postrežemo, jo pokrijemo s folijo in jo pustimo počivati petnajst minut. nato jo razrežemo in še toplo postrežemo.

Tople priloge s sivko

Pečen krompir s sivkinimi cvetovi

Je že tako, da Slovenci ne moremo brez krompirja. Ko cveti jedilna sivka ali prava sivka, imamo včasih na vrtu tudi domač mlad krompir….in to je čudovita kombinacija. Za pečen krompir s sivko, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 4 velike krompirje
  • 2 veliki žlici oljčnega olja
  • 2 veliki žlici suhih sivkinih cvetov
  • malo soli in popra

Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Pekač namažemo z oljčnim oljem, dodamo krompir, ki mu dodamo sivkine cvetove, sol in poper. Dobro premešamo in damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 175 stopinj C. Pečemo pol ure, da postane krompir zlato rjave barve.

Solate z užitno sivko

Solata s svežimi sivkinimi cvetovi in feta sirom

To je osvežilna poletna solata, ki jo popestrimo s sivkinimi cvetovi in s svežimi breskvami. Skupaj z radičem, čebulo in česnom, je to resnično zanimiva kulinarična dogodivščina. Za pripravo solate s sivko, potrebujemo naslednje sestavine:

  • ena glava zelenega radiča
  • 1 rdeča čebula
  • 3 velike žlice feta sira
  • 2 sveži breskvi
  • sok polovice limone
  • 5 velikih žlic oljčnega olja
  • malo soli
  • 1 majhno žličko svežih sivkinih cvetov
  • 1 strok česna
  • 2 veliki žlici balzamičnega kisa
  • 1 majhna žlička gorčice

Breskve narežemo na rezine in  popečemo. Na solatni krožnik razporedimo radič, nanj položimo popečene breskve in čebulne obročke, ki smo jih prej narezali in dali v preliv. Vse skupaj posujemo s feta sirom in okrasimo s svežimi sivkinimi cvetovi. Preden solato ponudimo, jo prelijemo s prelivom.

Preliv pripravimo tako, da damo v manjši lonec balzamičen kis, strt česen, sivkine svetove, gorčico in limonin sok. Počasi dodajamo oljčno olje, na koncu damo v preliv čebulo, ki jo narežemo na obročke.

Sladice s sivko

Piškoti s sivko in medom

Jedilna sivka se odlično ujema z medom, zato so sivkini piškoti z medom prava poslastica. Pravzaprav so to majhni biskviti, ki jih lahko v temni posodi hranimo nekaj tednov. Za piškote bomo porabili za pripravo 30 minut in za 45 minut za peko. Ponudimo jih lahko tudi kot sladico na Božični pojedini. 

Potrebujemo naslednje sestavine:

  • 3 dcl moke
  • 1 žlica pecilnega praška
  • 1/2 žlice sode bikarbone
  • malo soli
  • 170 ml belega sladkorja
  • 3 jajca
  • 3 velike žlice medu
  • 1/2 žličke izvlečka vanilje
  • 2 veliki žlici pomarančne arome
  • 1 velika žlica posušenih sivkinih cvetov

Najprej pripravimo tri pekače, ki jih obložimo s peki papirjem. V večji posodi zmešamo moko, sol, sodo bikarbono in pecilni prašek. V drugi posodi stepemo jajca in sladkor. Stepamo toliko časa, da postane masa svetlo rumene barve in enotna.

Dodamo med, vaniljo, pomarančno aromo in posušene sivkine cvetove. Vse skupaj dobro premešamo in testo oblikujemo v dolg, ploščat hlebček. Testo razdelimo na 6 enakih delov, ki jih oblikujemo v štruce, približnih mer 8 x 18 cm. Štruce porazdelimo na pekače, pečemo jih 25 minut, pri 180 stopinj C.

Testo med peko ne sme spremeniti barve, biti mora kompaktno in še vedno voljno, če nanj pritisnemo s prstom. Ko je testo pečeno, ga pustimo deset minut počivati.

Temperaturo v pečici znižamo na 130 stopinj C. Medtem testo prerežemo na 3 cm debele kose in jih položimo na pekač. Pečemo še 15 minut, pazimo da jih ne prepečemo. Ko so biskvitki pečeni, jih ohladimo na rešetki. (2)

Alkoholne pijače s sivko

Sivkin liker

Sivkin liker je okusna alkoholna pijača, ki jo ponudimo gostom ko postrežemo predjed. V lepih dekorativnih kozarčkih, je lahko sivkin liker tudi primerno darilo ob različnih priložnostih. Za pripravo likerja je primerna jedilna sivka, saj lahko druge sorte sivke nekoliko zagrenijo. Za pripravo likerja potrebujemo naslednje sestavine:

  • 6 dcl sadnega žganja
  • 1,5 dcl sivkinega likerja
  • malo medu
  • vejica sivke za dekoracijo

Zmešamo sadno žganje in sivkin liker. Po želji dodamo malo medu in tako dobimo aromatizirano medico. Liker prelijemo v čiste dekorativne stekleničke, ki jih okrasimo z vejico sivke.

Brezalkoholne pijače s sivko

Sivkina limonada

V velikem steklenem vrču zmešamo vodo, sveže sivkine cvetove ali sivkin sirup, limonin sok in sladkor po želji. Namesto sladkorja lahko dodamo tudi med. Limonado s sivko postrežemo z ledom.

Jagodni sok s sivko

50 dkg svežih jagod razrežemo in damo v veliko skledo. Segrejemo šest velikih žlic vode, dodamo sok ene limone, tri velike žlice sladkorja in 3 velike žlice suhih sivkinih cvetov.

Kuhamo na manjšem ognju, toliko časa, da se sladkor stopi. Zmes nato precedimo, da odstranimo sivkine cvetove. Jagode prelijemo v mikser in jih zmiksamo. Postrežemo v dekorativnih kozarčkih, dodamo stepeno sladko smetano.

Koktajli s sivko

Koktajli so brezčasni, ponudimo jih lahko ob vseh priložnostih, posebej kadar smo goste povabili na kakšen svečan in pomemben dogodek. Jedilna sivka se dobro ujema s penino, zato kar pogumno.

Sivkin koktalj s penino

Za pripravo koktajla s sivko, potrebujemo naslednje sestavine:

  • 5 dcl kvalitetne penine
  • 2 dcl mineralne vode
  • sivkin sirup po okusu
  • sok polovice limete
  • vejica sivke za okras
  • rezine limone za okras

V steklenem vrču zmešamo penino, mineralno vodo in sivkin sirup po okusu. Nato dodamo še limetin sok. Prelijemo v kozarec za koktajle in okrasimo z vejico sivke in rezino limone.

Bi poskusili narediti torto s sivko:

Deli naprej