Dišeči izdelki iz sivke za boljše počutje

Dišeči izdelki iz sivke za boljše počutje

izdelki iz sivke
SIVKA ZA IZDELAVO NARAVNE KOZMETIKE! POGLEJ TU!

Izdelki iz sivke: Sivka je grmičasta večletna rastlina, ki je znana tem, da hitro raste. Sivkin grmiček zraste tudi do enega metra visoko, za rast pa se zadovolji s skromnimi, tudi kamnitimi tlemi.

Rastlina je izredno skromna in za rast ne potrebuje veliko zalivanja ali gnojenja. Na vrtu nas bo sivka razveseljevala z dišečimi, svetlo ali temno vijoličnimi listi. Sivkine liste nabiramo in sušimo, preden se popolnoma razcvetijo, saj tako ohranijo čudovito barvo in vonj. Izdelki iz sivke so izredno priljubljeni, saj so cvetovi izredno aromatični, zato jih lahko uporabimo za izdelavo sivkinih blazinic, vrečk s sivko in sivkinih šopkov.

Praktični izdelki iz sivke, so namenjeni za boljše počutje, čaje, hidrolate in eterično olje sivke,  pa uporabljamo za lajšanje manjših zdravstvenih težav.

Izdelki iz sivke 

Sivka je najbolj poznana v Provansi, v južni Franciji, kjer se razprostirajo temnomodra sivkina polja. Opojno dišeča in aromatična sivka nas vabi, da njen vonj prestrežemo in uživamo tudi v udobju svojega doma.

Že naše babice so poznale silovito moč sivke, saj so imele po omarah vrečkice s sivko, ki so odganjale molje. Takšne in podobne izdelke iz sivke, lahko z malo spretnosti, naredimo tudi sami in z njimi polepšamo in okrasimo svoj dom.

Dišeči domači izdelki iz sivkinih cvetov

Dišeča blazinica s sivko

Blazinice za odganjanje moljev iz omare, napolnimo s sivko in drugimi dišečimi zelišči. Pri izdelavi lahko pustimo domišljiji prosto pot in nastali bodo prikupni in uporabni domači izdelki. Za dišeče blazinice s sivko, potrebujemo naslednje sestavine in zelišča:

 • ostanki blaga, lahko so raznobarvni, veselih barv ali enobarvni
 • 100 gramov nastrganega cedrovega lesa
 • 200 gramov sivkin cvetov
 • 50 gramov klinčkov
 • 5 kapljic naravnega eteričnega olja pačulija (a)

Iz različnih ostankov blaga urežemo dva kvadrata v velikosti 20 x 20 cm in ju po treh straneh sešijemo. Zmešamo nastrgan cedrov les, posušene sivkine cvetove in klinčke, ter na koncu dodamo še eterično olje pačulija. Vrečko napolnimo z dišečimi zelišči in jo zašijemo še po spodnji strani. Na vrečko prišijemo še okrasen trak, lahko pa našijemo tudi srček, krogec, rožico ali kakšen gumb. Tukaj lahko domišljiji  prepustimo prosto pot in ustvarimo prave male umetnine.

Sivkino milo

sivkino milo
SIVKINO MILO JE LAHKO TUDI IZVIRNO DARILO! POGLEJ TU!

Za boljše počutje in miren spanec, si sami pripravimo dišeče sivkino milo. Osvežimo ga z jabolčnim in limoninim sokom, kar bo še posebej všeč otrokom. Dišeča mila so še posebej primerna za darila z osebno not.

Preden sivkino milo podarimo, ga lepo zavijemo s celofanom in jih okrasimo s posušenimi šopki sivke in vijoličnim darilnim trakom. Mila lahko tudi poljubno oblikujemo z modelčki za peko piškotkov.

Priprava dišečega sivkinega mila:

 • 150 gramov osnovnega mila iz olivnega olja
 • 60 ml sivkinega čaja
 • 30 ml jabolčnega soka
 • 1 žlico temnomodrih sivkinih cvetov
 • 40 ml limoninega soka
 • 6 kapljic eteričnega olja sivke

Milo iz olivnega olja narežemo na majhne kosmiče. Na vodni kopeli segrejemo milne kosmiče, jabolčni sok in sivkin čaj. Počasi mešamo, da dobimo gladko zmes.

Počakamo, da se zmes malo ohladi in nato dodamo sivkine cvetove, limonin sok in 6 kapljic eteričnega olja sivke. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo v pripravljen kolup, ali z rokami oblikujemo poljubne oblike.

Izdelki za boljše počutje z eteričnim oljem sivke

Dišeča kopalna sol z ognjičem in eteričnim oljem sivke

Sol za kopanje je obogatena z dišečimi zelišči, izbranimi dišavami in z eteričnimi olji, ki poživljajo in razveseljujejo. Morska sol razstruplja telo in skupaj z zdravilnimi zelišči bo naša kopel nekaj nepozabnega. Pripravljeno zeliščno mešanico lahko damo v dekorativne kozarček in jo podarimo kot darilo.

Ko pa jo uporabimo v kopeli, lahko damo zelišča v rokavico za umivanje in jo damo v vodo. S tem bomo preprečili, da bi zelišča prosto plavala po vodi, saj se tem porazgubi vonj in aromatičnost zelišč. Za pripravo približno 100 gramov dišeče kopeli, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 100 gramov morske soli
 • 1 žlica cvetov vrtnic
 • 1 žlica cvetov hibiskusa
 • 1 žlica ognjičevih cvetov
 • 1 žlica cvetov plavice
 • po dve kapljici eteričnega olja sivke, grenivke, rožnega lesa in rožnega eteričnega olja

Vse cvetove pred uporabo previdno posušimo, ter jih nato zmešamo. Dodamo morsko sol in primešamo eterična olja. Kadar nimamo na voljo vseh eteričnih olj, izberemo samo svojo najljubšo dišavo, vsekakor pa za sproščujočo kopel dodamo eterično olje sivke. Pripravimo toplo kopel in vodi dodamo 6 žlic dišeče cvetno, zeliščne mešanice.

Sivka z timijanom za kopel proti prehladu

V času prehladov in gripe, nam bodo prav prišle sivkine kocke za kopanje. Za pet kosov potrebujemo naslednje sestavine:

 • 150 gramov kakavovega masla
 • 60 gramov mandljevega olja
 • po dve kapljici eteričnega olja sivke, eteričnega olja timijana, bora, mirte in evkalipta
 • 3 kapljice naravnega barvila za živila

Kakavovo maslo in mandljevo olje segrevamo na vodni kopeli, toliko časa, da se stopi. Dodamo vsa eterična olja, zeleno barvilo za živila in močno mešamo, da dobimo kremasto zmes.

Pripravljeno zmes nadevamo v kvadratne modelčke in jih položimo v hladilnik, da se strdijo. Po eno kocko damo v vodo za kopel in se prepustimo pomirjajočemu delovanju eteričnih olj! S to kopeljo bomo prav gotovo pregnali prehlad!

Še nekaj idej za izdelke iz sivke:

Deli naprej