Zasaditev timijana ali materine dušice na vrtu

Zasaditev timijana ali materine dušice na vrtu

zasaditev timijana
TIMIJAN USPEVA V REVNI ZEMLJI IN NA SONČNIH LEGAH! POGLEJ VEČ!

Zasaditev timijana: Vsi si želimo okoli svoje hiše cvetoč in bujen vrt, a včasih nam to enostavno ne uspe. Pogosto je zemlja na vrtu peščena in poleti izsušena.

Mogoče je mimo vaše hiše speljana prometna cesta in je vaš vrt ves čas v prahu in zato ne uspevajo še tako trpežne rastline. V tem primeru je rešitev, da na vrtu zasadimo trpežne okrasne zelene trajnice.

Z zelenimi trajnicami, ki dobro uspevajo na izpostavljenih legah, lahko ustvarimo prelepe zasaditve. Zasaditev timijana kot okrasne rastline, je lahko preprosto, če se držimo nekaj osnovnih vrtnarskih nasvetov.

Timijan uspeva na na zelo izpostavljenih legah in sonce mu nič ne škodi. Poleg materine dušice, so za skromno zemljo in izrazito sončne lege, primerne še naslednje trpežne trajnice: srebrna kadulja, kraški šetraj, bergenija, sadrenka, tulipani, netresk, homulica, hermelika, ameriški slamnik, lučnik, paroničija in še mnoge drugem manj poznane rastline in zelišča.

Zasaditev timijana kot okrasne rastline

Preden zasadimo materino dušico na vrtu, ali v okolici hiše, se moramo poučiti o lastnosti te čudovite zdravilne trajnice.

Timijan prihaja iz krajev, kjer se je zaradi vremenskih razmer moral prilagoditi na sušo in vročino. Prvotno rastišče timijana so kraji s suhimi in vročimi poletji, pogosto raste na revnih in zelo odcednih tleh.

Kakšna zemlja je primerna za zasaditev timijana?

Pogosto naredimo pri sajenju timijana osnovno napako in mu v dobri veri pripravimo hranljiva in globoka tla, ki običajno vsebujejo tudi veliko gline. Zaradi vsebnosti gline v zemlji, pozimi trajnice odmrejo, ker glina stisne koreninski vrat, zmanjšuje dostop zraka in zadržuje vlago.

Zaradi tega koreninski vrat zgnije in zato propade cel grmiček timijana. Odmiranje grmičkov timijana zaradi preveč glinene zemlje, se dogaja predvsem v hladnih dneh.

Kje sadimo timijan?

Timijan je vedno zelena trajnica z drobnimi listi, ki najlepše uspeva v revnih, suhih, dobro odcednih tleh in na sončnih rastiščih. Vse vrste materine dušice lahko sadimo tudi v pesek, med kamne in povsod tam, kjer je malo zemlje in hranil. Prav tako lahko timijane zasadimo v skalnjake, po suhih zidovih, kamnitih ograjah.

Lepo se poda tudi v cvetlična korita in posode. Večina timijanov je polegle sorte, ki jih sadimo za večje zasaditve na vrtu. Pritlehne sorte timijanov pa se lepo podajo v korita in lonce, saj lepo zakrijejo robove in se prevesijo čeznje. Pritlehni timijani so lahko tudi pokrovne rastline, ki jih zasadimo na suhih in sončnih rastiščih, saj je materina dušica ena izmed redkih rastlin, ki uspeva tudi med ploščicami in tlakovci na vrtnih poteh.

Vse gojene vrste timijana imajo zelo drobne lističe, večina ima poleglo rast. Če jim zagotovimo odcedna tla in sončno lego, bodo čudovito uspevali. Nekatere zasaditve timijana se tako razrastejo, da lahko celo hodimo po njih. (1)

Vrste timijana

Poznamo veliko vrst timijana in materine dušice. Zaradi velike raznovrstnosti se pogosto pojavljajo težave s klasifikacijo, posebej ko se pojavijo še vrtni križanci. Tudi v vrtnarskih zapisih zasledimo različne zapise vrst, podvrst in različnih spremenjenih imen.

Če želimo točno vedeti, kateri timijan bomo zasadili na našem vrtu, moramo predvsem slediti sortnim imenom. Za zasaditev so primerne vse vrste timijana, poskusimo lahko tudi z alpskim timijanom ali alpsko materino dušico, ki drugače raste na nadmorski višini od 1400 m do 2400 m.

Katere vrste timijana so primerne za zasaditev na vrtu?

Alpski timijan

Tbymus praecox polytrichus, Alpski timijan ali alpska materina dušica

Alpska materina dušica ali alpski timijan, Tbymus praecox polytrichus, je zelena trajnica. Ima bogato razrasle, pri dnu pol olesenele, plazeče in jalove poganjke. Cvetoči poganjki so na zgornji strani povsod dlakavi, nižje pa le na dveh nasprotnih straneh. Listi se od spodaj navzgor večajo in so okrogli, ozko jajčasti ali suličasti. lahko so tudi goli ali dlakavi, pri dnu so vejicati.

Socvetje alpskega timijana je glavičasto ali rahlo podaljšano, čaša cveta je dolga do 5 mm. Alpska materina dušica raste na kamnitih traviščih, v gorovjih srednje in južne Evrope. V Sloveniji raste v Alpah, na Poreznu, Ratitovcu in Dinardi.

V okolici Snežnika so timijan določili kot balkansko materino dušico. Alpski timijan raste na nadmorski višini od 1400 do 2400 m, cveti od julija do avgusta, na nižje ležečih rastiščih pa tudi od junija do septembra. Čeprav je naravno okolje alpskega timijana visoko v gorah, bo lepo uspeval tudi na vrtu, pazimo samo, da ne bo imel preveč bogate zemlje in preveč vode. (2)

Otoška materina dušica

otoška materina dušica
T.herba-barona, otoška materina dušica dobro prenaša mokroto

Otoška materina dušica, T.herba-barona, cveti od junija so septembra. Cvetovi otoške materine dušice so svetlo rožnate barve, grmiček zraste v višino do 20 cm. Ta vrsta timijana je bila nekoč priljubljena v kulinariki, kjer so ga uporabljali za pripravi govedine.

Vonj tega timijana spominja na kumino, nekateri kloni pa spominjajo na vonj origana in limone. Ta sorta timijana, za razliko od drugih sort, zelo dobro prenaša mokroto, čeprav izvrstno uspeva tudi na soncu ali v suši.

Polegla materina dušica

T.serpyllum, polegla materina dušica je severnoevropska vedno zelena rastlina, je izredno pritlehna. Z nasaditvijo te vrste timijana, lahko ustvarimo fine drobno listne preproge. Zraste do 6 cm visoko, cveti rožnato od junija do avgusta. Sadim jo kot pokrovno rastlino ali jo posadimo na površine, kjer hodimo.

Poznamo več sort polegle materine dušice:

  • Varieta albus in Snowdrift sta do 5 cm visoki sorti timijana, ki imata bele cvetove
  • Pink Chintz ima živahne rožnate cvetove
  • Goldstream ima neenakomerno rumeno obarvane liste
  • Timijan sorte Minor, raste počasi in naredi gost grmiček, ki cveti svetlo rožnato
  • Elfin je sorta materine dušice, ki zraste samo 3 cm visoko in ima rožnate cvetove
  • Red Carpet ima intenzivno rožnati odtenek

Vrtni timijan ali vrtna materina dušica

vrtni timijan
T.vulgaris, vrtni timijan

T.vulgaris, vrtni timijan ali vrtna materina dušica, je med redkimi timijani, ki zraste v kipeč polgrmiček. Listi vrtnega timijana so temni, sivo zeleni, močno aromatični. To vrsto timijana najpogosteje uporabljamo v kulinariki. Je zimzelena rastlina, ki ima v naših krajih težke pogoje za rast. Pri nas so namreč pozimi tla premokra in pretežka, zato moramo za uspešno rast poskrbeti za boljšo odcednost zemlje.

Cveti od junija do septembra, cvetovi so izredno bledo rožnate barve. Vrtni timijan bo lepše uspeval, če grmičke vsako leto nekoliko skrajšamo, razen pri sorti Compactus, ki ima krajše poganjke in lepo okroglo obliko grmička. (3)

Materina dušica

materina dušica
T.Silver Queen, materina dušica

T.Silver Queen, materina dušica je po rasti zelo podobna navadni materini dušici, saj prav tako tvori pokončen polgrmiček. Listi materine dušice so belo obrobljeni, v sredini so sivo zeleni.

Zraste do višine do 15 cm, od junija do julija cveti z zelo bledo rožnatimi cvetovi. Listi materine dušice dišijo po limoni. Za lepšo rast, grmiček vsako leto obrežemo.

Polajeva materina dušica

T.pulegioides, polajeva materina dušica ali polaj, je naša samonikla vrsta, ki raste v višino od 5 pa vse do 30 cm. Cvetovi se razvijejo v svetlo rožnati barvi od junija do avgusta. Ta vrsta timijana je najbolj prilagojena na sušo, vročino in na slaba tla.

T.Doone Valley
Thymus T.Doone Valley, materina dušica

Materina dušica T.Doone Valley

T.Doone Valley, materina dušica ima poleglo rast, v višino zraste do 15 cm. Cveti od junija do avgusta ali septembra, cvetovi so bledo rožnate barve. Pri tej materini dušici so zanimivi predvsem listi, ki so delno ali v celoti rumeno obarvani.

Dolgostebelna materina dušica

T.longicaulis, dolgostebelna materina dušica, je izredno hitro rastoča vrsta timijana, ki odlično prekriva tla. Na dolgih poganjkih se razvije množica podolgovatih listov, od aprila do junija pa zacveti nepregledno število bledo rožnatih socvetij. V višino zraste do 15 cm. 

Dlakava materina dušica

T.praecox, dlakava materina dušica, je v primerjavi z ostalimi timijani bolj gracilne postave, ima nežnejša stebla in izredno drobne lističe. Cveti od julija do avgusta, zraste do 8 cm visoko. Je ena izmed najbolj priljubljenih okrasnih vrst timijana ali materine dušice, na voljo so različne sorte. White Moss in Albus, imata snežno bele cvetove, na voljo pa so tudi sorte, ki imajo cvetove v rožnatih in rdečih odtenkih.

Kako zasadimo timijan:

Deli naprej