Kakšni so blagodejni učinki sivke na naše zdravje?

Kakšni so blagodejni učinki sivke na naše zdravje?

sivka uporaba
DOMAČA ZDRAVILNA ZELIŠČA! POGLEJ NAVODILA ZA UPORABO!

Očarljiva, dišeča sivka, je že od pradavnine izredno priljubljeno zelišče. Sivka uporaba v zdravilne namene, je omenjena že leta 1640, ko je John Parkinson zapisal, da se Lavandula še posebej dobro obnese pri vse boleznih in bolečinah v glavi in možganih.

Latinsko ime sivke, izhaja iz besede lavare, kar pomeni spirati ali umivati. V Arabskem svetu so jo stari zeliščarji uporabljali kot sredstvo proti krčem in za lažje izkašljevanje.

Sivka uporaba

Tradicionalno evropsko zdravilstvo, pa pozna pripravke iz sivke predvsem kot učinkovito zdravilo za celjenje ran in za odpravljanje glist pri otrocih. V medicinske namene sta uporabni dve vrsti sivke in sicer L. angustifolia in L.spica.  V današnjem svetu je sivka seveda že dobro raziskana in poznamo večino učinkovin, ki jih vsebuje.

V zdravilne namene, pri sivki uporabljamo cvetove. Vsebujejo do 3% eteričnega olja in  12% čreslovin. V sivkinih cvetovih so še kumarin, saponini, umbeliferon in herniarin.

Kako sivka vpliva na naše zdravje?

  • Sivka izredno ugodno vpliva na osrednje živčevje, lajša bolečine in pomirja možgane, ter celoten vegetativni živčni sistem. Pomaga pri nemiru, nespečnosti, živčnih motnjah srca, izčrpanosti in potrtosti. Umirja napade tesnobe in tenzijske glavobole. Pri nespečnosti pijemo poparek, ki ga pripravimo iz mešanice sivkinih cvetov, divjega timijana, baldrijana, šentjanževke in jegliča.
  • Poparek iz sivke, spodbuja izločanje žolča in urina, razstruplja celo telo in pospešuje prebavo. Če želimo pospešiti odvajanje vode iz telesa, poparku sivkinih cvetov, dodamo nekaj svežega ognjiča, ki je izreden diuretik in deluje protivnetno.
  • Sivka sprošča krče, pospešuje  in ureja prebavo, zdravi nahod in pomaga pri nekaterih oblikah astme. Sivka uporaba za jetra; pripravki iz sivke čistijo jetra, deluje razkužilno, uničuje bakterije in blaži manjše kožne okužbe. Blaži tudi protin, revmatizem in pomaga pri kožnih boleznih, kot ekcemi, akne in suha koža.

Kako si s sivko pomagamo pri prehladu in gripi?

  • Inhaliranje sivkine pare pospešuje okrevanje pri prehladu, gripi, angini in bronhitisu. Grgranje mlačnega sivkinega čaja, pomaga zaceliti drobne ranice v ustih, prav tako pomaga, da se sprostijo zakrčene mišice in živci.
  • Poparek iz sivkinih cvetov lajša bolezni ušes in oči. Pri zobobolu si pomagamo s kisom, v katerem smo kuhali sivko. Kis pri bolečem zobu, nekaj časa držimo v ustih in ga nato izpljunemo.
  • Kopel s sivko nas bo okrepila, pomirila in olajšala težave s krvnim obtokom, revmo, protinom in omilila bolečine v spodnjem delu telesa. Po kopeli se bomo tudi dobro spotili, zato se po končani kopeli samo zavijmo v rjuho in odejo ter se odpravimo počivat. Dobro se bomo prepotili in kmalu bo padla tudi povišana telesna temperatura.
  • Sivka uporaba pri nespečnosti; za boljše spanje lahko blazino napolnimo s sivkinimi cvetovi, ki nas bodo pomirili in nam pričarali globok spanec.
  • Sivka je poznana po tem, da deluje kot močno razkužilo. To moč sivke, lahko uporabimo s pripravki za zunanjo in notranjo uporabo. Posebno dober vpliv ima sivka na pljuča, zato jo pri okužbah dihal uporabljamo tako notranje, v mešanici z drugimi zelišči. V prsi si lahko vtiramo sivkino kremo, ali inhaliramo vroč sivkin poparek.

PREVIDNO!

Pripravke iz sivke dobro prenašamo, alergije so izredno redke. Občutljivi ljudje, se včasih na močan vonj sivke, odzovejo z glavobolom. Sivka pospešuje menstruacijo, zato je med nosečnostjo ne smemo uporabljati. Višji odmerki sivkinega olja, lahko včasih nadražijo želodec in črevesje, ter povzročijo omotico ali motnje v zavesti. 

Sivka uporaba v zeliščarstvu

Sivka ima poseben značaj, ki je grenak, suh in pretežno hladen. Sivka za zdravje je pomembna predvsem zaradi cvetov, čeprav imajo šibkejši učinek kot eterično olje sivke, ki je najbolj priljubljeno aromatično olje.

Poleg eteričnega olja sivke, je priljubljena tudi sivkina krema, hidrolat sivke in sivkina tinktura.

Kako uporabljamo sivkine cvetove?

Sivkini cvetovi imajo manjšo moč kot eterično olje, pa vendarle so nadvse blagodejni za naše zdravje. V zeliščarstvu se sivkini cvetovi uporabljajo pri živčni izčrpanosti, glavobolih, migrenah, trebušnih krčih in slabi prebavi. Stebla s cvetovi trgamo proti koncu cvetenja, preden pričnejo odpadati cvetni lističi. Sušimo jih v majhnih šopkih v papirnatih vrečkah, ki prestrežejo odpadle cvetove.

Poparek iz sivkin cvetov

Poparek iz sivkin cvetov, priporočajo proti živčni izčrpanosti, trebušnim krčem, glavobolom in med porodom.  Poparek iz cvetočih poganjkov sivke, pomaga tudi pri nespečnosti, pri migrenah in depresiji. Pospešuje izločanje seča in žolča. Čaj iz sivke si pripravimo tudi pri gripi in prehladu, pri splošni oslabelosti in pri zlatenici.

Poparek pripravimo tako, da žličko sivkin cvetov, prelijemo s skodelico vrele vode, pokrijemo in počakamo deset minut. Nato čaj precedimo in ga spijemo počasi, po požirkih.

Sivkin čaj lahko uporabimo tudi za masiranje in za obkladke. V tem primeru čaj pripravimo tako, da liter vrele vode, prelijemo na prgišče sivkinih cvetov. S takšnim poparkom lahko izpiramo rane, da se bodo hitreje in lepše zacelile.

Inhalacije s sivko

Za inhalacijo iz sivkin cvetov pripravimo čaj, prgišče sivke na liter vode. Zelo vroč čaj damo v večjo posodo in dodamo 3 kapljice sivkine olja. Nagnemo se nad posodo, čez glavo se pokrijemo z brisačo in inhaliramo soparo zelo vročega sivkinega čaja.

Z inhalacijami blažimo simptome gripe in prehlada, uporabimo jih lahko tudi pri angini, bronhitisu in vnetem grlu.

Kopel s sivko

Za kopel rok ali nog, skuhamo čaj iz sivkin cvetov, tako da damo pol prgišča sivke na liter vode. Če pa  želimo opraviti kopel celotnega telesa, moramo dati v kad velik šopek sivke. Kopeli s sivko pomagajo pri nespečnosti in blažijo revmatična obolenja. Za kopel si lahko tudi pripravimo dodatek h kopeli.

Pest svežih ali suhih sivkinih cvetov namakamo v litru domačega jabolčnega kisa. Kozarec s kisom naj bo v toplem prostoru. Po osmih dneh, je mešanica pripravljena in jo lahko dodamo kopeli in sicer 1/8 litra za eno kopel.

Kopel z dodatkom sivkin cvetov pripravimo tako, da 10 velikih jedilnih žlic cvetočih sivkinih vršičkov, položimo v laneno vrečko, ki jo položimo v pripravljeno kopel. Takšna kopel je pomirjajoča, dehteča in osvežujoča. Primerna je za nego suhe in problematične kože. (1)

Ideja za poroko – poročni šopki iz sivke

dekoracija poroke sivkaMarsikdo ne ve, a sivka sodi tudi med eno izmed najbolj priljubljenih zelišč, ko potrebujemo najrazličnejše šopke. Še posebej pa se za sivko, zaradi njenega vonja in čudovitih cvetov, zanimajo organizatorji porok in pa tisti, ki se poročajo. Poročni šopek iz sivke velja za enega izmed najlepših, sicer pa se na porokah sivka uporablja tudi pri dekoracijah poročnih miz, kot naprsni šopek ali kot sivkin šopek za družice.

S sivko se lahko opremijo in odišavijo poročna vabila, navdih sivke pa lahko vključimo v poročni dekor tako na samem slavju kot ob vseh poročnih obredih (dekoracije cerkve, dekoracija avtomobila, itd…)

Deli naprej