Nega in barvanje las z zelišči in naravnimi rastlinskimi barvili

Nega in barvanje las z zelišči in naravnimi rastlinskimi barvili

naravna nega las

Naravna nega las se ne prične z nanašanjem raznih zeliščnih pripravkov na lasišče, pač pa se začne že z zdravo prehrano. Za lepe, močne in zdrave lase, moramo uživati hrano, ki je bogata s kvalitetnimi beljakovinami in kolagenom.

Naravna nega las

Kadar organizmu primanjkuje kolagena, so lasje suhi, lomljivi in z razcepljenimi konicami. Rešitev je uživanje jagodičevja, paprike, pomaranč in vse hrane, ki vsebuje veliko vitamina C. Za dnevno dozo beljakovin, bomo poskrbeli z uživanjem mesa, rib in jajc.

Ne smemo pozabiti tudi na vnos omega 3 maščobnih kislin, vitamina B12 in železa, ki so ključni za sijoče lase. Vse te učinkovine dobimo v ribah, posebej veliko jih je v lososu. Ko poskrbimo za lase s pravilnim prehranjevanjem, se posvetimo pravilni negi las.

Močni, parfumirani in agresivni šamponi, lahko poškodujejo lasišče in lase, zato jih uporabljajmo samo izjemoma. Prav tako lahko lase pobarvamo z naravnimi rastlinskimi barvili, ter jih nato operemo z domačim zeliščnim šamponom!

Nega las z jabolčnim kisom in rmanom za odpravljanje prhljaja

Za odpravljanje prhljaja si lahko sami pripravimo zeliščni pripravek, za katerega potrebujemo naslednje sestavine:

 • s skodelici prekuhane vode
 • pol skodelice naravnega jabolčnega kisa
 • 4 žlice posušenega rožmarina
 • 1 žlica posušenih, na drobno narezanih kopriv
 • 2 žlici na drobno narezanega, posušenega rmana
 • 10 kapljic eteričnega olja čajevca ali eteričnega olja rožmarina

Vodo in jabolčni kis zavremo, odstavimo z ognja in dodamo rožmarin, rman in koprive. Pokrijemo in pustimo počivati dve uri. Nato mešanico precedimo, dodamo eterično olje in prelijemo v temne stekleničke. Lase najprej umijemo z nežnim zeliščnim šamponom in jih speremo. Nato na lasišče nežno nanesemo polovico manjše skodelice pripravka in ga vtremo v lasišče.

Nežno masiramo pet minut in nato speremo s hladno vodo. Pripravek je primeren za odpravljanje prhljaja in za odpravljanje srbečice lasišča. Postopek ponavljamo več dni, dokler srbenje ne poneha in prhljaj izgine. Zeliščni pripravek z jabolčnim kisom in rmanom je primeren za vse tipe las, razne za zelo suhe lase. Poskrbi za naravno pH ravnovesje in predvsem omili srbenje lasišča.

Za preprečevanje nastanka prhljaja, lahko uporabimo tudi kapucinko!

Kako učinkujejo rastline in zelišča na lase?

Za nežno nego las, lahko uporabimo mnoga zelišča, ki jih lahko med seboj tudi kombiniramo. V nadaljevanju si poglejmo, kako rešujemo težave z lasmi s pomočjo zdravilnih zelišč in kako zelišča delujejo na lasišče.

Naravna nega normalnih las

Če smo med srečneži, ki nimajo težav z lasmi, potem je nega las preprosta, čeprav moramo tudi zdravim lasem posvetiti nekaj časa za pravilno nego. Za normalne lase si pripravimo zeliščne izvlečke iz bele brez, brina, melise, rožmarina in preslice. Ta zelišča poživljajo, negujejo in krepijo zelišče.

Kako ukrepamo pri izpadanju las in pri slabotnih laseh?

Za preprečevanje izpadanja las in za nego slabotnih las, si pripravimo pripravke iz naslednjih zelišč: žajblja, kininovca in gabeza.

S pomočjo teh zelišč bomo okrepili lasišče in keratinska vlakna in na splošno izboljšali stanje las. Za mastne in lomljive lase, pomaga tudi eterično olje sivke!

Nega mastnih, poškodovanih las in srbečega lasišča

Za nego mastnih in poškodovanih las, ki se cepijo in so na pogled videti zelo ubogi, uporabimo izvleček sporiša, lipe ali timijana. Ta zelišča negujejo in zdravijo poškodovano lasišče, ga čistijo in hkrati preprečujejo srbenje.

Barvanje las z naravnimi barvami

Barvanje las z naravnimi rastlinskimi barvami je bilo še ne tako daleč v preteklosti nekaj vsakdanjega, saj ženske za lepotičenje las pač niso imeli na voljo kozmetičnih izdelkov, kot jih imamo danes. Obdržalo se je mnogo receptov, s katerimi so si ženske, pa tudi moški osvežili barvo las.

Zanimiv je tudi zapis, ki nas pouči, kako zaustavimo naravno temnenje las pri otrocih. Uporabimo izvlečke kamilice, zlati grmiček ali tavžentrožo in plavico. Ta zelišča ohranjajo in oživljajo naravno svetlo barvo las. Zeliščni pripravek iz teh zelišč, je primeren za otroke s svetlimi lasmi. Pripravek je varen za uporabo, saj ne draži očesne sluznice.

Naravna posvetlitev las

 • Za naravno posvetlitev las je najbolj poznano natiranje las z limono. Lase umijemo z nežnim zeliščnim šamponom in jih natremo s sveže stisnjenim limoninim sokom. Limonin sok pustimo delovati 20 minut, nato lasišče speremo z mlačno vodo.
 • Dobro poznano sredstvo za posvetlitev las, so tudi cvetovi kamilice. V enem litru vode pet minut kuhamo 50 gramov cvetov kamilic. Ko se voda s kamilicami ohladi, jo precedimo in jo uporabimo za splakovanje las po umivanju.
 • Lase bomo naravno osvetlili tudi s kombinacijo kamilice, tavžentrože in plavice. Posebej plavica je zanimiva, saj preprečuje rumenkasto barvo belih ali sivečih las in jim daje nežne, srebrnkaste odtenke. Plavica tudi poživi sijaj svetlih las pepelnate barve. (1)

Naravna potemnitev las z orehovimi listi

Za naravno potemnitev las z orehovimi cipresinimi listi, potrebujemo naslednje količine zelišč

 • 50 gramov orehovih listov
 • 50 gramov cipresinih listov
 • 50 gramov sadežev ciprese

Orehove liste, cipresine liste in sadeže ciprese, kuhamo 15 minut v litru vode. nato lonec odstavimo z ognja, pokrijemo in pustimo počivati 20 minut. Ko se mešanica ohladi, jo precedimo. Lase umijemo z nežnim zeliščnim šamponom, splaknemo in pripravek vtremo v lasišče. Postopek ponavljamo dvakrat na dan, tako dolgo, da dosežemo potemnitev las, ki jo želimo.

Na podoben način lahko potemnimo lase tudi s kombinacijo 100 gramov svežih bršljanovih listov in 50 gramov orehovih listov. Liste isto skuhamo, precedimo in pripravek nanesemo na lase. Ponavljamo toliko časa, da lasje potemnijo toliko, kolikor želimo.

Barvanje las z rastlinskimi izvlečki

Lase lahko namesto z barvami iz drogerije, barvamo tudi z rastlinskimi izvlečki. S tem sicer ne dobimo toliko odtenkov, kot s kemičnimi sredstvi, a je veliko bolj varno in ekološko.

Rastlinski ekstrakti so popolnoma neškodljivi za lase in lasišče, ne vsebujejo strupov in ne povzročajo alergij. Naravna nega las z rastlinskimi ekstrakti je popolnoma varna!

Rastlinski izvlečki za svetlo in temno rjavo barvo las

Če želimo naše lase pobarvati na svetlo ali temno rjavo, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 20 gramov moke iz listov kane
 • 40 gramov moke iz listov indigovca

Kano in indigovec zmešamo z vodo, da dobimo mehko kašo. Lase umijemo z nežnim zeliščnim šamponom, speremo in rahlo otremo. Čelo, vrat, tilnik, rob lasišča in ušesa, zaščitimo z vazelinom ali mastno kremo, da na koži ne ostanejo madeži.

Zmes s čopičem nanesemo na lasišče in pustimo delovati. Če želimo svetlo rjavo barvo pustimo delovati eno uro, za temno rjav odtenek pa pustimo mešanico na glavi dve uri. Nato lase umijemo samo z mlačno vodo, brez mila ali šampona. Če je potrebno, postopek po enem tednu ponovimo.

Rastlinski izvlečki za kostanjevo rjavo barvo las

Za kostanjevo barvo las, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 40 gramov moke iz kane
 • 20 gramov moke iz listov indigovca
 • 10 gramov zelene orehove lupine v prahu

Vse sestavine zmešamo, da dobimo mehko kašo. S čopičem nanesemo na lase in  pustimo učinkovati od ene do dveh ur. Nato lase speremo brez mila ali šampona, samo z mlačno vodo. 

Naravna nega las – posvetlitev las:

Deli naprej