Ideje za izlet po Sloveniji

Ideje za izlet po Sloveniji

Ideje za izlet po Sloveniji! Slovenija je prečudovita dežela, kjer lahko na majhnem prostoru obiščemo hribe, se odpeljemo do morja in si ogledamo prelepe Slovenske slapove. Z otroki se lahko podamo po  urejenih in zavarovanih  planinskih poteh ali pa jih odpeljemo na poučne enodnevne izlete in jim predstavimo bogato zgodovino Slovenije.

ideje za izlet po Sloveniji
Jezero Jasna v Kranjski Gori! Poglej več!

V času, ko nam potovanja kroji COVID-19, lahko raziščemo tudi manj poznane kotičke in poiščemo ideje za izlet v okolici našega doma.

Ideje za izlet po Sloveniji

Ne veste kam na izlet? Enodnevni družinski izleti po Sloveniji nas lahko popeljejo po skritih kotičkih, kjer tudi ni gneče. Kam na izlet z dojenčkom? Tudi z dojenčki in majhnimi otroki imamo na voljo veliko možnosti za izlete po Sloveniji. Zelo prijetni so sprehodi v okolici jezer, z otroki lahko obiščemo tudi znane slovenske slapove. Večina turističnih točk v okolici jezer ali slapov, ima urejene in zavarovane poti, ki jih zmorejo tudi otroci.

Rogla – pot med krošnjami

Opozorilo! Preden se podate na izlet proti Rogli, da bi si ogledali pot med krošnjami, na njihovi spletni strani preverite delovni čas, saj je zaradi COVID-19 mogoče pot zaprta.

Če nas pot zanese v okolico Rogle, si moramo vsekakor ogledati pot med krošnjami. Pot je speljana v osrčju pohorskih gozdov na nadmorski višini 1517 metrov, na samem vrhu Rogle. Celotna sprehajalna pot je dolga 1043 metrov in je speljana po opazovalnem stolpu, ki je visok 37 metrov. Pot je široka 1,94 metra, višina poti je do 20 metrov.

Čudovit sprehod med krošnjami dreves, kjer bomo bližje spoznali edinstveno pohorsko naravo. Na poti bomo spoznali drevesa krajevnih gozdov, podrobno si bomo lahko ogledali drevesa vse od korenin do vrhov krošenj. Med krošnjami bomo opazili tudi zanimive živali in edinstvene rastline. Pot, dolga približno 1000 metrov, nas pelje skozi slikovit in raznolik gozd.

Na poučni poti bomo spoznali naravne procese v gozdu in v naravnem okolju spoznali kaj živali in rastline potrebujejo za preživetje. Velik poudarek je na zaščiti živali in rastlin, zato je prav, da prisluhnete tudi temu. Ob poti so postavljene informacijske table, ki si jih lahko ogledamo na vodoravnem delu sprehajalne poti. Informativne table so opremljene z didaktičnimi pripomočki, ki nam bodo pomagali razumeti vlogo in pomen gozdov pri nas.

Na poti nas čaka tudi presenečenje in sicer doživljajske postaje z vrvnimi elementi na višini 24 metrov. 

Če želimo obiskati pot med krošnjami Pohorje, se moramo odpeljati do Rogle. Levo bomo prišli do parkirišča, kjer bomo lahko pustili avto, če ni preveč gneče, tudi blizu vhoda na pot. Pot je odprta vsak dan, razen 1.novembra in 24.decembra, ter seveda kadar veljajo ukrepi zaprtja zaradi COVID-19.

Jezero Jasna v Kranjski Gori – izlet z otroki

Kranjska Gora je veličastna v vseh letnih časih, v okolici imamo veliko možnosti za krajše izlete. Iz Kranjske gore lahko gremo do Planice, se sprehodimo v Tamar ali pa se podamo do Mihovega doma na Vršiču. Če se odpravljamo proti Vršiču, se ustavimo pred začetkom prvih zavojev ceste na Vršič pri prelepem jezeru Jasna. Kristalno čisto jezero sestavljata dva medsebojno povezana jezera ob sotočju potokov Velike Pišnice in Male Pišnice. 

Jezero je veliko 2, 5 hektara in globoko 4 metre. Ob sotočju potokov lahko opazimo še manjši naravni kanjon, v bližini pa je tudi hidroelektrarna. Od jezera Jasna je bila včasih speljana tudi lepa pot po dolini Male Pišnice, ki je pa je žal po potresu leta 1980 precej težko dostopna. Če vseeno zatavate po dolini Male Pišnice, boste naleteli na prečudovito naravo. Celoten predel Male Pišnice je gozdni rezervat v velikosti približno 850 ha. Če se bomo vseeno podali na avanturistično pot, bomo ob poti opazili celo ostanke pragozda.

Velika znamenitost jezera Jasna je bronasti kip Kozoroga, ki ga je ustvaril kipar Stojan Batič v letih 1986 in 1988.

V jezeru Jasna se lahko ohladimo ob vročih poletnih dneh, za obiskovalce so pripravljeni pomoli in šestmetrska razgledna ploščad. Ob jezeru je restavracija, kjer se lahko okrepčamo, razveseljeval pa nas bo prelep razgled na Julijske Alpe. Okoli jezera so speljane urejene poti, ki so primerne tudi za sprehod z otroki, na sprehod pa lahko peljemo tudi psa. Jezero jasna privlači tudi ribiče, dovoljeno je le muharjenje.

Do Jezera jasna se lahko pripeljemo z avtom iz smeri Kranjska gora, do jezera pa se lahko od Kranjske gore podamo tudi peš. Peš bomo iz Kranjske gore potrebovali od 15 do 20 minut, po pločniku ob glavni cesti. 

Ruska kapelica

Ruska kapelica stoji tik za osmo serpentino on cesti na Vršič. Ruska kapelica je umetnina v spomin in opomin na grozote prve svetovne vojne. Leseno kapelico so postavili preživeli ruski vojni ujetniki leta 1916. Gradbeno mojstrovino so postavili v spomin mrtvim tovarišem, ki so preminuli ob gradnji ceste na Vršič.

Nekatere umrle vojake, ki so gradili cesto na Vršič, so pokopali v Trenti, večina pa je mesti za svoj zadnji počitek našla v skupnih grobovih na Vršiču. Nekaj vojakov počiva tudi v kamniti grobnici v obliki piramide, poleg katere so vojaki postavili spominsko kapelico v ruskem slogu. Kapelico si je leta 1924 pridobila Ruska matica, cerkveno pravno pa kapelica spada k pravoslavni župniji v Beogradu.

Ideje za izlet po Sloveniji v okolici: Koča na Gozdu 25 minut, Erjavčeva koča na Vršiču 1 ura in 10 minut,

Do Ruske kapelice se lahko sprehodimo od Mihovega doma na Vršiču 1085 m. Iz Kranjske gore se peljemo proti Vršiču, vendar samo do Mihovega doma. Parkiramo med peto in šesto serpentino in se po lahko označeni podamo do Ruske kapelice. Takoj za osmo serpentino opazimo table za Rusko kapelico, pri oznakah zavijemo levo in se po stopnicah vzpnemo do ruske kapelice. Od parkirišča do Ruske kapelice bomo potrebovali 20 minut. 

Pokopališče školjk – Ankaran

Čudovite ideje za izlet po Sloveniji! Slovenija premore izredno veliko skritih kotičkov, ki so zanimivi tudi za otroke. Poučni in tudi pustolovski izlet je obisk Pokopališča školjk, ki se nahaja na skriti plaži med Ankaranom in Luko Koper. Na skriti plaži je naplavljena ogromna količina školjk.

Strokovnjaki so na plaži odkrili več kot 230 vrst mehkužcev, med njimi so najbolj zanimivi naslednji: pelikanovo stopalce, bidačsti volek, rožiček, Petrovo uho, polžje hišice čokati volek, ladinka, pokrovača, školjka srčanka. Do tega nepozabnega in čudovitega kotička naše obale, je zaenkrat še prost dostop. Školjk ne pobiramo, lahko pa naredimo lepe fotografije.

Pokopališče školjk ali školjkine sipine, je naravna znamenitost, poleg različnih vrst školjk in polžkov, je tukaj našlo dom tudi več kot 30 vrst ptic. Školjkine sipine so nastale, ko je Luka Koper leta 1990 poglabljala morsko dno. Pri tem posegu so mulj prečrpavali na bližnjo lokacijo ob izlivu reke Rižane v morje.

Kasneje se je mul očistil, prikazale pa so se sipine s številnimi školjkami in polžki. S tem posegom je nehote nastal edinstven pas obale školjkinih sipin. Podobne sipine, s toliko školjkami na enem mestu, je tudi v Evropi redek pojav. Tukaj moramo omeniti tudi izliv reke Rižane v morje, saj je to edina reka, ki izvira v Sloveniji in se tudi izliva v povsem Slovensko morje.

Če želimo obiskati Pokopališče školjk, z avtoceste zavijemo proti Ankaranu in vse do levega odcepa za zaliv Sveta Katarina. Zapeljemo do manjše marine kjer lahko parkiramo. Ob vzhodnem robu marine je shojena potka, ki nas pripelje do sipine. 

Deli naprej