Čaj za zamaščena jetra – kako  pripravimo čaj za jetra?

Čaj za zamaščena jetra – kako pripravimo čaj za jetra?

čaj za zamaščena jetra
POGLEJ NASVETE ZA PRIPRAVO ZELIŠČNIH ČAJEV! TUKAJ!

Čaj za zamaščena jetra! Kdaj nam pomaga čaj za zamaščena jetra? Zamaščena jetra in druge bolezni jeter, so resna obolenja, ki jih mora obravnavati zdravnik.

Naša naloga je, da pazimo na svoje telo in jeter ne obremenjujemo z nezdravim načinom življenja. Pazimo na prehrano in dnevno uživamo živila ki naravno in na blag način razstrupljajo celo telo in s tem tudi razbremenijo jetra. 

Čaj za zamaščena jetra

Kadar se pregrešimo z nezdravo hrano ali popijemo preveč alkohola, se bodo naši organi, ki so zadolženi za čiščenje telesa, seveda takoj oglasili. Da preprečimo resnejša obolenja, lahko jetra občasno razstrupimo z zeliščnimi čaji ali kakšnimi drugimi izdelki za razstrupljanje telesa. 

Najbolj poznan čaj za zamaščena jetra je pegasti badelj. Za zdravje jeter sicer bolj priporočajo uživanje  zdrobljenih semen pegastega badlja, ki jih zaužijemo skupaj s hrano. (1)

Na jetra blagodejno vplivajo tudi mnoga druga zelišča, kot so artičoka, kompava, islandski lišaj, regrat, kopriva, kamilica in mnoge druge.

Pegasti badelj

Pegasti badelj vsebuje flavonoide, grenčine in eterična olja. Plodovi pegastega badlja so staro, preverjeno zeliščno zdravilo za zaščito jeter. Med vsemi zelišči, ki jih uporabljamo za varovanej jeter, ima ravno pegasti baedlj najboljši zdravilni učinek na jetrna tkiva. Učinkovine v pegastem badlju stabilizirajo celične membrane in varujejo jetra pred različnimi strupi, ki jih dnevno vnašamo v telo.

Z imenom silimarin imenujemo učinkovine, ki se nahajajo v soku plodov pegastega badlja. Pegasti badelj preprečuje poškodbe jeter, pogosto ga uporabljajo tudi za okrevanje po hepatitisu ali zlatenici. Pomemben vpliv ima na zamaščena jetra, posebej pri ljudeh, ki prekomerno uživajo alkohol.

Pegasti badelj blagodejno vpliva tudi na žolč in prebavo. Kadar prebolevamo težjo bolezen, je priporočljivo, da pegasti badeljh uživamo v obliki prehranskega dopolnila, to je v kapsulah ali tabletah.

Pegasti badelj čaj

Pri zamaščenih jetrih in za njihovo zaščito, opravimo čajno kuro s pegastim badljem. Čajno žličko zmečkanih plodov pegastega badlja,  lahko dodamo tudi liste, prelijemo s skodelico vrele vode. Pokrijemo in čez 15 minut precedimo. Čaj pijemo trikrat na dan, počasi, vročega in po požirkih. Čaj spijemo najprej na tešče, nato skodelico pred kosilom in skodelico pred spanjem. 

Čaj pegastega badlja pijemo 2 meseca, nato čajno kuro za nekaj časa prekinemo! 

Kamilica

Kamilica prosto raste ob poteh in  na njivah, pogosto jo najdemo na pusti in peščeni zemlji. Cvetne glavice nabiramo poleti, ob suhem in toplem vremenu.

Cvetove nato posušimo v zračnem prostoru, ko so suhi, morajo imeti še vedno lepo rumeno barvo in za kamilico značilen vonj. Ta čudovita rastlina je bila včasih med najbolj pomembnimi zdravilnimi zelišči in resnično ni smela manjkati pri hiši.

Kamilica je kraljica med zelišči! Blaga, dišeča in vsemogočna. Rastlinske učinkovine, ki se nahajajo v kamilici, delujejo kompleksno in blažijo mnoge manjše in hujše zdravstvene težave. V kamilici najdemo naslednje učinkovine:

  • eterična olja
  • flavonoide
  • seskviterpenlaktone
  • sluzi
  • polisaharide
  • kumarinske spojine
  • holin
  • karoine
  • organske kisline

Kamilični čaj za jetra

Blago delovanje kamilice je primerno tudi za dojenčke, kadar imajo krče v trebuhu. Kamilični čaj lahko pijejo tudi doječe mamice, saj spodbuja izločanje mleka in blaži vnetja na rodilih.

Za razstrupljanje jeter in za pomoč pri zamaščenih jetrih, je kamilica manj poznana. Vendar kamilica blaži bolečine pri vnetih ledvicah, sečnem mehurju, vranici, trebušni slinavki in tudi pri obolelih jetrih.

Kamilica predvsem zavira in preprečuje vnetja, pomirja krče in živčno napetost, celi rane, blaži bolečine pri boleznih jeter in ledvic, ter spodbuja imunski sistem k boljšemu delovanju.

Polisaharidi v kamilici pomagajo imunskemu sistemu premagovati prehladna in gripozna obolenja. Po tej čudoviti rastlini lahko posežejo tudi ženske, ki imajo težave z bolečo menstruacijo in pri težavah v meni.  Spodbuja tudi potenje, zato jo lahko uporabimo za blago čiščenje telesa, saj se strupi izločajo tudi skozi kožo.

Kako pripravimo kamilični čaj za zamaščena jetra?

Za pripravo čaja za zamaščena jetra in bolečine v ledvicah, vzamemo zvrhano žlico cvetov kamilic in jo poparimo s pol litra vrele vode.

Pokrijemo in pustimo 10 minut, da se poparek nekoliko ohladi. Čaj precedimo in čez dan spijemo do štiri skodelice.

Kamilic nikoli ne kuhamo, saj pri kuhanju izpari eterično olje in bi bil tako pripravljen čaj brez učinka.

Kamilični čaj za želodec

Pri razjedah v želodcu ali na dvanajsterniku, pijemo kamilični čaj večkrat na dan, počasi, po požirkih. Pri vnetju želodca pripravimo četrt  litra čistega čaja in ga spijemo vsega naenkrat.

Nato se uležemo na trebuh in počivamo. Po desetih minutah se obrnemo na bok, nato še na hrbet in po nekaj minutah še na drugi bok. S premikanjem položaja telesa dosežemo, da se čaj porazdeli po celem želodcu.

Kamilični čaj za dojenčke

Za dojenčke in doječe mamice, pripravimo mešanico čajev, ki jim dodamo tudi kamilico. Zmešamo enake dele kamilic, janeža, kumine in melise. Dve majhni žlički mešanice poparimo s četrt litra vrele vode, takoj pokrijemo in pustimo stati deset minut.

Čaj precedimo in ga ponudimo dojenčku večkrat na dan, v zelo majhnih količinah. Takšno mešanico lahko pijejo tudi mamice, ki še dojijo, saj s tem preprečujejo vnetja na rodilih in krepijo imunski sistem, ki je po porodu lahko oslabel.

Kamilični čaj za spodbujanje apetita

Za spodbujanje apetita, pripravimo čajno mešanico iz enakih delov naslednjih zdravilnih zelišč:

  • kamilica
  • pelin
  • ognjič
  • poprova meta

Veliko žlico mešanice poparimo s četrt litra vrele vode, pokrijemo in pustimo stati toliko časa, da se poparek popolnoma ohladi. Za boljši apetit, pijemo grenek čaj, skodelico pol ure pred vsakim obrokom.

Artičoka

Artičoka, Cynara scolymus, spada v družino košaric in ima v zemlji močne korenine, iz katerih najprej zraste šop velikih listov. Listi so po vrhu zeleni, na spodnji strani pa zaradi belih dlačic, nekoliko belkasti. Listi artičoke so pernato razdeljeni na lističe, iz sredine listov pa požene približno meter visoko steblo.

Čaj iz artičoke za zamaščena jetra

Na koncu vejic so velike cvetne glavice z mesnatim, sočnim socvetjem. Socvetje je sestavljeno iz cevastih, vijoličastih cvetov. Mesnati ovojni listi so na vrhu priostreni in se prekrivajo. Sočni deli artičoke so odlična in okusna zelenjava. Artičoka cveti od julija do avgusta.

Pri artičoki uporabljamo sočno, mesnato cvetje, liste in korenine. Cvetovi so primerni za kulinarično uporabo, liste in korenine pa posušimo in jih uporabljamo za pripravo čaja.

Čaj za zamaščena jetra je najbolj učinkovit, če ga pripravimo iz posušenih artičokinih listov. Tinkturo pripravljamo iz svežih listov, za zdravilno vino iz artičoke pa uporabimo sveže liste in korenino.

Učinkovine v artičoki:

  • seskviterpenlaktonsko grenčino
  • cinarin
  • cinarapikrin
  • inulin
  • provitamin A
  • čreslovine
  • encime
  • rudninske soli

Kakšne blagodejne učinke ima uživanje artičoke?

Pri obolelih jetrih uživamo mesnate artičokine cvetove, pripravimo pa lahko tudi čaj za zamaščena jetra, kjer uporabimo posušene liste. Artičoka blaži mnoge zdravstvene težave:

  • Pri težavah z jetri in ledvicami, zlatenici, kožnih obolenjih in previsoki telesni teži, uživamo artičokine cvetove.
  • Artičoka pospešuje delovanje jeter in izločanje žolča v črevesje, s čimer prepreči možnost nastajanja žolčnih kamnov.
  • Z rednim uživanjem kuhanih artičokinih glavic, pospešimo presnovo maščob, presnova se uredi in zmanjša se neprijetno napenjanje.
  • Artičoka poživi krvni obtok in sprosti trebušno prepono. S tem dobijo pljuča več prostora za dihanje, ki se okrepi in zato tudi srce lažje in bolje dela.
  • Izvlečki iz artičokinih listov, delujejo na jetrne celice antioksidativno in varovalno.
  • Za zaščito jetrnih celic je odgovoren cinarin, ki znižuje raven serumskih maščob, pospešuje izločanje holesterola in preprečuje njegov nastanek v jetrih.
  • Cinarin v artičoki ščiti jetrne celice pred delovanjem strupov, tudi pred pogubnimi učinki alkohola.

Recepti z artičoko za pomoč pri zamaščenih jetrih

Artičoka je dobro raziskana zdravilna rastlina. Nemški znanstveniki so odkrili, da flavonoidi v njenih listih spodbujajo pretok žolča in pospešujejo obnavljanje jetrnih celic.

Ugotovili so tudi, da izvlečki iz artičokinih listov pomagajo pri zniževanju povišanega holesterola v krvi. Flavonoidi skupaj kislinami in kalijevimi solmi delujejo kot diuretik in blažijo težave z ledvicami.

Poparek iz posušenih artičokinih listov

Veliko žlico posušenih artičokinih listov poparimo s pol litra vrele vode. Pokrijemo in pustimo, da se čaj popolnoma ohladi. Čaj precedimo in ga po majhnih požirkih pijemo pred obrokom in po njem.

Čaj za zamaščena jetra iz artičoke, je grenkega okusa, vendar ga za boljše rezultate, pijemo nesladkanega. Čaj pomaga pri slabosti, bruhanju, pomirja bolečine v trebuhu, ureja prebavo in lajša tegobe pri težavah z jetri in žolčnimi kamni.

Mešanica čaja za varovanje jeter in žolča

Za lajšanje težav z jetri in žolčem, pripravimo mešanico zelišč iz enakih delov: artičoke, pelina, krhlike, poprove mete in ognjiča. Žličko mešanice poparimo s skodelico vrele vode, pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Čaj precedimo in pijemo pol ure pred obrokom. 

Mešanica čaja za lajšanje prebavnih motenj in težav z jetri

Naredimo mešanico iz naslednjih zelišč: korenina angelike, korenina encijana, griževnjaka, pelina in artičoke. Veliko žlico čajne mešanice poparimo s pol litra vode.

Pokrijemo in pustimo stati 2 uri. Nato čaj precedimo in čez dan popijemo 4 skodelice, vedno pred obrokom. Čaj pomirja želodec, spodbuja apetit, ureja prebavo, pospešuje izločanje žolča in urina, ter blaži krče v prebavilih.

Tinktura iz artičokinih listov

Iz artičokinih listov in korenin, lahko sami pripravimo tinkturo, ki jo uživamo pri težavah s prebavo in jetri. Dva enaka dela svežih listov in korenin drobno sesekljamo in jih damo v kozarec s širokim vratom. Vse skupaj prelijemo z 90% alkoholom, dobro zapremo in pustimo stati 14 dni.

Nato tekočino precedimo, liste in korenine dobro stisnemo in tinkturo prelijemo v temne stekleničke. Tinkturo pred uživanjem razredčimo 1:10, s čajem ali vodo. Tako razredčeno tinkturo pijemo pol ure pred obrokom.

Vino iz artičoke za lajšanje težav z jetri in prebavo

100 gramov svežih listov artičoke in 100 gramov korenine artičoke, na drobno narežemo in damo v steklenico s širokim vratom. Prelijemo z litrom belega ali rdečega vina.

Steklenico dobro zapremo in jo za 14 dni postavimo na sonce. Nato tekočino precedimo in dobimo aromatično, nekoliko grenko vino. Pri težavah z jetri in pri slabi prebavi, uživamo dve žlici pred obrokom.

Potrošnik ali cikorija 

Potrošnik, Cichorium intybus, ki ga imenujemo tudi cikorija ali mleč, je odporna, meter visoka trajnica. Kot zelenjavo so cikorijo gojili že stari Rimljani. Pritlični listi potrošnika so globoko zarezani, zgornji pa suličasti in objemajo robato, značilno razvejano steblo. Potrošnik cveti od junija do septembra in ima svetlo modre ali bele cvetove, ki se zjutraj odprejo, popoldne pa so že zaprti.

Pri cikoriji nabiramo liste, cvetove in korenike. Liste nabiramo ko je rastlina v razcvetu in jih uporabljamo za čaje, ki jih pripravimo kot poparek. Cvetove in korenine potrošnika nabiramo skozi celo leto, če jih želimo uporabiti sveže, če pa jih bomo sušili, jih izkopljemo septembra.

Iz odebeljenih korenin cikorije pripravljajo tudi znameniti kavni nadomestek cikorijo. 

V potrošniku so pomembne učinkovine, celotna rastlina vsebuje mlečen sok, ki ga do 60% sestavlja inulin. V cvetovih potrošnika se nahaja tudi fenolna kislina, v koreninah pa najdemo grenke seskviterpenske laktone. 

Učinkovanje in uporaba potrošnika

Potrošnik je že stoletja poznano zdravilno zelišče, ki slovi po protivnetnih in antiseptičnih lastnosti. Uporabljali so ga za pripravo oblog, ki so jih polagali na otekline. Za blaženje oteklin je zaslužna fenolna kislina, ki deluje tudi kot diuretik in odpravlja napihnjenost, ki nastaja zaradi zastajanja tekočine. Z raziskavami so tudi dokazali, da potrošnik blaži vnetja pri revmatizmu in protinu. 

Inulin v potrošniku spodbuja razmnoževanje bakterij, ki so potrebne za normalno delovanje črevesja. Zaradi tega je čaj iz potrošnikovih korenin primerne pri leni prebavi, želodčnih razjedah in pri napenjanju. Pomaga tudi pri zniževanju povišanega holesterola v krvi.

Učinkovine inulin in seskviterpenski laktoni so grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov in izločanje ter odvajanje žolča iz žolčnika. S tem potrošnikov čaj spodbuja jetra, kar so znanstveniki dokazali že leta 1998.

Vir: edepot.wur.nl : Inulin iz korenin cikorije

Potrošnikov čaj za podporo jeter

Pri težavah z jetri, ki jih spremlja napihnjenost, lena prebava, napenjanje in vetrovi, si pripravimo prevretek iz potrošnikove korenine.

30 gramov mešanice korenin, cvetov in listov potrošnika prelijemo z litrom vode. Zavremo in počasi kuhamo 5 minut. Precedimo in pijemo 2 skodelici na dan, eno pred kosilom in eno skodelico pred večerjo.

Previdno! Bolniki s črevesno zaporo ali vnetjem črevesja, se morajo pred uživanjem potrošnika posvetovati s svojim zdravnikom. 

Kakšni so blagodejni učinki čaja iz artičoke: 

Uporabljeno besedilo: čaj za zamaščena jetra, zamaščena jetra, kamilica, artičoka

Deli naprej