Kaj kuhati danes za kosilo?

Kaj kuhati danes za kosilo?

Kaj kuhati danes za kosilo? Kadar imamo za kuhanje dovolj časa in vse potrebne sestavine, potem priprava kosila seveda ne predstavlja težav. A v vsakodnevnem življenju smo vpeti v naglico in zato vse pogosteje iščemo preproste recepte, ki nam olajšajo pripravo obrokov.

Dobra enostavna kosila so lahko tudi brez mesa, za kosilo lahko ponudimo samo enolončnico in preproste jedi na žlico. Tudi če želimo ponuditi juho, glavno jed, solato in še sladico, lahko v poplavi receptov poiščemo tudi takšne, ki so preprosti za pripravo.

Danes bomo pripravili preprosto kosilo, recepti so primerni tudi za začetnike in seveda tudi za izkušene kuharje.

kaj kuhati danes za kosilo
Preprosta krompirjeva juha! Za več receptov klikni tu!

Kaj kuhati danes za kosilo?

Glavna nit današnjega kosila bo juha in solata. V neki kuharski knjigi sem prebrala, da kdor pripravlja dobre solate, ima smisel za detalje, kdor pa pripravlja najboljše juhe, pa ima smisel za bistvo. Za res odlično solato je potrebe tudi lep videz solate. Paziti moramo, da liste solate natrgamo za en grižljaj, paradižnik ne sme biti ledeno mrzel ali mogoče celo pregret, pripraviti moramo ravno pravi solatni preliv. Ja, tudi priprave solate se moramo lotiti premišljeno.

Kaj pa kuhanje juh in enolončnic? Če kuhate dobre juhice, potem ste prav gotovo dober kuhar. Za dobro enolončnico moramo že vnaprej predvideti kakšen okus bo na koncu. Čeprav lahko v enolončnice zmečemo marsikaj, lahko gre hitro tudi kaj narobe. Če ste ljubitelji jedi na žlico, potem vam priporočam, da si skuhate zelenjavno jušno osnovo na zalogo. Lahko jo zamrznete in jo imate vedno pri roki.

Preprosta krompirjeva juha

Danes kuhamo preprosto! Juha in solata in sladica! Za začetek bomo skuhali navadno krompirjevo juho, ki jo lahko obogatimo s posušenimi jurčki, če jih pač imamo. Če bomo v juho dodali posušene jurčke, ji prej za kratek čas namočimo, odcedimo, narežemo in kratek čas pokuhamo v juhi. V krompirjevo juho lahko damo tudi meso, s krompirjem se odlično ujema tudi svinjsko meso.

Recept za preprosto krompirjevo juho:

  • 750 g krompirja
  • 2 čebuli
  • 1 steblo pora
  • 2 korenčka
  • 100 g mesnate slanine
  • 1 žlica masla
  • 1, 5 l jušne osnove (lahko zelenjavne ali mesne)
  • 1 lovorov list
  • 1/2 žličke posušenega majarona
  • sol in poper
  • sveže nastrgan muškatni orešček

Krompir operemo, olupimo in narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Por po dolgem prerežemo, operemo in narežemo na tanke kolobarčke. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne kocke. Slanino prav tako narežemo na majhne kocke.

V večjem loncu na zmerni temperaturi razpustimo maslo in na njem popražimo najprej drobno sesekljano čebulo in nato dodamo še slanino. Ko čebula in slanina posteklenita, postopoma dodajamo preostalo narezano zelenjavo.

Premešamo in kratek čas pražimo, nato vse skupaj zalijemo z jušno osnovo. Dodamo lovorov list, posušeni majaron, sol in poper. Pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo pol ure.

Ko je zelenjava mehka, juho s paličnim mešalnikom malo zmeljemo, vendar ne čisto do gladkega. Juho lahko postrežemo s kuhanimi hrenovkami ali pa samo s kosom kruha.

Motovilec s slanino in šampinjoni

Čeprav bo kdo rekel, da to pa res ne gre skupaj…krompirjeva juha in motovilec…poskusite! Današnja solata bo nekaj čisto posebnega, skrivnost je trik s pečenimi šampinjoni. Solato ponudimo kot predjed, krompirjevo juho pa kot glavno jed, na koncu pa še sladico!

Recept za motovilec s slanino in šampinjoni:

  • 150 g mesnate slanine
  • 200 g motovilca
  • 250 g šampinjonov
  • 2 žlici olja za praženje gob
  • sol in poper
  • čisto malo suhega belega vina
  • 2 žlici jabolčnega kisa ali rdečega vinskega kisa
  • 3 žlice sončničnega olja

Slanino zrežemo na kockice in jih nato v suhi ponvi brez olja hrustljavo zapečemo. Motovilec operemo z veliko vode, da odstranimo ves pesek ali zemljo. Korenine odščipnemo in nato motovilec dobro odcedimo.

In sedaj trik s šampinjoni ali tudi drugimi gobami! Gobe na suho odrgnemo s papirnato brisačko, pranje z vodo popolnoma odpade. Če so konci betov umazani, jih odrežemo in zavržemo.

Gobe razpolovimo ali razrežemo na četrtinke, ter jih na kratko popečemo na 2 žlicah zelo vročega olja. Gobe solimo in popramo, dolijmo malo suhega belega vina in pokrijemo. Počakamo minutko in izredno aromatične gobe so pripravljene.

Kis požvrkljamo s sončničnim oljem, dodamo sol in poper, ter premešamo. Gobe s sokom vred porazdelimo po motovilcu, potresemo s kockami slanine in primešamo solatni preliv, ki ga imenujemo tudi solatna polivka ali vinegreto ali vinaigrette.

Čežana iz rdečih gozdnih sadežev in ribeza

K današnjemu kosilu pripada tudi sladica, danes bomo pripravili čežano iz rdečih gozdnih sadežev in ribeza. Sladico bomo imenovali rdeča čežana.

Recept za rdečo čežano:

  • 1/2 kg rdečega ribeza
  • 125 g višenj
  • 125 g malin
  • 250 g jagod
  • 2 dl rdečega ribezovega soka ali višnjevega soka
  •  3 žlice sladkorja
  • 1 cimetova skorjica
  • 30 g škrobne moke

Ribez operemo in ga osmukamo. Višnje operemo in odstranimo koščice. Malin ne peremo, jih samo preberemo. Jagode na hitro operemo in jim postrgamo peclje, večje razrežemo.

V večji posodi zmešamo s žlici sladkorja z 2 dl soka, dodamo cimet in prevremo. Nato dodamo ribez in višnje, premešamo in počasi kuhamo 3 minute. Preostali sok gladko zamešamo s škrobno moko, vlijemo v posodo z ribezom in višnjami.

Med mešanjem kuhamo, da se mešanica zgosti. Sedaj dodamo jagode in maline, ter dodamo še malo sladkorja. Posodo odstranimo z ognja, ohladimo, odstranimo skorjico cimeta in postavimo v hladilnik. Ko je rdeča čežana dobro ohlajena, jo ponudimo za zaključek našega odličnega kosila.

Viri: Kaj kuhati danes za kosilo:

  • Rdeča čežana; Osnovna kuharija, Sabine Salzer, Sebastian Dickaut
  • Slovenska kuharica; Navadna krompirjeva juha
Deli naprej