Evolucija IPTV – prilagoditi se bodo morali tako ponudniki, kakor tudi uporabniki

Evolucija IPTV – prilagoditi se bodo morali tako ponudniki, kakor tudi uporabniki

Evolucija IPTV

Ker se svetovni trg IPTV še naprej širi, postaja vse bolj pomembno, da se tako uporabniki, kakor tudi ponudniki temu prilagodijo. Cilj je prav gotovo to, da zagotovijo najboljše izkušnje, ki jih prinaša evolucija IPTV. Konkurenca raste, število ponudnikov se povečuje. Hitra rast Netflix-a* in drugih televizijskih storitev OTT, ponudnike sili, da so ves čas “v igri”. Glede na potencialno in pričakovano povprečno tržno rast IPTV, bodo morali operaterji poskrbeti predvsem za to, da bodo povečali svoj tržni delež.

evolucija IPTV
Kaj nam bo v prihodnosti ponudila evolucija IPTV storitev?

Kot kažejo številke rasti in trendi, je dostava televizijskih vsebin preko interneta tukaj. Težko si je predstavljati, da bi lahko platforme in omrežja za dostavo vsebin, v prihodnosti še naprej enaka, zato se bodo morali spremeniti. Ta razvoj bo verjetno vključeval tudi novo programsko arhitekturo in nove razvojne modele. Sistemi bodo postajali vedno bolj prilagodljivi, kar bo omogočilo hitrejše izvajanje sprememb in še večjo fleksibilnostjo storitev.

Razvoj IPTV sistemov

Evolucija IPTV ni omejena samo na najprožnejše platforme. Sistemi IPTV se bodo verjetno morali razvijati tudi na druge načine. Kot kažejo najnovejši arhitekturni slogi, bodo razvojne dejavnosti, na sistemski ravni, delovale z malo medsebojne odvisnosti. Sodobni IPTV sistemi že uporabljajo podobne arhitekturne vzorce, kot jih uporabljajo obsežne spletne platforme. Združevanje razvoja in podpore bo zagotovilo, da bodo sistemi še hitreje izpolnjevali spreminjajoče se potrebe današnjih potrošnikov. Gledano kot celota, sodobnejši pristop omogoča veliko hitrejše razvojne cikle in skrajša čas. Prav to pa bo verjetno najbolj zanimivo za ponudnike IPTV.

Iz perspektive plačljive televizije, je za ponudnike OTT*, prilagajanje ključnega pomena. To bo vključevalo sprejetje prilagodljivega pretakanja preko omrežij, uporabo programske opreme v oblaku v hitrih razvojnih okoljih, podporo visokokakovostnega pretakanja v živo in možnost hitrega spreminjanja kanalov. Prav pri visokokakovostnem pretoku živih kanalov in hitrem preklapljanju kanalov, imajo nekateri ponudniki IPTV nekaj težav.

Utegne vas zanimate tudi: Kako izbrati pravo iptv set top box napravo?

Ni mogoče zanikati, da se bodo morali ponudniki IPTV sproti prilagajati, saj priljubljenost storitev, ki jih ponujajo, nezadržno raste. Tisti, ki še vedno uporabljajo stare sisteme, si morajo prizadevati, da jih bodo čim hitreje posodabljali, da bodo lahko bolje tekmovali z  ostalimi OTT ponudniki. Izključno fleksibilnost bo podjetjem pomagala, da bodo lahko čim bolje izkoristili ta hitro rastoči in dragoceni trg. Nedvomno, saj želijo potrošniki plačevati samo za vrhunske storitve. Ni več sprejemljivo ponuditi ali fleksibilnih storitev ali visoke kakovosti. Oboje mora biti brezhibno dostavljeno v paketu. In prav to potrošniki pričakujejo in zahtevajo.

Deli naprej