Najboljše ideje za božična darila v letu 2020!

Najboljše ideje za božična darila v letu 2020!

ideje za božična darila
IDEJE ZA BOŽIČNA DARILA! POGLEJ SUPER PAKETE MALINCA!

Ideje za božična darila:

Ko se bliža božični čas, smo vsi v pričakovanju in za mnoge med nami je to najlepši čas v letu. Poleg prazničnega pričakovanja, družinskega druženja na božični večerji in romantičnega soja sveč, je božič tudi čas za obdarovanje svojih najbližjih.

Ideje za božična darila

V potrošniškem hitenju pogosto pozabimo, da bomo s preprostim darilom naredili največji vtis. Doma narejena  božična darila, ki so pripravljena iz materialov, ki so pri roki in iz naravnih materialov, imajo tudi čisto posebno, osebno noto. S tem obdarovancu sporočamo, da smo si vzeli čas zanj in smo pri izdelavi zdravega božičnega darila, mislili nanj. Kje dobimo ideje za božična darila?

Če se ozremo okoli sebe, bomo v naravi, na vrtu in tudi v kuhinji, našli razne materiale, iz katerih lahko pričaramo čudovita božična darila za leto 2019! Pripravili smo vam nekaj čudovitih idej za darila, ki so narejena samo iz naravnih sestavin.

Doma narejena božična darila

Božična darila so pomemben del božičnega praznovanja, zato jih pričnimo pripravljati že prej, da nas ne prehitel čas. Materiale za izdelavo domačih božičnih daril, lahko pripravimo že poleti, ko na vrtu poberemo zdravilna zelišča, iz katerih bomo pripravili razna mazila, kreme in losijone, ki jih bomo podarili v dekorativnih kozarčkih ali stekleničkah.

Čez leto si lahko tudi pripravimo zalogo lepih škatlic, kozarcev in darilnih vrečk, v katerih bomo podarili božična darila. Skratka, idej je ogromno, v nadaljevanju bomo božična darila razdelili na zdrava božična darila, praktična darila, na božična darila za prijateljico, mamo, sestro in še kaj se bo našlo. (1)

Medeno milo s čebeljim voskom in zelišči

Kombinacija medu, zelišč, zdravilnih olj in čebeljega voska, nam pred oči pričara ekološko in resnično izvirno božično darilo. Za naše najbližje želimo samo najboljše, zato pripravimo darila za njih iz samih neoporečnih sestavin. Za izdelavo medenega mila bomo potrebovali eno uro časa, en dan za hlajenje in pet tednov za zorenje.

ricinusovo olje
RICINUSOVO OLJE ZA NEGO ZRELE KOŽE! POTREBUJEMO GA TUDI ZA IZDELAVO MEDENEGA MILA! SUPER CENA!

Zaradi dolgega časa zorenja božičnega medenega mila, se moramo izdelave lotiti že kakšen mesec pred Božičem. Za izdelavo božičnega mila, potrebujemo naslednje sestavine:

kakavovo maslo
UGODNA PONUDBA KAKAVOVEGA MASLA! NAROČI ZDAJ!

V manjši skodelici namočimo izbrana posušena zelišča v ricinovo olje in nekaj časa počakamo. Med raztopimo v 50 ml destilirane vode. Pripravimo si dve prazni embalaži za mleko in jima odrežemo stranice, kot da bi odrezali pokrov.

Zaščitimo delovni pult in svojo obleko in zamešamo lug. V preostalo ledeno destilirano vodo damo eno žlico luga in mešamo toliko časa, da se raztopi. Ko se ves lug raztopi, počasi in postopoma dodajamo vodo z medom.

dišeče milo
PREBUDITE DOMIŠLJIJO! PREPROSTO DIŠEČE MILO! ČUDOVITO BOŽIČNO DARILO! POGLEJ RECEPT!

Nato damo v lonec kokosovo olje, kakavovo maslo in čebelji vosek, ter jih počasi stopimo na zmernem ognju. Dodamo še olje ogrščice, ter olivno in orehovo olje.

Izdelava medenega mila

Počakamo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo in nato ohlajeni lug počasi precedimo k oljni masi. Mešanico previdno mešamo s paličnim mešalnikom, dokler se ne zgosti. Dodamo še zelišča, ki smo jih namočili v ricinovem olju, eterična olja in vse skupaj še enkrat dobro premešamo.

Tako pripravljeno mešanico prelijemo v pripravljeno embalažo, pokrijemo s folijo in počakamo najmanj 24 ur se tekoče milo strdi. Nato strjeno maso vzamemo iz embalaže in jo narežemo na poljubne kose. Milo se mora sušiti in zoreti še pet tednov, občasno kose obrnemo. Za božično darilo kose mila zavijemo v darilni papir, ali položimo v darilne škatle ali vrečke.

Dišeče božične svečke v dekorativnih kozarčkih

Pri izdelavi domačih dišečih svečk, moramo biti previdni pri izbiri eteričnih olj. Čebelji vosek, ki ga bomo uporabili ima že sam po sebi močan vonj, zato je pomembno katero eterično olje izberemo. Čebelji vosek se dobro ujame z eteričnim oljem vanilje, cimeta in pomaranče. Za izdelavo božičnega darila dišeče svečke, bomo potrebovali 30 minut. Svečko lahko naredimo tudi iz stare čajne skodelice ali kakšnega druge posode. Za izdelavo potrebujemo naslednje sestavine:

 • čebelji vosek
 • eterično olje vanilje ali cimeta
 • stenj ustrezne debeline
 • dekorativen kozarček ali staro čajno skodelico
 • posodo za vodno kopel in za topljenje voska
 • staro zajemalko
 • lesene palčice
 • sponke

Iz nekaj čebeljega voska zgnetemo kroglico, preostali vosek pa stopimo, da postane popolnoma tekoč. Izberemo stenj in ga z voščeno kroglico prilepimo na dno skodelice. Zgornji konec stenja pripnemo na paličico, tako da stoji pokončno sredi skodelice.

čebelji vosek
ČEBELJI VOSEK ZA IZDELAVO DIŠEČIH BOŽIČNIH SVEČK! POGLEJ SUPER CENO!

V čajno skodelico ali drugo dekorativno posodico, natočimo za približno 1 cm voska in počakamo, da se ohladi. Nato na vosek nakapamo pet kapljic eteričnega olja in dolijemo vroč vosek, ki mora segati 1 cm od roba. Nekaj eteričnega olja bo pri tem postopku sicer izparelo, vendar ga bo ostalo dovolj, da bo svečka lepo dišala, ko jo bomo prižgali. Tako pripravljena svečka je lahko zelo izvirno božično darilo. Zavijemo jo v darilni papir in okrasimo s pisanim trakom.

Okrasna bombažna ruta v tehniki batik

Tehnika batik je posebna tehnika barvanja, odpornega na vosek. Za okrasno bombažno ruto, ki jo bomo pobarvali z vzorcem v tehniki batika, potrebujemo naslednje materiale in pripomočke:

 • tanko bombažno ruto, velikosti približno 80 x 80cm
 • 20 gramov čebeljega voska
 • 20 gramov parafina
 • barva za hladno barvanje tkanine
 • manjšo posodo in vodno kopel za topljenje voska
 • okvir za batik ali velika kartonasta škatla
 • bucike, čopič, staro skledo, kuhalnico in likalnik

Bombažno ruto operemo, da odstranimo morebitne ostanke končne obdelave blaga. Počakamo da se ruta posuši. Medtem nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek in parafin. Ruto z bucikami pripnemo na okvir za batik, ali na večjo kartonasto škatlo.

božično darilo okrasna ruta
OKRASNA RUTA V TEHNIKI BATIK! POTREBUJMO ČEBELJI VOSEK! POGLEJ VEČ!

S čopičem in tekočim voskom na blago narišemo vzorec, ki smo si ga zamislili. Vosek mora blago popolnoma prepojiti, saj bo dobro prepojeno blago prosojno kot pergamentni papir. Počakamo, da se vosek strdi. V stari posodi zmešamo barvo za batik in vanjo namočimo ruto in jo pobarvamo kot je opisano v navodilih na embalaži barve. Blago ves čas premikamo sem in tja s staro kuhalnico.

Barvanje v tehniki batik

Ko je ruta dovolj prepojena z barvo, jo večkrat speremo s čisto vodo in nato počakamo, da se popolnoma posuši. Ruto nato položimo med papirnate brisače ali časopisni papir in z likalnikom odstranimo vosek.

Za vzorec v različnih barvnih tonih ruti sprva namakamo krajši čas. Nato jo posušimo in z voskom naslikamo nadaljnje motive. Potem ruti spet namakamo, tokrat tako dolgo, kot narekujejo navodila. Na koncu ruto posušimo in z likanjem odstranimo vosek. Tako pobarvana ruta je čudovito božično darilo za mamo v letu 2019, posebej če se k barvanju spravi nadobuden sin!

Medeni božični okraski kot božično darilo

Božični obeski iz čebeljega voska

Super ideje za božična darila so izdelki iz čebeljega voska! Iz njega lahko naredimo čudovite obeske, ki so prava paša za oči. Obeske okrasimo in zavijemo v celofan, ter ovijemo z okrasnim trakom. Čudovito, izvirno in nepozabno božično darilo. Za izdelavo bomo potrebovali 45 minut in naslednje materiale in pripomočke:

 • čebelji vosek
 • silikonski modli za okraske
 • svetleč sukanec
 • posoda in vodna kopel za topljenje voska
 • stara zajemalka

Najprej stopimo vosek na vodni kopeli. Medtem narežemo okrasni sukanec na 20 cm dolge kose in z vozlom vsakega od njih zavežemo v zanko. Stopljeni vosek z zajemalko prelijemo v modelčke. Dokler je vosek še topel, vanj potisnemo zanke svetlečega sukanca, s katerim lahko okraske obesimo na božično smrečico. Ko se vosek popolnoma stopi, okraske vzamemo iz modelčkov.

Božični okraski narejeni z modelčki božičnih piškotov

Lahko pa uporabimo tudi modelčke za božične piškote, ki jih na notranji strani namažemo z nekaj olja in jih položimo na plitev krožnik, v katerem je nekaj vode. Potem prižgemo svečo iz čebeljega voska, jo nagnemo nad modelčke, tako, da vosek kaplja vanje. Vosek pustimo kapljati tako dolgo, dokler se v modelčkih nabere 1 cm debela plast. Ko se vosek strdi, okraske vzamemo iz modelčkov.

S pletilko vanje izvrtamo luknjo, skoznjo napeljemo okrasni trak, s katerim lahko okrasek obesimo na božično drevo. Medeni obeski so čudovito doma izdelano, praktično in simpatično božično darilo!

Kulinarična božična darila

Najlepše darilo je prav gotov tisto, ki ga naredimo sami in vanj vložimo vso svojo ljubezen. Če smo mojster v kuhinji, potem je prav, da so naša božična darila kulinarično obarvana. Ideje za kulinarična božična darila je nešteto…Lahko podarimo domačo marmelado v dekorativnem kozarcu, zelišča olja ali kise.

Vse kar pripravimo doma je primerno za darilo, posebej če vse skupaj damo v lepe kozarčke ali stekleničke in zavijemo, ali okrasimo z okrasnimi trakovi, bleščicami ali zvezdicami. Prepustimo domišljiji prosto pot in sami izdelajmo najlepša božična darila.

rožna voda za izdelavo božičnih daril
ROŽNA VODA – HIDROLAT DAMAŠČANSKE VRTNICE! POGLEJ SUPER CENO!

Figov kis v dekorativni steklenički

Figov kis ima čisto poseben okus in sladko aromo, s katero občutno izboljšamo okus grenkih solat. Figov kis je manj znan, zato bo še posebej razveseli naše obdarovance. Za približno 1/2 litra figovega kisa potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 litra blagega rdečega vinskega kisa (lahko tudi domač jabolčni kis)
 • 1 sveža figa
 • 1 mehka, suha figa
 • 1 žlica rožne vode
 • 1 žlilčka medu
 • 1/2 vaniljevega stroka
 • 1 trakec pomarančne lupinice

Pripravimo velik kozarec za vlaganje in vanj zlijemo kis. Suho in sveži figo narežemo na koščke in dodamo kisu. Dodamo še med, rožno vodo in in po dolgem prerezan vaniljev strok. Na koncu dodamo še pomarančno lupinico in vse skupaj rahlo pogrejemo, vendar pazimo, da ne zavremo, samo toliko, da se med razpusti.

Mešanico pokrijemo z gazo in pustimo počivati devet dni. Po tem času kis precedimo in ga prelijemo v okrasne, temne stekleničke. Vse aromatične kise je bolje hraniti v temnih stekleničkah, ker se zaščitena pred svetlobo dlje obdržijo. Stekleničke okrasimo z božičnimi motivi ali jih položimo v božične darilne vrečke. 

Poglejte si še več: ideje za božična darila:

Deli naprej