Najboljše ideje za božična darila v letu 2023!

Najboljše ideje za božična darila v letu 2023!

Ideje za božična darila

ideje za božična darila
Specimo božične piškote – najbolj prisrčno božično darilo! Poglej več!

Ko se bliža božični čas, smo vsi v pričakovanju in za mnoge med nami je to najlepši čas v letu. Pogosto domače in prijatelje obdarujemo za božič, manjša darila pa pripravimo tudi za silvestrsko praznovanje. 

Poleg prazničnega pričakovanja, družinskega druženja na božični večerji in romantičnega soja sveč, je božič tudi čas za obdarovanje svojih najbližjih.

Ideje za božična darila

V potrošniškem hitenju pogosto pozabimo, da bomo s preprostim darilom naredili največji vtis. Doma narejena  božična darila, ki so pripravljena iz materialov, ki so pri roki in iz naravnih materialov, imajo tudi čisto posebno, osebno noto.

S tem obdarovancu sporočamo, da smo si vzeli čas zanj in smo pri izdelavi zdravega božičnega darila, mislili nanj. Kje dobimo ideje za božična darila?

Če se ozremo okoli sebe, bomo v naravi, na vrtu in tudi v kuhinji, našli razne materiale, iz katerih lahko pričaramo čudovita božična darila za leto 2022! Pripravili smo vam nekaj čudovitih idej za darila, ki so narejena samo iz naravnih sestavin

Doma narejena božična darila

Božična darila so pomemben del božičnega praznovanja, zato jih pričnimo pripravljati že prej, da nas ne prehitel čas. Materiale za izdelavo domačih božičnih daril, lahko pripravimo že poleti, ko na vrtu poberemo zdravilna zelišča, iz katerih bomo pripravili razna mazila, kreme in losijone, ki jih bomo podarili v dekorativnih kozarčkih ali stekleničkah.

Čez leto si lahko tudi pripravimo zalogo lepih škatlic, kozarcev in darilnih vrečk, v katerih bomo podarili božična darila. Skratka, idej je ogromno, v nadaljevanju bomo božična darila razdelili na zdrava božična darila, praktična darila, na božična darila za prijateljico, božična darila za otroke, mamo, sestro in še kaj se bo našlo. (1)

Medeno milo s čebeljim voskom in zelišči

Kombinacija medu, zelišč, zdravilnih olj in čebeljega voska, nam pred oči pričara ekološko in resnično izvirno božično darilo. Za naše najbližje želimo samo najboljše, zato pripravimo darila za njih iz samih neoporečnih sestavin. Za izdelavo medenega mila bomo potrebovali eno uro časa, en dan za hlajenje in pet tednov za zorenje.

Zaradi dolgega časa zorenja božičnega medenega mila, se moramo izdelave lotiti že kakšen mesec pred Božičem. Za izdelavo božičnega mila, potrebujemo naslednje sestavine:

 • 4 žličke mešanice posušenih zelišč: ognjič, timijan, žajbelj, sivka in meta
 • 20 gramov ricinovega olja
 • 3 žlice medu
 • 300 ml ledene destilirane vode
 • 135 gramov natrijevega luga (kupimo v lekarni)
 • 300 gramov kokosovega olja
  • 80 gramov kakavovega masla
  • 40 gramov čebeljega voska
  • 300 gramov olivnega olja
  • 140 gramov olja ogrščice
  • 100 gramov orehovega olja
  • 20 ml eteričnega olja sivke
Komplet za izdelavo zeliščnega mila! Domiselno božično darilo! Poglej ugodno ponudbo!

V manjši skodelici namočimo izbrana posušena zelišča v ricinovo olje in nekaj časa počakamo. Med raztopimo v 50 ml destilirane vode. Pripravimo si dve prazni embalaži za mleko in jima odrežemo stranice, kot da bi odrezali pokrov.

Zaščitimo delovni pult in svojo obleko in zamešamo lug. V preostalo ledeno destilirano vodo damo eno žlico luga in mešamo toliko časa, da se raztopi. Ko se ves lug raztopi, počasi in postopoma dodajamo vodo z medom.

Nato damo v lonec kokosovo olje, kakavovo maslo in čebelji vosek, ter jih počasi stopimo na zmernem ognju. Dodamo še olje ogrščice, ter olivno in orehovo olje.

Izdelava medenega mila

Počakamo, da se mešanica ohladi na sobno temperaturo in nato ohlajeni lug počasi precedimo k oljni masi. Mešanico previdno mešamo s paličnim mešalnikom, dokler se ne zgosti. Dodamo še zdravilna zelišča, ki smo jih namočili v ricinovem olju, eterična olja in vse skupaj še enkrat dobro premešamo.

Tako pripravljeno mešanico prelijemo v pripravljeno embalažo, pokrijemo s folijo in počakamo najmanj 24 ur se tekoče milo strdi. Nato strjeno maso vzamemo iz embalaže in jo narežemo na poljubne kose. Milo se mora sušiti in zoreti še pet tednov, občasno kose obrnemo. Za božično darilo kose mila zavijemo v darilni papir, ali položimo v darilne škatle ali vrečke.

Dišeče božične svečke v dekorativnih kozarčkih

Pri izdelavi domačih dišečih svečk, moramo biti previdni pri izbiri eteričnih olj. Čebelji vosek, ki ga bomo uporabili ima že sam po sebi močan vonj, zato je pomembno katero eterično olje izberemo. Božične sveče lahko izdelamo tudi s pomočjo kompleta za izdelavo sveč. 

Čebelji vosek se dobro ujame z eteričnim oljem vanilje, cimeta in pomaranče. Za izdelavo božičnega darila dišeče svečke, bomo potrebovali 30 minut. Svečko lahko naredimo tudi iz stare čajne skodelice ali kakšnega druge posode. Za izdelavo potrebujemo naslednje sestavine:

 • čebelji vosek
 • eterično olje vanilje ali cimeta
 • stenj ustrezne debeline
 • dekorativen kozarček ali staro čajno skodelico
 • posodo za vodno kopel in za topljenje voska
 • staro zajemalko
 • lesene palčice
 • sponke

Iz nekaj čebeljega voska zgnetemo kroglico, preostali vosek pa stopimo, da postane popolnoma tekoč. Izberemo stenj in ga z voščeno kroglico prilepimo na dno skodelice. Zgornji konec stenja pripnemo na paličico, tako da stoji pokončno sredi skodelice.

V čajno skodelico ali drugo dekorativno posodico, natočimo za približno 1 cm voska in počakamo, da se ohladi. Nato na vosek nakapamo pet kapljic eteričnega olja in dolijemo vroč vosek, ki mora segati 1 cm od roba.

Komplet za izdelavo božičnih sveč Poglej ugodno ponudbo!

Nekaj eteričnega olja bo pri tem postopku sicer izparelo, vendar ga bo ostalo dovolj, da bo svečka lepo dišala, ko jo bomo prižgali. Tako pripravljena svečka je lahko zelo izvirno božično darilo.

Zavijemo jo v darilni papir in okrasimo s pisanim trakom.

Okrasna bombažna ruta v tehniki batik

Tehnika batik je posebna tehnika barvanja, odpornega na vosek. Za okrasno bombažno ruto, ki jo bomo pobarvali z vzorcem v tehniki batika, potrebujemo naslednje materiale in pripomočke:

 • tanko bombažno ruto, velikosti približno 80 x 80cm
 • 20 gramov čebeljega voska
 • 20 gramov parafina
 • barva za hladno barvanje tkanine
 • manjšo posodo in vodno kopel za topljenje voska
 • okvir za batik ali velika kartonasta škatla
 • bucike, čopič, staro skledo, kuhalnico in likalnik

Bombažno ruto operemo, da odstranimo morebitne ostanke končne obdelave blaga. Počakamo da se ruta posuši. Medtem nad vodno kopeljo stopimo čebelji vosek in parafin. Ruto z bucikami pripnemo na okvir za batik, ali na večjo kartonasto škatlo.

S čopičem in tekočim voskom na blago narišemo vzorec, ki smo si ga zamislili. Vosek mora blago popolnoma prepojiti, saj bo dobro prepojeno blago prosojno kot pergamentni papir.

Počakamo, da se vosek strdi. V stari posodi zmešamo barvo za batik in vanjo namočimo ruto in jo pobarvamo kot je opisano v navodilih na embalaži barve. Blago ves čas premikamo sem in tja s staro kuhalnico.

Barvanje v tehniki batik

Ko je ruta dovolj prepojena z barvo, jo večkrat speremo s čisto vodo in nato počakamo, da se popolnoma posuši. Ruto nato položimo med papirnate brisače ali časopisni papir in z likalnikom odstranimo vosek.

Za vzorec v različnih barvnih tonih ruti sprva namakamo krajši čas. Nato jo posušimo in z voskom naslikamo nadaljnje motive. Potem ruti spet namakamo, tokrat tako dolgo, kot narekujejo navodila. Na koncu ruto posušimo in z likanjem odstranimo vosek. Tako pobarvana ruta je čudovito božično darilo za mamo , posebej če se k barvanju spravi nadobuden sin!

Medeni božični okraski kot božično darilo

Božični obeski iz čebeljega voska

Super ideje za božična darila so izdelki iz čebeljega voska! Iz njega lahko naredimo čudovite obeske, ki so prava paša za oči. Obeske okrasimo in zavijemo v celofan, ter ovijemo z okrasnim trakom. Čudovito, izvirno in nepozabno božično darilo. Za izdelavo bomo potrebovali 45 minut in naslednje materiale in pripomočke:

 • čebelji vosek
 • silikonski modli za okraske
 • svetleč sukanec
 • posoda in vodna kopel za topljenje voska
 • stara zajemalka

Najprej stopimo vosek na vodni kopeli. Medtem narežemo okrasni sukanec na 20 cm dolge kose in z vozlom vsakega od njih zavežemo v zanko. Stopljeni vosek z zajemalko prelijemo v modelčke. Dokler je vosek še topel, vanj potisnemo zanke svetlečega sukanca, s katerim lahko okraske obesimo na božično smrečico. Ko se vosek popolnoma stopi, okraske vzamemo iz modelčkov.

Božični okraski narejeni z modelčki božičnih piškotov

Lahko pa uporabimo tudi modelčke za božične piškote, ki jih na notranji strani namažemo z nekaj olja in jih položimo na plitev krožnik, v katerem je nekaj vode. Potem prižgemo svečo iz čebeljega voska, jo nagnemo nad modelčke, tako, da vosek kaplja vanje. Vosek pustimo kapljati tako dolgo, dokler se v modelčkih nabere 1 cm debela plast. Ko se vosek strdi, okraske vzamemo iz modelčkov.

S pletilko vanje izvrtamo luknjo, skoznjo napeljemo okrasni trak, s katerim lahko okrasek obesimo na božično drevo. Medeni obeski so čudovito doma izdelano, praktično in simpatično božično darilo!

Kulinarična božična darila

Najlepše darilo je prav gotov tisto, ki ga naredimo sami in vanj vložimo vso svojo ljubezen. Če smo mojster v kuhinji, potem je prav, da so naša božična darila kulinarično obarvana. Ideje za kulinarična božična darila je nešteto…Lahko podarimo domačo marmelado v dekorativnem kozarcu, zelišča olja ali kise.

Vse kar pripravimo doma je primerno za darilo, posebej če vse skupaj damo v lepe kozarčke ali stekleničke in zavijemo, ali okrasimo z okrasnimi trakovi, bleščicami ali zvezdicami. Prepustimo domišljiji prosto pot in sami izdelajmo najlepša božična darila.

Figov kis v dekorativni steklenički

Figov kis ima čisto poseben okus in sladko aromo, s katero občutno izboljšamo okus grenkih solat, primeren pa je tudi za blago razstrupljanje jeter. Figov kis je manj znan, zato bo še posebej razveseli naše obdarovance. Za približno 1/2 litra figovega kisa potrebujemo naslednje sestavine:

 • 1/2 litra blagega rdečega vinskega kisa (lahko tudi domač jabolčni kis)
 • 1 sveža figa
 • 1 mehka, suha figa
 • 1 žlica rožne vode
 • 1 žlilčka medu
 • 1/2 vaniljevega stroka
 • 1 trakec pomarančne lupinice

Pripravimo velik kozarec za vlaganje in vanj zlijemo kis. Suho in sveži figo narežemo na koščke in dodamo kisu. Dodamo še med, rožno vodo in in po dolgem prerezan vaniljev strok. Na koncu dodamo še pomarančno lupinico in vse skupaj rahlo pogrejemo, vendar pazimo, da ne zavremo, samo toliko, da se med razpusti.

Mešanico pokrijemo z gazo in pustimo počivati devet dni. Po tem času kis precedimo in ga prelijemo v okrasne, temne stekleničke. Vse aromatične kise je bolje hraniti v temnih stekleničkah, ker se zaščitena pred svetlobo dlje obdržijo. Stekleničke okrasimo z božičnimi motivi ali jih položimo v božične darilne vrečke. 

Božični pomarančni liker

Ne veste kaj bi podarilo najbližjim za Božično darilo? Pripravite domač pomarančni liker in ga podarite v lepi dekorativni steklenički.

Za izdelavo pomarančnega likerja potrebujemo:

 • 12 pomaranč
 • 1 kg sladkorja
 • 1 loiter vode
 • malo klinčkov in cimeta
 • 1 liter vodke

Kupimo ekološko pridelane pomaranče, jih dobro umijemo in čisto na tanko olupimo. Pri tem pazimo da na olupku ni belega dela, ker lahko to naredi liker grenak. Pomarančne lupine damo v steklen kozarec s širokim vratom in jih prelijemo z vodko. Dodamo cimet in klinčke, kozarec dobro zapremo in ga za dva tedna postavimo na toplo.

Po dveh tednih, če imamo čas lahko limonine lupinice namakamo tudi dlje časa, dodamo vodo in  sladkor. Vodo najprej zavremo in v njej raztopimo sladkor. Sladkano vodo ohladimo in jo nato prilijemo k mešanici vodke in pomarančnih lupin. Kozarec spet zapremo in čez dva dni vse skupaj precedimo. Pomarančni liker nalijemo v lepe dekorativne stekleničke in ji podarimo za Božič. 

Božični kruh v obliki smrečice

Kruh je bil nekoč zelo cenjen in ljudje so ob večjih cerkvenih praznikih pogosto v dar prinesli kruh, ki so ga različno okrasili. V Božičnem času se je pogosto pekel kruh s suhim sadjem, lahko pa spečemo kruh v modelu smreke.

Uporabimo koruzno in belo moko, kruh lahko po želji tudi okrasimo z raznimi semeni ali pred pečenjem v testo zarežemo Božične vzorčke. Za pripravo bomo potrebovali 15 minut in za peko kruha še približno 25 minut.

Sestavine za božični kruh:

 • 200 gramov koruzne moke
 • 50 gramov pšenične moke
 • 2 žlički pecilnega praška
 • 300 gramov jogurta
 • žlička sladkorja
 • 3 žlice oluščenih zelenih bučnih semen
 • 3 žlice nastrganih lešnikov
 • 3 žlice grobo nasekljanih orehov
 • 3 žlice masla
 • malo soli

Najprej zmešamo koruzno moko, pšenično moko, pecilni prašek, sladkor in sol. Dodamo še mlačen jogurt in ga dodamo sestavinam. Medtem pečico vključimo na 190 stopinj C. Bučna semena, lešnike in orehe pražimo toliko časa da zadišijo, nato jih vmešamo k ostalim sestavinam.

Maslo raztopimo in z njim oblijemo model v obliki smreke. Testo premešamo da dobimo gladko teksturo in ga vlijemo v namaščen model. Model postavimo v pečico na srednjo višino in pri 190 stopinjah C pečemo približno 25 minut. Ko je kruh pečen ga pustimo malo počivati, nato ga lahko še toplega ponudimo ali pa ga zavijemo v dekorativen papir in ga podarimo kot Božično darilo.

Ideje za božična darila iz tujih spletnih strani: countryliving.com 97 DIY Christmas Gifts That’ll Mean so Much to Your Friends and Family

Ideje za božična darila iz domačih spletnih strani: k-print.si TOP 9 božičnih daril

Poglejte si še več: ideje za božična darila:

Deli naprej