Mesne kroglice s sirom zapečene v pečici

Mesne kroglice s sirom zapečene v pečici

Mesne kroglice z paradižnikovo omako in gratinirane s sirom, so odlična jed iz pečice, ki jo ponudimo kot samostojno jed. Iz mletega mesa lahko pripravimo mnoge dobrote, pa ne samo čevapčiče, pleskavice ali hamburger.

Najboljše dobrote iz mletega mesa so kombinirane s krompirjem, sirom in različnimi omakami. Meni najljubša je krompirjeva musaka, ki jo pripravim z različno zelenjavo, odlična je tudi musaka z jurčki in lisičkami. 

Danes bomo pripravili odlične mesne cmočke, ki jih bomo nato skupaj z paradižnikovo omako gratinirali v pečici.

mesne kroglice
Mesne kroglice s paradižnikovo omako in sirom

Mesne kroglice gratinitane v pečici

Mesne kroglice v paradižnikovi omaki, gratinirane v pečici, so hitro pripravljena jed, ki jo lahko postrežemo samo s kosom sveže pečenega kruha.

  • 1/2 kg mletega mesa
  • 3 žlice drobtin
  • 1 jajce
  • sol in poper
  • majaron, mleta kumina, timijan, peteršilj, bazilika
  • 1 pločevinka paradižnika
  • 1 žlička rdeče mlete paprike
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1 večji kos sira
  • 1 vrečka naribanega sira
  • 3 žlice svinjske masti ali olja

Mleto meso stresemo v večjo posodo, dodamo jajce, drobtine, sol, poper, rdečo mleto papriko in vse suhe začimbe. Maso dobro premešamo in z rokami oblikujemo kroglice iste velikosti. V maso lahko dodamo tudi strt česen in druge začimbe po okusu. Namesto krušnih drobtin, lahko v mleko namočimo star kruh in ga vmešamo v maso. 

masa za mesne kroglice
V mleto meso umešamo jajce, drobtine, sol, poper in začimbe. Z rokami oblikujemo kroglice in jih z vseh strani popečemo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali kakšno drugo maščobo, lahko tudi olivno olje. Ko se maščoba dovolj segreje, na njej z vseh strani popražimo mesne kroglice. Ko so mesni cmočki popraženi, jih pustimo na toplem v ponvi.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo manjšo žlico svinjske masti in najprej popražimo čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo pločevinko pasiranega paradižnika. Premešamo in  dodamo sol, poper in žlico bazilike. Spet premešamo in pustimo da omaka nekaj minut vre.

Ko je omaka gotova, jo preložimo v ognjevarno posodo, po vrhu porazdelimo popečene mesne kroglice in čez polijemo omako, ki je nastala pri pečenju kroglic. Čez kroglice najprej posujemo drobno nariban sir iz vrečke, čez pa bogato grobo naribamo poljuben sir.

mesne kroglice gratinirane v pečici
V pekač stresemo omako, po vrhu položimo mesne kroglice in jih bogato potresemo z naribanim sirom

Pekač postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 do 200 stopinj C. Mesne kroglice pečemo približno 40 minut, da se sir po vrhu lepo zapeče.

mesni cmočki s sirom
Pečico ogrejemo na 180 do 200 stopinj C, mesne kroglice pečemo 40 minut, da se sir po vrhu lepo zapeče

Mesne cmočke postrežemo s kosom sveže pečenega kruha, kot sladico pa ponudimo kos orehove potice. 

Deli naprej