Recepti za zdrave sladice – kako pripravimo zdrave a vseeno okusne sladice?

Recepti za zdrave sladice – kako pripravimo zdrave a vseeno okusne sladice?

zdrave sladice
RECEPTI ZA TRADICIONALNE SLOVENSKE JEDI! TUKAJ!

Zdrave sladice so vse bolj priljubljene, saj se vse bolj zavedamo pomena zdrave in uravnotežene prehrane. Če se ozremo okoli, se vsak posameznik ukvarja s kakšno posebno dieto. Najpogosteje so to diete za hujšanje, priljubljena je lchf dieta ali dieta brez glutena.

Mnogi med nami se tudi srečujemo z določenimi zdravstvenimi težavami, pri katerih si lahko pomagamo tudi s spremembo prehrane. Zdrave sladice lahko vključimo v mnoge diete, tudi ko želimo znižati holesterol ali krvni sladkor. 

Zdrave sladice – preproste in okusne

Pri vsaki dieti nas seveda čakajo določene prehranske omejitve, skoraj pri vseh je zmanjšan vnos sladkorja in maščob. Sladkor pa običajno pomeni okusne sladice, orehovo potico, palačinke z marmelado in sveže pečen bel kruh.

Če se želimo zdravo prehranjevati, potem so vse te dobrote prepovedane, a jih lahko uspešno nadomestimo z zdravimi, a vseeno okusnimi sladicami. Sladice lahko pripravimo tudi z zelišči, posebej okusne so sladice s sivko.

Prosena kaša – recept za prosene poljubčke

Prosena kaša je zdrava jed, ki jo lahko kombiniramo z mnogimi jedmi, uporabimo pa jo lahko tudi za pripravo zdravih sladic.

Recept za prosene poljubčke:

  • 200 gramov surovega masla
  • 3 jajca
  • 1 žlica ruma
  • 5 žlic medu
  • 300 gramov prosene kaše
  • 100 gramov pšenične moke
  • 4 žlice rozin
  • 4 žlice sesekljanih mandljev

Surovo maslo, med in jajca penasto umešamo. Dodamo rozine in sesekljane mandlje, ter na koncu primešamo pšenično moko in proseno kašo.

Pekač namastimo in nanj z žlico nanesemo kupčke mase.

Ovsene poljubčke pečemo v vnaprej segreti pečici približno 10 minut pri 200 stopinjah C. 

Prosena torta s sadjem

S proseno kašo lahko ustvarjamo izvrsten zdrave sladice. Prosena kaša ne vsebuje glutena, zato je primerna za pripravo sladic brez glutena. Odlično se ujema z različnim sadjem, najbolj okusne so sladice s suhim sadjem.

Recept za proseno torto:

  • 250 gramov prosene kaše
  • 100 gramov skute
  • 100 gramov surovega masla
  • 3 jajca
  • 5 žlic medu
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 100 gramov pšenične moke
  • 3 žlice pšeničnega zdroba
  • 1/2 žličke pecilnega praška
  • 250 gramov suhega sadja; suhe marelice, suhe fige, suhe slive, jabolčni krhlji

Suho sadje za nekaj ur namočimo v vodi. Proseno kašo kuhamo 5 minut v 1/2 litra vode, odstavimo in nato pustimo stati še 25 minut da nabrekne. 

Surovo maslo, skuto, vaniljin sladkor in rumenjake penasto vmešamo, dodamo pšenični zdrob in moko s pecilnim praškom.

Vse sestavine dobro zmešamo in na koncu dodamo še proseno kašo in sneg iz beljakov. Testo naravnamo v namaščen pekač in ga obložimo s suhim sadjem.

Proseno torto s sadjem pečemo približno 40 minut pri 200 stopinjah C. 

Keksi iz ovsenih kosmičev

Ovseni kosmiči so izredno zdravo živilo, ki vsebuje mnoge minerale in vitamine, predvsem pa so pomembne nenasičene maščobne kisline. Vsebujejo veliko kompleksnih ogljikovih hidratov in topnih vlaknin, ki jih imenujemo betaglukani.

Vlaknine urejajo prebavo, izločajo vodo iz telesa, kompleksni ogljikovi hidrati pa upočasnjujejo prebavni proces. Zaradi tega smo dlje časa siti, energija se sprošča počasi.

Ovseni kosmiči so idealno živilo pri shujševalni dieti in pri dieti za znižanje holesterola.  

Recept za ovsene kekse:

  • 250 gramov ovsenih kosmičev
  • 2 dcl mineralne vode
  • 100 gramov mletih lešnikov
  • 1 ščepec muškatnega oreška
  • ščep soli
  • 1 žlica olivnega olja
  • ščep currija in koriandra

Vse sestavine dobro premešamo in maso pustimo počivati eno uro. Nato oblikujemo kekse in jih razvrstimo na namaščen pekač.

Ovsene kekse pečemo 40 minut pri temperaturi 180 stopinj C.

Pečena ovsena kaša s sadjem

Recept za pečeno ovseno kašo s sadjem:

  • 8 žlic ovsene kaše
  • 1 liter mleka
  • 4 žlice medu
  • 4 jajca
  • surovo maslo za pekač
  • 400 gramov sezonskega sadja: jagode, češnje, maline, marelice

Ovseno kašo grobo zmeljemo in skuhamo v malo osoljenem mleku. Ko se ohladi, dodamo med, rumenjake in na koncu vmešamo sneg iz beljakov. 

Pekač dobro namastimo s surovim maslom in vanj naložimo plast očiščenega in razkoščičenega sadja. Po sadju naložimo ovseno kašo. 

Ovseno kašo s sadjem pečemo približno 30 minut pri temperaturi 180 stopinj C.

Ovseno pecivo

Preprosto in hitro pripravljeno zdravo pecivo iz ovsene kaše.

Recept za ovseno pecivo:

  • 100 gramov ovsene moke
  • 100 gramov sladkorja
  • 3 jajca
  • noževa konica pecilnega praška
  • 1 ščep soli
  • nastrgana limonina lupinica
  • malo surovega masla
  • poljubno sezonsko sadje

Sladkor in rumenjake penasto umešamo, dodamo ovseno moko, ki smo jih primešali pecilni prašek.

Primešamo še nastrgano limonino lupinico in na koncu rahlo vmešamo sneg iz treh beljakov. Pekač dobro namastimo in ga potresemo z ovseno moko. 

Ovseno pecivo pečemo pol ure pri 180 stopinjah C. Ko je pecivo pečeno, ga obložimo z jagodami, malinami ali drugim sadjem. 

Ajdova pita s kostanjem

Tudi iz ajdove moke lahko pripravimo okusno sladico.

Recept za ajdovo pito:

  • 200 gramov ajdove moke
  • 4 jajca
  • 1 dcl mleka
  • 150 gramov kostanja
  • 100 gramov surovega masla
  • 100 gramov rezin sira

Iz moke, jajc in mleka zamesimo gosto in tekoče testo. Vanj vmešamo kuhan, olupljen in pretlačen kostanj. Testo poravnamo v namaščen pekač, pokrijemo s sirovimi rezinami in nastrganim surovim maslom. 

Ajdovo pito s kostanjem pečemo približno 40 minut pri 200 stopinjah C. 

 

Deli naprej