Zelenjavna mineštra z mletim mesom

Zelenjavna mineštra z mletim mesom

Zelenjavna mineštra z mletim mesom je enolončnica, ki ji poleg sezonske zelenjave dodamo tudi mleto meso. Za mineštre poznamo mnoge recepte, običajno jih obogatimo s testeninami, rižem ali mesom.

Najpogosteje skuhamo mineštro z govejim ali svinjskim mesom, manj poznana pa je rižota z mletim mesom. Jedi iz mletega mesa so okusne in niso težke za pripravo, mleto meso pa se tudi odlično ujema s krompirjem in večino zelenjave. 

zelenjavna mineštra z mletim mesom
Zelenjavna mineštra z mletim mesom

Zelenjavna mineštra z mletim mesom in lečo

Današnjo mineštro z mletim mesom bomo pripravili malo drugače, z lečo in testeninami. Od zelenjave bomo dodali samo korenček, malo zelene, čebulo2 in česen.

Preprosta in okusna mineštra, ki jo bomo postregli za glavno jed, zraven bomo ponudili samo orehovo rolado. 

Recept za mineštro z lečo:

  • 250 g leče
  • 200 g mletega mesa
  • 200 g drobnih testenin
  • 1 korenček
  • 1 steblo zelene
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • 1 vejica rožmarina
  • 1 velika žlica narezanih paradižnikovih pelatov
  • olivno olje
  • poper in sol

Lečo operemo in prelijemo s hladno vodo. Vsa leča, ki priplava na vrh ni dobra, zato jo zavržemo. Na lečo nalijemo hladno vodo, dodamo pol stebla zelene, strok česna in 1/2 korenčka.

Voda mora segati najmanj 5 cm čez zelenjavo in lečo. Zavremo, znižamo temperaturo in počasi kuhamo 40 minut. Proti koncu kuhanja lečo solimo. Ko je leča kuhana in zelenjava mehka, vse skupaj odcedimo in odložimo na stran. Vodo, v kateri smo kuhali lečo prihranimo za zalivanje mineštre. 

Medtem ko se je leča kuhala, drobno sesekljamo polovico čebule, korenčka in zelene. V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Premešamo, dodamo sveže sesekljan peteršilj, strt strok česna in rožmarin. Vse skupaj pražimo na nizek ognju, da se čebula zmehča. 

Ko je čebula mehka, dodamo mleto meso in narezane pelate. Solimo, popramo in zalijemo z zajemalko vode, v kateri smo kuhali lečo. Premešamo in na majhnem ognju kuhamo pol ure. Sedaj dodamo kuhano lečo in zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali lečo.

Dodamo testenine in toliko tekočine, da jih lahko skuhamo. Mineštro lahko zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali lečo, z vročo vodo ali pa uporabimo čisto zelenjavo jušno osnovo ali govejo juho.

Ko so tudi testenine skuhane, dobimo precej gosto mineštro. Mineštro z lečo in mletim mesom še po okusu začinimo, premešamo in postrežemo s kapljico olivnega olja, lahko pa jo tudi potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. 

Mineštra z mletim mesom in drobnimi testeninami

Imate radi mineštro in nimate pri roki dovolj sveže zelenjave in imate v hladilniku zamrznjen paket narezane zelenjave in mleto meso? Potem je ta recept ravno za vas! Preprosta, hitro pripravljena mineštra z mletim mesom. 

Recept za mineštro z mletim mesom in drobnimi testeninami:

  • 150 g zamrznjene zelenjave; korenček, zelena in čebula
  • 250 g mletega mesa
  • 2 žlici olivnega olja
  • 6 žlic domače paradižnikove omake
  • 600 ml zelenjavne jušen osnove
  • sol in poper
  • 400 g drobnih testenin za juho
  • 2 žlici olivnega olja

Zamrznjeno zelenjavo odmrznemo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo zelenjavo in nekaj minut pražimo. Dodamo razdrobljeno mleto meso in pražimo skupaj z zelenjavo.

Ko meso postane malo rjavo, dodamo paradižnikovo mezgo, premešamo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Dobro premešamo, zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo počasi vreti 10 minut. Solimo in vmešamo testenine.

Ko so testenine kuhane, po okusu mineštro začinimo, če želimo bolj redko mineštro, prilijemo še malo vode. Ko je mineštra kuhana, jo odstavimo z ognja, popramo in prilijemo kanček olivnega olja. Preden mineštro postrežemo, jo lahko potresemo z naribanim parmezanom. 

zelenjavna mineštra z mletim mesom
Mineštra z mletim mesom in testeninami

 

Deli naprej